Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Stvarno, stvarno naaajbolji studijski monitori su.... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15979)

Arthur 22-11-2006 12:43 PM

Re: Stvarno, stvarno naaajbolji studijski monitori su....

opala! komercijalizacija se sluti... :D

boggy 22-11-2006 04:26 PM

Pozdrav svima,

Samo da razjasnim par nedoumica u threadu :)

---- Uglavnom OFF TOPIC ----

BoZo SuperMEE pasivni monitori su razvijani sa, u startu postavljenim, zahtevom da ne premase neku definisanu krajnju cenu kostanja... projekat je poceo krajem prosle godine, "kuvao" se cele prethodne.... Ideja je da omoguce korisniku neki virtuelni maksimum koji moze obezbediti pasivni dvosistemski monitor sa ~6.5" midwooferom za neki ograniceni budzet.

Ta maksimalna cena kostanja (1000EUR za par pasivnih bez pojacala) je prakticno ispaljena bez mnogo razmisljanja, sto je s jedne strane dobro, jer nije bilo nekih kalkulacija, a s druge strane smo se mi posle cesali i tamo gde nas ne svrbi, da bi to uspeli. Razvoj tih monitora je u celosti finansiran od strane BoZo Electronics (firma locirana u Bgd). Krajnja cena je "probijena" za 70EUR.

Zbog zahteva "maksimum za sto manje novca", smo ukljucili i clanove Rumskog, koji su dobrovoljno i bez materijalne naknade ucestvovali u tom razvoju svojim sugestijama i subjektivnim zapazanjima... to smo radili zbog zelje da to stvarno bude realni maksimum a ne nasa (proizvodjaceva) prazna prica i sugestija. Pri tom se ne sme zaboraviti da je vec samo postojanje ovog Foruma bilo znacajno u razvoju, pogotovo zbog mogucnosti razmene iskustava i ubrzavanja procesa pronalazenja gresaka u konstrukciji, JAVNOM raspravom. Zahvaljujem se administraciji Rumskog na tome.

Rezultat je zvucnik koji u sebi ima ugradjene korekcije usled subjektivnih zapazanja preko dvadeset pojedinaca, clanovi Rumskog nisu jedini "uzorak" i ima jos ljudi koji su nam pomagali (opet na dobrovoljnoj osnovi) koji zele da ostanu anonimni i ne zele javno da iznose svoja zapazanja.

Da bi sve bilo regularno po nasim "pravilima" dobrovoljnost i stvarna dobra volja su bili osnovni kriterijum jer nismo zeleli nikome da smetamo niti da mu kvarimo navike... Pri tom nismo gledali "u zube" domacinu niti kritikovali njegovu postojecu opremu... to na cemu su ljudi radili je kupljeno prema novcanim mogucnostima, koliko ko ima... ako su oni na tome uspevali da rade, i time zarade za hleb, to nam je bilo dovoljno.

Drugo pravilo je bilo da smo testiranje radili u prostoru na koji je korisnik navikao... jer je to jedino mesto gde on moze precizno ustanoviti razlike, nedostatke, probleme... ako ih ima. Time smo i proveravali kako nasi zvucnici rade u raznim prostorima, jer je to najtezi deo.

Znaci ovo nije bila "tucha" sa raznim monitorima nego RAZVOJNI PROCES, i ukljucivanje potencijalnih korisnika u taj proces... zasto? Pa da bi izvukli maksimum iz okvira koji smo dobili, sigurno ne da bi domacinima "dokazivali" nesto sto SVI oni i sami znaju... i trude se da rade sa onim s cime raspolazu... odnosno "protezu" se onoliko, koliki im je guber.

Da li se moze dostici maksimum? To je tesko pitanje i to ce pokazati vreme.
Uvek moze i bolje, ali je pitanje onda "gde bolje?", "sta bolje?", "kako bolje?", "kuda bolje?"... znaci moraju se predefinisati ciljevi koji se, na zalost, postave na pocetku... i moraju se ispostovati... ako se tu pogresi... moze se desiti da se razvojni proces nikada ne zavrsi... a to je najskuplje.... promasaj.

Definitivno, razvojni proces, plan, strategija i taktika razvoja su izuzetno bitni faktori... nauka za koju skola ne postoji... samo iskustvo i snalazljivost. Da li smo "nekonvencionalnim" pristupom ucinili da nam rezultat bude bolji, pokazace vreme i vasi utisci...

U prethodnom periodu smo uporedjivali nase monitore sa sledecim zvucnicima:

- Dynaudio BM15P, AIR20, BM6P, M2 (tesko se mogu uporediti, ali su bili ukljucivani)
- Genelec 1032A, 1030A, 1031A
- Mackie HR824
- ADAM P11A, ANF10
- Yamaha NS10, razne pod-varijante
- Auratone 5C
- PMC AML1, DB1("activated")
- Tannoy Precision 8, Ellipse 8, System 15DMT (tesko se mogu uporediti, ali su bili ukljucivani)
- JBL 4412A
- Vifa Picolino (DIY micro monitor)
- Nijedan monitor firme Alesis nismo imali na testovima, jednostavno ga niko nije imao od ljudi kod kojih smo bili.
- Pojacala su uglavnom bila Alesis RA300, RA500, zatim Alesis Matica 900, MC2 T1000, Bryston 3BSST i 4BSST, Hafler 5000, Flying Mole, par velikih NAD-ova, razne polovne hi-fi varijante... itd.

I dalje cemo biti raspolozeni za testiranje i uporedne testove, jer je poziv svima koji su zainteresovani za to i dalje OTVOREN, nijedan zahtev nismo do sada odbili.

Zajednicko za sve navedene zvucnike, je da su korisnici bili naviknuti na njih i na prostor u kojem smo testiranje obavljali, i to nam je bilo najbitnije.

Razvoj je zavrsen, trenutno su u Novom Sadu, kod kolege Moritza koji je izrazio zelju da smiksa jednu pesmu na njima.

---- Striktno ON TOPIC ----

Anita, necu ti nista preporucivati, OSIM da, ako ikako mozes, izdejstvujes mogucnost da potencijalne kandidate doneses u SVOJ prostor i uporedis ih sa svojim navikama... taj metod je prakticno jedini realan nacin da izaberes zvucnike, pogotovo ako kreces da trosis ozbiljniji novac za njih. To mi govore iskustva koja smo stekli u proteklih godinu dana, u toku razvoja SuperMEE monitora. Najbolje je da pokusas da smiksas nesto na novim monitorima i da vidis na koju te stranu "odvuku"... da li na pravu ili krivu... cuvaj te mikseve (najbolje je da budu isti trekovi), i time dobijas ilustraciju sta ti koji monitor napravi u glavi. Ja licno, sigurniji nacin za izbor ne znam.
Definitivno i neizostavno, monitori moraju da te VODE na pravu stranu, TEBE, sve tvoje... emocije, nadahnuce... ali NE SMEJU da te slazu i da ti daju lazno samopouzdanje... neophodno je da im mozes verovati!

Znam, problem su trgovci koji monitore prodaju kao usisivace i ves masine, ali to ne funkcionise za profesionalne studijske monitore.

Pozdrav i zelim ti da izaberes najbolji monitor po svom ukusu za novac koji si izdvojila za njih! :)

bogi

carnival day 11-05-2010 02:18 PM

Podpitanje. Da li je reč o monitorima uop?te ili o monitorima za kućni studio?

boggy 21-05-2010 03:58 PM

Quote:

Originally Posted by carnival day (Post 279135)
Podpitanje. Da li je reč o monitorima uopšte ili o monitorima za kućni studio?

Ne vidim razliku izmedju "monitora uopste" i "monitora za kucni studio"...

jedino ako si mislio na VGA monitore i zvucnike monitore... ali opet ne razumem pitanje....

pozdrav

bogi

carnival day 24-05-2010 06:37 PM

OK, da probam ovako.

Kućni studijski monitori su obično near-field dvosistemski monitori. Kad ka?em "monitori uop?te" mislim na sve studijske monitore, pa i na main monitore, koje najverovatnije niko nije lud da stavi u običnu sobu, u običan stan...

Pozdrav!

boggy 24-05-2010 07:04 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by carnival day (Post 280164)
OK, da probam ovako.

Kućni studijski monitori su obično near-field dvosistemski monitori.

Ne mora da znaci... sve zavisi od zelja, ocekivanja, ukusa, afiniteta, kolicine para kojima se raspolaze.
Quote:

Originally Posted by carnival day (Post 280164)
Kad kažem "monitori uopšte" mislim na sve studijske monitore, pa i na main monitore, koje najverovatnije niko nije lud da stavi u običnu sobu, u običan stan...

Lud!? :confused: :rolleyes:

Evo, ove main/nearfield mrcine na slici su u obicnoj sobi u stanu, dimenzije (sobe) su u osnovi 3.5x3.5x2.6. Rade odlicno, soba je ozbiljno akusticki tretirana.

Podela na main i nearfield monitore je po velicini... a podela koja ukljucuje namenu pojedinih je vestacki izmisljena... ima dobrih monitora, losih monitora, zatim ima velikih i malih monitora... i tako dalje.

pozdrav

bogi

carnival day 25-05-2010 08:10 AM

E, pa dobro tretirana soba jeste potpuno druga situacija i osnovni uslov kvalitetnog zvuka. U takvu sobu naravno da može da ide praktično bilo koja kutija, kutije... Samo je bitno da posle toga bude mesta da se čovek okrene u toj istoj sobi :confused::D (bez ironije, ali ako u malu sobu ubacimo velike kutije, pitanje je koliko korisnog prostora ostane posle toga) ... Drugi problem sa kombinovanjem velikih kutija u malom prostoru jeste to, što velike kutije formiraju zvučnu sliku tek na nekih 4-5 metara. Ako se velika kutija sluša kao near-field, sa udaljenosti 1-2 m, rezultat nije dobar.

Čini mi se da mi pričamo o istim stvarima, samo ih drugačije zovemo. A moje prvo pitanje od pre nekoliko dana je bilo postavljeno, jer sam primetio da se piše samo o malim dvosistemskim monitorima.

A ono na slici izgleda ozbiljno. Jel može malo detaljnije, ili neki link...?

boggy 25-05-2010 08:43 AM

Quote:

Originally Posted by carnival day (Post 280207)
E, pa dobro tretirana soba jeste potpuno druga situacija i osnovni uslov kvalitetnog zvuka. U takvu sobu naravno da može da ide praktično bilo koja kutija, kutije... Samo je bitno da posle toga bude mesta da se čovek okrene u toj istoj sobi :confused::D

Ima mesta za jednog coveka, naravno, uz posebnu organizaciju.... izbacen je "radni sto" ili "mikser"... planirano je da sve kontrole budu levo i desno od stolice. Sprave trebaju biti u dva racka na zemlji... levo i desno od stolice. Napred nista nema. Refleksije su samo od poda i nema refleksija od radnog stola ili miksera.
Eto... ukratko da steknes sliku. Imaj u vidu da je neko trazio da mu se uradi bas tako. Nije bilo "logicno" verovatno nikom u okruzenju... ali konceptualno, ovakav setup ima smisla.

Uzmi u obzir cenu SAMO stambenog prostora pa sam proceni posto je ta prostorija... iako je ne mozes dobiti samo toliku... pa posle uzmi u obzir koliko kosta pristojan prostor za studio... recimo 6x7x5m... i da li to moze biti stambeni prostor ili poslovni prostore... e sad.... kolike su cene poslovnog prostora... itd.. itd... dodjemo do toga koliko ce to da kosta (odavno smo prevazisli i akusticki tretman i monitoring sistem)... i kojim ce se poslom to kasnije isplatiti... itd. Nadam se da je jasno da je usteda pozamasna... u odnosu na kvalitet koji je dobijen.
Quote:

(bez ironije, ali ako u malu sobu ubacimo velike kutije, pitanje je koliko korisnog prostora ostane posle toga) ...

Za jednog coveka ima prostora komotno, "dvosed" iza njega je konceptualno odbacen, i uvedene su sve pomocne stolice za klijente, sa strane, koji ne moraju i ne trebaju danima da sede tu. Jedan covek ima odlicne uslove za rad.
Quote:

Čini mi se da mi pričamo o istim stvarima, samo ih drugačije zovemo. A moje prvo pitanje od pre nekoliko dana je bilo postavljeno, jer sam primetio da se piše samo o malim dvosistemskim monitorima.

Pa u ovom threadu se i radilo o malim dvosistemskim monitorima ... samo sam dao svoj komentar na "podelu" na kucne i one druge monitore.
Sto se tice monitora koji su "za" nesredjenu akustiku (kucni uslovi) i sredjenu akustiku (studijski uslovi)... pa ne pricamo o istim stvarima koje drugacije zovemo. Cak ni kompresiona Yamaha NS10M nije neosetljiva na nesredjene akusticke uslove, a kamoli bilo koji "mali" monitor koji svira nisko do 40-80Hz... jer... sve sto je ispod 200Hz napravice haos u sobi ma koliko monitori bili mali (ako sviraju nisko koliko sam rekao)... a ja koliko znam, niko ni ne pravi vise male monitore koji sviraju samo do 200Hz, jer se ne bi prodavali... svi vole bass... nema veze sto ga nece cuti ni blizu realnom, bez obiljnog akustickog tretmana... :) bitno je da su ga kupili barem "u najavi".... :mrgreen:

Quote:

A ono na slici izgleda ozbiljno. Jel može malo detaljnije, ili neki link...?

moze, studio jos nije gotov tako da samo imam thread sa naseg foruma, kao informaciju:
http://www.bozoel.com/component/opti...id,16/lang,en/

"Mali" dvosistemski monitori se nalaze ovde:
http://www.bozoel.com/content/view/93/27/lang,en/
Clanovi Rumskog su jako puno uticali na njegov kvalitet posto je razvoj, utisci, i preslusavanje bio thread na ovom forumu. Ponovo im se zahvaljujem na tome! :)

Pripadajuca pojacala (pozamasnim delom odgovorna za kvalitet monitora)

http://www.bozoel.com/content/view/68/86/lang,en/
http://www.bozoel.com/content/view/23/87/lang,en/

One spomenute mrcine bez problema naprave preko 115dB zvucnog pritiska na mestu slusanja, bez ikakvih cujnih izoblicenja, odnosno uslove kao na koncertu... te ako neko pozeli da se malo "sprzi"... moze!... E sad... posle te "gimnastike" i "punjenja baterija" nastavlja se sa standardnim nivoom slusanja... Napravljene su da se mogu uklopiti u mali prostor, a jedan od "trikova" za to je kompresiona konstrukcija a ne bass reflex ili transmission line (99% svih konstrukcionih resenja)... u stvari, slicno kao kod NS10M... samo "nesto" vece, i aktivno, i modernije...

pozdrav

bogi

carnival day 25-05-2010 09:24 AM

Sad smo opet upali u neke druge vode... Mislim da smo svi svesni činjenice, da odgovarajući prostor ne mo?e biti ni stambeni ni jeftin.

?to se tiče akustike prostorije, ipak mislim da pričamo o istom. Naravno da bi trebalo voditi računa o tome pri radu sa bilo kojim monitorima. Ali ?ta će?, kad mnogi ne mare za to. Bitno je da je zvuk "dobar na papiru"...

All times are GMT +1. The time now is 05:28 AM.