![]() |
Re: Test mix - kanali za vezbanje...
Quote:
:D |
Da nije tamo cistija struja pa tranzijenti lepse rade u lo-endu? :D
|
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Vaso, bas si me nasmejao sa opisom kucnog radnog ambijenta.
Napokon neko na forumu da ima uporedivo-referentne uslove slicne mojim!:D Mozda da sednemo i napravimo teoretsko zaledje ovakvom pristupu jednog dana, recimo, 'my room, anarcho-acoustic'.:D Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Ponosni sam vlasnik EV Cristal monitora, mada priznajem, imam fancy pojacalo da ih teram... Kolicina sati ulozena u rad, neuporediva je kolicini sati bedacenja o nedostiznim uslovima i skupoj opremi. Laka matematika. Poz. |
Quote:
Quote:
Quote:
Nekada je bilo jednostavno nemoguće da imaš (makar i kućni) studio bez dva magnetofona i miksera. I u najjeftinijim varijantama nisi mogao da prođeš ispod ondašnjih desetak hiljada maraka, samo za te tri stavke. Ali jednostavno si morao si da ih imaš. Bez ijednog mikrofona, kabla ili trake. I bez ijednog zvučnika, naravno :) Jebiga, danas za ~3000€ možeš da spakuješ pristojan multichannel ITB setup sa bar 8 mikrofonskih ulaza i gomilom virtuelnih kablova, da ne govorim o virtuelnom racku, koji u slučaju npr. Reapera košta cca. 60€. E sad, ako uzmemo onako ofrlje da je današnjih 10.000€ kao nekadašnjih 10.000 maraka, makar sve ono što bih uštedeo na mikseru i magnetofonima bih uložio u akustiku prostora. Pošto je mnogo važnije da čovek može da čuje šta radi, makar i na jeftinim uređajima (kompresorima, EQ, jekama) nego da vrti dugmiće na Manley Massive Passive ili SSL Super Analogue Channel Strip-u i da veruje da par hiljada evra uloženih u brendirane sprave skida odgovornost sa njegovih ušiju i mozga. To je ustvari ista tvoja matematika, samo drugačije ispričana :) I ne pričam je tebi (pošto ti je očigledno jasna), nego "onako" :wink: Pozdrav, Vasa |
Bravo, bas tako...
Da ne kidnapujem thread dalje, samo kratka misao, mislio sam da sam jedini koji se 'penzionisao' na neodredjeno... Sokira me kolika je razlika u pristupu, za samo 20-tak godina i koliko se consumer greed uvukao u sve pore. Od situacije -imas gitaru-ucis-sviras, do situacije gde proizvoljna cena nekog preampa ili kabla, bazirana na trenutnom marketingu, utice na subjektivni osecaj vlastite vrednosti, kreativnosti i profesionalizma. ("Da imam, onda bih...") Zatim taj cenovnik nauce i 'klijenti' i iako so dosli po aranzman pitaju te da li imas SSL (kabriolet?) A sta zna klijent sta je binarni difuzor? Totalno se slazem sa tvojim insistiranjem (i Boggy-evim i od svih pametnih ljudi koji se ovim bave...) na vaznosti ulaganja u prostor iznad opreme. Za ljude kojima izadje ista dobro iz ovakvih uslova, obicno kazu 'navikli na uslove, znaju gresku pa kompenzuju, iskustvo...' Cool, ali sve je to u stvari mucenje, mislim da je upravo onaj ko je dugo radio u uslovima anarho-akustike, najkomepetentniji da kaze kolika je vaznost iole pristojno sredjenog slusanja, posto se vremenom u glavi razvije toliko jasna slika o akustickim deformacijama, da nema tog uredjaja koji bi je preciznije pokazao. A svo to vreme iritacije nekim stojecim talasom, tupim refleksijama, itd., nije otislo na komponovanje\mix\produkciju samo zato sto se u startu nije islo od temelja... Poz! |
Quote:
Uši i mozak su zapravo previše tolerantni organi. Njih prirodno ne zanima kako zvuči low-end niti kako zvuči saturacija na Vintage Warmeru u odnosu na saturaciju na Fab Filter Saturnu. Oni stalno žele da slušaju ceo zvuk, a mi ih tokom miksa na silu teramo da se bave pojedinačnim segmentima. Ne govorim o slušanju pojedinačnih kanala preko SOLO funkcije, nego o segmentima zvuka. Uobičajena posledica analitičkog/selektivnog slušanja je da rešavajući jedan problem (npr. "click" vs. "body" vs. "thump"" na bas bubnju) mozak potpuno zanemari sve ostale elemente miksa. Jebiga, to smo tražili od njega - to nam je i učinio (pošto je tolerantan). Razmišljaće o bas bubnju onoliko dugo i onoliko temeljno koliko mi to tražimo od njega. (NEVOLJA #1): što se duže i temeljnije zamajavamo jednim konkretnim detaljem, mozgu treba više vremena da prestane da se bavi tim detaljem i da se skoncentriše na sledeći. Čak i kad pozatvaramo sve "prozore" pluginova koje smo koristili da dobijemo idealan odnos "clicka", "tela" i "thumpa" bas bubnja, mozak još dugo vremena podsvesno misli o bas bubnju, a ne o celokupnom zvuku. (NEVOLJA #2): u lošim akustičkim uslovima ogromna količina vremena se posvećuje pitanju "da li zaista ima previše/premalo basa, ili ja čujem previše/premalo basa". U tom smislu, donošenje svake odluke traje mnogo duže, a onda mozak ima sve duži "period oporavka" od problema kojim se bavio. A onda su mu potrebne sve duže pauze u radu da bi se "resetovao"... zato stvari koje bih inače uradio za jedan sat radim po ceo dan. Sve ima cenu - nešto platiš novcem, nešto vlastitim vremenom. Uglavnom biva tako da svako plaća onom valutom koju poseduje. Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Super miks, lijepi prostori...iako boli koliko je bass rastimovan :)
|
All times are GMT +1. The time now is 07:29 AM. |