![]() |
Re: Adam a7x port noise (zapravo cijela AX serija)
vrijeme je iluzija stvorena da nas drzi u osjecaju nepredvidljivosti :-o :D
a brat bratu...kolko i uzme tolko i u?para |
... nemojte se slijepiti da postoji neki opasan R&D tim i slične marketinške izjave oko svakojakvih proizvođača zvučnika (i dakako druge pro audio opreme)... dobro su prošli da samo prde, mogli bi da i lajaju:D
Tko još ima vremena i novca... da zabušava kod akustičkog dizajniranja portova te i kritičnijih elemenata... (malo je još ozbiljnih i odgovornih firmi... ostali su samo "opasni" trade markovi...) |
Samo da kazem da jos uvek nema novosti o mom paru zvucnika, valjda ce biti uskoro...
Inace se ne bih setio da nisam imao neki 808 materijal :S Bukvalno se osecam ko gluv kad radim sa 808 heavy kick-ovima. |
Po?to nisam bio par mjeseci ovdje nisam vidio sta se sve pise za AX ser. monitora. Ja već godinu dana imam A8X monitore moram reć da nista ne prdi u 80 Hz osim ako to namjerno ne napravis ali mozes to u bilo kojoj frekvi.
imao sam A7 slusao A7X i uzeo A8X zbog snage i opet imam kvalitetu koju sam htio.:D Sve u svemu sam prezadovoljan ili gluh....:rolleyes: |
Hvala zwerdeign. Ja sam upravo danas krenuo u pohode da sakupim informacije o tom cudnovatom problemu. I upravo razmatram A8X medjutim skroz sam se usro citajuci ovdje i na gearslutzu problem.
Kupit cu nove A8x od relativno poznatog dealera i nadam se da necu dobiti neku "zaostalu" seriju sa port problemom. |
Jednostavno zatrazi da ih probas pri kupovini i pusti neki duzi zvuk od 50tak hz.. Kod vecih dealera vjerovatno postoji ta mogucnost.:)
Poz |
Quote:
Ako se bavis elektronskom muzikom i ako koristis 808, sigurno ces osetiti taj port noise, 99% sam siguran, ja sam cuo 3 para Adam Ax serije, svi su imali taj problem. Ako se pak bavis akusticnom muzikom neces imati nikakav problem |
Bavim se elektronskom glazbom i 808 i 909 mi je izuzetno vazan. Izgleda da zwerdesign ima "ispravan" par. Ja ne kuzim...toliko ljudi je prijavilo problem. Upravo preslusavam one audio clipove sa gearslutz sto su ljudi snimili. Pa to je uzas. Ne kuzim kako nesto tako promakne kod izrade i kontrole kvalitete??
Sve si mislim da ili da si uzmem Mackie HR824MKII ili Jednostavno da stedim pare (novac mi je problem) i uzmem si Dynaudio BM6A ili jos bolje BM15A. Zbilja je bijedno ono objasnjenje od Adam-a da taj zvuk mora biti tamo jer svi zvucnici bilo Adam ili ne - to rade i onda se pojavi lik sa u pola jeftinijim krkom gdje isti taj zvuk koji prdi na Adamu A7 i 8x ne proizvodi prdez na krku. Ja sam ostao doslovno zapanjen kako vjerno i dobro 909 i 808 zvuce na BM15a koji dakako ne prdi. Neznam meni sve to izgleda nastrano sto se tice Adama. Sad jedino mogu ici na soluciju (nazalost ne mogu uzivo isprobati par A8X koje bih kupio) da narucim A8x i molim se bogu da mi ne dodje prdez serija. A onda bih radije Mackie uzeo i zaboravio da postoji prdez.. Zbilja su ga ukakili ovaj puta.. |
Ja sam prije par dana kupio malence A3X znajuci za problem. Na paru koji sam ja uzeo postoji port noise na kriticnim frekvencijama (ispod 90 Hz) kada se volume podigne preko 50 % sto je poprilicno glasno sa kucno slusanje. Mene elektronika ne zanima tako da u 99% slučajeva nemam nikakav problem.
Volio bih da cujem utiske poslije retrofitiranja, da li se promijenila zvucna slika jer realno i da nista ne diram meni je ovako kako radi super. @Jan, kako si ti uspio organizovati slanje svojih monitora? Da li si kontaktirao Adam direktno ili si isao preko Artista? Meni su u BL rekli da je to vrlo tesko organizovati odavde. |
Quote:
Ja cekam nekog iz distribucije da se seti da me kontaktira, jer ja stvarno ne znam koga da kontaktiram za to. |
http://www.adam-audio.com/en/pro-aud...7x/description
Novi model, nadam se da ce bolje svirati od P33 . |
Bas citam gearslutz dugacki thread. Zanima me dali netko ovdje moze to potvrditi.
Navodno sve nove tojest "ispravljene" seriije A7x i A6x imaju drugacije bas portove. Na starim tojest neispravnim serijama bas portovi su navodno ravni sto znaci (na primjer) da ako svijetiljkom svijetlite unutra, vidi se unutrasnjos zvucnika kroz rupu u bass portu. Ovi novi iz nove serije i ispravljeni navodno imaju "zavinute" bas portove. Moze li netko to potvrditi? Evo slika navodno ispravnih bas portova: http://www.gearslutz.com/board/attac...adam-photo.jpg Ovaj je malo drugaciji tojest malo jace zavinut ali ista stvar http://img830.imageshack.us/img830/3...003copy.th.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img830.imageshack.us/i/p3100003copy.jpg/ |
Cini mi se da stari a7 nema zakrivljeni port pa nema port-noisa osim kad ne pojacas do kraja neki bass heavy materijal...
btw citajuci gearslutz izgleda da i S serija ima problem sa port-noisom... |
Osnovni uslov za uspostavljanje port noise-a je PRESEK porta, odnosno brzina protoka vazduha kroz port.
Osnovni uzrok port noise-a je turbulentno kretanje vazduha. pocetak turbulentnog kretanja je prilicno nagla pojava... pri nekoj brzini protoka vazduha prestaje linearno kretanje i pocinje haoticno (turbulentno) Brzina protoka vazduha od nekih 15m/s je neka granica za proracun bass reflex kabineta. Preko toga je vrlo verovatna pojava turbulencije na nekim frekvencijama i pri vecim nivoima SPL Noise se moze smanjiti do neke mere prosirivanjem porta na izlazu i ulazu u "flared port", ali samo do neke mere. Bolji nacin za smanjenje suma je povecanje preseka cevi, odnosno smanjenje brzine protoka vazduha, ali to vodi ka proporcionalnom produzavanju cevi te posle ne moze stati u kabinet. Savijanje cevi ne pogorsava mnogo port noise, mnogo vise nego sto vec jeste pogorsan presekom cevi. Pored ovog suma, usled turbulencije, u dvosistemcima postoji i problem izlaska srednjih frekvencija sve do preko 1kHz iz porta, sto je takodje "port noise" ali sa drugim uzrokom. Vise o tome imate ovde. Resavanje tog problema je izrada bass reflex trosistemca.... odnosno izbegavanje port konstrukcije na mid frekvencijama. Najbolji nacin za smanjenje suma porta je izbacivanje porta iz konstrukcije. pozdrav bogi |
Meni samo smeta paradox da port noise-a nema na mnogo jeftinijim monitorima...:shock:
Kupis low budget monitore radis na njima neko vreme a vec od prvih para zamisljas neki upgrade, skupis pare, kupis puno bolje monitore i sav si srecan do trenutka kada cujes da su felericni i jos te najvishe porazi podatak da je to "normalno"..:rolleyes: |
Quote:
Desavali su se kvarovi i sa PMC AML1 (cca 10k$ po paru) ... ali se na kraju poprave... pa sviraju kako su svirali. pozdrav bogi |
ta spreha da je to normalno je bila adamova taktika da se izbijegne globalna panika jer da su ofi?li priznali da zvucnici imaju feler dobili bi povrat i od ljudi koji nece nikad nit cut port noise plus prodaja bi im debelo pala.
|
Quote:
pozdrav bogi |
@bornaa
ta "taktika" je pre svega veoma neprofesionalna, i bez obzira na cinjenicu da li ce im se vratiti ili ne kao bumerang u glavu, sto od onih koji to primete, ili onih koji to ne primete a vremenom ipak saznaju sta su ispali (a saznace, veruj mi), mene vise brine jedna stvar, proistekla iz... Quote:
Da li je SADA NORMALNO da neko, ko recimo nije bas upucen u sva ova desavanja, a posle citave frke, ode u radnju i tamo "popije" zvucnike sa ovom manom precutno i bez ikakvog upozorenja od strane prodavca koji JESTE upoznat sa problematikom, ali svesno ocekuje da to kupac IPAK ili nece primetiti, ili i ako vremenom primeti ce to MORATI smatrati "normalnom" pojavom, jer je takav zvanicni stav samog proizvodjaca i/ili distributera po tom pitanju? Da li je normalno osecati se PREVARENIM ako te prodavac prilikom kupovine ne upozori na potencijalan problem, i ti ipak doneses kuci posteno placene zvucnike ali sa FELEROM? Sta je uopste SADA normalno uraditi kada su najpopularniji Adami u pitanju? Kupiti ili ne? Reklamirati FELERICNE ili ne? Jel mozda profesionalan odnos da ti neko kaze "to tako MORA, a tebi ako se to TAKO ne svidja ti ne moras da kupujes" i jel to olicje ozbiljnosti jedne kompanije i/ili distributera kada je kupac pitanju? Pozz p.s. da ne bude zabune, ja sam na par mesta isao da slusam i A5x i A7x, i razgovarao sa prodavicma prilcno dugo o svemi i svacemu vezanom za same kutije... naravno, ni jednom mi nije pomenuto da postoji ni P od problema, a hvalospevima vezanim za zvuk samih kutija (zasluzeno, bar po meni) nije bilo kraja. |
Quote:
Nekada su proizvodjaci povlacili robu sa trzista, vratili pare eventualnim kupcima, i unistavali felericnu robu ako se ne da popraviti... ako zele da cuvaju svoj obraz. Pri tom se ocekuje da je cena robe dovoljno dobro proracunata i proizvodjac dovoljno finansijski snazan da zbog toga ne bankrotira. Cak i danas ponekad cujem da se zbog afera sa baterijama za laptop (opasnost od pozara) radi nesto slicno gore opisanom postupku... ali nisam cuo da se povlace laptopi zbog toga sto imaju sistematsku gresku na grafickom cipu(!) Danas takve poteze ocekivati... hmmm.. zvuci nerazumno, s obzirom na krizu, pri tom je kriza i usteda i uzrok ovakvih "boljki"... s druge strane. pozdrav bogi |
mislim da im je taktika vrlo dobro prosla jer su izbjegli paniku i antireklamu koja bi se javila da su oficijalno priznali da postoji gre?ka. a adam je ulozio brdo para u taj projekt retrofitanja za musterije koje skuze problem tak da...izvukli su se. ja sam eto kupio a7x znajuci za gresku. za ulozene pare je zvuco bolje od sveg ostalog u cjenovnom rangu a reko ako ce me zezat port noise poslacu ih nazad. sad ih svakodnevno iscekujem da dodju s retrofitanja, vele ljudi da sada s ovim redizajnom zvuce jos i bolje. :shock:
na kraju krajeva, odgovornost je kupca istraziti sta kupuje a i dobro istestirati proizvod. a i ako se naknadno skuzi, adam o svom trosku sredjuje problem. dakle na kraju krajeva, pokazali su se kao velika firma s odlicnim supportom. |
ako sam te dobro razumeo, to znaci...
meni, kome se recimo ZAISTA dopao zvuk Adama, sasvim normalno treba da izgleda ideja da odem, iskesiram ne bas malu kolicinu novca, kupim Adame i odmah po dolasku kuci ih saljem u Nemacku da mi ih retrofitaju i vrate posle ko zna koliko vremena (ovo je ipak zemlja Srbija), jer znam da su FELERICNI, pa se svesno kockam sa tim, umesto da je NORMALNO da se konacno pojave POTPUNO ISPRAVNE kutije na trzistu i napokon stavi tacka na tu sramotu? u Adamu su trebali da izdaju zvanicno saopstenje, priznaju gresku u projektu i obestete i srede kutije SVIMA koji su ih uzeli a izraze zelju za prepravkom, a ne ovako, gde prodje proslo je, ko primeti lepo, ko ne primeti ko ga 'ebe... manje stete... a oni i dalje teraju i guraju FELERICNE kutije na trziste. ja to zaista ne razumem... Pozz |
svi zvucnici poslije nekog datuma (ima na gearslutzu post di je lik napiso poslije kojeg serijskog broja) su ispravljena verzija, pa je tačka stavljena. a adam je tu iso po toj logici da ako nekog do sad smeta da ce im se javit, ako ne - ne. cuo sam brdo koristika sta su i branili adam s sprehom da oni to uopce ne kuze i sta sam ih ja uopce kupio ako mi smeta da je to takav dizajn di se zrtvuje nest za nes drugo tralalala...e pa za takve iskreno - ko ih jebe.
slazem se da je adam odigrao tu neku polu pedericu i ja sam bio jedan od tih sta ih je najvise flejmo na njihovom facebook pageu radi toga zasto to nije javno deklarirano. prvo mi se cak ovaj lik iz adama pravio grbav da problema nema a vidio sam njegov post na gs od prije 6 mjeseci di veli da rade na rjesenju problema. kad sam ja kupovao meni su iz adama rekli da oni uopce ne znaju kad ce izac sredjena verzija pa da mi je najbrza fora da kupim i saljem. a ti ako oces kupit trazi sredjeni par kod distributera, ako vec nemaju sigurno ti mogu narucit. |
Quote:
Quote:
Quote:
veruj mi da mi nece biti tesko da odem i obidjem ovih par BG radnji i pitam postoji li mogucnost specijalne pordzbine retofitovanih kutija, i koliko se dugo moraju cekati, jer ih zelim ispravne. Pozz |
ni meni niko nije nis reko zato sam istrazio prije kupovine....tolko su mi se svidjeli naspram drugih ponudjenih u cjenovnom rangu da sam ih svejedno uzo. a na kraju ti je ono - o? ne? banglade?
|
Quote:
Kako si organizovao slanje monitora na retrofitovanje? Koliko se ceka? Ja sam kupio A3X svjesno znajuci za port noise jer ne radim elektronsku muziku pa mi ne smeta ali ako postoji mogucnost da se srede, nije na odmet. |
kod nas u hrvatskoj se samo trebju vratit zvucnici u audiopro s naznakom da ih se posalje na retrofiting. oni sve ostalo srede
|
pa eto, i ja bih voleo da neko od nasih distributera Adama (mozda neko iz Artista) ovde javno napise sta ja kao kupac Adam monitora mogu ocekivati ukoliko se ispostavi da mi zvucnici "prde"?
da li cu ih moci vratiti njima da ih oni posalju na retrofitovanje i koliko bi ta operacija mogla vremenski da traje? ili kao pametniju soluciju, mogu li ja za svoj novac naruciti od distributera da mi na licno moje ime (uplatio bih avans koliko je potrebno) dodju ISPRAVNE kutije bez ovog FELERA, da se ne bi dalje jebavao sa retrofitovanjem i prosao goglotu poput nekih kolega odavde sa foruma? Pozz |
Ako prichitash celu temu mislm da cesh moci sam sebi da odgovorish bar na neka pitanja...
http://www.rumski.com/forum/showpost...5&postcount=97 |
Pa ja jesam pazljivo procitao celu temu, i recimo...
Quote:
Jesu li otisli na retrofitiranje? Da li je dobio zamenski par kutija dok su njegove na servisu? Da li je dobio svoje nazad, i kako zvuce sada, posle retrofitiranja? Ah, da... Quote:
Quote:
Pozz |
odi do lokalong adam distributera i pitaj tamo sve. i suludo ti je sad uzimat ove stare prdeće i slat nazad posto su ovi novi vec tvornicki sredjeni u prodaji.
|
Dajte prestanite s tim kako je Adam super i fer i ima super support.
I bolje im je da sve srede za djabe. Sta mislite zasto nikad nismo vidjeli nekakav "official" statement na njihovom websiteu a? Samo po forumima se Adamovi zaposlenici javljaju i tako to. Pa jasno. Da je Adam na svojim stranicama priznao gresku onda bi i masa ljudi koji i nemaju pojma sto je port noise i koji ga cak ni ne cuju iako je port noise tamo (ima i takvih) pocela vracat zvucnike, vjerujem da bi nekolicnia cak i tuzbu uredila protiv njih i slicne nestasne stvari. Pa tu je onda trosak odvoza i ponovljene dostave. Brdo papira za carinske kontrole. Da ne pricamo o gubitku integriteta, sramote, manjak prodaje, pad vrijednosti dionica, trzisnog udjela i tako dalje i tako dalje. Ovako su prvo probali uvjerut ljude da je to kao "normalno" jer kao zrak se giba pa eto mora kutija prdit, al dok se ljudi nisu dali nasamarit onda su im fino rekli preko kojekakvih foruma nek se sve lijepo sredi i nek se preko lokalnih distributera to posalje nazad na "retrofiting". Retrofitin...super..pitam se kako zvuce nakon toga. Siguran sam da vise nemaju isti freq. opseg. Mene najvise uznemiruje cinjenica gdje iz Adama u promo materijalu navode kako su to vrhunski monitori koji su prije "sluzbene" prodaje prosli mnoge sate kriticnog testiranja i preslusavanja sve dok se nije dosegnula poznata Adam kvaliteta. Je my ass kvaliteta.. Toliko o tome. Lesson learned. Umalo da kupim te monitore al dok sam vidio da i skuplja serija (SX) od par tisuca eura ima tu gresku rekoh zbogom adamu iako ga nikad nisam ni cuo. Ne zalim ni najmanje. :banghead: |
Quote:
pozdrav bogi |
@anap
imas i visestruko skupljih high end monitora drugih firmi s port nise problemom di i nedaju nikakvu opciju za retrofiting. a iskreno ko ne cuje port noise onda nema problema s adamom jer ce mu oni sredit to vec ima problema s u?ima. a kome ne smeta - ne smeta. |
Quote:
pozdrav bogi |
e jebi me ak se tocno sjecam al mislim da je neko tu na forumu neko pred par mjeseci prico za neke pmc monitore gdje mu je proizvodjac rekao da je port noise naprosto uracunat u dizajn.
|
Quote:
Napomenuo sam da se high-end monitori takodje kvare kao i svi drugi, ali ih poprave i onda opet sviraju dobro. Port noise kod ADAM-a je dizajnerska brljotina. pozdrav bogi |
pardon krivo sam se sjetio, nisu pmc vec focal... meex je na pocetku ovog threada napiso
"Potpuno ista stvar je i sa monitorima marke FOCAL, serije CMS...zvuce fantasticno (u studijskom smislu) ali imaju port noise na preko 60% volume-a, naravno na niskim frekvencijama... Kada sam ih dobio , mislio sam da su fabricki neispravni, ali nisu, sve je "kako treba".. vi bar mozete da se nadate da ce neki dodatak (filter) da odradi svoje, a nama ostaje da se pomirimo sa situacijom...Aj bas me zanima sta su smislili iz Adam-a da bi resili problem.." |
Focal CMS serija nije skupa. Mozda je proizvodjac (Focal) postovan zbog drugih (mnogo skupljih) zvucnika, slicno kao sto je bio i ADAM... ali s obzirom na cenu, CMS serijom verovatno zele da zarade vise novca, kroz vecu prodaju, uz neke kompromise, koje, mozda, nisu ranije imali.
http://www.amazon.com/Focal-CMS-40-C.../dp/B0046EAGH8 To definitivno nisu high-end monitori. pozdrav bogi |
kod nas bar par focal cms 65 dodje skoro duplo skuplje neg a7x...malo sam ispalio ovo "high end" jer se sjecam da sam ih gledo davno a cinili su mi se skupi.. samo velim da je to npr jedan od prijmera za koji ja znam a ziher sam da ih ima jos, s time da te firme nit ne pomisljaju ulagat u neki redizajn o svom trosku
|
All times are GMT +1. The time now is 03:23 PM. |