![]() |
Ja brate cubase :D
|
Re: Koji DAW koristite?
Hajde i ja da se ukljucim,e pa ovako ja sam poceo tako sto sam samo mixao i koristio atomx(ako se tako zvao beshe to davno),naravno pre njega obavezna priprema pesama u sound forgu.Nakon nekog vremena preshao sam na fl studio na njemu bio 4 godine,pa zatim cubase(nuendo) jedno 3 godine.Za to vreme upoznao sam jedan mnogo interesantan program ableton ali nisam odmah preshao na njega.kada sam prvi put upalio studio one mislio sam da su steinberg i live zajedno odradili novi daw,odlican program.Cocos takodje ima reaper koji je savrshen dodushe malo cudno optimizovan,odredjene pluginove ne moze da smisli dok ostalo pegla fenomenalno(podseca me njegov gui na PT).Mnogo su svi napredovali za jedno 5 godina ne smem ni da pomislim sta ce sve da osmisle.Svidja mi se sto je cubase ubacio voxengo u svoj arsenal,to je ustvari fora samo da implementiraju sav taj vst u dawove i bicemo presrecni.
|
FL studio mnogo lose trpi 3rd party...
|
ja koristim cubase5, da je malo jeftiniji kupio bi ga :)... donedavno sam imao trip da predjem na logic, ali evo ortak koji je to uradio smorio se posle dva meseca jer navodno nema tako veliki izbor krekovanih plugin-ova kao za win.
|
ja sam na Pro Tools 9. (tona plugova - sve radi!) Imam i 10 ali ga nisam nikad instalirao...(naravno originali, iLok itd) vec godinama se kanim da naucim Ableton Live, ali nikako da uhvatim vremena. Reaper malo koristim i to samo da bi preko Rewire terao neke sintove kojih nema za PT. Reaper radi kao host, sviram preko PT i snimam u PT.
Ostarelo se..sve me mrzi sad.. kupio sam Trigger Finger Pro prosle godine - jos je u kutiji (!!) :( |
Eh kad bih imao studio one sa piano roll iz FL-a...
|
Quote:
Jedno pitanje, posto nisam korisnik FL-a (zapravo bio sam tamo 2002-2003), sta to FL piano rolll ima sto S1 nema ? Vidim da se mnogi kunu u FL piano roll |
Bolju midi manipulaciju, sve se moze misem uraditi i sto je najvaznije brzo je, mnogo je intuitivniji nego studio one sto se tice midi obrade bar za mene.
|
Quote:
Danas ono sto radim isto tako mogu i u reaperu i u mikskraftu koje koristim trial kao full. Dakako s mog amatersko-pocetnickog stajalista. Cak bi se usidio reci da reaper kad se prilagodi i usvoje se tipkovnicke kratice moze biti u rangu sa zastupljenijom bracom. |
Quote:
Bas me zanima sta je to "sve" sto se moze uraditi misem a da ne moze u S1?? |
Piano roll je verovatno jedini razlog zasto nisam presao sa FL-a na neki drugi DAW. Skinite demo pa procackajte, videcete.
|
Quote:
E druze, nemoj da se vredjas tu je FL stvarno bolji od S1 (ja inace obozavam S1) tvrdim ti to. |
Quote:
Ja u Frutiju vise ne mogu da se snadjem, od kako sam se pocetkom 2000-ih prebacio na Cubase/Nuendo, te ubrzo naucio i Pro Tools, na svakom DAW-u se snadjem odmah, npr S1, Logic, Reaper, Samplitude, sve mi je odmah jasno, ali u FL-u uopste ne mogu da se snadjem, a s obzirom da se ne bavim sviranjem niti ikakvim komponovanjem u poslednje vreme ni nemam potrebu za piano rollom, ali bih bas voleo da probam da uporedim, mnogi se kunu u njega |
Quote:
Sta te vredja? Pitam jer me interesuje posto FL nisam nikada koristio, a u S1 takodje sve zavrsavam misom ;) |
koliko se ja secam frutijev piano roll bar ima u sebi tipove osnovnih akorda, dur, mol, sedam, devet, sus itd....ako na to mislite?
|
Ima i mnogo vise od toga
|
Ja sam poceo sa Logicom, davno dok je jos pravljen i za PC. Kasnije sam presao na Cubase. Jedno vreme sam radio i u Pro Toolsu. Usput sam probavao i razne druge varijante( Studio One, Harrison Mixbus itd.). Trenutno imam Cubase 8.5 i Reaper.
Reaper mi je najbolji DAW koji sam do sada koristio. Naravno to zavisi i od potreba. Ono sto je mene odusevilo kod Reapera i ne prestaje da me odusevljava je njegova brzina i stabilnost. Cubase mi stalno nesto baguje, dok se podigne i dok otvoris projekat prodje vecnost. Kod Reapera prosto sve radi. Naravno postoje stvari koje mi se vise svidjaju kod Cubasea ali mi to sve pada u vodu kada mi pukne projekat zbog nekog plagina koji se iz nekog razloga podzapao sa Cubaseom. I dalje snimam u Cubase jer sam navikao ali se uvek trudim da sto pre izbacim projekat u Reaper. |
Znaci evo bas juce sam imao problem sa Reaper-om, naime zato sto odredjeni novi plagovi imaju memory leak odlucio sam se da miksam pesmu u Reaperu x64, nista preterano puno efekata (10-ak zahtvenijih, 5-6 osrednje zahtevnih i 40-ak nezahtevnih) RT CPU skace sa 10-15% na 100% i tad krekluje, total CPU stoji na od prilike 45%, FX CPU je na oko 60-65% sve to na 1024 sample-a latencije... Treba mu 5 sekundi dok odreaguje kad pustim plej, kao da koristim neki najbudjaviji moguci drajver, i kad stopiram projekat, prvo krci jedno 3 sekunde pa tek onda stane... Situacija je nesto bolja kad promenim Thread Behaviour na 0-Relaxed, mislim i dalje cekam 5 sekundi da startuje (sto vise efekata stavljam to vise cekam), ali ne krekluje toliko kad stisnem stop.
Mislim ove efekte koje stam stavio, ko od sale bih pogurao na Cubase 5 i mogao bih verovatno jos 2 puta toliko da stavim. Do duse imam bridzovani (sa 32bit na 64bit) auto-tune u projektu i to na 15-ak kanala, probacu da ga izbacim pa da vidim sta se desava, mada mislim da sam vec pokusavao i da je rezultat bio isti. Dal se nesto moji asio drajveri i Reaper ne vole,ili nesto Reaper ne gotivi sto je u mom racunaru ne znam... Van toga ga obozavam. Ima samo jedna stvar vezana za Reaper koju cu morati da probam da primenim ubuduce i da vidim sta ce da se desi... Naime, ako na jednom kanalu imate 10 efekata u 10 inserta, na tom jednom kanalu, sve te efekte obradjuje jedno jezgro, reaper ne moze da efekte sa jedne trake rasporedi na vise jezgara, sto znaci da stavljanjem puno efekata na jednoj traci se dodatno opterecuje CPU... Jes da sam imao samo 3-4 kanala koji su imali po 8 inserta zauzeta, al probacu drugacije sl. put. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Tako je, zenski rnb, jedno 40 kanala vokala, mahom harmonija, zapravo jedan je lead vokal, ali refren je hor koji je nasnimavanje, 7-8 linija po 4 vokala ... Pevanje je bilo okej, Auto tune nije tu toliko zbog ispravke koliko zbog toga sto Auto-tune sad svi traze makar malo, zbog boje kojeg daje, a i meni je lakse kad je performans okej da ne moram da melodajnujem nego samo lupim auto-tune malo jos ako to zahtevaju jos bolje... Elem probao sam da zamenim auto-tune sa tune-om iz Izotope Nectara, medjutim ista prica... Ja zaista volim Reaper, ali sta cu... Mada, da kazem, skoro je jedan iz ekipe sto radi ove SWS ekstenzije priznao da mu se Cubase bolje ponasa sto se tice CPU-a (osim na 1024 sempla, sto je meni cudno) i da je reaperov midi sra*e i da na zalost mora da prestane da se bavim menjanjem tema, customize-acijom, da hoce da se bavi muzikom, s obzirom da je bio u pitanju ugledni clan njihove zajednice nisu bacili drvlje i kamenje na njega... Al dobro, moracu da testiram malo S1 da vidim kako se on ponasa :D Bilo je nekih stvari koje su mi smetale u Cubase Elements onom krekovanom i to je odlozilo da ga kupim jos uvek, jer kad ga kupim nema nazad, sto si platio moras da opravdas :D Salim se, uvek mogu da ga prodam... |
Meni ableton leti na ovom mom cpu(fx8300).Toliko pluginova da ne mogu da brojim(posle 150)i 32 i 64bita.
|
Ja sam poceo kao i vecina sa Atarijem ...creator i notator..kasnije sam presao na Cubase...zbog kompatibilnosti u radu sa drugim studijima radim i u PT samo audio....svidja mi se i Logic Pro X. Ali default mi je trenutni Cubase 8.5. Radi bez ikakvih problema od verzije 7 pa do sada. Nema pucanja ni bilo kakvih problema.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Razumem, sta zelis da kazes, preseces, doneses odluku, ali stvarno nisam ocekivao da ce da mi se Reaper zakuca sa toliko malo efekata. Komotno sam mogao svaku liniju da eksportujem u jedan stereo, ali nisam ocekivao da cu imati problem, niti je nakon mog istrazivanja auto-tune uopste problem, on nista ne crpi fakticki, ukljucim-iskljucim tune, isto mi je opterecenje manje vise, a to su bukvalno kanali na kojima nemam nista sem auto-tune-a, processing je na zapravo na sumi svih kanala, i tu nema nista specijalnog, a ovi su mi u folderu sakriveni da ih ni ne gledam :D... Izmjeduostalog desavalo mi se da su pojedini pevaci presusali svoje demoe puta milion i da su recimo navikli da ako greskom neki vokal strci da im tako i bude, i onda tacno znaju "Ej u grupi od ovih 30 ovaj 24. si stisao, pojacaj ga" , a ova devojka insistira na svojim harmonijama... A i zaista nisam razmisljao , stavio sam ih u folder, sakrio i to je to, jes da je na svakom od njih auto-tune, al stvarno on ne pravi razliku u procesingu... Ma mene koji je DAW ne zanima, iskreno sve mi je jedno, Reaper mi se svidja, al eto imam probleme... |
Notator (Atari)
Logic (v1.5, Atari) Logic (v2.5, Mac) Logic (v4.0, Mac) Logic (v4.5 PC) Logic (v5, PC) Logic (v6, Mac) Logic (v7, Mac) Logic (v9, Hack) Logic (vX, Hack) i poslednjih mesec-dva se koprcam na PT 12 (silom prilika)... |
Logično, ovaj, Logic-no, da je silom prilika. :D
Sent from my ME173X using Tapatalk |
Quote:
|
Ja se slazem sa janom sve je to isto ili ti svi su dobri.Pa jebiga nije ovo 2002 pa da mi ableton nema midi trake.Toliko su svi napredovali sta josh moze da se uprosti..
|
Koji DAW koristite?
Notator(Atari) Cubase1.0(Atari) Session8(Mac) CubaseXT(Mac) .... CubasePro 8.5 ,Protools 10 ,StudioOne3 U principu sve je dobro,stvar navike 😊
(a ovi sto se zale na pojedine DAW-ove,ipak treba dobar PC ili jos bolje Mac 😉) Sent from my iPhone using Tapatalk |
Moram da kazem, problem sa Reaper-om nije bio da lose koristi resurse itd... Njegov problem je sto moras da budes j****i programer da bi ti proradio !
Posvetio sam par sati citavsi njihov forum i tvikujuci settings, sve sam zivo izmenjao na osnovu iskustva korisnika i gle cuda, onaj projekat koji je seckao kao lud i to na visokim baferima, sada radi kao sat ! RT Cpu ne skace, opterecenje CPU-a globalno na 512 baferu je oko 45-50% i nema nikakvog seckanja nicega... Ali sam mecku rodio i mnogo stvari promenio... Sad mogu sa uzivanjem da koristim moj omiljeni DAW :D |
Quote:
|
A i ako te mrzi, napiši. :D
Napravicu screenshot svih settings-a da bih poslao prijatelju koji ima isti problem...
U kratko, primera radi imao sam problem sto u velikim i teskim projektima kad pritisnem stop cekam 5-6 sekundi da stane dok za to vreme tih 5-6 sekundi stalno secka, to je bila katastrofa. Na njihovom forumu sam video da su nekoliko njih resili iskljucivanjem Midi out-a (? a ja ga ni ne koristim), i de-chekiranjem nekih funkcija pod Midi/Reset by. S obzirom da midi jedva da koristim i narocito ne output, sve sam decekirao, i problem sa seckanjem pri zaustavljanju je nestao, koliko god to apsurdno bili jer moj projekat nema nista sa midijem. Onda, pod Buffering, vec sam primecivao da manje crackles imam kad mi je Thread Behvaiour na Relaxed. Sve ostalo sam dechekirao (jer je neki lik sa takodje relativno jakim racunarom tako resio problem), osim Anticipative Processing koji sam povecao na 400ms ( bez nekog razloga, radilo mi je i na 200, ali stabilnosti radi da mogu vise da stavim)... Ne mora da znaci da ce i vama sa ovim podesavanjima da bude bolje, ali mozete da probate... Jesu u sustini dva-tri podesavanja, ali sam mnogo pucao u prazno dok nisam dosao do podesavanja koja mi prave razliku. Evo slike da vam bude jasnije: http://i68.tinypic.com/35ajg9k.jpg |
Cubase... al me "sile" vuku vec neko vreme da probam S1 i Reaper... ali sve odlazem :)
|
Quote:
Sad, onako zbilja, REAPER jeste otprilike "red-pill" varijanta, ali kida, kada ga čovek prihvati za to Å¡to jeste. |
A za šta je? Mislim, za šta nije?
Kad sam rekao da ga treba prihvatiti za to što jeste, mislio sam: prihvatiti ga takvog kakav jeste. :)
Å*to se tiče toga kakav je, za moj ukus, nema zamerki. Jeste verovatno malo "nasuÅ¡an" za većinu ljudi i deluje kao da mu mnoge stvari fale (ok, recimo, zapisivanje nota mu zaista i fali :D), ali, naprotiv, kadaa se čovek iole udubi, shvati kako, ne samo da ne fali opcija, nego i mnogo čega ima i mnogo viÅ¡e nego u drugim programima. |
Ja bih rekao da Reaper nejcesce odbija ljude zbog izgleda. Sve izgleda kao da se netko igrao ravnalom i bojicama. A još kad se otvori neki njegov plugin....
Mnogi tu i zastanu.. I ja sam prvi put... |
Da, Reaper je dokaz da ne treba suditi o knjizi na osnovu korica. Ja sam srećom već bio navikao na takav izgled pluginova, poÅ¡to sam pre njega bio ovisnik o Sony Vegasu (a dobar deo Reaperovog dizajna je preuzet od njega).
Pozdrav, Vasa |
Koji DAW koristite?
Pored Logica,Abltona,Cubase,FL i STudio One sad na Reaper prelazite ? Pa nije valjda 60€ presudilo? 😄Gledao sam na YT tutorijale za Reaper malo je konfuzan poznavajuci ove ostale vrhunske DAW. A znam da radim u 4 Daw-a 😊 (Radim ne raduckam😉)
Sent from my iPhone using Tapatalk |
All times are GMT +1. The time now is 06:02 PM. |