Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   DIY Vocal booth & Control room?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239)

Eomsy 03-03-2011 08:31 PM

Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 300668)
Zatvori rupu pa izmeri pa ces videti...
Da mozes meriti u otvorenom prostoru bilo bi lakse da shvatis..

I
Da li bi onda vidio peak umjesto dip-a ??

Quote:

p.s. da... taj dip, sto si ga strelicom obelezio, "lovimo", ostalo je soba.

Pih, ?ena mi neće biti zadovoljna sa tom kutijetinom ?to će morati da bude koji dan tu u dnevnom boravku :shock: ... jbga, tek ću sutra da izmjerim, jer sam sada pospremio dijete da spava ...

Nekako mi se čini da bi bilo bolje da pričekam proljeće da zatopli, pa da onda iznesem sve van i sve mjerim na otvorenom ....

boggy 03-03-2011 08:31 PM

pogledaj ovu svoju sliku pa ce ti mozda biti jasnije:
http://img801.imageshack.us/img801/3...lavojednar.jpg

I da, jurimo dip, a ne peak... (peak nam ne treba btw. samo nam stetu moze napraviti)

oko 50Hz, 60Hz, 80Hz... i kasnije je bio maskiran i za cetvrtu i za petu rupu sobnim modom. "Ulovio" sam ga na ovom drugom merenju gde se nalazi.

pozdrav

bogi

boggy 03-03-2011 08:36 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 300669)
I
Da li bi onda vidio peak umjesto dip-a ??

ne... dip ce se pomeriti u levo.
Quote:

Pih, ?ena mi neće biti zadovoljna sa tom kutijetinom ?to će morati da bude koji dan tu u dnevnom boravku :shock: ... jbga, tek ću sutra da izmjerim, jer sam sada pospremio dijete da spava ...

Kako god... ili to ili na mraz... :)
Samo kad smo se makli od sobnog moda na 100Hz.
Quote:

Nekako mi se čini da bi bilo bolje da pričekam proljeće da zatopli, pa da onda iznesem sve van i sve mjerim na otvorenom ....

Mislim da nije problem, uradicemo ga za 100Hz... ovako kako sam ti rekao

pozdrav

bogi

Eomsy 03-03-2011 08:41 PM

Quote:

...ne... dip ce se pomeriti u levo

Ma sku?io sam ja tebe, samo sam pitao da li bi na otvorenom prostoru (znači vani) ...

Quote:

...
Da mozes meriti u otvorenom prostoru bilo bi lakse da shvatis.

... vidio dip ili peak na sada?njih 108 Hz-a? To me zanima, znači kako bi se taj graf pona?ao vani ??

boggy 03-03-2011 08:46 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 300674)
Ma skužio sam ja tebe, samo sam pitao da li bi na otvorenom prostoru (znači vani) ...

... vidio dip ili peak na sadašnjih 108 Hz-a? To me zanima, znači kako bi se taj graf ponašao vani ??

Na otvorenom prostoru bi dobio odziv zvucnika MINUS notch filter helmholtzovog rezonatora, na ulazu u cev... okolni dipovi i peakovi bi bili zbog velikih bliskih objekata.
Sada meris pritisak vazduha blizu poda (predpostavljam) i meris i sobne modove, razgraniciti sta je sta nije bas trivijalno.

pozdrav

bogi

Zoki 03-03-2011 08:50 PM

Zar nije bolje postaviti HH resonator na mesto gde je predvidjen i videti kakav ce ucinak imati na tom mestu?

Meriti ga tamo pa ovamo je gubljenje vremena.

Eomsy 03-03-2011 08:55 PM

Quote:

Originally Posted by Zoki (Post 300676)
Zar nije bolje postaviti HH resonator na mesto gde je predvidjen i videti kakav ce ucinak imati na tom mestu?

Meriti ga tamo pa ovamo je gubljenje vremena.

Mislim da u ovom slučaju to nije slučaj, jer je moj mod prejak u sobi da bi točno vidio gdje sam sada u rihtanju H-a. Tako da sada shvaćam ?to mi je Boggy govorio :da: ...

Zoki 03-03-2011 09:02 PM

Eomsy pa koliko vidim ti i nemas bas neki izbor pozicije tog HH resonatora,ili gresim?

I ako rihtas HH napolju na otvoreno bices siguran na koju frekvenciju radi ali na kraju je naj bitnije gde se nalazi u prostoriji!

NLP 03-03-2011 09:05 PM

Ne, odlično je izmjeriti u anehoičnom ili semianehoičnom prostoru ili vani! kao ?to je obrazlo?io Boggy!

I zvučnici kad se konstrui?u se tako mjere, kad nema para za laboratorije ide se na polje, daleko od gu?ve. Vani se jo? bolje vidi ?to se de?ava ispod 100Hz, nego u laboratorijima...

Onda zna? gdje djeluje Helmholtz, tako če djelovati i unutra ali tamo mu je treba nači najoptimalniju poziciju, da se mu poveča efikasnost.

Zoki 03-03-2011 09:09 PM

Code:

Onda znaš gdje djeluje Helmholtz, tako če djelovati i unutra ali tamo mu je treba nači najoptimalniju poziciju, da se mu poveča efikasnost. <!-- / message --><!-- sig -->
Ali on nema uslova sada da ga puno premesta ili gresim?
Mozda bas na tom mestu nece imati nikakvu efikasnost na tu frekvenciju koju (love).

All times are GMT +1. The time now is 08:30 PM.