Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Novi SSL mixer (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15547)

boggy 10-10-2006 05:19 PM

Re: Novi SSL mixer

Quote:

Originally Posted by slowstar
Ni sam nisi svestan koliko si u pravu...MASOVNOST, PLITKOST, NEZNANJE i NEPOSVECENOST su bili faktori koji su pocinili GENOCID nad muzikom.......

Zdravo, slowstar.

Nisam muzicar niti se muzikom bavim na neki direktan nacin, ali mi se cini da je ovakvih slucajeva bilo u istoriji, doduse ne tako mnogo. :)

Zamisli kakve je sve POTRESE napravio izum fonografa? Kada je prvi put u istoriji covecanstva bilo moguce muziku "doneti" do slusaoca a da muzicari ne moraju da se "smaraju"...
Zatim radio i tv difuzija itd...

E sad.... ako uzmemo da je danas, prvo, PC racunar dostupan svakome,

2. da postoje veoma kvalitetni AD konvertori i sva oprema za obradu zvuka po veoma prihvatljivoj ceni (za cca 5000EUR mozes poceti solidno da radis u svojoj sobi, ako znas sta bi radio, naravno, bez sredjene akustike)... to nije moglo nikada tako jeftino! NE govorim o digitalnom audiu, nego o obradi zvuka... u najsirem smislu...

3. da postoji Nj. V. Mp3! (mozda najgrdji izum dvadesetog veka, ali... da ga nije "potpisao" Fraunhoferov institut, to bi ucinio neko drugi)

4. da postoji Internet... a mp3 mu "pomaze" da se razvija.

5. da se u muzicku produkciju ugurao neki "drugi" business, zeljan novca i zarade, a muzika ga (sustinski i globalno) ne zanima, ponekad ni ne znaju cime se konkretno sada bave...

Edit:
---
6. da postoji masovna piraterija... skoro da je nemoguce "sacuvati" digitalni zapis od ilegalne distribucije... ma sta "nadlezni" pokusavali u buducnosti... digitalni zapis ce biti i ostati lak i JEFTIN za distribuciju (ako se malo bolje prouci tematika, to su "izumitelji" i hteli, a sad ako su dobili to sto nisu hteli, ko im je kriv! Znam da zvuci grubo, ali je osnovni razlog prelaska na digitalni audio bio "zakotrljavanje" nekog drugog business-a a nus-pojave koje su nastale je neko "prevideo", najverovatnije zbog preteranog osecaja sigurnosti i nedodirljivosti... )
---

E sad... ne zelim da kazem da je splet gore navedenih "okolnosti" ravan izumu fonografa, ali zelim da kazem da su te okolnosti prakticno i jasno izazvale PROMENE u muzici, i ne samo muzici...

Mozda je bolje to nazvati epidemijom, s kojom ce se covecanstvo vec nekako razracunati, prirodnim putem...

S jedne strane mi je drago da je oprema postala dostupnija, jer nisam siguran da je i nekada, u "zlatnim" vremenima, bas SVAKO ko je bio izuzetno vredan i talentovan uspevao da se izbori za svoje mesto pod (muzickim) suncem. S druge strane mi je jasno da "dostupnost" svakome, izaziva i pojavu "svakoga", pa makar i ne zasluzio to...

Isto tako sam SIGURAN da postoje cak i veoma talentovani posetioci ovog Foruma koji nemaju hrabrosti da napisu (ma, bilo kakav) post na tom istom Forumu... sto je sve ljudski... znaci iako je sve vise dostupno, i sada je sve "lakse", postoji i problem hrabrosti! A oduvek su postojali i nerazumno hrabri... i postojace.

Takodje moras da imas u vidu, da je muzicka produkcija jedna od retkih delatnosti i muzika kao umetnost, ostala vezana, u dosadasnjem periodu, za STUDIO! A da se pri tom skoro sve ostalo moze raditi i u kucnim uslovima, ili pod "vedrim nebom"...

Taj uslov, po mom misljenju, je uveo fonograf i mislim da se sada stvari vracaju na normalu, onakve kakve su i trebale da budu oduvek... barem onako kako i ostale grane umetnosti funkcionisu (slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, knjizevnost... sve se to moze poceti u garazi ili bilo kakvoj sobi)

Pogledaj koliko samo koncerata bi ove godine!!!!

Muzika se pravi za ljude a ne za ploce (vinil ili cd)... e ako su koncerti posledica "nemilih" dogadjaja... pozdravljam!!!

Domacu muziku osamdesetih nisam voleo da slusam, osim malog broja izuzetaka, nije mi prijala GLOBALNO, a vidim da na forumu ima slicnih meni (iako mladjih), tako da ako je i postojala, nasa ELITA se nije bas pokazala onako kako dolikuje (globalno gledano, po mom misljenju)...
Znaci ako je i bilo dobrih ploca... toga je bilo MALO, u odnosu na sve ostalo... (opet po mom licnom misljenju)... a poznata je pojava da se secamo proslosti samo po dobrim stvarima, a zaboravljamo sta je bilo lose! A bilo je loseg... previse za moj ukus!

Da ponovim da se muzickom produkcijom ne bavim ni u kakvom direktnom smislu... niti znam ista o tome.

Isto tako da napomenem da danas domacu muziku slusam jos manje, i da se broj "svetlih" primera sveo na prste jedne ruke, jedva.

Ali mislim takodje da treba biti strpljiv... a vec ce oni koji ne znaju sta su hteli u muzici, nekako naci drugu zanimaciju ili izvor prihoda... prirodni su to procesi, a slusaoci u globalu vremenom stvaraju "zastitne" mehanizme... pa ne "radi" sve uvek i u svako vreme...

pozdrav

bogi

Max 10-10-2006 05:20 PM

Ja za te price imam samo jedan odgovor .... Sky wiklah ......

Covek radi na SB live i to produkcijski nije nesto , ali je super , vrlo sveze i moderno i dobro ( doduse , cuje se da je covek Zapin fan , ali nema veze .... jer je super ) . On kao i mnogi i drugi jednostavno ne bi imali prilike da dodju do izrazaja u starom sistemu . Zato , koliko god da ljudi " ne cuvaju " pozicije ( a zapravo ih cuvaju ;) .... jer se upravo plase novih mladih extra talentovanih likova ) , mzika se moze odlicno raditi na SB live u .... ( imam jedno 10 ak primera koji potvrdjuju to pravilo ) . Da je sa opremom lakse ..... jeste lakse ... i brze . I ko radi na sat ilal na rokove , naravno da ce kupiti . Ali se to isto moze uraditi sa mnogo losijom opremom , ako covek ima volje i vremena .

A izjave tipa ...... ja se palim na strane producente , jer domaci nemaju pojma je bezveze , jer ima ovde ljudi koji extra dobro rade ( ... bolje od evropskog proseka ) , i to sto se neko pali na nekog stranog producenta , ne vidim da donosi neke rezultate , tj da taj neko postaje bolji i kvalitetniji zbog toga , mislim da samo rad donosi napredak .....

Pozdrav

alavuk 10-10-2006 05:21 PM

@da bear

naravno , ne 3pujem ja sad da ne treba ssl u smislu koji ce mi to k**ac , znam zasto on sluzi i koja mu je "svrha" al' trenutno nemam takav apetit tj finansija pa se (samo)zadovoljavam cime se (samo)zadovoljavam , ako sve krene kako sam zamislio , eto mi neki ssl astal za 5 godina ... mislis da vecina "muzicara" , "producenata" hoce da se bavi ovim "zanatom" (pre bih rekao umetnost) ? 98% je to hobi mozda neki 3p da zarade lovu na brzaka ,naravno ne razmisljajuci o posledicama, ja jesam jos mali u odnosu na vas i naucim nesto od vas ovako citajuci , znam kako je svirati neki instrument i muziku koja trenutno nije komercijalna koja zahteva vise od 4 note i ritmicke i melodijske promene , ja za sebe mogu da tvrdim da sam muzicki svestan svojih mana i nedostataka sto za neke "elektronicare" ovde i preko ne mogu da tvrdim... elem da se vratimo na temu ... :] perune daj sliku tvoj tinejdzera :P elem poceo sam da citam karatkeristike ovog novog ssl-a mislim da je konacno resen jaz izmedju digitalnog i analognog mixera ... verujem da ce to tek biti hit za par godina

idekius 10-10-2006 06:56 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear
Pa ima i ovde sranja od muzike..da vidis o cemu repuju crnci koji stanuju u siromasnim delovima grada..to nikad ne izadje na plocama, samo na nekim CDRs koji se vrte na piratskim stanicama...ubijanje, kurve, droga, gangsteri..nije samo to u Americi...i kod nas!

Verujem da ima... i mnoge stvari koje izadju u medije sa zapada zaista zasluzuju negativne komentare. Samo... problem je sto vi na zapadu nemate samo to, dok ovde stvari stoje znatno gore...

@Off... Nije mi bila namera da bilo koga uvredim. Naravno da svi mi radimo ovde i to tako mora da bude... Samo sam skrenuo paznju na nasu realnost i na nasu osobinu -Ja, pa JA, pa jos malo JA... i stvaranje malo nerealne slike o "stanju na terenu"...

@Max... No Comment...

liman021 10-10-2006 07:06 PM

slazem se sa idekiusom u svim tackama.uopshste se ne govori dal je daw,maw,prc,gecrkt ili neve or ssl-radi se o muzici.ne prica se o produkciji.svi zanrovi muzike u nasoj zemlji izuzev narodnjaka(oni jedino na ovim prostorima imaju hyper produkciju).rock,pop,rap,pop-narodnjaci kakvi god da su imaju vise duse od narodnjaka.znas to je stara fora koju su provalili jos ameri-ako nesto ne valja ponavljaj do besvesti-jednom ces to prihvatiti-i to je to!!!ni manje ni vise.koji novi narodnjak moze da stane na crtu sa starim narodnjakom ili starogradskom mjuzom.meni su matori narodnjaci superiorni od ovih novih.samo da neko ne odgovori na moj post-pa koji su to stari bolji od novih?odgovor je svi!!!

OFF 10-10-2006 07:16 PM

Quote:

Originally Posted by idekius
@Off... Nije mi bila namera da bilo koga uvredim. Naravno da svi mi radimo ovde i to tako mora da bude... Samo sam skrenuo paznju na nasu realnost i na nasu osobinu -Ja, pa JA, pa jos malo JA... i stvaranje malo nerealne slike o "stanju na terenu"...

Nisam ni mislio da si nekog vredjao, nego si bio najblizi za citat:) . Generalno primecujem taj stav kod vecine, a ne slazem se sa njim, pa eto, da rechem i ja koju. Valjalo bi nam malo afirmativnog pristupa, za branshu, generalno.......

@MAX, vezano za cuvanje pozicija:

moj prijatelj uradi za cerkicu fantasticnu deciju pesmicu (ja malo mixovao, koliko je moglo) i posalje na deciju beoviziju. Gospodin urednik sa poznatim prezimenom ga pita - a ko je ovaj N.Ivanovic (taj moj friend - aranzer, kompozitor), pa aranzman mora da radi neko poznat:banghead: :banghead:

i mala ipak super prodje, jer je extra.......

idekius 10-10-2006 07:30 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
Nisam ni mislio da si nekog vredjao, nego si bio najblizi za citat:) . Generalno primecujem taj stav kod vecine, a ne slazem se sa njim, pa eto, da rechem i ja koju. Valjalo bi nam malo afirmativnog pristupa, za branshu, generalno.......

Taman posla da ljude kategorizujem po tome ko i sta radi... neka radi svako sta misli da treba i kako misli da treba...
Ali... da ne volim "zatvaranje u svoje dvoriste" i umisljanje "kako smo bolji od 6X veceg komshije", a pri tom za to ne dodje potvrda niotkuda... To svakako ne volim... ne samo ja vec mnogi koje znam dele moje misljenje...

Najlepse je to formulisao D.Cukic u nekoj TV emisiji (voleo ga neko, ili ne):

"Muzika u Srbiji je poput malog akvarijuma sa jako malim ribicama, a problem je sto se te ribice osecaju ajkulama..."

OFF 10-10-2006 07:34 PM

Quote:

Originally Posted by idekius
Taman posla da ljude kategorizujem po tome ko i sta radi... neka radi svako sta misli da treba i kako misli da treba...
Ali... da ne volim "zatvaranje u svoje dvoriste" i umisljanje "kako smo bolji od 6X veceg komshije", a pri tom za to ne dodje potvrda niotkuda... To svakako ne volim... ne samo ja vec mnogi koje znam dele moje misljenje...

Najlepse je to formulisao D.Cukic u nekoj TV emisiji (voleo ga neko, ili ne):

"Muzika u Srbiji je poput malog akvarijuma sa jako malim ribicama, a problem je sto se te ribice osecaju ajkulama..."

Slazem se ja sa svim. Treba uciti od ljudi sa zapada, i od ljudi koji znaju mnogo vise uopste, ali se ne treba bedaciti zbog toga sto je neko gore, a neko dole (u poslu mislim:mrgreen: ).

DaBear 10-10-2006 08:27 PM

"Muzika u Srbiji je poput malog akvarijuma sa jako malim ribicama, a problem je sto se te ribice osecaju ajkulama..."[/quote]

ili mozda cak akvarium sa PLANKTONIMA? :rotfl: :rotfl: :rotfl:
mudro zbori Cukic....e nisam video coveka 100 godina!!

alavuk 10-10-2006 10:17 PM

gde njega nadje ! trudi se da bude mladic ! sedi u kancelariji tv metropolisa naces ga kao glavnog sefa :] ja mislim mada mislim da se nista nije dalje promenilo :] elem steta sto je malo vise stavio roka u odnosu na kad je kalicko bio (ma koliko ga mrzeo) sve je imalo isti tretman elem opet offujem ... dakle jel uspeo neko nesto da nacuje kako taj ssl radi ? i jel ima neke zvucne promene i sl. !

All times are GMT +1. The time now is 04:41 PM.