Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Promocija radova (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=94)
-   -   Ispitni mix (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11696)

Shot 27-06-2005 10:24 AM

Ne da mi se sad puno uljetat u ovu temu, al na jednu stvar sam se zakacio. Ta prica oko toga da ljudi u bendu ne znaju svirat i kad bi oni znali svirati moglo bi ih se miksat i na tranzistorima. Ma to nema veze s vezom!

Miksat dobar bend je uzitak, a miksat los bend je posao. I sad kuda koji mili moji, na muci se poznaju junaci i sve te pametne poslovice. Znat posao znaci izvuci los bend da pristojno zvuci.
A i to da dobri bendovi lagano ulaze u miks bas i nije pravilo. Snimao sam recimo jednog fenomenalnog basistu koji je tvrdoglav i svira neki debilni Aries bas koji je definicija "no-sound" instrumenta i popisao sam krv da taj bas uklopim u miks. Covjeku ne mogu reci da promjeni bas jer je to bas koji on svira i od njega se nece mrdnut, ja moram snimit i smiksat da dobro zvuci - uglavnom zajeban posao!
To sto netko ne zna svirat bubanj i svaki udarac mu je drugacije glasnoce nema nikakve veze s znanjem tonca/tehnicara koji mora dobro ozvucit bubanj. Od loseg se bubnja moze izvuci pristojan sound, a i od loseg bubnjara se nesto da napraviti u miksu. Samo treba dobro ozvucit bubanj. A da ne spominjem da smatram da producent MORA znati nastimat bubanj bez obzira sto ga ne zna svirat.
Uglavnom, sto se mene tice, ne prolaze opravdanja tipa los bubnjar na losem bubnju. To zvuci kao ona legendarna "we'll fix it in the mastering". Mozes mislit!!

Oggy 27-06-2005 11:21 AM

Dobar deo toga sto si rekao stoji, ali da sad ne idem previse u detalje, zna se da od .... nikad ne mozes da napravih pitu, pa bih tako, uvek pre birao dobre muzicare na losoj opremi nego lose muzicare na dobroj (gde dobra potpuno gubi smisao). Moze se sve uraditi, samo ja uvek kazem "zavisi koliki je budget". Ja sam nekada peglao udarac po udarac, komponentu po komponentu, slog po slog pevanja, pa sam cak i slova izdvajao i zamenjivao ih drugim, uspelijim pokusajima, ali to traje citavu vecnost (i zna se koliko kosta). U situacijama gde oni momci imaju 5 sati za mix, oni za to vreme ne mogu ni zglavno da ga isplaniraju, a kamoli da ga realizuju kako treba.
Trebali su im naci primereniji bend.

OFF 27-06-2005 07:16 PM

E, ljudi, uopste se nisam vadio na band niti za tim ima potrebe. Vidi se na snimku sta su moje a sta njihove greske! Samo sam hteo da navedem okolnosti u kojima smo miksali.
A, mislim, probajte - sednete za nepodesen DAW, prvi put cujete pesmu (osim bubnja koji smo snimali, i shtimali zajedno sa bubnjarem) nepoznatog benda koji svira to sto svira i imate 5 sati da uradite kompletan routing, editing, pa gejtovanje svega i svacega, mix i export. I to kad se ocenjuje, uzmu se u obzir sve okolnosti.
Sto je najstrasnije, sad sam ponovo slusao mix na AIR 15, i osim male rezonancije na, cini mi se H tonu (koja je tad promakla, verovatno zbog umora), na bassu, ostalo je tamo prilicno korektno, pa cak i kick. Daleko od toga da je to dobar, picnut mix, ali osnovne ideje su OK
A band je takav kakav je - tu nema izbora, kao ni u poslu - radis ono sto ima da se radi, osim ako nisi No1, pa mozes da biras.
A sto se tice izbora banda, pre bih radio sa normalnim LJUDIMA, sa kojima se moze sve dogovoriti, napraviti lepa atmosfera na snimanju, izvuci maximum iz njih, nego sa nekim ego-trip-manijacima koji su magistrirali u Bostonu i imaju visok mudni pritisak.
Meni su tu najvaznije tri stvari - iskrenost , energija i tehnicka ispravnost (sto nema bas tuno veze sa prve dve, al se mora postovati), i ako to uspemo da pokazemo slusaocu........ :D

SumAnuT 30-06-2005 08:12 AM

Re: Ispitni mix

Ma upali ti one tannoye zaebi dynaudio :)

Oni tannoyi toliko ruzhno zvuche da ukoliko tamo ishta lepo napravish to ce fantastichno zvuchati svugde ...

Ja nemam neko iskustvo sa slushanjem monitora, znam da su ono dobro monitori kod nas u shkoli ali koliko sam slushao tamo shta god pustish dobro zvuchi ... dok oni tannoyi su mnogo gori ... tj. bolji cenovno ... ali su mi nekako brutalno iskreni ... kad poisle njih pustim dynaudio ko da sam pustio hi-fi ... znam da lupam ... al ja sam tako osetio dok sam slushao ... ebem ga ...

dacko 30-06-2005 09:38 AM

Quote:

Originally Posted by OFF

Band se zove 'Petrol', i nadam se da se momci i devojke iz benda nece ljutiti zbog okacenih 'vise od 8 taktova' :wink:

Evo ko ce biti na exitu , moze da cuje bend uzivo. :mrgreen:

OFF 30-06-2005 10:36 AM

Posle malo podrobnije analize, izgleda da je najveci problem u akustici rezije, jer je previse prigusena u bassu i neke freq se jednostavno ne cine toliko glasne koliko zaista jesu. Da, i krupna greska koju smo mi napravili su prejaki overhedi.

Boskovic 30-06-2005 11:04 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
Sto je najstrasnije, sad sam ponovo slusao mix na AIR 15, i osim male rezonancije na, cini mi se H tonu (koja je tad promakla, verovatno zbog umora), na bassu, ostalo je tamo prilicno korektno, pa cak i kick.

Nemoguce! Kakva je rezija?

OFF 30-06-2005 11:46 AM

Apsorberi, apsorberi, apsorberi....................................

Pazi, znam da mi ne verujete, ali tamo onog haosa NEMA

zvincic 30-06-2005 05:28 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
Apsorberi, apsorberi, apsorberi....................................

Pazi, znam da mi ne verujete, ali tamo onog haosa NEMA

ja taj kaos cujem i na slusalicama ;)

OFF 30-06-2005 10:03 PM

Naravno, kad u stvarnosti postoji :( . Videcu sad kad zavrsim drugi mix istog banda, poucen greskama sa prvog, sta ce se desiti.

All times are GMT +1. The time now is 09:08 AM.