Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Zvučna izolacija prostora - boggy HELP! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14902)

boggy 28-07-2006 03:15 PM

Re: Zvučna izolacija prostora - boggy HELP!

Quote:

Originally Posted by DEMONIO
Vidim održao si reč.. heheh svaka čast.... Čiča gliša prve klase...

Nogekako!!!:p
Quote:

Ništa da ga ne bi previše onda "tupili" u prazno ipak da pričekamo da ja to očistim i otklonim sve nepotrebne stvari iz same kućice.. pa odneti slušanje i komp... i mikrofon... pa da vidimo šta smo napravili... tj. na šta to liči...

To sam cekao da cujem... uh! :cool:
Umoran sam vec od pristupa akustici kao kupovini usisivaca za prasinu... pa je posle djavo kriv.
Quote:

Reci mi izuzev mojim ušima (koja su se naslušala svega i svačega) i tog mog subjektivnog oćemo li se voditi nečim što se može zapravo izmeriti bez neke high tech tehnologije ili će se sve svesti na moju lagodnost u dotičnom prostoru?

Ako malo razmislis, tvoja "lagodnost" i kvalitet onoga sto snimis i smiksas je definitivni TARGET. U tom cilju se koristi sve sto je na raspolaganju, i ruke i noge, i merni mikrofoni, i softveri, ali i tvoje usi... ti, tvoj talenat i znanje, tvoje usi, tvoje sprave, tvoj monitoring i taj prostor trebaju dati elementarne uslove da se napravi nesto dobro... Naravno jos samo pesma gde "ima muzike" ali tu vec nisam kompetentan :)
Ako bude zatrebalo nesto "high-tech"... imamo i to.
Quote:

Krećemo se sporo... ali fino... radi se... priča se što je najbitnije... nego slabo ko komentariše izuzev mene i tebe (a i ja hoću previše a naslovio sam poruku tebi u naslovu teme.. heheh)

Ljudi su u svojim frkama, ovo sto smo napisali ostaje, pa ce to vec neko citati kada bude imao vremena, Forumi sporo funkcionisu, ali ipak funkcionisu. Dosta smo se raspisali, ali tako mora, ima puno "nebitnih" detalja... i sto ih vise sada rastumacimo, bice lakse kasnije.
Quote:

Vidi ako ti padne još štogod na pamet da zapišem i uzmem u razmišljanje i realizaciju...

Spusticu to ovde,... ali mislim da smo sve pretresli... ako nista drugo imamo strategiju kako da najbrze dodjemo do nekog cilja, a da pri tom ne trosis "napamet" novac bez jakog razloga.

pozdrav

bogi

DEMONIO 28-07-2006 04:15 PM

U svakom slučaju hvala na utro?enom vremenu ... ima dosta stvari gde bih sam sebe preteko i očigledno napravio finansijsku zbrku da nije bilo tvojim konstruktivnih kritika...

Čim budem do?ao, ponavljam se već, i preneo opremu.. nastavljamo sa idejama...

boggy 28-07-2006 04:17 PM

Quote:

....
Čim budem do?ao, ponavljam se već, i preneo opremu.. nastavljamo sa idejama...

Ok, lepo se odmori, pa nastavljamo gde smo stali...

pozdrav

bogi

DEMONIO 28-07-2006 04:21 PM

izvini sad mi pade ne?to napamet... znači... soba za snimanje pored postojećih zidova bi dobila malo lamperije kao difuzora... dakle ne planiram one apsorbing sundjere piramidalnog oblika ili one venice panele... ?! heheheh... znam da sam dosadan... ali volim da imam informacije da bih znao kako da se organizujem.. jer to nije mala soba ... tako da... sumnjam da neće biti nekog reverba..

boggy 28-07-2006 04:32 PM

Quote:

izvini sad mi pade nešto napamet... znači... soba za snimanje pored postojećih zidova bi dobila malo lamperije kao difuzora... dakle ne planiram one apsorbing sundjere piramidalnog oblika ili one venice panele... ?! heheheh... znam da sam dosadan... ali volim da imam informacije da bih znao kako da se organizujem.. jer to nije mala soba ... tako da... sumnjam da neće biti nekog reverba..

Najbolje je to ne stavljati na zidove, nego preobratiti u panele.... e sad koje i kakve, videcemo kada dodjemo do toga...
Lamperija nece bas biti neki difuzor, nego lepa drvena povrsina... sa lepim refleksijama...
Znaci ne pravis "mutavu" sobu nego pristojno "zivahnu"... sa reverbima koje ces dozirati dodavanjem apsorpiconih panela (da li od azmafona ili od Primacousticsa... sada je nebitno), tamo gde treba... mislim da je dobro da pronadjes neku literaturu za snimanje i da malo proucis kako se barata sa tim rekvizitima (pokretni paneli) u studiju....
Prava i realno "mrtva" soba ima primene u filmskoj i video produkciji, u audio industriji soba za snimanje (studio) takodje utice (kao neka od outboard sprava u racku) na krajnji rezultat, i ako je soba "mutava" to se tesko moze ispraviti... zato cemo probati sve pre nego se krene sa umrtvljavanjem.

Sto se tice rezije i slusanja, i tu ce se morati kasnije nesto uraditi sa bliskim refleksijama, ali prvo moramo da vidimo gde dvosed, gde kuhinju, gde sto, gde monitore, pa se to onda pozicionira, pa tek kasnije "lece" refleksije... itd... ima posla, ne brini :)

pozdrav

bogi

p.s. inace pokusavam da ne ispustimo mogucnost da se tu kad-tad, moze snimiti i bubanj... a on je prilicno zaguljen sto se tice akustike... Velicina prostorije je na granici operativnosti, tako da je steta to ispustiti... mozda postavljam prevelike zahteve... ali to se kasnije tesko ispravlja... ako se ne misli odmah.

DEMONIO 28-07-2006 04:56 PM

Shvatam ali je meni vrlo bitna i relativno brza operativnost tog novog studija jer imam ono "projekte na stand by-u" gde su ljudi već dali deo novca..i kao ... radili bi... tako da mi je sa jedne strane bitno da gledam koliko će mi vremena trebati da to odradim (tj. da skontam jo? koliko ljudi da iscimam), sa druge ?ta će mi sve to od materijala trebati i logično koliko bi to ko?talo... pa makar okvirno...

Bubanj... zbog tehničkih okolnosti neće biti sniman ranije od... iduće godine... jedino da ba? uleti sve?to sam planiro pa da mogu da dokupim to ne?to od opreme... tako da ka?em ti ... bitno mi je omogućiti snimanje u "gluvoj sobi" čim pre.. i to za vokale... gotovo isključivo.. tek ponegde neka akustična gitara ili sl.

Zato sam ja u ovoj "blagoj jurnjavi" da bi svi, korisnici studija naravno, ?to manje osetili "tranzit" a samim tim... i čim pre doneli resto ke?a... sa kojim se ?to?ta da uraditi..

boggy 28-07-2006 05:10 PM

Quote:

Shvatam ali je meni vrlo bitna i relativno brza operativnost tog novog studija jer imam ono "projekte na stand by-u" gde su ljudi već dali deo novca..i kao ... radili bi... tako da mi je sa jedne strane bitno da gledam koliko će mi vremena trebati da to odradim (tj. da skontam još koliko ljudi da iscimam), sa druge šta će mi sve to od materijala trebati i logično koliko bi to koštalo... pa makar okvirno...

Bubanj... zbog tehničkih okolnosti neće biti sniman ranije od... iduće godine... jedino da baš uleti svešto sam planiro pa da mogu da dokupim to nešto od opreme... tako da kažem ti ... bitno mi je omogućiti snimanje u "gluvoj sobi" čim pre.. i to za vokale... gotovo isključivo.. tek ponegde neka akustična gitara ili sl.

Zato sam ja u ovoj "blagoj jurnjavi" da bi svi, korisnici studija naravno, što manje osetili "tranzit" a samim tim... i čim pre doneli resto keša... sa kojim se štošta da uraditi..

Prvo sredi prostor, pa probaj, pa onda pricamo dalje... mislim da ces vrlo brzo biti operativan posto uneses opremu u prostor i pocnes sa testiranjem... od te tacke sve zavisi...

Ok za bubanj... nista ta mogucnost ne smeta sada, samo se ne sme zaboraviti... vise to sebi pricam nego tebi :)

Mislim mogu ti ja reci kupi sad Primacousticsa toliko i toliko... Azmafona toliko i toliko... itd.. ali onda sam ja pre nekakav moler :)

Mislim moze i to, ali to je onda "na slepo".... a nista ne garantuje da ce biti dobro.

Zato sam te prvo pitao za sve ostale stvari: tisina, struja, voda, kanalizacija, telefon, prilaz,... itd.

Pozuri sa "rasciscavanjem" prostora.... to je najvaznije i najsporije.

pozdrav

bogi

DEMONIO 29-07-2006 07:09 PM

Uhhh... odlepio sam.. punih osam sati sam bio u kućici ali i obavio oooooogroman posao...

Dakle velika soba je napokon čista... tj. grupo oči?ćena...ali bez name?taja, plafon je okrečen, tapete su delimično skinute jer je to tako zajebano nalepljeno da je previ?e iritirajuće skidati ih.. (skinuli smo mo?da 1/5 sobe i to za 3 sata.... odlepismo...) Tako da će verovatno u ponedeljak uleteti neke nove tapete preko starih a ovamo gde su skinute... da se ogletuje zid... pa isto ...

Inače... izgleda da ne mo?e da se skine onaj mali pregradni zid... ali taman mi se uklapa kuhinja iz starog stana ... tako da ce onaj kutak koji je i predviđen za kuhinju biti kuhinja... takođe... skontao sam da smo gore odneli i na? stari fri?ider... tako da će i to biti u funkciji... hmmm takođe na raspolaganju su mi i trosed i 2 fotelje... koje ću definitivno iskoristiti... jedino ?to će se raditi novi sto ... i to bi bilo to..

Prefarbaću svu stolariju, jer je ipak stara... tako da će se ina to potro?iti malo vremena, ali to je, 3 komada vrata, i 5 prozora.. i njihovi futeri... ni?ta preterano stra?no...

Inače.. soba ima izuzetno lep ambijent bez svih onih silnih stvari i u akustičkom smislu... nemogu da dočekam da odnesem slu?anje tamo...

Gledaću da ako mogu opet bacim koju sliku...ali obzirom da idem u ponedeljak na odmor a da će tu ostati ćale i buraz kao glavni "majstori" tek posle 10. će biti fotki 100%...

A sad... odoh da se častim sa ortacima koji su na dana?nji dan imali stra?an udes pro?le godine i pro?li bez većih povreda... a auto... UNI?TILI... tako da valja se popiti ?togod!

boggy 29-07-2006 07:37 PM

Quote:

Uhhh... odlepio sam.. punih osam sati sam bio u kućici ali i obavio oooooogroman posao...

Odlicno!

Quote:

Dakle velika soba je napokon čista... tj. grupo oči?ćena...ali bez name?taja, plafon je okrečen, tapete su delimično skinute jer je to tako zajebano nalepljeno da je previ?e iritirajuće skidati ih.. (skinuli smo mo?da 1/5 sobe i to za 3 sata.... odlepismo...) Tako da će verovatno u ponedeljak uleteti neke nove tapete preko starih a ovamo gde su skinute... da se ogletuje zid... pa isto ...

Nisi ih trebao skidati... ali to se nikada ne zna, kada krenes da krecis onda ce se odlepiti tamo gde one hoce... ne volim tapete...
pokusaj nekako da to saniras...
Quote:

Inače... izgleda da ne mo?e da se skine onaj mali pregradni zid...

Imas li nekog iskusnog stolara u koga imas poverenja?
Ako imas, pozovite ga i pitajte za taj pregradni zid.... konsultujte se sa njim.
Quote:

Prefarbaću svu stolariju, jer je ipak stara... tako da će se ina to potro?iti malo vremena, ali to je, 3 komada vrata, i 5 prozora.. i njihovi futeri... ni?ta preterano stra?no...

Ok... proveri da li prozori zvece na udarac, odnosno da li se staklo mrda u lezistu... ako da, onda to mora da se sredi...
Quote:

Inače.. soba ima izuzetno lep ambijent bez svih onih silnih stvari i u akustičkom smislu... nemogu da dočekam da odnesem slu?anje tamo...

Za pocetak, pljesni jako dlanom o dlan i slusaj odjek... pa mi javi utiske...
To radi u raznim delovima i jedne i druge sobe.
Quote:

Gledaću da ako mogu opet bacim koju sliku...ali obzirom da idem u ponedeljak na odmor a da će tu ostati ćale i buraz kao glavni "majstori" tek posle 10. će biti fotki 100%...

ok... lepo se provedi! :)
Quote:

A sad... odoh da se častim sa ortacima koji su na dana?nji dan imali stra?an udes pro?le godine i pro?li bez većih povreda... a auto... UNI?TILI... tako da valja se popiti ?togod!

Uh... :o

pozdrav

bogi

DEMONIO 27-09-2006 12:19 AM

Poštovani, konačno, posle, sad već ima ja mislim 2 meseca, mogu da se pohvalim da sam dobar deo posla klasičnog sređivanja.

Izbacio sam sve iz velike prostorije (buduće režije), zidove sam najpre sa dosta muke rešio tapeta i to sve uz pomoć špakle... (muka beše muka!) al avaj!, zatim zidovi su kao i plafon gletovani, zatim krečeni, hmmm, onda sam svu stolariju prešmirglo i dva puta prešo farbom kao i vrata za tu sobu, i isti postupak sam odradio u hodniku...

Ove nedelje ću srediti kupatilo, našao sam sanitarije, pločice koje se trebaju zalepiti i sl.

Najbitnija stavka u celom ovom postu jeste to što sam pronašao original plana kućice i uradio novi plan sa tim dimenzijama kao i 3d prikaz (uz pomoć ortaka arhitekte).

Još bitnije je to što sada znam tačnu strukturu prostora i ona izgleda ovako:

- Spoljašnji zidovi: (spolja ka unutra) - debljina 10 cm (po planu mada mi se čini da je malo veća tj. sada već sigurno zbog glet mase, kreča i sl.)
1. Drveni horizontalni opaž
2. Pergament papir
3. Mineralna vuna debljine 8cm
4. Alu papir
5. Iverica debljine 1 cm

- Unutrašnji zidovi: - debljina 5 cm po planu (realno nekih 7.5 cm)
1. Ivokal oz. siporeks ploče

- Podna konstrukcija: (odozgo ka gore)
1. Legice (to je slovenački valjda...)
2. Mineralna vuna
3. Brodski pod

- Stropna konstrukcija:
1. Stropne ploče
2. Mineralna vuna
3. Kningips ploče

Evo i nove skice kao i 3 prikaza:

http://default.co.yu/%7Enixi//temp/v...new/OSNOVA.jpg
http://default.co.yu/%7Enixi//temp/v...IO3DSlika1.jpg

http://default.co.yu/%7Enixi//temp/v...IO3DSlika2.jpg

http://default.co.yu/%7Enixi//temp/v...IO3DSlika3.jpg

http://default.co.yu/%7Enixi//temp/v...IO3DSlika4.jpg

http://default.co.yu/%7Enixi//temp/v...IO3DSlika5.jpg

http://default.co.yu/%7Enixi//temp/v...IO3DSlika6.jpg

Pitanje je sledeće, kako napraviti ne paralelne zidove, koji su tu proračuni neophodni ili da li već neko može da smisli rešenje prostora sa neparalelnim zidovima i eventualno napraviti dve recording sobe tj. vocal booth i još jednu prostoriju za žive instrumente u ovoj desnoj sobi...

Provedoh dosta vremena na sajtu John Sayer-a ali poenta je da su sva njegova rešenja proračuni za dati prostor tako da obzirom da nisam toliko vešt niti u fizici niti akustici nisam mogao "stečena znanja" da prenesem na sopsteni prostor...

Tu vi nastupate!

Ajmo ekipo! HELP!

EDIT:

Ovo su slučajevi sa John Sayerovog sajta koji su mi najviše pažnje privukli...
Ako neko ima predstavu o tome koji su materijali korišćeni (sem onih očiglednih, tipa, mineralna vuna, drvo, oni metalni ugaoni montažeri za knauf i sl.)

Link 1: http://www.johnlsayers.com/Studio/Ma...MP-Funky_1.htm
Link 2:http://www.johnlsayers.com/Studio/Mainpage/MP-Mark.htm

Mada ostali nisu ništa manje interesantni, ovaj prvi mi je nekako regionalno bio blizak a ovaj drugi mi je totalno bio interesantan zbog prostora u kome je napravljen i veličinom...

All times are GMT +1. The time now is 04:41 PM.