![]() |
Re: Novi Korg ms-20 mini -analogni monosint
1 Attachment(s)
as used by ...:D
|
Hahaha, mega!
Pozdrav, Vasa |
Kao i svi "Dear Leader" superheroji, i nas Tile je bio multitalenat.
|
Pošto ima MIDI IN - jel to znači da bi uz neki kontroler možda bilo moguće instant pozvati neki preset, tj. postaviti kontrole tako da se automatski napravi željeni preset?
Naravno, ukoliko ne zahteva drugačije routeovanje kablovima :) |
MIDI je samo note on/off
|
I jos malo:
Tested: MS-20 Mini versus Original MS-20, in the Studio http://createdigitalmusic.com/2013/0...-audio-photos/ |
Test je odlican... koliko je moguce napraviti iste vrednosti na potovima koji nemaju kvantizovane vrednosti. Ako je sve napravljeno isto, onda, bez obzira na marketing i ostalo, zvuce razlicito. Koji je bolji, i da li su razlike rezultat pojedinacnih masina (ipak je to VCO sa mnogo drugih komponenti) - svako neka zakljuci za sebe. Ima ipak jedna bitnija stvar: da li je uopste u danasnjem vremenu potrebno imati (sem za gomilu para koje ce KORG da zgrne) jos jednu masinu sa dva oscilatora, HP i LP filtrom i patch-poljem, bez memorije??? Mogli su malo i da se potrude, pa bar da (ako su vec dodali USB) su dodali memoriju kao na MFB Dominion X synthu. Naravno da memorija nece pamtiti patcher, ali bar ono ostalo... Pa jos je JUNO 60 imao memoriju pre sedamsto osamnaest godina... Isto vazi i za onu igracku od Arturie.
Uzgred, pravi test nije stari MS20 vs novi MS20, vec npr. Alesis ION vs MS20 (filter sweeps), Waldorf Q vs MS20 (bass), Virus TI vs MS20 (bleeps, FX, lead), pa da vidimo da li nasi virtualci mogu nekako da se takmice (a sigurno mogu - pogledajte MS20 filter u Monotronu vs Virus B na http://www.youtube.com/watch?v=Du9r2Qg2qQQ). A i pitanje je da li ce muzika biti bolja ako mi izvuku iz dzepa jos 600 evrica ili makar 200 za MFB Nanozwerg, pa kao cujem VCO, i imam veci hit... Na zdravlje! |
|
Svim ovim raspravljanjem i diskutovanjem MI u stvari pravimo Korgu VELIKU USLUGU ! Malte ne radimo viral-online-digital-marketing za njih i to za DZABE!!
Tu i tamo neko (neiskusan) ce se upecati na tu zvaku i kupiti njihov proizvod !! Nevezano..druga stvar. Pitanje - za sta mizlite da bi ste najvis koristili taj Korg mini? S'obzirom da je mono i sve ostalo... - Za bass ? (ako bass sintija i zvukova nema, onda nema nicega..) - Za neki mega lead? (koliko ce moci da zameni vodece lead synthove u danasnjoj produkciji??) - Za neke otkacene efekte ? ...? :confused: |
1 Attachment(s)
:wink::wink::wink:
|
'Ajde jos malo galame ni oko cega (tj. oko KORGovih fora & fazona)...
Primena MS20: 1. Kao masina za bas, odlicno izgleda, a i posebno ako imate staru verziju - mozete da se hvalite komsiji kako ste je platili 1500 evra, pa neka pukne od muke sto svira bas na jeftinom Waldorf Pulse-u (ili Q-rack-u); 2. Za mega lead - fenomenalno, kad se ukljuce OBA oscilatora, strashni HP filter i dodamo jos par externih efekata (koje KORG nije uracunao u cenu), i pride preko patch-polja jos neki pristojni synth sa jos dva oscilaltora (makar i Prodigy) - eto lead-a; 3. Za efekte i to - pa svakako. Bilo bi zanimljivo cuti kako se novi MS20 lomi o mermerni pod hodnika u mojoj zgradi, sigurno je "masnije" od starog modela, a plus, sa silnim modulacionim mogucnostima (cak jedan LFO, WOW!), sasvim je glupo da ukljucujete npr. Matrix 1000, da ne pominjem nesto novije i skuplje (i ne-daj-boze-digitalno!). Dakle, MS20 moze naci svoju multiplu primenu (maltene multitimbralnu) - NE za bas, NE za lead, NE za FX (tri timbra - dovoljno, zar ne?), sem toga, koristili su ga Aphex Twin, Prodigy i ko zna ko jos... Da puknu komsije od muke! |
Quote:
|
Quote:
|
ma pusti to, iza?ao je King Korg... 8-)
|
KORG saga se nastavlja u vedrom raspolozenju :) E, pa kao sto je Twilight Saga pobrala sve Zlatne maline ovog sveta za najgori film, izgleda ni da novi Kralj Virtualnih Zivotinja nece proci bolje! Nadam se da ste vec odslusali sve moguce i nemoguce YouTube pricice, performance, soundove i druge cake vezane za najnovije KORGovo chedo. I ja ih odslusah, i bas sam odusevljen - onaj CV/Gate Out bas doprinosi mocnom zvuku prepunom tako neophodnih srednjih njakavih zvukova, a i mogu da ga povezem kod kuce... cekaj ono... pa nemam nista sa CV/Gate-om?!? Dodjavola, moram da prepravim svoj Virus TI da bi se pokorio novom Kralju!!! Vidi samo te specifikacije: XMT sinteza (za razliku od MMT sinteze na Radiasu i R3), pise na KORG sajtu i da ima jedan filter (!) po timbru - a cak do dva timbra! Cak 100 User memorija! Arpedjo do 8 koraka!!!! Bravooo!!!!! I pise za filtre "18 types - including modeling filters". Sta to znaci? Ima analogni filter, pa su dodali i modele? Hmmmm... a nigde ne stoji VCF... Malo lazemo, a? Ma nema veze... Dva timbra sa jednim oscilatorom viska u odnosu na Radias i ista polifonija. Za tricavih 1200 EUR. Ma odmah bacam ono djubre od Virusa, ko mu napravi 6 izlaza, duple filtre po boji, 16 timbrova, tri oscilatora i sub i ring, krsh efekata po timbru... A oni filtri bez veze pevaju kako i da ih konfigurises, a i malo je modulacija... I ono g...vno od Waldorf Q-a cu da bacim... Sta on meni kao pet oscilatora po glasu... I opet 16 timbrova, i opet maltene sve mozes da modulises svime...
Je l' KORG stvarno misli da smo blesavi ili da zivimo na Marsu? Dokle, ljudi, ovakve podvale? Da, reci cete da je ovo duplo jeftinije od TI-dvojke, ali 1200 evra za nov, bitimbralni synth koji nema nikakvu specijalnu novu sintezu i koji (bar na snimcima) zvuci kao mongolsko bifonicko pevanje? Pa da ovo kosta 450 / 500 evra, pa da covek odvoji parice i da uzme (ne znam kakva je klavijatura) za kontroler sa dugmicima za drndanje, uz malko arpedja za dopunu necem stvarno jakom (recimo, MS20 preko CV/Gate:rotfl:)... Preterah. Opet reklamiram KORG, a imam samo jedan njihov synth, iskreno, 707. Drugi sigurno nikad necu imati, ako ovako nastave. 'Ajd' u zdravlje! |
Quote:
Druga stvar, kao ?to je nekad MS-20 bio "poor man's MiniMoog" (i donekle homeless man's VCS3), tako je i ovo nekakav poor man's Virus. ?ta je lo?e u tome? Napravili su ne?to ?to je zgodno za one kojima trebaju te farbe na ?ivim nastupima, ne bi da daju pare za Access, a neće ni da se zalamaju sa laptopom, VSTi routingom, latencijama. Po meni ovo ima vi?e smisla nego MS-20 Mini, jer se bar zna kome je namenjeno (onima koji sviraju u?ivo). Pozdrav, Vasa |
Slazem se da nece i ne mogu svi imati Virusa ili vec, ali 1200 evra... Ako je i za zivo, bar po zvuku, svakako pre na (cetvorotimbralni) Nord 2x za 1100, pa i uz slabiju dirku i bez aftertouch-a. Ili - za "sirotinju" - Virus TI Snow i master, sve za manje od 1200 (a i Snow ima cetiri, i to kakva, timbra, i dobar je za live). No, ok, sigurno je da se i iz ovoga mogu izvuci prostojni zvuci, jos se nije rodio synth za preko hiljadarke a da bas nista ne moze... Zavisi ko sta trazi. Jedino ostaje zal sto i KORG i Roland i Yamaha ne mogu da se (s)nadju u novom veku. Da se napravi Mono/Poly sa MIDIjem i memorijom, Jupiter 8 sa npr. 4 timbra (i punom MIDI implementacijom) i nova Yamaha CS80 poly sa MIDIjem - i sve po pristojnim cenama:), eeeee... Uzgred, nov MS20 je 1979. kostao 750$ (priblizno oko 2100 danasnjih dolara), ali je tehnologija u medjuvremenu malo mrdnula... napred.
|
Za 1200€ mi pada na pamet par boljih investicija:
#1 Novation Ultranova (analog + vokoder + zvučna karta) i Waldorf Blofeld (analog + FM/wavetable + 64mb flash sempler) ------------ ukupno: ~1.155€ #2 Roland Juno-Di (ROMpler + groovebox + mp3/wav USB playback) M-Audio Venom (moderni analog) Akai Miniak (retro analog + groovebox) ------------ ukupno: ~1.145€ #3 Kurzweil PC361 (ROMpler + VA + organ simulator) M-Audio Oxygen 61 (da služi kao drugi red dirki :)) ------------ ukupno: ~1.155€ sve novo i sve na lageru. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
E, odlicna ideja ljudi, ali stvarno! Mozda mogu KORGovi programeri da razmisle da u update-verziji 1.4377 razmotre konfigurisanje multiplih KingKorg-ica preko USBa paralelno ili serijski, pa cak kao sto na Waldorf Q imate mogucnost modulisanja (i programiranja) panorama filtara i njihove serijsko/paralelne konfiguracije, da naprave isto sa onih 10 Kraljeva, a jedanaesti (koji dobijes gratis pri kupovini onih 10) da im bude master... To jest Car!!!
|
Na celom albumu od grupe Peru ( Rob Papen sa drugarima dok je bio mlad) ima MS20 + SQ10 sekvenci
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0jqwyG0rQBU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
Iskreno, ovakvu dosadu i neinventivnost je mogao da iskaze i recimo Crumar orguljama ili Moog Modular sistemom, a mozda i kombinacijom ova dva plus Casio VL1... Od ovako ocajne muzike ne dobijamo nikakvu informaciju kako stvarno moze da zvuci neki synth (da ne kazem da je inace irelevantno koji synth koristis ako je mjuza super). Off topic - ko zeli da cuje kako recimo pomenuti Moog Modular moze da zvuci, neka odslusa Wendy Carlos - Switched-On Bach (parcence - http://www.youtube.com/watch?v=dYYF36CQxNg)...
|
Papen je imao 17 godina kada je ovo radio :rolleyes:
Ko voli Tangerine Dream sekvence, moze da poslusa i Peru ili Novu. Hteo sam da kazem da je citav bend imao 4 komada ms20 , poneki sa sq10 sekvencerima pa vredi poslusati Peru i Novu ko zeli da cuje neki zvuk sa MS20. A Switched on sam slusao jedno mesec dana ( i Tomitu) kada mi je Clusterchord poslao postom ripove originalnih diskova .Hehe, tada nije tih rip albuma bilo na netu kao sada nego je radila klasicna posta.Tnx Tomo8-). |
All times are GMT +1. The time now is 05:07 PM. |