Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=48965)

Znak 19-10-2017 06:17 AM

Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama

I don't give a damn about any trumpet playin' band,
It ain't what I call rock and roll.

awacs 19-10-2017 10:18 AM

Izem li ga, meni je Mano Negra bio vrlo rokenrol.

Pozdrav,

Vasa

Znak 19-10-2017 11:13 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374677)
Izem li ga, meni je Mano Negra bio vrlo rokenrol.

Pozdrav,

Vasa

Naravno. Ovaj citat meni nimalo omiljene grupe Dire Straits (Škripac!) odnosi se na ove naše trube iz Guče i tridesetogodišnje recikliranje ideje da se one iskombinuju sa rokenrolom. Od Đurđevdana do danas nijedna pesma tog žanra mi se nije dopala.

Igor 19-10-2017 12:36 PM

Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzièkim formama

DLM!

Naravno da ti se nije dopala nijedna pesma tog žanra, jer taj žanr koji vezuješ za "Ðurðevdan" i tome sl. i nije rokenrol. "Deca loših muzièara", na primer, jesu R'n'R. A pirkali su, još kako!

disco violence 19-10-2017 01:26 PM

Disciplina kičme

Znak 19-10-2017 01:56 PM

Khm...

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374678)
odnosi se na ove naše trube iz Guče

Gillette 19-10-2017 02:52 PM

Iskreno zavidim svima koji vole domaći r'n'r..
Ja muku mučim da svarim bilo šta što je sa ovih prostora.

Nije da sam "hejter", zaista svima želim i da se bave muzikom, i da ih muzika učini i boljim ljudima, i da kao takvi šire dobru energiju oko sebe itd..ali mene nikada ništa sa ovih prostora ne da nije dirnulo, nego mi je čak i užasno smetalo i više mi je prijala i tišina nego sve to.

Uverenja sam da naš jezik nije pogodan za r'n'r.
Uverenja sam da naši ljudi uglavnom nemaju talenta i da je sve to jedno uzaludno bučno drndanje bazirano uglavnom na pozeraju, na neozbiljnosti i stidu sakrivenom iza agresije.

Mislim da je r'n'r samo za engleski jezik i tu je (što se mene tiče) kraj priče.
Sve ostalo je smešno, jadno i manje više tragikomično.

S druge strane, imali smo divne balade, ljubavne ljige i šlagere koji tu i tamo mogu da rezonuju u našim mozgovima, kada nam je i ako nam je uopšte do toga. Sada je i to izgleda nestalo i ustupilo mesto orijentalnom melosu.

Sve u svemu, moje muzičko biće ne bi ni primetilo da se na ovim prostorima nikada (and I mean: nikada) nisu ni pojavile neke azre, katarine, orgazmi, van gogovi, neverne bebe i ne znam koje sve ostale svete krave sa ovih prostora .

Kažem "svete krave" jer je kod ljudi koji vole te grupe, to pitanje više emotivno nego racionalno.
Oni su dabome uložili neko svoje vreme u slušanje toga, identifikaciju, projekciju itd..i onda kada im u to dirneš, kao da si im dirnuo u ženu, Boga, Zvezdu..ili u šta se već kunu.

Stvar jeftinog ega, ništa više od toga. Zato i nema veze sa muzikom (a još manje sa rock and roll-om)

Sve u svemu..mnogo razloga zbog kojih ja danas ne mogu da nađem ljude za r'n'r cover band :)

Ko mi je kriv kad sam cepidlaka :ups:

awacs 19-10-2017 02:53 PM

Onako ovlaš sam ponovo preleteo ovu prepisku, i mogu vam reći da je do jaja. U kafani koja je odavno pred fajrontom neke čiče raspravljaju o unutrašnjem neprijatelju koji rovari protiv svetlih tekovina urbane revolucije. Hajmo, ljudi, na pijac ili na ulicu. Ili na binu. Batalimo forume, a naročito ovaj. Odavde su i kuvari i konobari odavno zbrisali jer su našli bolje poslove. Nema ko da vam donese ni ćevape ni pivo.

Pozdrav,

Vasa
(čuvar klozeta A.K.A. deda-sera)

Igor 19-10-2017 03:07 PM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374684)
Iskreno zavidim svima koji vole domaći r'n'r..
Ja muku mučim da svarim bilo šta što je sa ovih prostora.

Nije da sam "hejter", zaista svima želim i da se bave muzikom, i da ih muzika učini i boljim ljudima, i da kao takvi šire dobru energiju oko sebe itd..ali mene nikada ništa sa ovih prostora ne da nije dirnulo, nego mi je čak i užasno smetalo i više mi je prijala i tišina nego sve to.

Uverenja sam da naš jezik nije pogodan za r'n'r.
Uverenja sam da naši ljudi uglavnom nemaju talenta i da je sve to jedno uzaludno bučno drndanje bazirano uglavnom na pozeraju, na neozbiljnosti i stidu sakrivenom iza agresije.

Mislim da je r'n'r samo za engleski jezik i tu je (što se mene tiče) kraj priče.
Sve ostalo je smešno, jadno i manje više tragikomično.

S druge strane, imali smo divne balade, ljubavne ljige i šlagere koji tu i tamo mogu da rezonuju u našim mozgovima, kada nam je i ako nam je uopšte do toga. Sada je i to izgleda nestalo i ustupilo mesto orijentalnom melosu.

Sve u svemu, moje muzičko biće ne bi ni primetilo da se na ovim prostorima nikada (and I mean: nikada) nisu ni pojavile neke azre, katarine, orgazmi, van gogovi, neverne bebe i ne znam koje sve ostale svete krave sa ovih prostora .

Kažem "svete krave" jer je kod ljudi koji vole te grupe, to pitanje više emotivno nego racionalno.
Oni su dabome uložili neko svoje vreme u slušanje toga, identifikaciju, projekciju itd..i onda kada im u to dirneš, kao da si im dirnuo u ženu, Boga, Zvezdu..ili u šta se već kunu.

Stvar jeftinog ega, ništa više od toga. Zato i nema veze sa muzikom (a još manje sa rock and roll-om)

Sve u svemu..mnogo razloga zbog kojih ja danas ne mogu da nađem ljude za r'n'r cover band :)

Ko mi je kriv kad sam cepidlaka :ups:

Mnogo pišeš za nekoga ko ništa ne prepoznaje, ili, bolje reći, prepoznaje ništa. *ta bi tek bilo da nešto prepoznaješ, ili, ne daj bože, da ti se sviđa? Voliš da pišeš? Ili voliš da pišaš? Od ovog tvog šoranja po domaćoj muzici može samo da se dobije proliv.

Sent from my ME173X using Tapatalk

silicon science 19-10-2017 03:10 PM

A Gillete mu dodje kao sanker u toj kafani. :wink: Onaj sto zna sve i svja i cuo je sve sto se moze cuti.. Brada seda ali zuta od duhana, vinjak kasalj ali vispren um koji zna da kaze sta sve ne voli...

Gillette 19-10-2017 06:36 PM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374686)
Mnogo pišeš za nekoga ko ništa ne prepoznaje, ili, bolje reći, prepoznaje ništa. *ta bi tek bilo da nešto prepoznaješ, ili, ne daj bože, da ti se sviđa? Voliš da pišeš? Ili voliš da pišaš? Od ovog tvog šoranja po domaćoj muzici može samo da se dobije proliv.

Lepo si to opisao, za nekoga ko kratko piše ali, da..stanje je takvo. U našoj muzici tojest. Čist proliv. Ili što bi se reklo " ne može pita od g....."

Ali to je dakako moj stav.
Ja nisam većina
Većini se ova muzika odavde eto, sviđa. *to je ok. Ono ovde oduvek srcem i dušom pripadaju. Ja ne.

A o muzici koja mi se sviđa dragi Igore, mogao bih da pišem traktate, ali šta vredi..Kome..? Čemu..?

awacs 19-10-2017 06:42 PM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374688)
A o muzici koja mi se sviđa dragi Igore, mogao bih da pišem traktate, ali šta vredi..Kome..? Čemu..?

Što reče udovica Lua Rida: „Pisanje o muzici je kao plesanje o arhitekturi.“ Dakle, piši onima koji vole da gledaju plesove o arhitekturi. Da bi ih obradovao.

Pozdrav,

Vasa

Gillette 19-10-2017 06:48 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 374687)
A Gillete mu dodje kao sanker u toj kafani. :wink: Onaj sto zna sve i svja i cuo je sve sto se moze cuti.. Brada seda ali zuta od duhana, vinjak kasalj ali vispren um koji zna da kaze sta sve ne voli...

Zahvaljujem ss na odmerenim rečima.
Istina, tema je takva.
Računam sve nas "rokere u duši" taj turbofolktronik negde boli. Kao fenomen. Kao pošast koja se uopšte dogodila. Kao ružan san ili kletva.

Ono što me opet čudi je jedan drugi fenomen:

Forumi ovog tipa zavise samo od jedne stvari: Od volje ljudi da učestvuju u njima. Inače se gase i nestaju.

I uvek je na forumima (kojima je smisao Reč, Misao, Rasprava isl) bilo likova kojima previše reči ili mišljenja kao da smeta.
Nije li to apsurd?

awacs 19-10-2017 07:17 PM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374690)
I uvek je na forumima (kojima je smisao Reč, Misao, Rasprava isl) bilo likova kojima previše reči ili mišljenja kao da smeta.
Nije li to apsurd?

Kome ovde uopšte (i šta) smeta? Ti svakako ne smetaš nikome, tebi smeta sve. To je otprilike presek dosadašnjeg toka ove rekreativne verbalne trke.

Pozdrav,

Vasa

P.S. A piši slobodno, oni koji su još uvek u kafani su ionako odavno utrnuli.

Gillette 19-10-2017 08:54 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374691)
Kome ovde uopšte (i šta) smeta? Ti svakako ne smetaš nikome, tebi smeta sve. To je otprilike presek dosadašnjeg toka ove rekreativne verbalne trke.

Pozdrav,

Vasa

P.S. A piši slobodno, oni koji su još uvek u kafani su ionako odavno utrnuli.

Ovaj forum ima mnogo topika. Neki su mi interesantni, neki nisu, ze neke jednostavno nemam neophodnog znanja.
Dakle, da bi tvoj iskaz "tebi smeta sve" bio tačan, trebalo bi da sam na svim tim topicima izrazio neki vid svog nezadovoljstva, right?
Opet, ima bar još tri topika gde sam učestvovao više sa pitanjima nego sa komentarima i svojim stavovima.

S druge strane, ovaj tvoj iskaz ima logike ako se primeni striktno na ovu temu (Turbotronik novokmponovani folk itd..)

Tu mi odista smeta sve, od ideje, preko realizacije do uticaja te "muzike" na plebs.

Ali, nisam ovu temu ni doživeo kao mesto gde treba da se svi divimo tom muzičkom pravcu, te da su svakojake kritike i osvrti na istu, više nego dobrodošli.

komil 19-10-2017 09:18 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 374687)

Kad čitam ovaj tvoj opis ja vidim nekog ko je popio po koju preko u kafani, a ne šankera.

komil 19-10-2017 09:29 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374689)
*to reče udovica Lua Rida: „Pisanje o muzici je kao plesanje o arhitekturi.“

Odlična izreka, ali još nisam čuo da je pripisivana njoj, pripisivana je Frank Zappi, Miles Davisu, Elvis Costellu, ma čitavoj plejadi likova.

*to se teme tiče, ok, neka smo u kafani, samo mi nije jasno kako to odjednom turbo folk ispade u toj konstrukciji nešto novo, da ne kažem, progresivno, a sad neki matori zatucani ljudi ga baš ne kapiraju :D Tubro folk postoji već desetlećima, stariji od mnogih članova foruma, a i pre turbo folka je bilo šunda koji bi se komotno mogao nazvati turbo.

Da se razumemo, ja Turbotronik film nisam gledao sa mržnjom, kao film mi je bio jako zabavan, a u tim ljudima u filmu u principu nisam video ništa zaista vredno gađenja i slično. (Zapravo sam i naveo to kao moje iznenađenje, da se meni čini kao da oni ne znaju šta je turbo folk). E sad, to što je meni bio zabavan taj film i to celo iskustvo, ne znači da smatram vrednim to što oni rade, to zaista ne vidim.

Znak 19-10-2017 09:36 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374685)
U kafani koja je odavno pred fajrontom neke čiče raspravljaju o unutrašnjem neprijatelju koji rovari protiv svetlih tekovina urbane revolucije. [...] Odavde su i kuvari i konobari odavno zbrisali jer su našli bolje poslove. Nema ko da vam donese ni ćevape ni pivo.

Sviđa mi se ta atmosfera, nešto kao Tom Vejts – Closing Time...
Ostao bih ipak još malo.

awacs 19-10-2017 10:48 PM

Quote:

Originally Posted by komil (Post 374696)
Odlična izreka, ali još nisam čuo da je pripisivana njoj, pripisivana je Frank Zappi, Miles Davisu, Elvis Costellu, ma čitavoj plejadi likova.

Jeste. A i njoj. A ona mi je najmilija od svih. Pristrasan sam, pa sam nju izabrao.

Quote:

Originally Posted by komil (Post 374696)
Da se razumemo, ja Turbotronik film nisam gledao sa mržnjom, kao film mi je bio jako zabavan, a u tim ljudima u filmu u principu nisam video ništa zaista vredno gađenja i slično. (Zapravo sam i naveo to kao moje iznenađenje, da se meni čini kao da oni ne znaju šta je turbo folk). E sad, to što je meni bio zabavan taj film i to celo iskustvo, ne znači da smatram vrednim to što oni rade, to zaista ne vidim.

Ono što ja smatram vrednim u toj sceni (koja i nije prava scena, ili bar nije ništa koherentnija od nekakve fiktivne „novotalasne scene“ osamdesetih) je odsustvo blama da se igraju. Između ostalog i da se igraju živcima urbanih likova kojima je turbofolk simbol estetskog dna.

Pozdrav,

Vasa

Znak 19-10-2017 11:01 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374699)
Ono što ja smatram vrednim u toj sceni (koja i nije prava scena, ili bar nije ništa koherentnija od nekakve fiktivne „novotalasne scene“ osamdesetih) je odsustvo blama da se igraju. Između ostalog i da se igraju živcima urbanih likova kojima je turbofolk simbol estetskog dna.

Možda si u pravu, ali ja ipak imam osećaj da su oni najekstremnija grana tog "urbanizma", rekoh već – hiper hipsteri. Kultur-esesovci protiv običnih kultur-fašista, do perverzije ogrezli u elitizmu. Kud ćeš veću perverziju od elitista koji neguju turbo folk?

awacs 20-10-2017 12:06 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374700)
Možda si u pravu, ali ja ipak imam osećaj da su oni najekstremnija grana tog "urbanizma", rekoh već – hiper hipsteri. Kultur-esesovci protiv običnih kultur-fašista, do perverzije ogrezli u elitizmu. Kud ćeš veću perverziju od elitista koji neguju turbo folk?

Naravno. I što je još važnije – može im se, a niko im ništa ne može. I jebe im se šta ljudi očekuju od njih kao akademski obrazovanih građana i građanki. I tu je početak i kraj priče o slobodi. Inače sam oduvek smatrao da je sloboda precenjena stvar, ali u svačijem životu postoji bar jedan trenutak u kom je ona (makar bila i prividna) važnija od svega. I treba ga iskoristiti, pa i po cenu da te neko nazove hipsterom :)

Pozdrav,

Vasa

Znak 20-10-2017 12:10 AM

U svakom slučaju su dovoljno zanimljivi da nam zadrže pažnju (relativno dugo).

Igor 20-10-2017 05:49 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374703)
U svakom sluèaju su dovoljno zanimljivi da nam zadrže pažnju (relativno dugo).

Nisu!!!

Odvratni su, dosadni, iritantni, i to što prave nikome ništa normalno u glavu ne može doturiti. To nije muzika, to je gubljenje i svog i tuðeg vremena.
I moj jedini cilj kada ih uopšte uzimam kao temu, a to je stvarno retko, jako, jako retko, biæe da ih što više ocrnim. Izmeðu njih i bilo koje druge pošasti ne pravim razliku.

Turbotronièari i svi ostali turbo, za mene su, obiène, najobiènije budale!

Gillette 20-10-2017 08:51 AM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374704)
Turbotronièari i svi ostali turbo, za mene su, obiène, najobiènije budale!

Veliki John Cleese je rekao, kako je problem glupih ljudi taj što su oni toliko glupi da nisu u stanju da shvate čak ni to koiliko su glupi.

Stoga mislim da se to odnosi i na te "budale".
Umesto da ignorišu sve što se tiče folka i turbo-folka, oni čak čeprkaju po njihovom smetlištu i od tog đubreta prave nekakve kombinacije, nadajući se da od govana ipak može da se sačini pita.

Ali šta im daje za pravo da to rade?
Pravo im daje jedan opšti arhetip koji se zove "zezanje". Tako uobičajen za ovo podneblje.
I tako katasrofalno poguban po isto.

Igor 20-10-2017 03:07 PM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374705)
Veliki John Cleese je rekao, kako je problem glupih ljudi taj što su oni toliko glupi da nisu u stanju da shvate čak ni to koiliko su glupi.

Stoga mislim da se to odnosi i na te "budale".
Umesto da ignorišu sve što se tiče folka i turbo-folka, oni čak čeprkaju po njihovom smetlištu i od tog đubreta prave nekakve kombinacije, nadajući se da od govana ipak može da se sačini pita.

Ali šta im daje za pravo da to rade?
Pravo im daje jedan opšti arhetip koji se zove "zezanje". Tako uobičajen za ovo podneblje.
I tako katasrofalno poguban po isto.

Ja se ne udubljujem toliko u nešto što mislim da je glupo. Glupost ne zaslužuje analizu, osim ako nisi sociolog, ili... Dok sam se bavio novinarstvom, to nije bilo tako, ali sada kada ne moram da lamentiram nad realnošću, tražim u njoj samo ono što mi prija i osećam da ima smisla. Zato sam i naveo tih par nekih bendova, da ne bude da samo pričam. Sa svim ostalim, ako vas zanima, možete se poslužiti sami, recimo na youtube kanalu "Super mesto bez šećera", ili na još milion mesta na netu, počevši od Bandcampa. Toliko. Ćao!

Gillette 20-10-2017 07:35 PM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374706)
Ja se ne udubljujem toliko u nešto što mislim da je glupo. Glupost ne zaslužuje analizu, osim ako nisi sociolog, ili... Dok sam se bavio novinarstvom, to nije bilo tako, ali sada kada ne moram da lamentiram nad realnošću, tražim u njoj samo ono što mi prija i osećam da ima smisla. Zato sam i naveo tih par nekih bendova, da ne bude da samo pričam. Sa svim ostalim, ako vas zanima, možete se poslužiti sami, recimo na youtube kanalu "Super mesto bez šećera", ili na još milion mesta na netu, počevši od Bandcampa. Toliko. Ćao!

ovde je potrebno razdvojiti dve premise:
Prva je šta je u ovom slučaju glupost, da li 1) Turbofolk ili 2) bavljenje istim?

Ukoliko si mislio pod 1) onda se slažem.
Čoveku sa izgrađenim ukusom nije potrebno da popije celo bure da bi znao kakvo je vino (da parafraziram velikog O. Wilde-a), pa je tako i sa tom vrstom muzičkog izražavanja.

Pod 2) je dakako zaseban fenomen i zahteva psiho-socijalnu analizu. Zašto?
Zato što je svaka glupost opasna.

Glupost se dade ignorisati, ali ona je kao korov i ima sklonost da se širi.
Ukoliko je ne sasecamo u korenu, ged god da se pojavi, ona će naći put da se izmigolji i razmnoži na drugom mestu.
Zašto?

Zato što su ljudi (naročito u vremenima krize) skloni depresiji, prepuštanju "sudbini", lenjosti i nedisciplini i kao takvi vrlo pogodno tle za korov takve vrste.
Na slabog čoveka glupost se lako primi, a mi živimo u vremenu slabih, izmučenih ljudi, nesposobnih da rade na sebi i da se izdignu iz brloga.

Kao svinje, jedu šta im se da, slušaju šta im se pusti, gledaju šta im se prikaže..rade kako im se naredi.

Bilo kakav izbor predstavlja im preveliki napor, a sve što je napor to se izbegava.

Linija manjeg otpora pravi od ljude ljigave spodobe lišene sposobnosti da pruže bilo kakav otpor.

Neko bi rekao "ma daj..živi i pusti druge da žive. Neka svako sluša šta mu se sluša. O ukusima ne treba raspravljati" - što su sve naravno fraze koje vode u propast, kako kulturnu tako i životnu.

Turbofolkk je veliko zlo. Možda veće od bilo kakve politike koja nam se događa.
Neko kaže, kakav narod takvi i političari..
Ili, za dobru svinju nema loših splačina?

Možemo li splačine da serviramo kulturnom, produhovljenom, prosvetljenom? Onome ko zna šta hoće? I ko zna šta neće?

Možemo li kod takvog čoveka da igramo na kartu primarnih impulsa, životinjskih nagona?

Ako je ovaj naš nesretni narod korov (a uglavnom jeste) onda je turbofolk đubrivo koje ga hrani.

Ništa bolje ne mislim ni o domaćem rock and roll-u, ali to je već neka druga tema..

Igor 20-10-2017 09:05 PM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374708)
ovde je potrebno razdvojiti dve premise:
Prva je šta je u ovom slučaju glupost, da li 1) Turbofolk ili 2) bavljenje istim?

Ukoliko si mislio pod 1) onda se slažem.
Čoveku sa izgrađenim ukusom nije potrebno da popije celo bure da bi znao kakvo je vino (da parafraziram velikog O. Wilde-a), pa je tako i sa tom vrstom muzičkog izražavanja.

Pod 2) je dakako zaseban fenomen i zahteva psiho-socijalnu analizu. Zašto?
Zato što je svaka glupost opasna.

Glupost se dade ignorisati, ali ona je kao korov i ima sklonost da se širi.
Ukoliko je ne sasecamo u korenu, ged god da se pojavi, ona će naći put da se izmigolji i razmnoži na drugom mestu.
Zašto?

Zato što su ljudi (naročito u vremenima krize) skloni depresiji, prepuštanju "sudbini", lenjosti i nedisciplini i kao takvi vrlo pogodno tle za korov takve vrste.
Na slabog čoveka glupost se lako primi, a mi živimo u vremenu slabih, izmučenih ljudi, nesposobnih da rade na sebi i da se izdignu iz brloga.

Kao svinje, jedu šta im se da, slušaju šta im se pusti, gledaju šta im se prikaže..rade kako im se naredi.

Bilo kakav izbor predstavlja im preveliki napor, a sve što je napor to se izbegava.

Linija manjeg otpora pravi od ljude ljigave spodobe lišene sposobnosti da pruže bilo kakav otpor.

Neko bi rekao "ma daj..živi i pusti druge da žive. Neka svako sluša šta mu se sluša. O ukusima ne treba raspravljati" - što su sve naravno fraze koje vode u propast, kako kulturnu tako i životnu.

Turbofolkk je veliko zlo. Možda veće od bilo kakve politike koja nam se događa.
Neko kaže, kakav narod takvi i političari..
Ili, za dobru svinju nema loših splačina?

Možemo li splačine da serviramo kulturnom, produhovljenom, prosvetljenom? Onome ko zna šta hoće? I ko zna šta neće?

Možemo li kod takvog čoveka da igramo na kartu primarnih impulsa, životinjskih nagona?

Ako je ovaj naš nesretni narod korov (a uglavnom jeste) onda je turbofolk đubrivo koje ga hrani.

Ništa bolje ne mislim ni o domaćem rock and roll-u, ali to je već neka druga tema..

Slažem se. Osim s ovim poslednjim. Domaći rok postoji, živ je i zdrav, i može se čuti na albumima grupa Nežni Dalibor, Petrol, Jarboli, Lira Vega, Pionir 10, Darkwood Dub, Gymnastics, Artan Lili i *tudgart Online, Kanda, Kodža i Nebojša, *krtice, Danilov doživljaj Beča, Minstrel, KBO, Microsonic, Xanax, Bitipatibi, Ivica i extrafenomenalingenijouzni Don't Touch Anything.

Gillette 20-10-2017 11:00 PM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374709)
Slažem se. Osim s ovim poslednjim. Domaći rok postoji, živ je i zdrav, i može se čuti na albumima grupa Nežni Dalibor, Petrol, Jarboli, Lira Vega, Pionir 10, Darkwood Dub, Gymnastics, Artan Lili i *tudgart Online, Kanda, Kodža i Nebojša, *krtice, Danilov doživljaj Beča, Minstrel, KBO, Microsonic, Xanax, Bitipatibi, Ivica i extrafenomenalingenijouzni Don't Touch Anything.

Smisao rock-a je da trese.
U moje vreme, rokeri su tresli celu Jugoslaviju.
Kako?
Jednostavno, za njih se čulo.
Voleo-ne voleo, morao si da ih čuješ.
Ja za skoro pa nikoga sa navedenog spiska nisam čuo.
Neko će reći "pa kada nisi istraživao", ili "kada se ne krećeš po koncertima"

I tu dolazimo do poente: Rock mora da trese, da se čuje svuda i kada ga ne tražiš i kada ne "istražuješ".

On mora da bude glasan i jasan, provokativan i nezaobilazan, što sve ovo sa spiska naravno nije.

*to je paradox, u vreme ploča i kaseta i uopšte siromašnije ponude, rock je imao svoje mesto u Jugoslaviji.
Sada, u vreme sveopšte ludnice audio-formata i besplatne muzike, rock-a nema nigde.

Optička je varka kada odeš na koncert pa čuješ svirku. Posle toga je lako reći "rock je živ i zdrav". Ne, nije.
Bolestan je i na izdisaju.

Kao duh se vuče po studijima za probu. Jedni te isti bendovi vrte jednu te istu svirku godinama. O nekoj novoj rock-muzici sa ovih prostora nema ni govora.

Sve što se uradi to je za maltene ličnu upotrebu, možda neki klub, Božidarac i evenutalno Beer fest. I to je to.

A nekada se čuo sa svih radio stanica, tranzistora, na ulicama, i prodavnicama, po parkovima. Rock (kakav takav) bio je dominantan zvuk, izgled, sve.

Tada su narodnjaci tek opstajali po budžacima i kafanama, radničkim naseljima i tek tu i tamo dobijali su mesto u Novogodišnjem programu, a i to dozirano.

Narodnjaci su bili pred izumiranjem..dok im neko nije ubrizgao injekciju.
Dok ih neko tamo početkom 90'tih sve nije saterao u onu kaljugu i napravo Guču.

Kao da se odjednom izvukao Zapadni kulturni tepih ispod nogu i kao da je cela jedna generacija dugokosih, zulufastih likova sa zvoncarama popadala na teme, a na njihovo mesto došla generacija patriotsko-holesterolski zadriglih ćelavaca, koja je znak V zamenila sa tri prsta i glasno groknula ćirilično-orijentalnim grgoljenjem.

Oni i sada vladaju, a "rokeri", svi ti sa spiska..kao što rekoh, ne mogu da se čuju nigde osim po nekim budžacima, a i to dozirano. Nijedna veća radio-stanica nema šta da pušta više sa domaćim rokerima i njihovim "projektima".

Tu i tamo čujem kako neki bend slavi 25 godina postojanja..izmenili šest garnitura muzičara, napakovali čak 12 nekih albuma..a nikad ne da nisam čuo za njih, nego ni za jednu jedinu njihovu pesmu. Za mene, kao prosečnog slušaoca to je npr. nedopustivo.

Rock sa ovih prostora zaostao je u razvoju tamo negde sa Smakom ili Generacijom 5. Energija koja se osećala u Dadovom..Cijeli život čekam priliku da pjevam u Beogradu Rock n roll, više se nije ponovila.

Pretvorila se u mlitave, smorene pozere satirično bezidejnog tipa a la "buđav lebac". Buđav lebac ne trese.

Igor 21-10-2017 06:23 AM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374710)
Smisao rock-a je da trese.
U moje vreme, rokeri su tresli celu Jugoslaviju.
Kako?
Jednostavno, za njih se čulo.
Voleo-ne voleo, morao si da ih čuješ.
Ja za skoro pa nikoga sa navedenog spiska nisam čuo.
Neko će reći "pa kada nisi istraživao", ili "kada se ne krećeš po koncertima"

I tu dolazimo do poente: Rock mora da trese, da se čuje svuda i kada ga ne tražiš i kada ne "istražuješ".

On mora da bude glasan i jasan, provokativan i nezaobilazan, što sve ovo sa spiska naravno nije.

*to je paradox, u vreme ploča i kaseta i uopšte siromašnije ponude, rock je imao svoje mesto u Jugoslaviji.
Sada, u vreme sveopšte ludnice audio-formata i besplatne muzike, rock-a nema nigde.

Optička je varka kada odeš na koncert pa čuješ svirku. Posle toga je lako reći "rock je živ i zdrav". Ne, nije.
Bolestan je i na izdisaju.

Kao duh se vuče po studijima za probu. Jedni te isti bendovi vrte jednu te istu svirku godinama. O nekoj novoj rock-muzici sa ovih prostora nema ni govora.

Sve što se uradi to je za maltene ličnu upotrebu, možda neki klub, Božidarac i evenutalno Beer fest. I to je to.

A nekada se čuo sa svih radio stanica, tranzistora, na ulicama, i prodavnicama, po parkovima. Rock (kakav takav) bio je dominantan zvuk, izgled, sve.

Tada su narodnjaci tek opstajali po budžacima i kafanama, radničkim naseljima i tek tu i tamo dobijali su mesto u Novogodišnjem programu, a i to dozirano.

Narodnjaci su bili pred izumiranjem..dok im neko nije ubrizgao injekciju.
Dok ih neko tamo početkom 90'tih sve nije saterao u onu kaljugu i napravo Guču.

Kao da se odjednom izvukao Zapadni kulturni tepih ispod nogu i kao da je cela jedna generacija dugokosih, zulufastih likova sa zvoncarama popadala na teme, a na njihovo mesto došla generacija patriotsko-holesterolski zadriglih ćelavaca, koja je znak V zamenila sa tri prsta i glasno groknula ćirilično-orijentalnim grgoljenjem.

Oni i sada vladaju, a "rokeri", svi ti sa spiska..kao što rekoh, ne mogu da se čuju nigde osim po nekim budžacima, a i to dozirano. Nijedna veća radio-stanica nema šta da pušta više sa domaćim rokerima i njihovim "projektima".

Tu i tamo čujem kako neki bend slavi 25 godina postojanja..izmenili šest garnitura muzičara, napakovali čak 12 nekih albuma..a nikad ne da nisam čuo za njih, nego ni za jednu jedinu njihovu pesmu. Za mene, kao prosečnog slušaoca to je npr. nedopustivo.

Rock sa ovih prostora zaostao je u razvoju tamo negde sa Smakom ili Generacijom 5. Energija koja se osećala u Dadovom..Cijeli život čekam priliku da pjevam u Beogradu Rock n roll, više se nije ponovila.

Pretvorila se u mlitave, smorene pozere satirično bezidejnog tipa a la "buđav lebac". Buđav lebac ne trese.

Ili nemoj da budeš prosečan slušalac, pa se zanimaj malo okolo, ili čekaj... Možda se nešto i desi. S druge strane, ti ne živiš odavno u SFRJ, ovo je sasvim nova priča, okolnosti opterećene prošlošću, i tržišta na kojima gazduju prodavci keksa, kafe, praška za pecivo i magle. To što ne trese, nije posledica toga što nema dobrih bendova, već najobičnije političko pitanje. Ko nije kadar to sam da primeti, nema svrhe ni objašnjavati. Uglavnom, rokenrolu niti bilo kojoj drugoj dobroj mjuzi, srećom, mera nije ona koju zagovaraš, a to je da svi za nju čuju. Pored te, komercijalne postoji i druga strana medalje, ali moraš sam da je okreneš i vidiš.

Znak 21-10-2017 10:08 AM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374711)
Pored te, komercijalne postoji i druga strana medalje, ali moraš sam da je okreneš i vidiš.

Ne može da postoji samo jedna strana medalje. U ovom slučaju ta komercijalna ne postoji, upravo u tome i jeste problem. Nemaš šta da okreneš.

Rokenrol nije kamerna predstava, to je filmski spektakl sa hiljadama (ili po mogućstvu milionima) statista, takav je žanr, i uostalom deo je masovne kulture. Mnogobrojna publika je u stvari glavni učesnik te igre, oni na bini samo diriguju.

Gillette 21-10-2017 10:34 AM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374711)
To što ne trese, nije posledica toga što nema dobrih bendova, već najobičnije političko pitanje.

Nema te politike koje može da spreči dobru muziku da se probije do ljudi.
Prosto je, kada je nešto dobro, dobro je i kao voda nezaustavivo nalazi svoj put.

Kada je nešto loše, ili osrednje, ili mlako..onda to treba gurati, "istraživati" bla bla...

Kod nas se svi rokeri oosraše da budu dobri muzičari cenjeni pre svega od drugih muzičara.
Čist ego-trip koji nema veze sa rock and roll pričom.

Slično je kao i sa vicevima i forama.
Neki vicevi se pričaju samo odabranom društvu ili onima koji će da se malo napnu da ga skapiraju.

Neki su toliko dobri da se, od momenta kako nastanu, rašire brzinom zvuka i što je najvažnije - opstaju zauvek.

*to se Jugoslavije tiče, ona je bila velika u svakom pogledu.
Tako i muzika tog vremena.
Sada je sve to veoma malo, lokalnog karaktera i za kućnu upotrebu i onda, kakvi ukućani, takva nam je i muzika..

Igor 21-10-2017 11:42 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374714)
Ne može da postoji samo jedna strana medalje. U ovom slučaju ta komercijalna ne postoji, upravo u tome i jeste problem. Nemaš šta da okreneš.

Rokenrol nije kamerna predstava, to je filmski spektakl sa hiljadama (ili po mogućstvu milionima) statista, takav je žanr, i uostalom deo je masovne kulture. Mnogobrojna publika je u stvari glavni učesnik te igre, oni na bini samo diriguju.

Znam, ali sve vreme operišete sa stavovima koji su utemeljeni u imaginarnom, a ne u realnom. Bendovi poput onih koji su nekada žarili i palili mogući su tamo gde postoji tržište, a to tržište se, kao što znamo, raspalo. U međuvremenu raspali su se i mnogi bendovi koji su imali taj kapacitet, zavladali su postratnoprofiterski mediokriteti u svemu, pa i u rokenrolu. Doduše, neki, poput Đuleta, imali su i "sreće", da se ubace tamo gde nikada ne bi mogli da Milan nije umro, a druge, poput Nevernih beba (šta uopšte znači to neverne bebe, jbt?) je guralo to što su "isplivalim govnima" trebali trska i ševar da se teše kako, eto, ovde uopšte ne smrdi. A đubrivo je đubrivo, jbg, daj šta daš. Naravno, niti su ti mošusi pomogli, niti je klozet postao operska dvorana. Da sve ode još dublje u ilegalu i underundergound doprinelo je i to što se pokazalo da je Peti bio fejk, a kako iza svake kulture stoji država, a državu je povela grupa Nevernih beba (Toma je u tom smislu sasvim logičan epilog), tako je prošao i rokenrol. Mislite da bi Dugmići bili to što jesu da nije bilo Juge? Nema šanse. Razlike između nas su u tome što ja u bendovima koje sam vam nabrojao vidim veliki, ogroman potencijal, koji daleko prevazilazi okvire gorepomenutog nesrećnog spleta okolnosti. Vi to, po svemu sudeći, niti čujete, niti prihvatate bez statistike. A ona je, kao što znamo, majka svih laži.

awacs 21-10-2017 11:55 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374714)

Aferim :thumbsup:

Pozdrav,

Vasa

Gillette 21-10-2017 12:01 PM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374716)
Razlike između nas su u tome što ja u bendovima koje sam vam nabrojao vidim veliki, ogroman potencijal, koji daleko prevazilazi okvire gorepomenutog nesrećnog spleta okolnosti. Vi to, po svemu sudeći, niti čujete, niti prihvatate bez statistike. A ona je, kao što znamo, majka svih laži.

Nema nikakve statistike tu.
Jednostavno, to je loša muzika.
Osim toga, peva se na srpskom, što je nonsens nad nonsensima.

Nikada u istoriji vasione, ni na jednu validnu top listu sveta neće dospeti neka r'n'r pesma koja je na jeziku zemlje za koju pola sveta nije ni čulo. Možda, eventualno, ponekad tu i tamo zalutaju francuski, italijanski, nemački, pa i to na mišiće, i to bi bilo to.
Kakav crni srpski. To je samo za lokalnu upotrebu tipa " i mi rokenrola za trku imademo..! " :rolleyes:

https://www.youtube.com/watch?v=xTo79sPCVXA

Dva dovoljna i potrebna elementa za propast rock and roll-a loša muzika + srpski jezik. (moje mišljenje, jel)

Znak 21-10-2017 12:12 PM

Gillette, imam samo dve stvari da ti kažem:

1. Azra je jedan od najboljih svetskih rokenrol bendova, za mene među prvih deset.

2. Ti nemaš pojma.

Gillette 21-10-2017 12:29 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374719)
Gillette, imam samo dve stvari da ti kažem:

1. Azra je jedan od najboljih svetskih rokenrol bendova, za mene među prvih deset.

2. Ti nemaš pojma.

:rotfl:

Igor 21-10-2017 12:41 PM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374718)
Dva dovoljna i potrebna elementa za propast rock and roll-a loša muzika + srpski jezik. (moje mišljenje, jel)

U tom slučaju ja imam dovoljno elemenata da završim s tobom svaki dalji razgovor. Ovakav, ograničen, pogled na R'n'R, ne zaslužuje više ni sekund vremena da mu se posvetim. Strašno i tužno.

Gillette 21-10-2017 01:18 PM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374721)
U tom slučaju ja imam dovoljno elemenata da završim s tobom svaki dalji razgovor. Ovakav, ograničen, pogled na R'n'R, ne zaslužuje više ni sekund vremena da mu se posvetim. Strašno i tužno.

Meni je stvarno (možda i više nego tebi) žao što je r'n'r u srbalja umro (ako ga je uopšte ikada i bilo), ali šta je cilj? *ta ti tražiš ovde, istomišljenike?

Baš me zanima šta ima da se diskutuje sa istomišljenicima..

Ono što prosečnog muzičkog diletanta sa ovih prostora buni, je što je negde načuo da je r'n'r ideja bunta i da je samim tim dovoljno da naša mladež izađe na binu i krene da se dere protiv ovog i onog drljajući po gitarama :rolleyes:

r'n'r je bio pobuna protiv tradicionalnih vrednosti, pre svega roditeljskog vaspitanja i svega što iz tog proizilazi.
A naši rokeri bi da "rokaju" ali da poštuju tradiciju, krste se i idu na slave i preslave :grin:..pa ne ide to tako

Bendovi sa Zapada imaju ono što ni jedan jedini bend odavde ne može da ima, a to je autentičnost.
Naši su bendovi kopije i kao takve a priori osuđene da budu smešan kič.
Počev od pomenute Azre čiji je lider celog života sanjao da bude Lennon :rolleyes: (sreća te se na vreme opametio i sam shvatio da je život kakav zaslužuje moguć samo tamo gde i sada živi)

Dakle, u tom smislu autentičnosti, svaki narodnjački bend ih šije (što je vreme i pokazalo) Drugi je padež međutim, što su i ti narodnjački bendovi kopije kopija, samo ne zapadnih nego dabome istočnih.

Oni se ne bune ni protiv čega. Pevaju o ljubavi, srećnoj ili nesrećnoj i to je to.

Dok se naši rokeri dele u dve grupe: One što po moto-skupovima 30 godina pevaju jednu te istu Sweet home Alabama pesmu, i na ove mlađe, koji nisu ništa naučili od starijih, tj od onih koji su već bili tamo gde će ovi tek da dođu..

komil 21-10-2017 01:29 PM

Ispraznite kafanu, svi su pjani, zvaću nam taksi :)

Samo da vam pojasnim konkretnim primerom čije reči šta znače: Gillette je pravio tribute bend ovom bendu:

https://www.youtube.com/watch?v=t-8K8Hj8bxE
:shock:

Slažem se da je kod domaćeg rokenrola situacija da mejnstrim više ne postoji. Ako zanemiramo stranu kako i zašto, ima jedna činjenica: To utiče i na samu muziku, ona prosto ne može biti ista, a to je ono što je nekima teško da svare. Svakako da ima kvalitetne domaće muzike, samo što ona nikako ne sme da se posmatra očima kojima se posmatra Bijelo Dugme. Ta nova muzika je, prirodno, manje hitična, teme su joj za nijansu manje univerzalne prema nekom statističkom proseku građanina, i prosto, u njoj su zanimljive neke druge stvari nego u npr. Bijelom Dugmetu.

Gillette 21-10-2017 01:38 PM

Quote:

Originally Posted by komil (Post 374723)
ima jedna činjenica: To utiče i na samu muziku, ona prosto ne može biti ista, a to je ono što je nekima teško da svare.

Znaš kako Komile, onima koji znaju da je bilo bolje, koji su čuli i videli bolje, zaista je teško da svare ovo sada.

Kako ja mogu posle npr koncerta Paula McCartney-a da odem na koncert nekih Jarbola ili Vampira ili kojih već i da imam isti estetski ili energetski doživljaj?

*to bih i da prevarim sebe - ne mogu.

Onima koji su mladi i koji nemaju iskustva ni znanja, verovatno je sada ovo sve ok.

*to se tiče mog svetski neslavnog tribute benda, nikad nisam uspeo da ga oformim upravo iz tih nekih razloga o kojima pričamo:

- ljudi su apatični, depresivni, besni i nije im do muzike
- ljudi su bez para, nezaposleni i jure tezge (od Silvane do Nirvane)
- klinci koji bii da sviraju, nikad nisu čuli za SQ
- klinci koji bi da sviraju a eventualno su čuli za SQ, ne umeju da istovremeno i pevaju :shock:
- klinci koji su pa eto, klinci..sviraju i slušaju uglavnom nekakav ovaj metal, onaj metal i izgubili su svaki kontakt sa prvim rock and roll-om
- baš kao i ja sa savremenim klincima

All times are GMT +1. The time now is 08:50 AM.