Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Mobilne solucije? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35218)

Rhino 14-03-2011 04:34 PM

Re: Mobilne solucije?

5 Attachment(s)
Za vikend sam nasao vremena da sredim superchunkse i josh ponesto pa evo da podijelim s vama.

Kako sam popunio uglove zvuk se naravno opet promijenio (na bolje) utegao je low end, te sad kapiram da se treba odraditi jos malo apsorbcije plafona u zadnjem dijelu sobe (ispravite me ako grijesim). :) Tu se posle postavke doticnih elemenata pojavio vrlo kratki flutter echo kog mislim nije bilo i struji po plafonu (gotovo da ga mogu nazvati 'ring')..
Cujem ga jedino kad jako pljesnem iz zadnjeg dijela sobe gdje je plafon manje pokriven apsorberima (ili bolje reci nije pokriven na tom mjestu bukvalno).. Ali na mjestu slusanja se ne cuje, takodje se ne cuje ni u tom zadnjem dijelu sobe kad drugo lice pljesne sa pozicije zvucnika.

Imate neke predloge mozda?

Sad cu malo da razmisljam o dizajnu stola koji cu da pravim.. I stalcima za zvucnike takodje..

Pozdrav!

boggy 14-03-2011 06:34 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 301598)
........Tu se posle postavke doticnih elemenata pojavio vrlo kratki flutter echo kog mislim nije bilo i struji po plafonu (gotovo da ga mogu nazvati 'ring')......

Poznata mi je pojava... flutter echo je bio i ranije, ali se nije cuo od ostalih problema.... dodaj jos koji "cloud" na plafon.

pozdrav

bogi

Rhino 14-03-2011 06:54 PM

Uradicu to. Hvala!

Rhino 14-03-2011 07:15 PM

2 Attachment(s)
I jos jedno pitanje..

Da bih lakse objasnio evo fotke opet.

Slika 1: Lijevi zid
Slika 2: Desni zid

Ima li smisla da nastavim na lijevom zidu ovakav apsorber pod uglom od 45 stepeni po duzini citavog zida?

Pitam to iz razloga jer tako narusavam simetriju... Na slici 2 se vidi da to isto ne mogu da uradim od klime i mobilnih panela za prozore.

A jos koji cloud cu svakako da stavim po tvojoj preporuci.

boggy 14-03-2011 07:42 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 301610)
.......
Pitam to iz razloga jer tako narusavam simetriju... Na slici 2 se vidi da to isto ne mogu da uradim od klime i mobilnih panela za prozore.
......

Ja bi to ostavio ovako kako si napravio...

pozdrav

boig

Rhino 14-03-2011 07:48 PM

Ok. Tako sam i predpostavio. :)

Hvala jos jednom.

NLP 14-03-2011 10:22 PM

Ne izgleda ti loše soba:wink:
... još malo pa češ morati da vratiš difuziranu živost/ refleksije prostoru.

Rhino 14-03-2011 10:42 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 301625)
Ne izgleda ti lo?e soba:wink:
... jo? malo pa če? morati da vrati? difuziranu ?ivost/ refleksije prostoru.

Hvala, hvala :)

I stvarno se osjecam ugodno i kreativno tamo, to me iskreno raduje..

Ok, sad kad uhvatim vremena cu da odradim jos par cloudova da 'utrnemo' ovaj flutter koji se 'pojavio' josh malo, i otvoren sam za sugestije oko zivosti i refleksija naravno :)

Rhino 08-11-2011 07:28 PM

1 Attachment(s)
Evo i ja da se javim nakon dosta vremena sa prostorijom ponovo.. Ona jos uvjek izgleda isto kao i na zadnjim fotkama sto se tice apsorbera/trapova/difuzora itd...

Medjutim, stigao mi dbx RTA-M mjerni mic te shodno tome moje intreresovanje za 'ozivljavanje' threada se obnovilo :)

To je taj mic... http://www.thomann.de/gb/dbx_driverack_rtam.htm

Posle par sati 'prepirke' sa RoomEQ softverom, tj iscitavanjem njegovog pdf-a i kalibracijom mog rme-a (ne i MIC-a) i namjestanjima levela input i output settingsa. (mislim i nadam se da sam na kraju sve ok napravio) Evo i mog prvog mjernog rezultata..

Uradjen je sa 1/3 smoothing-om (jer sam se sjetio boggy-jeve price od ranije da po nekim 'standardima' bi soba trebala da se utjera u +-5db ili nesto blizu sa smoothingom na 1/3) i sniman je samo lijevi mackie zvucnik..

Ukoliko sam pogrijesio i smoothing treba da se makne, vi vikajte ja micem:D

Jos 1 napomena!!

Nazalost za svo ovo vrijeme i dalje nemam stalke.:ups: Nit imam aparaturu za varenje, niti sam je ikad koristio.. Dok sam radio zimus oko akustike nasao sam varioca koji je htio da me odere za pare (trazio mi je oko 150e za par, a trebaju mi 2) i to tako ostade do sad...

Ako stvarno toliko kosta da se stalci naprave, mozda mi bolje ispane da uzmem ove i napunim ih fino sitnim pijeskom sa ade bojane? :) (siljci mogu da se skinu i stavi guma takodje) Sta mislite o tome? http://www.thomann.de/gb/ultimate_ms36p2.htm

Dakle eto da znate.. Mjerenje je da ponovim sa 1/3 smoothingom i radnim stolom u nedostatku stalaka.. Za sad sam samo izmjerio poziciju slusanja koja je onako gotovo 'ofrlje' postavljena i tako koriscena par mjeseci unazad..

Zvucnici su nekih 70tak cm daleko od prednjeg zida a pozicija slusanja je naravno na centralnoj osi sobe i odprilike na akademskih 38% njene duzine...

Naravno poigracu se i sa pozicioniranjem sad kad imam mjerni mic, nego eto.. Mislim da je bolje da prvo utvrdimo jel sve ok sa nacinom mjerenja (da li jos sto radim pogresno osim sto je pogresno jer nemam stalke?)

Pozdrav!

boggy 08-11-2011 07:58 PM

Za pocetak, pokusaj da u REW povecas fontove, da bi se videle brojke na osama (ima negde u settings/properties)

Rhino 08-11-2011 08:48 PM

2 Attachment(s)
Moje izvinjenje, to nije izgledalo ovako sitno kod mene prije uploada.

Nadam se da ce bit sad bolje. Evo 2.. Jedna ovako sa vecim brojevima, druga zumirana malo vise.

Rhino 08-11-2011 09:30 PM

1 Attachment(s)
I evo jos 1 mjerenje.. Ovog puta sam povukao zvucnike nazad od mjesta slusanja (primakao prednjem zidu) jos 20 cm..

To je sad crveni graf..

boggy 08-11-2011 09:32 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 316148)
Moje izvinjenje, to nije izgledalo ovako sitno kod mene prije uploada.

Nadam se da ce bit sad bolje. Evo 2.. Jedna ovako sa vecim brojevima, druga zumirana malo vise.

Pokusaj da iz sobe maknes sto vise prepreka koje ti prave refleksije (sto na primer)...
predstoji ti pozicioniranje,... obelezavaj pozicije na podu... izaberi najmanje losu.

Non smoothed merenje ti realno ne treba, jer sa gomilom problema ni ne mozes nista da ucinis, cilj ti je da se uklopis sa 1/3 oktave u sto uze granice.

Trazili su mi na jednom forumu da merenja iz Pressed Lizarda objavim bez smoothinga, i ja sam to ucinio, ali posle toga niko do sada nije dao (meni) ubedljivo obrazlozenje za sta ce nekome tolika kolicina detalja sa kojima realno ne moze ama bas nista u maloj sobi da ucini... da ne davim sada sa standardima i preporukama...

U stvari, saznao sam da pojedini ljudi cuju high Q (uske) notcheve u frekventnoj karakteristici akustickog odziva sobe,... u redu... ali to se na prste moze prebrojati, i totalno je van pameti, jer cilj koji bi trebalo da imamo bi trebao da bude pravljenje pristojne kontrolne sobe (sa, recimo, neprostojno malim budzetom).

Rhino 08-11-2011 09:40 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 316153)
Pokusaj da iz sobe maknes sto vise prepreka koje ti prave refleksije (sto na primer)...

Hmm.. OK.. Znao sam nekako da ces mi to reci:D

Samo da smislim u nedostatku stalaka kako da namjestim zvucnik na optimalnoj visini, a i da ne zvoni (ako ga stavim na metalne merdevine npr koje imam)..

Gledao sam danas po gradu cim mi je stigao mic i nigdje nemaju na prodaju cak ni obicne quick lock ili kako se zvahu oni stalci..

boggy 08-11-2011 10:05 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 316154)
Hmm.. OK.. Znao sam nekako da ces mi to reci:D

pa ne znam koliko je stvarno neophodno zbunjivati samog sebe necim sto se ne moze ispraviti
Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 316154)
Samo da smislim u nedostatku stalaka kako da namjestim zvucnik na optimalnoj visini, a i da ne zvoni (ako ga stavim na metalne merdevine npr koje imam)..

Gledao sam danas po gradu cim mi je stigao mic i nigdje nemaju na prodaju cak ni obicne quick lock ili kako se zvahu oni stalci..

Ako i malo zvone stalci, nije strasno, nece to merenjima smetati.
Ja za pozicioniranje koristim lagane prenosne quiklok stalke kojima se moze podesavati visina... posle toga dolaze krajnja resenja.
http://www.quiklok.com/catalog/?p=pr...1&sName=BS-300

boggy 08-11-2011 10:08 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 316152)
I evo jos 1 mjerenje.. Ovog puta sam povukao zvucnike nazad od mjesta slusanja (primakao prednjem zidu) jos 20 cm..

To je sad crveni graf..

pokusaj preciznije da se pomeras, 5-10cm.
postavis zvucnik na neko mesto, pa promenis nekoliko pozicija slusanja... sve to izmeris
zatim pomeris malo zvucnik, pa ponovis merenja za potencijalna mesta slusanja...
itd...

Rhino 08-11-2011 11:51 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by boggy (Post 316157)
pokusaj preciznije da se pomeras, 5-10cm.
postavis zvucnik na neko mesto, pa promenis nekoliko pozicija slusanja... sve to izmeris
zatim pomeris malo zvucnik, pa ponovis merenja za potencijalna mesta slusanja...
itd...

Ok, hvala..

Probacu sjutra da obidjem jos neku radnju, (mada sam obisao maltene sve tuda) da nadjem nekako te stalke a da ne moram da vozim u bg.:banghead:

Sa stolom istina i nemam neki manevarski prostor sve i da ne smeta mjerenjima..

Vratio sam sto na prvobitnu poziciju poigrao se jos malo i snimio i mackie-a i ns10 ponaosob, eto cisto da mozda nesto i naucim dok stalke ne nadjem i odradim vise regularna mjerenja :)

narandzasto = mackie
zeleno = yamaha

Mozda ce vam znaciti sami odziv kutija a mozda i ne:rolleyes:

Pozdrav!

boggy 09-11-2011 12:07 AM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 316161)
Ok, hvala..

Probacu sjutra da obidjem jos neku radnju, (mada sam obisao maltene sve tuda) da nadjem nekako te stalke a da ne moram da vozim u bg.:banghead:

Sa stolom istina i nemam neki manevarski prostor sve i da ne smeta mjerenjima..

U pitanju je kompromis, ja uvek pricam gde su ozbiljniji problemi a uradi se ono sto se moze... svakako zvonjava stalaka nije sada ozbiljan problem... u tom smislu ja imam neku aktivnost ovde.
Ako moze, moze.... ako ne moze ... a nek ne moze.

Ako zvucnici moraju biti na stolu i nemas stalaka, ok... sad imas mikrofon postavi ih tako da sviraju sto bolje na stolu, a stalke namestaj drugi put.
s tim sto sada moras pomerati i sto i zvucnik zajedno.
pri tom obradi sve ose... gore-dole, levo-desno i napred-nazad za (recimo) levi zvucnik. Pozicija slusanja je uvek na sredini sobe, i osa je samo napred-nazad.

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 316161)
Vratio sam sto na prvobitnu poziciju poigrao se jos malo i snimio i mackie-a i ns10 ponaosob, eto cisto da mozda nesto i naucim dok stalke ne nadjem i odradim vise regularna mjerenja :)

narandzasto = mackie
zeleno = yamaha

Mozda ce vam znaciti sami odziv kutija a mozda i ne:rolleyes:

Pozdrav!

Ne znam sta podrazumevas po "sami odziv kutija" ali, ovim merenjima ces vec videti i sam da je svaki pokusaj da se uglavi vise od jednog para zvucnika u mali prostor, a da svi budu u odlcinim pozicijama, apsolutno jalov.

Rhino 09-11-2011 12:26 AM

Pod odzivom kutija sam mislio da mackie definitinvno ima neku svoju krivulju (smajli varijanta) jaci bas, izrazeni visoki.. Nije ni bitno :)

Ok.. Zapamtio iz proslih threadova, threadova i threadova. :) Slusanje (u ovom slucaju mjerenje) po osi napred-nazad, sa zvucnicima experimentisem, pravilo jednakostranog trougla nije cesto moguce ispostovati, kompromisi, itd..

Eomsy 09-11-2011 05:22 AM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 316163)
...
, pravilo jednakostranog trougla nije cesto moguce ispostovati,..

Ili kao u mom slučaju, niti je bilo po?eljno ispo?tovati kakko bi dobio ?to bolju krivulju naspram prostora :wink: ...

boggy 09-11-2011 05:29 AM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 316163)
Pod odzivom kutija sam mislio da mackie definitinvno ima neku svoju krivulju (smajli varijanta) jaci bas, izrazeni visoki.. Nije ni bitno :)
.....

Kako izgleda odziv samog zvucnika ne mozes lako naslutiti ako ga ne izmeris u gluvoj sobi ili napolju. Pri tom se treba setiti da ti je cilj da ostvaris sto ravniji odziv u svojoj sobi.

Rhino 09-11-2011 03:16 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 316172)
Pri tom se treba setiti da ti je cilj da ostvaris sto ravniji odziv u svojoj sobi.

A ono jes'... Ali sto se zbiva ako promijenim zvucnike? Ili kako sad da mjerim? Sa akcentom na omiljeni model od ova 2 (kog sustinski i nemam)?

Zavrsio sam manje-vise sve danasnje 'hitne' obaveze. Evo posle rucka cu da prosaram jos malo da vidim za stalke..

boggy 09-11-2011 05:42 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 316201)
A ono jes'... Ali sto se zbiva ako promijenim zvucnike? Ili kako sad da mjerim? Sa akcentom na omiljeni model od ova 2 (kog sustinski i nemam)?

pozicioniraj jedan par... nema tu mnogo mesta za manevre, makar i promenio zvucnike.

Rhino 10-11-2011 12:59 AM

Ok.

Stalaka nidje, a svaka radnja je puna onih stalaka za razglase na sipku (svi su u varijanti ne traze se mnogo ovi koje ti trazis, nemamo na lageru, mozemo da narucimo, pa cekas, pa stignu bla-bla). A ja sam ih mislio i onako uzet za prvu pomoc za mjerenja dok ne napravim/nabavim neke masivnije, tako da ih nisam narucivao.. To mi izmedju ostalih govori lik u jednoj od radnji iza kog stoje PMC zvucnici kojih na moje zaprepastenje ima na lageru.. To se sigurno trazi svaki dan :D

Uglavnom.. Bilo kako bilo ja se vratih kuci sa Audio Technica ATH-M50 sluskama, a stalke cu vec ili napraviti ili narucivati sa thomann-a, nema druge.. Javljam se kad to sredim..

All times are GMT +1. The time now is 02:01 PM.