Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Test mix - kanali za vezbanje... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28658)

Bockie 16-09-2012 06:19 PM

Re: Test mix - kanali za vezbanje...

Quote:

Originally Posted by Everbeatz (Post 333911)
Vasa radi na SSLu, ja sam ga video!!!

Jeste , jeste, u zapadnom krilu, tamo iza salona sa kaminom i sabljarkom...!

:D

MUzzY 16-09-2012 06:30 PM

Da nije tamo cistija struja pa tranzijenti lepse rade u lo-endu? :D

boggy 16-09-2012 06:52 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 333894)
......Zvučnici su prastari trosistemski Hi-Fi Acoustic Research AR48s....

... i nisu bass-reflex (ili transmission line) konstrukcija! ;) :da:

awacs 16-09-2012 11:24 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 333916)
... i nisu bass-reflex (ili transmission line) konstrukcija! ;) :da:

E, da! :wink:

Pozdrav,

Vasa

Khan 18-09-2012 07:24 AM

Vaso, bas si me nasmejao sa opisom kucnog radnog ambijenta.
Napokon neko na forumu da ima uporedivo-referentne uslove slicne mojim!:D
Mozda da sednemo i napravimo teoretsko zaledje ovakvom pristupu jednog dana, recimo, 'my room, anarcho-acoustic'.:D

Quote:

Soba akustička katastrofa
-CHECK!
Quote:

poveliki starinski trokrilni prozor (dupli)
-CHECK!
Quote:

gomila polica sa knjigama
-CHECK!
Quote:

asimetrično raspoređeno
-CHECK!
Quote:

Zvučnici >30 god
-CHECK!
Ponosni sam vlasnik EV Cristal monitora, mada priznajem, imam fancy pojacalo da ih teram...

Kolicina sati ulozena u rad, neuporediva je kolicini sati bedacenja o nedostiznim uslovima i skupoj opremi. Laka matematika. Poz.

awacs 18-09-2012 02:22 PM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 333997)
Mozda da sednemo i napravimo teoretsko zaledje ovakvom pristupu jednog dana, recimo, 'my room, anarcho-acoustic'.:D

:rotfl::thumbsup: A opet, zar nije 95% sekcije "Dizajn i konstrukcija studija" posvećeno tome? :wink:

Quote:

Ponosni sam vlasnik EV Cristal monitora, mada priznajem, imam fancy pojacalo da ih teram...

E, tu je razlika. Moje pojačalo nije fancy, ali su bar zvučnici kompresioni (sealed enclosure), kao što je Bogi primetio. Njihov bass driver je 10", a po proizvođačkoj specifikaciji kutija ide "dole" do 45Hz (-3dB). Za razliku od npr. Adama A7X koji sa svojih 7" ide do 42Hz. Ali pošto je slušanje zvučnika i odnos prema njima čist zen budizam, same te brojke malo (ili ništa) ne govore o tome na kojim zvučnicima je lakše pratiti low end, pogotovo u akustički netretiranom prostoru. Ili, u tvom i mom slučaju, "akustički maltretiranom" prostoru :wink:

Quote:

Kolicina sati ulozena u rad, neuporediva je kolicini sati bedacenja o nedostiznim uslovima i skupoj opremi. Laka matematika. Poz.

Potpuni pakao. Nekoliko puta sam već rekao: da nisam u samoproklamovanoj penziji i kad bih poludeo i hteo da organizujem svoj radno-POSLOVNI prostor, ne bih imao dilemu u šta najviše para da uložim.

Nekada je bilo jednostavno nemoguće da imaš (makar i kućni) studio bez dva magnetofona i miksera. I u najjeftinijim varijantama nisi mogao da prođeš ispod ondašnjih desetak hiljada maraka, samo za te tri stavke. Ali jednostavno si morao si da ih imaš. Bez ijednog mikrofona, kabla ili trake. I bez ijednog zvučnika, naravno :)

Jebiga, danas za ~3000€ možeš da spakuješ pristojan multichannel ITB setup sa bar 8 mikrofonskih ulaza i gomilom virtuelnih kablova, da ne govorim o virtuelnom racku, koji u slučaju npr. Reapera košta cca. 60€.

E sad, ako uzmemo onako ofrlje da je današnjih 10.000€ kao nekadašnjih 10.000 maraka, makar sve ono što bih uštedeo na mikseru i magnetofonima bih uložio u akustiku prostora. Pošto je mnogo važnije da čovek može da čuje šta radi, makar i na jeftinim uređajima (kompresorima, EQ, jekama) nego da vrti dugmiće na Manley Massive Passive ili SSL Super Analogue Channel Strip-u i da veruje da par hiljada evra uloženih u brendirane sprave skida odgovornost sa njegovih ušiju i mozga.

To je ustvari ista tvoja matematika, samo drugačije ispričana :) I ne pričam je tebi (pošto ti je očigledno jasna), nego "onako" :wink:

Pozdrav,

Vasa

Khan 19-09-2012 10:49 PM

Bravo, bas tako...

Da ne kidnapujem thread dalje, samo kratka misao, mislio sam da sam jedini koji se 'penzionisao' na neodredjeno...

Sokira me kolika je razlika u pristupu, za samo 20-tak godina i koliko se consumer greed uvukao u sve pore. Od situacije -imas gitaru-ucis-sviras, do situacije gde proizvoljna cena nekog preampa ili kabla, bazirana na trenutnom marketingu, utice na subjektivni osecaj vlastite vrednosti, kreativnosti i profesionalizma. ("Da imam, onda bih...")

Zatim taj cenovnik nauce i 'klijenti' i iako so dosli po aranzman pitaju te da li imas SSL (kabriolet?) A sta zna klijent sta je binarni difuzor?

Totalno se slazem sa tvojim insistiranjem (i Boggy-evim i od svih pametnih ljudi koji se ovim bave...) na vaznosti ulaganja u prostor iznad opreme.

Za ljude kojima izadje ista dobro iz ovakvih uslova, obicno kazu 'navikli na uslove, znaju gresku pa kompenzuju, iskustvo...'

Cool, ali sve je to u stvari mucenje, mislim da je upravo onaj ko je dugo radio u uslovima anarho-akustike, najkomepetentniji da kaze kolika je vaznost iole pristojno sredjenog slusanja, posto se vremenom u glavi razvije toliko jasna slika o akustickim deformacijama, da nema tog uredjaja koji bi je preciznije pokazao. A svo to vreme iritacije nekim stojecim talasom, tupim refleksijama, itd., nije otislo na komponovanje\mix\produkciju samo zato sto se u startu nije islo od temelja...
Poz!

awacs 20-09-2012 03:27 PM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 334098)
Da ne kidnapujem thread dalje, samo kratka misao (...)

Mislim da ovo uopšte nije kidnapovanje threada, naprotiv. Uslovi koji vladaju u radnom okruženju utiču na rezultat isto koliko i računarski softver i hardver. Pa ako već smemo da pričamo ko koristi kakve pluginove, onda valjda smemo da pričamo i o zvučnicima i zidovima :)

Uši i mozak su zapravo previše tolerantni organi. Njih prirodno ne zanima kako zvuči low-end niti kako zvuči saturacija na Vintage Warmeru u odnosu na saturaciju na Fab Filter Saturnu. Oni stalno žele da slušaju ceo zvuk, a mi ih tokom miksa na silu teramo da se bave pojedinačnim segmentima. Ne govorim o slušanju pojedinačnih kanala preko SOLO funkcije, nego o segmentima zvuka.

Uobičajena posledica analitičkog/selektivnog slušanja je da rešavajući jedan problem (npr. "click" vs. "body" vs. "thump"" na bas bubnju) mozak potpuno zanemari sve ostale elemente miksa. Jebiga, to smo tražili od njega - to nam je i učinio (pošto je tolerantan). Razmišljaće o bas bubnju onoliko dugo i onoliko temeljno koliko mi to tražimo od njega.

(NEVOLJA #1): što se duže i temeljnije zamajavamo jednim konkretnim detaljem, mozgu treba više vremena da prestane da se bavi tim detaljem i da se skoncentriše na sledeći. Čak i kad pozatvaramo sve "prozore" pluginova koje smo koristili da dobijemo idealan odnos "clicka", "tela" i "thumpa" bas bubnja, mozak još dugo vremena podsvesno misli o bas bubnju, a ne o celokupnom zvuku.

(NEVOLJA #2): u lošim akustičkim uslovima ogromna količina vremena se posvećuje pitanju "da li zaista ima previše/premalo basa, ili ja čujem previše/premalo basa". U tom smislu, donošenje svake odluke traje mnogo duže, a onda mozak ima sve duži "period oporavka" od problema kojim se bavio. A onda su mu potrebne sve duže pauze u radu da bi se "resetovao"... zato stvari koje bih inače uradio za jedan sat radim po ceo dan.

Sve ima cenu - nešto platiš novcem, nešto vlastitim vremenom. Uglavnom biva tako da svako plaća onom valutom koju poseduje.

Pozdrav,

Vasa

Khan 21-09-2012 01:45 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 334131)
...svako plaća onom valutom koju poseduje.

Pozdrav,

Vasa

E, ovo ide na majicu!:bravo:

dvuckovic 21-09-2012 02:05 PM

Super miks, lijepi prostori...iako boli koliko je bass rastimovan :)

All times are GMT +1. The time now is 07:29 AM.