Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Test mix - kanali za vezbanje... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28658)

Arthur 21-09-2012 03:37 PM

Re: Test mix - kanali za vezbanje...

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 334182)
E, ovo ide na majicu!:bravo:

ne samo to, nego i ceo post bi trebao na zid.

jedino bih dodao da je sposobnost, tj brzina kojom se hendluje problem br.1 možda nešto što čini prirodnu predodređenost nekoga da se bavi obim poslom.

boggy 21-09-2012 11:08 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by awacs (Post 334015)
:rotfl::thumbsup: A opet, zar nije 95% sekcije "Dizajn i konstrukcija studija" posvećeno tome? :wink:

Upravo tako, ma koliko truda ulagali mi koji mislimo da nesto znamo o tome, sobe ce se, ako ih iko bude uopste sredjivao, sredjivati "prema trenutnim mogucnostima"... a to je upravo to sto Khan navodi... ja bih dodao jos "enthusiastic guerilla brigade" kao prefix, da bi zvucalo barem mocnije iako je skoro pa "od svacega po nista"
Quote:

Originally Posted by awacs (Post 334015)
E, tu je razlika. Moje pojačalo nije fancy, ali su bar zvučnici kompresioni (sealed enclosure), kao što je Bogi primetio. Njihov bass driver je 10", a po proizvođačkoj specifikaciji kutija ide "dole" do 45Hz (-3dB). Za razliku od npr. Adama A7X koji sa svojih 7" ide do 42Hz. Ali pošto je slušanje zvučnika i odnos prema njima čist zen budizam, same te brojke malo (ili ništa) ne govore o tome na kojim zvučnicima je lakše pratiti low end, pogotovo u akustički netretiranom prostoru. Ili, u tvom i mom slučaju, "akustički maltretiranom" prostoru :wink:

.........

Da ti demonstriram sta, zapravo uradi AR-25 sa svojih 45Hz ("zive vage") u sealed box, naspram ADAM A7X, ali ispod 40Hz
Dao sam dva moguca odziva za ADAM A7X, jer ne znam koliko su drajver zagnjavili da svira "nisko"... i da li su isli na odziv cetvrtog reda, ili sestog reda, ili nesto izmedju... nisam ulazio u detalje... odziv mu je negde izmedju zelene i plave linije.... ako nije neki od njih. Crveni je Acoustic Research AR 25.
Bass reflex se inace kupuje samo zbog one "kifle" iznad 40Hz gde stvarno ponegde moze biti glasniji za 2.5dB... ali zato kompresioni svira daleko od tisine ispod 40Hz koga mala soba jos POJACA, jer ima LP shelving filter ispod najnizeg sobnog moda... te ako je najnizi sobni mod na oko 40Hz (vrlo moguce ako je najveca dimenzija sobe 4.0-4.5m) onda se dobije priblizno ravan odziv do subfrekvencija... sto bass reflex ne moze nikako...
Tako da ti cujes i sve sobne modove koji postoje, ali Bogami i gomilu toga sto je van sobnih modova a pripada muzici... samo zbog sprege zvucnika i sobe...

awacs 23-09-2012 12:23 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 334213)
Bass reflex se inace kupuje samo zbog one "kifle" iznad 40Hz gde stvarno ponegde moze biti glasniji za 2.5dB... ali zato kompresioni svira daleko od tisine ispod 40Hz koga mala soba jos POJACA, jer ima LP shelving filter ispod najnizeg sobnog moda... te ako je najnizi sobni mod na oko 40Hz (vrlo moguce ako je najveca dimenzija sobe 4.0-4.5m) onda se dobije priblizno ravan odziv do subfrekvencija... sto bass reflex ne moze nikako...
Tako da ti cujes i sve sobne modove koji postoje, ali Bogami i gomilu toga sto je van sobnih modova a pripada muzici... samo zbog sprege zvucnika i sobe...

Pa da, kao ?to si već napisao u jednom ranijem threadu (a ja boldovao ono ?to smatram va?nim):

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 317350)
Poenta je da kompresiona kutija daje manje bassa sa istim drajverom, ali je taj bass obicno iskreniji (ako je kutija dobro dizajnirana!)

Zato sam uvek gajio neskrivenu ljubav prema kompresionim zvučnicima, pogotovo u lo?im sobama :) A u dobrim sobama jo? vi?e :D

Pozdrav,

Vasa

Arthur 23-09-2012 02:20 AM

takodjer.

Bockie 07-10-2012 12:43 PM

Idemo dalje!

Evo još kanalaaaaaa!

Radi se o novosadskom bendu "Outsider", autorska kompozicija "Skoči". Dobio sam "Go-ahead" da okačim.
Rock, garage rock, punk, svega, kako hoćete, blago bizaran tekst, uz besno prašenje bande...
Klasika za naše seoce...!

Ekspresno je snimljeno u prostoriji za vežbu kod Siniše PP u Cara Dušana,
dana 25. maja, leta Gospodnjeg 2009... :)

Od izolacije je imao zidove i prozore. Mislim da je iza bubnja bilo sunjđera, čisto da ne skače supa po stolu u trpezariji iza...:D

Snimano je posebno, (prvo bubanj, pa sve ostalo redom), dakle nije live koji obično radim!

Oprema je standardna, ono što inače koristm:

Bas bubanj - AKG D-112
Dobos gore - Shure Beta 57
Dobos snar - AudioTechnica AT 2020
Kontra - AudioTechnica AT 2010
Overhedi - AudioTechnica Mbk-4
Tomovi - AudioTechnica Mbk-5,Mbk-6
Bas box - AKG D-112
Gitarske kutije - AudioTechnica AT 2020
Vokali - AudioTechnica AT 2020
DI-box - Behringer DI800
Mikseta - Mackie Onyx 1640 + fw
DAW - Nintendo 3.x

Sve je oko 200 i kusur MB, 44100/24 i spakovano je u "samo-otpakujući RAR"...! Dakle skinućete EXE fajl! (P.S. to je zbog ako neko nema rar)
Dupli klik na isti i izaberite destination folder, tj. gde će wav-ovi biti "raspakovani"...

http://dl.dropbox.com/u/36652341/Out...0-%20Skoci.exe

Miksajte, editujte, igrajte se, slobodno! Kačite vaše radove da čujemo!

P.S. 1

NEMA IZGOVORA! Nema "na frku,brzaka i na mobilnom telefonu sam miksao" i ostalo, uradite kao da je "posao" i stanite iza toga!

Srećnoooooooooooooooooooo!!!

P.S. 2.

Videću da okačim jedan C5 projekat, samo sa alatima iz cubase, pa da "srčujete" fajlove iz .rar-a, pa ako to uopšte može javite... Možda će nekome biti interesantno da ima i to...eto...

mikron 07-10-2012 01:14 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 335059)
Ekspresno je snimljeno u prostoriji za ve?bu kod Sini?e PP u Cara Du?ana,
dana 25. maja, leta Gospodnjeg 2009... :)

Od izolacije je imao zidove i prozore. Mislim da je iza bubnja bilo sunj?era, ?isto da ne ska?e supa po stolu u trpezariji iza...:D

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 335059)
NEMA IZGOVORA! Nema "na frku,brzaka i na mobilnom telefonu sam miksao" i ostalo, uradite kao da je "posao" i stanite iza toga!

:rotfl::rolleyes:

Bockie 07-10-2012 01:44 PM

To je opis vezan za snimak, da se zna gde je snimljeno, po?to je u prethodnih 40 i kusur strana bilo pomalo kuknjave...:D

No, hvala ?to si me podsetio koliko je trolovanje zabavnije od konstruktivnosti...:wink:

mikron 07-10-2012 02:14 PM

Ma kakvo trolovanje pobogu, samo mi je zapalo za oko da se trazi posvecenost miksu za kanale koji su snimani " kod Steve u shupi, iz sundjera koji pokriva kuhinju " :)

awacs 07-10-2012 02:15 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 335066)
To je opis vezan za snimak, da se zna gde je snimljeno, pošto je u prethodnih 40 i kusur strana bilo pomalo kuknjave...

No, hvala što si me podsetio koliko je trolovanje zabavnije od konstruktivnosti...

Ja lično ne primetih trolovanje, a "miksao sam na brzinu na laptopu" je isto što i "snimao sam ekspresno pored trpezarije", što jes' - jes'.

Mislim, zašto ljudi ne bi smeli da kažu da su miksali na brzinu, ako već jesu? A da bi pristupili nečemu "kao da je posao" valjda bi neko trebalo da im plati... Razumem ja tebe, ali mislim da nema potrebe da se ikome soli pamet kako da pristupi nečemu što ionako radi za svoju dušu :wink:

Pozdrav,

Vasa

boggy 07-10-2012 02:22 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 335070)
ja lično ne primetih trolovanje, a "miksao sam na brzinu na laptopu" je isto ?to i "snimao sam ekspresno pored trpezarije", ?to jes' - jes'.

Mislim, za?to ljudi ne bi smeli da ka?u da su miksali na brzinu, ako već jesu? A da bi pristupili nečemu "kao da je posao" valjda bi neko trebalo da im plati... Razumem ja tebe, ali mislim da nema potrebe da se ikome soli pamet kako da pristupi nečemu ?to ionako radi za svoju du?u :wink:

Pozdrav,

vasa

+1

All times are GMT +1. The time now is 12:53 PM.