![]() |
Re: Test mix - kanali za vezbanje...
Evo sta sam uradio ...
https://www.dropbox.com/sh/9kzqihwjxzxfx7u/vByKdKSSXs E sad jel moze neko da mi kaze dal dobro radim sa limiterom ?? Posto me cepa CLIP iz sve snage sa 3 kanala :( |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Ne razumem to malo blizu nule. Sta blizu nule konkretno ? Ako mislis na pojedinacne kanale svi su cak i ispod nekog proseka ( znam da se svi navode da im bude na oko -6 kanal) a opet mi ulazi u klip.
A ako budem tako nastavio da smanjujem kanale, onda ce mi cela pesma biti tiha :cry:. Nadam se da me razumete o cemu pricam ... ? Mene interesuje zasto ulazim konstantno u klip kad je sve snizeno ispod -6 sa sve limiterom i to jos sa 3-4 kanala :shock::shock: ?? |
Ma kakav crni limiter na svaki kanal...?!?! :shock:
Mislim, sve mo?e, ali ne znam da je iko ikad i?ta tako dobio...:hm, hm: Rekoh ja da ću okačiti projekat, ali nikako da stignem.... Aj, probaću... |
Hajdemo ovako:
Kada je miksovanje kao zanat bilo u povoju, Britanci (koji su vrlo rano počeli tim zanatom da se bave) su čoveka koji miksuje nazvali "Balancing Engineer". Interesantno je da su od prve pogodili ?ta je su?tina tog zanata i tu su?tinu ugradili u ime profesije. Daklem, prvi i najva?niji zadatak miksera je da nadje prave odnose izmedju elemenata (u muzici su to instrumenti i glas). Odnosi izmedju instrumenata mogu biti definisani u raznim domenima, kao ?to su jačina, boja, udaljenost itd. Mikser-efendija će, dakle, manipulisati raznim karakteristikama elemenata koji mu stoje na raspolaganju, sve dok ne bude zadovoljan odnosima izmedju njih. Kada to postigne, onda svoje delo mo?e nazvati miksom. Druga va?na uloga dotičnog pojedinca je da sve to ?to je uradio smesti u odgovarajuće tehničke okvire, čitaj: norme i standarde, u zavisnosti od medija putem kojeg će krajnji rezultat biti distribuiran. Vidim iz tvog posta, uglje?a, da se stra?no brine? ?to ti snimak neće biti dovoljno glasan. Vi?e bi trebalo da te brine ?ta se u tvom miksu de?ava i da li uspeva? da istakne? ono ?to misli? da je va?no. Ako ti je jedino va?no da bude glasno, pridigni sve kanale ?to vi?e i pritisni odozgo nekim multiband compressorom, sa ograničenjem na -0.1dBFS i to je to. |
Negde procitah da je limiter kompresor samo kada predje odredjenu vrednost necega. Zato sam ga i stavljao na svaki kanal.:rolleyes:
Pa dobro onda, pitanje je kad cemo koristiti limiter a kad kompresor ? Sto se tice GLASNOCE, to mi nije primarno ali me recimo nervira kad je moja pesma tiha posle neke normalne pesme pustene na mp3 plejeru ili npr kad saljem nekome da preslusa a on pita a sto je tiha tako ili jel mozes malo da je pojacas, nabudzis ( misleci da bude glasnija). Sad cu da se bacim na citanje manuel-a za fab filter C pa cu da okacim projekat opet ... BIlo bi lepo evo ako BOckie uradi pa da okaci Backup project fajl na neki server da skinem ( a i drugi) pa da vidim kako to izgleda i na sta je mislio... |
Evo jedan brzinski projekat...
https://dl.dropbox.com/u/2806767/test%202012.cpr Eto, stigla me sopstvena kletva...:D:rotfl: . treba Fab EQ i Limiter... Ostalo je iz C5... |
Ja hocu da cujem Bokijev mix! :D
@ Ugljesa: cemu toliko mudrovanja oko problema sa klipovanjem? :D Ako klipuje - smanji! Nema veze da li ti je kanal na -20db, ako ti je to potrebno da miks ne klipuje tako ga postavi. Glasan miks se ne dobija insisitranjem da ti svaki element bude glasan i silovanjem kompresora/limitera vec pravljenjem zdravog miksa i naknadnim masterovanjem. |
Quote:
|
Pa eto ti projekat pa slu?aj...
|
All times are GMT +1. The time now is 07:56 AM. |