Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Opste teze na temu produkcije.. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11651)

Max 29-06-2005 03:41 PM

Quote:

Kad radis mix za TV, obavezno slusaj zvuk i masteruj preko zvucnika na TV-u!
Ja probao i zeznuo se za medalju !!! Po mom iskustvu treba raditi na monitorima zbog zvuka i svih detalja , kao i reverba i kompresije .... ne treba uopste slusati preko TV zvucnka zbog toga sto razliciti emiteri emituju razlicito ... npr nikada necete dobiti kuci mix kao sto zvuci na B92 jer oni dosta nabijaju visoke .... ako napravite takav mix kuci ...preko AV ulaza i slusate TV zvucnik zeznucete se kao ja ...

Moj predlog .... radite na svojum monitorima ... u mono naravno .... a izbacite jedanizlaz na TV zvucnik sam kontrole radi .... i to je to .... mislim moje iskustvo .... ko ima drugacije neka pise

Pozdrav

Color 29-06-2005 05:16 PM

Max, nisam bio dovoljno precizan. Mix svakako radis na monitorima ali kad ga masterujem za TV obavezno nivo Tresholda limitera namestam na osnovu toga sto mi izlazi iz TV zvucnika.. Okacim limiter i pri mixu ali sa malim tresholdom i out ostavim na 0dB. Tek u poslednjoj fazi ga rezem na -9dB i pumpam ga Tresholdom ali kao sto sam napisao, to obavezno preko TV zvucnika. E da, i pre Limitera na master tracku, stavim EQ, basove secem uglavnom na 100Hz a visoke na 15Khz.. Manje mi strada snimak..

ton_majstor 29-06-2005 05:20 PM

Ha, kada sam radio:"Meda u velikoj plavoj ku?i", ina?e DISNEY INC., zvuk sam ?ekirao na otprilike 10 E vrednim "mlatimudija" zvu?nicima...

Imao sam i NS 10 i BM 10 i nije kur... valjalo... Zna?i: "ko umije njemu dvije..."

;)

A RTS i B92, mrtva trka...

Po?to radim SVE NIVEA reklame u SCG, kapiram da imam OGROMAN problem ako slu?am blok reklama (bilo gde) u 20:00, 24:00 i 02:00 sata. Kako se kom toncu digne, tako me i nabud?i, odnosno upropasti. Blok-?ema.

Da i ne pominjem da mi marketa?i tra?e kao, preview u 192 Kbps MP3, a onda to i umontiraju i posalju na TV....

Super smo, kolege...

Oggy 29-06-2005 09:34 PM

Bilo bi onda zgodno, da ako neko eventualno zna kod nas (a da se ne podudara sa mojim misljenjem, da ovde zapravo ne postoji standard i da ljudi nemaju pojma) kako treba da se masteruje (tehnicki zahtevi), da to i napise. Ne znam da li ima nekog ko bas radi na televiziji, pa da to saznamo iz prve ruke, posto je ta informacija vrlo bitna, takoreci neophodna.
Ovo je bas striktno tehnicko pitanje i odgovor na to bi bilo dobro da da neko ko je strucan u tom domenu. Mozda kontaktirati nekog...?

zvincic 29-06-2005 09:51 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Bilo bi onda zgodno, da ako neko eventualno zna kod nas (a da se ne podudara sa mojim misljenjem, da ovde zapravo ne postoji standard i da ljudi nemaju pojma) kako treba da se masteruje (tehnicki zahtevi), da to i napise. Ne znam da li ima nekog ko bas radi na televiziji, pa da to saznamo iz prve ruke, posto je ta informacija vrlo bitna, takoreci neophodna.
Ovo je bas striktno tehnicko pitanje i odgovor na to bi bilo dobro da da neko ko je strucan u tom domenu. Mozda kontaktirati nekog...?

evo, ja radim na televiziji (a sad koliko sam strucan :D) ) ;)

nema pravila na koji nivo se radi (dakako, dok ne ide preko nule)....ono sto bi pojedinac trebao imati na umu jest da je na izlazu OBAVEZNO brickwall i to podesen da poprilicno gnjeci signal tako da vani imamo sto ujednaceniji zvuk.

e sad, po mom iskustvu izmedju rms -20 i -12 nema razlike, to sve pegla kompresor. ako ides preko -12 vec riskiras da te kompresor jako zgnjeci, pogotovo ako ostavis baseve slobodnije i/ili imas probijajuce tranzijente (ako ste culi npr. pjesmu Rich Girl od Gwen Stefani...to je uzas).

na kraju, kada saberes stvari ispada da sve ovisi kako je comp/limiter na izlazu podesen ali ja za televiziju radim gotovo uvijek rms od -15 do -12 i uvijek ispadne dobro.

ona prica kako bi trebalo raditi sa peakovima na -9 ne drzi bas vodu. mi smo testirali i televizija vidno tj. cujno distorzira tek kada output limitera stavljam na >+< 9, sada stoji na +4.

takodjer, nije lose upamtiti da je televizija "oprastajuci" medij sto se zvuka tice....neke stvari koje sam slusao na monitorima i slusalicama i pitao se kako netko moze donijeti ovako losu kvalitetu zapravo su na televiziji zvucale skroz solidno. ne vrhunski, ali nije bilo ni za u kos.

btw. zanimljivo je kakve stvari su ljudi u stanju donijeti na televiziju....jucer sam dobio jednu reklamu kojoj su kanali bili u protufazi. uzas

toliko od mene, idem kuci sa posla :)

Oggy 29-06-2005 10:17 PM

Re: Opste teze na temu produkcije..

Zvincicu, ti si prirodno kvalifikovan, samim tim sto imas EMU :):):)

Zezam se, naravno. Nisi napomenuo u kom sistemu emitujete. Ono sto je Color pricao se odnosilo na digitalnu betu. Ovde kod nas je to uglavnom beta na vecim stanicama, a na onim manjim ide cak i VHS.
Moguce je da idete u nekom analognom sistemu gde on trpi jaci nivo od digitalnog...
Aj'te ljudi iz struke, dajte svoj doprinos i pomozite nama koji nismo bas najbolje upuceni u tehniku.
Zvincicu, kakvo vam je podesavanje na limiteru?

Color 29-06-2005 11:28 PM

Zvincic: "ona prica kako bi trebalo raditi sa peakovima na -9 ne drzi bas vodu. mi smo testirali i televizija vidno tj. cujno distorzira tek kada output limitera stavljam na >+< 9, sada stoji na +4."

Zvincicu, uopste nije bitno da li drzi vodu ili ne, to su jednostavno tehnicki parametri koje televizija zahteva i ako se neispunjavaju jednostavno ti vrate betu.. Tako da veliki izbor bas i nemas.

Oggy, i na digital i analog betu radim do -9dB. Ustvari ja ni ne radim na betu nego na DAT koji saljem u firmu koja radi mastere (digital i analog bete). Mislim da u slucaju analogne bete moze da se ide do -6dB ali bih morao biti stalno u kontaktu sa firmom koja radi mastere da bih znao sta je finalni format (zavisi za koju televiziju se radi). Ovako sve namestim na -9dB i cool..
A bogami mislim da kod nas svaka televizija vodi svoju politiku. Neke stanice su pretihe, neke preglasne...znaci ko zna da li uopste i postoje neki standardi..

Pa nije valjda da na forumu nema nikoga ko radi na TVu kod nas??

Color 29-06-2005 11:36 PM

Quote:

Originally Posted by ton_majstor
A RTS i B92, mrtva trka...

Po?to radim SVE NIVEA reklame u SCG, kapiram da imam OGROMAN problem ako slu?am blok reklama (bilo gde) u 20:00, 24:00 i 02:00 sata. Kako se kom toncu digne, tako me i nabud?i, odnosno upropasti. Blok-?ema.

Da i ne pominjem da mi marketa?i tra?e kao, preview u 192 Kbps MP3, a onda to i umontiraju i posalju na TV....

Super smo, kolege...

Da, to je izgleda stvarno van kontrole.. Reklame isto klijentima saljemo kao mpeg ali to ni u kom slucaju ne bi proslo na televiziji, to bi bila totalna propast. Kad klijent kaze DA, salje se DAT i original slika da se naprave masteri koje posle medijalna kuca salje televizijama... Neki red mora da postoji da bi sve funkcionisalo kako treba. Nisu ti parametri izmisljeni iz dosade..

Oggy 29-06-2005 11:41 PM

Ma ovde ti je xVid, Dvix, nekada se omakne i neki dvd format i to je to. Ja pretprosle nedelje radio deciji festival, koji je osim za publiku, radjen i kao tv festival i pitam ja vlasnika televizije (koji je tu najstrucniji) kako da masterujem muziku zbog emitovanja, na kom nivou... Kaze on: "Na CD!"...(?!?!?!?)
I ja masterovao na CD...

OT

Slusam super muziku,umesto da radim dve pesme koje sam dogovorio u isto vreme (stidim se, ali jbga), napolju pada kisa, ja sam u opasnosti od trovanja ozonom jer sam napicio i jonizator i otvorio prozor studija i tako mi je doooobro!!!
:):):)

Color 29-06-2005 11:59 PM

Tako odprilike i predpostavljam da kod nas funkcionisu stvari i kad se zamislim totalno se izbedacim jer sve nesto kontam da zasto sve to sto radim ovde ne mogu lepo u svojoj domovini da radim! I razmisljam i razmisljam..kako bi bilo da se vratim i onda se u momentu spustim na zemlju.. 'ebes ga. I puno talenata i ljudi koji znaju svoj posao, kako da ga rade kad svuda oko njih rade totalno nekvalifikovani ljudi i sve je bez pravila..
Sorry za malo skretanje sa teme..

All times are GMT +1. The time now is 10:19 PM.