Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Test mix - kanali za vezbanje... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28658)

google 09-08-2009 08:28 PM

Re: Test mix - kanali za vezbanje...

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 252466)
ja ne znam da li je ovo vredno komentarisanja uopshte.. (verovatno opet zvuchim nadobudno, al bash me briga)

Pokusaj.

Ne zvucis nadobudno.

Shot 09-08-2009 08:43 PM

Sjeo sam i procitao cijelu ovu temu, al nisam preslusavao niti jedan miks. na godisnjem sam pa laptopom lovim wireless internete i ne smijem tovariti tezi download.
Bas ste me zainteresirali. Kad se vratim s godisnjeg ima da se i ja okusam!
(ajme kako je tupo citati o miksevima bez da ih poslusam... ko da plesem na arhitekturu...dhhh :banghead::banghead:)

Bockie 09-08-2009 08:49 PM

Sutra cu preslusati,sad nisam u prilici hvala na trudovima...!

:grin:

Bockie 10-08-2009 02:50 PM

Google:

U svakom slucaju interesantno resenje. U sustini su farbe dobre,ne mogu da provalim sta si uradio sa bubnjem... Ne kazem da je bas dobro... Nesto si izokretao panorame....mada u ovom poslu gresaka nema.... ...stereo klavijaturu si puko levo za skoro 100%, isto to sa gitarom na desno...vise vremena si spicio na publiku a mozda je trebalo da se posvetis tome da ti vokal povremeno "ulazi u WC"... ...verovatno zato sto ga gejt jede tamo gde on jos uvek peva,pa ostaje samo WC room aux...

Ali nije sve tako crno,malo ja teram mak na konac... Ono sto mislim da je najvaznije je da mix "svira", da ima onaj neki gruv u smislu da radi pesma, sto jesi postigao, a to je vaznije nego da si isterao ne znam kako skup snimak,efekte i sranja, dakle kao celina nije toliko lose, treba jos vezbati i hvala sto si okacio post....!

Odo da cujem awacsa...

Cherrs...!

Bockie 10-08-2009 03:01 PM

Awacs BRAVO! Lepo slozen mix,sitne zamerke,ostalo cool!:grin:

Inovative_kg 10-08-2009 04:45 PM

Ja cu ovih dana okaciti svoj mix, jer nisam stizao do sada, ali me zanima gde mogu na netu da se nadju ove besplatne trake za vezbanje.. Po mogucstvu pop/blues/jazz ... :D

Bockie 10-08-2009 10:25 PM

heh,visi na Rumskom! Bice jos,imam od narodne,punk,jazz, svega... Imam "Zonu B" blues...

google 11-08-2009 07:02 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 252466)
ja ne znam da li je ovo vredno komentarisanja uopshte..

Necu se igrati sa vama "dosezanja glasnoce" i krckanja. Time se bave mladi i iskusni. Koristio bi mi komentar, koji deo spektra se cuje preglasno ili pretiho i na kojoj opremi.

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 252473)
@google:

Važno je da si smiksao, makar i iz inata. Valjda će ti rezultati biti bolji sledeći put, kada budeš miksao iz nekih svojih "unutrašnjih" razloga.

Ne miksam iz inata. Sta nevalja u miksu? Na cemu slusas?

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 252559)
U svakom slucaju interesantno resenje.

Iznudjeno. Uvod je dosadan, pa sam kao skrpio nesto interesantnije.

Quote:

stereo klavijaturu si puko levo za skoro 100%

Preslusaj malo bolje. Ima traka na klavijaturi, skroz desno. Koja se malo cuje, malo ne cuje.

Ceo miks ima skoro 30 kanala.

Quote:

vise vremena si spicio na publiku

Publika pokriva los snimak, ili lose odsvirano. A i Zoki se ponasa kao da je pred 100 000 ljudi, koje stalno lozi, a kojih nema.

2. publika sluzi da uvod na klavijaturi zvuci "vece". A kalvijatura sire.

Quote:

Nesto si izokretao panorame...

Tranzijenti idu ispred 5 ms. Mozda su preglasni.

Quote:

a mozda je trebalo da se posvetis tome da ti vokal povremeno "ulazi u WC"...

Nije. Bar dva sata sam posvetio tome da pevac ide po sobi napred- nazad.

Ako imas dobar sistem, to se lepo cuje.

I to je iznudjeno. Njegovi izleti bas i ne zvuce. Pa ode u publiku i vristi, a drugi instrumenti izlete napred. Vrati se kad prodje to sto je lose odpevao ili pred neki vazan deo.

Treba puno vremena i vise upotrebljivih traka da se to lepo uradi. Ovo je uradjeno sa tim sto sam imao.

Quote:

verovatno zato sto ga gejt jede tamo gde on jos uvek peva,pa ostaje samo WC room aux...

To je namerno. Na tom kanalu sam stavio eq od Nuenda, da zvuci losije. I unistio sam traku.

Preslusaj malo pazljivije. Nema nikakvog gate na vokalu. Samo eq i kompresor koji radi samo kad je neophodno. Sve trake su suve, eq i gde mora comp. Bubanj je dry 100%.

Quote:

Ono sto mislim da je najvaznije je da mix "svira", da ima onaj neki gruv u smislu da radi pesma, sto jesi postigao

To je jedino bitno. Ne vredi terati "skup zvuk". A i nije poenta da je zvuk "skup". Vec da je pesma interesantna. Da ima "nesto". A to "nesto" je jako tesko uhvatiti.

2. I da hoces da isteras "skup zvuk", ne mozes ga isterati- nema odakle. Tako da sam radio nesto sasvim drugo. Treba dosta vremeana za sve to...

2. Hteo sam da zvuci kao klubska svirka, dinamicno i interesantno. Sa nesigurnostima, ali je sve isprogramirano 100%. Sve je radjeno namerno. Probaj da to ne komentarises sa "tehnicke" strane, vec kao slusalac na svirki. Da je svirka ubedljiva?

Quote:

efekte i sranja,

Imas gomilu psiho- akusticnih efekata. Preslusaj pazljivo.

Quote:

Ali nije sve tako crno,malo ja teram mak na konac...

Za "tehnicku stranu miksa" me boli uvo. Sve je namerno radjeno. Uglavnom radi kontrasta. Da bi jedan skroman snimak zvucao malo interesantnije.

Sad sam okacio i male kutje. Tvoj miks zvuci mnogo bolje. A i svi ostali. Ali samo na malim kutijama.

Na mom miksu ima visokih. Automatizovao sam hi shelf na uvodu, pa je ostao preglasn. Nisam se navikao na novi Neve, a hteo sam da iskoristim demo. Necu vise raditi sa efektima koje ne poznajem.

Zanima me kako se kod tebe cuje spektar? Da li ima previse visokih, premalo basa i sl. To mi je i najvaznije.

Bockie 11-08-2009 08:12 PM

Ovaj tvoj komentar, Google, govori sve o tebi i bas nista o snimku...

Treba vise da slusas live, ovo ipak nije radio-drama sa kretanjem po sobi,stirkom umesto snega,tekucom vodom i "porodicom Jovanovic",kao nekad na radiju BG... Imam i to iskustvo,pa mozemo na odvojenom threadu o tome... Jedna radio-drama u cijoj produkciji sam ucestvovao je cak osvoila nagradu u inostranstvu...

Sve sto rekoh je bilo sa krajnje dobrom namerom...

Quote:

Nisam se navikao na novi Neve, a hteo sam da iskoristim demo. Necu vise raditi sa efektima koje ne poznajem.

Zanima me kako se kod tebe cuje spektar? Da li ima previse visokih, premalo basa i sl. To mi je i najvaznije.
Ne,slobodno koristi sve i ne obracaj paznju na brendove...

Mislim da sam vec komentarisao. Iskreno nisam nesto posebno obratio paznju na to, da sam naleteo na nesto sto bode usi,kao ono o cemu sam pisao,vec bih to pomenuo...

Pogledacu jos sta imam interesantno od kanala sto smem da okacim...

Ajmo dalje sa mixevima...

Ima li neko neki zez, nesto ne resivo, tu su i svi ostali pa zajedno da predlazemo resenja....

HeatMan 11-08-2009 08:17 PM

vidi, znam shta si hteo da postignesh.. ali si promashio temu.. kao na pismenom zadatku u srednjoj.. ovde je bila poenta od datog materijala napraviti shto bolji i zdraviji mix..

ti ovde nishta nisi ni uradio osim shto si dodao publiku..

sve trake su koliko-toliko suve.. nisi nishta ni uradio.. visoki ubijaju.. nigde nisi izjednachio odnose iako si radio automatizaciju.. gitara presuva na solazi.. potpuno ne pokrivena bendom.. nishta se ne chuje osim bubnjeva..

mogu ti reci samo da je pristup miksu potpuno detinjast.. i pristup temi je josh detinjastiji.. sad i ovo sa neve-om..

doorsi zvuche mnogo bolje, ali samo zato shto vishe rade instrumenti jedni sa drugima.. to je jedino shto sam primetio iz suvih traka.. ali opet to nije to po mom skromnom mishljenju.. videcu za koji dan ako budem imao malo vremena i to da odradim kako sam zamislio..

i niko se ne takmichi u glasnoci

Bockie 11-08-2009 08:56 PM

Hvala Bogu, da je i tvoje misljenje konacno postalo "skromno"...!:grin:

Cekam da cujem tvoje dorse, bas me zanima kako ces ih resiti,bez zeze...
Pazi na dinamiku svirke,jako varira,sto su momci sjajno odprasili,pa zato oprez sa kompresijom...!

Poz'

rale_ 12-08-2009 12:07 AM

Moj pokusaj...

http://www.zshare.net/audio/639859284dfcd672/

awacs 12-08-2009 10:43 AM

Quote:

Originally Posted by google (Post 252679)
Ne miksam iz inata. Sta nevalja u miksu?

Učinilo mi se da je tvoja odluka da pošalješ miks iznuđena reakcija na Oggyjev zajedljivi komentar tvog "lika i dela". Mislim, to bi bila ljudska reakcija, zar ne? Ne moraš da je se odričeš.

U tvom miksu ne valja to što nisi postigao da se ono o čemu govoriš ČUJE. Nisi me ubedio da Zoki peva pred 100 hiljada ljudi. A izgleda da nisi ubedio ni druge...

Quote:

Na cemu slusas?

Na pivu ili špriceru, kako kad.

Quote:

Ako imas dobar sistem, to se lepo cuje.

Fora je da se osnovna namera čuje na bilo kom sistemu. Ako mi treba skup sistem da bih "shvatio zvuk" za koji i sam kažeš da nije skup - tu nešto debelo ne štima.

Pozdrav,

Vasa

awacs 12-08-2009 11:36 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 252704)
oprez sa kompresijom...!

Tojest - bezbednije je imati nekoliko diskretno postavljenih kompresora u nizu (pogotovo za kick i bas) nego zahtevati od jedne sprave da reši ceo dinamički opseg po kanalu. Ovo je pak moje skromno mišljenje ;-) Naravno da NE MORA tako, samo kažem da može, i da je u ITB (pa još i VST) okruženju donekle bezbolnije... Jedna od retkih blagodeti ITB-a je u mogućnosti slaganja "aparata" za čije bi napajanje u realnom svetu bila potrebna omanja električna centrala i blanko ček potpisan od Pola Makartnija (mislim na ovu Polovinu Makartnija koja i dan-danas hodi po Zemlji).

Pozdrav,

Vasa

kravadinka 12-08-2009 12:19 PM

Citam svi se nesto zale da se tesko mixa, ne razumem sta znaci tesko...

http://www.filefactory.com/file/ah1a744/n/Maniac_mp3

google 12-08-2009 01:07 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 252700)
vidi, znam shta si hteo da postignesh.. ali si promashio temu.. kao na pismenom zadatku u srednjoj.. ovde je bila poenta od datog materijala napraviti shto bolji i zdraviji mix..

Nigde nije dato sta je tema. Od onoga sto sam imao napravio sam da zvuci kao live nastup.

Publika je najmanje bitna. Da je pevac malo bio bolji, ne bih morao da se s time zezam.

Quote:

sve trake su koliko-toliko suve..

Ima eq na svakoj traci i ponegde kompresor. Nema smisla ubacivati lose reverbe u zivi prostor. Ne dobijas nista...

Quote:

mogu ti reci samo da je pristup miksu potpuno detinjast.. i pristup temi je josh detinjastiji.. sad i ovo sa neve-om..

Mozda, svejedno mi je. I ja mislim da su tvoji komentari o T Racks i krckanju, "duploj bas papuci" i vec sam zaboravio, neozbiljni. Ali te podrzavam. Misli sta hoces.

Quote:

i niko se ne takmichi u glasnoci

Ali su svi sprzili mikseve i to brutalno. Ubili su jedan jedini kvalitet koji ima ovaj snimak. A koji sam pokusao istaci.

Svejedno, uplodovacu jos jednu ili dve verzije mksa. Probao sam da vidim sta se uopste moze uraditi sa tim miksom. Ne moze mnogo...

Videcu da uradim na drugim kutijama.

Quote:

nisi nishta ni uradio..

To ti se cini. Nisi obracao paznju.

Quote:

visoki ubijaju..

S tim se slazem. Bio sam umoran, a Neve super zvuci na jednim kutijama, a ne tako super na manjim. To sam cuo kada sam okacio male kutije.

Svejedno, 1.5 db se lako skine ili doda. Ne mogu da uradim miks, a da sve zvuci idealno. To se posle par dana sredi ili radi ponovo.

Quote:

nigde nisi izjednachio odnose iako si radio automatizaciju..i

u prvi plan ide ono sto bolje zvuci. Nema smisla dati istu ulogu dobro odsviranom i lose odsviranom kanalu, samo da bih "izjednacio odnose". Sto valja to se istakne, sto ne valja, to se skloni. Ako fali, mora se ponovo snimiti to sto ne valja, ili nije dovoljno ubedljivo.

google 12-08-2009 01:23 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 252770)
Učinilo mi se da je tvoja odluka da po?alje? miks iznuđena reakcija na Oggyjev zajedljivi komentar tvog "lika i dela". Mislim, to bi bila ljudska reakcija, zar ne? Ne mora? da je se odriče?.

To je sasvim u redu. Jedino sam pozurio, a ne miksa se na brzinu.

Ocekivao sam da je visokih previse i da ce se na malim kutijama slabo cuti bas, jer se bas inace slabo cuje na malim kutijama.

Isto tako sam ocekivao da ce miks biti 8 db slabiji od mikseva koji su prekompresovani i tehnicki neispravni. Meni je svjejedno za nadjacavanje...

Quote:

U tvom miksu ne valja to ?to nisi postigao da se ono o čemu govori? ČUJE. Nisi me ubedio da Zoki peva pred 100 hiljada ljudi. A izgleda da nisi ubedio ni druge...

To je Zokijeva stvar. Meni je taj pevac da "moze da prodje". Nista vise.

REfreni su u Dorsim losi, neubedljivi. To se mora ili ponovo pevati, ili da peva neko ubedljiviji.

Sve sto sam radio sa tim pevacem je "seci usi- krpi dupe" resenje... Ja bih te vokale snimio ponovo, a ima tu jos dosta toga sto bi se moralo ponovo snimati.

Ovo je neki fazon, nije nesto. Ali nije nesto ni to sto sam pokrio...

Quote:

Fora je da se osnovna namera čuje na bilo kom sistemu.

Zato se miksa sa 2-3 razlicita sistema. Ili imas debelo isustvo sta se na kom sistemu desava. Ja sam rekao da sam skoro (povoljno) dobio te kutije, na kojima je nezgodno raditi, pa me zanima kako se sta cuje, da bih mogao shvatiti kako rade i sta se (uopste) moze dobiti.

kravadinka 12-08-2009 01:25 PM

Ajde brate izmasturbiraj malo pa se vrati, resi se napetosti...
Rad ti je besmislen, a mix los, nemas potrebe bilo sta da dokazujes...

kravadinka 12-08-2009 10:17 PM

Odlicne trake, identicno snimljene, a potpuno manirski razlicite, skolski primeri za mixanje, Big Bockie svaka cast...

Maniac u stilu osamdesetih otvara mnogo mesta za eksperimentisanje i igranje sa efektima...

Light my fire, old school, sa mnogo cega, a treba da zvuci da je kao bez icega...

Uz visesatni rad, automatiku i svu potrebnu hirurgiju i experimentisanje moze ovo da zvuci mnogo bolje, pa je svako prebacivanje krivice na svirace, pevace i snimatelja neosnovano, prva matrica je produkt oko dva sata, a druga nesto oko sat vremena rada...

DaBear 12-08-2009 11:25 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 252815)
Odlicne trake, identicno snimljene, a potpuno manirski razlicite, skolski primeri za mixanje, Big Bockie svaka cast...

Maniac u stilu osamdesetih otvara mnogo mesta za eksperimentisanje i igranje sa efektima...

Light my fire, old school, sa mnogo cega, a treba da zvuci da je kao bez icega...

Uz visesatni rad, automatiku i svu potrebnu hirurgiju i experimentisanje moze ovo da zvuci mnogo bolje, pa je svako prebacivanje krivice na svirace, pevace i snimatelja neosnovano, prva matrica je produkt oko dva sata, a druga nesto oko sat vremena rada...

po meni - najbolji miks do sad za Manijaka.
Par stvari koje mi smetaju:
- Delay efekat na pocetku, uopste nije u fazonu sa pesmom..
- open hi hat mnogo iskace kad ga otvori...smeta

Sve ostalo je super - prostor na vokalu je odlican i bas lezi na pesmi i celoj "live" varijanti (zato mi malo i smeta taj delay na pocetku...nisi bas potrefio vibe iz tog perioda...)

Sinti se dobro cuje, jak je , ima dobar prostor i mesto u miksu..

Bubanj, bas, gitare sve lepo radi....
sve je lepo "zalepljeno" zajedno, dok je u prethodnim miksevima sve nekako bilo razdvojeno..

odlicno!

PS ovo je jedini miks koji sam preslusao do kraja...!!

"Doors" - izpreskako (nervira me kako je odpevano!!) Svirka zvuci super!!
Bubanj, rhodes, sve..odlicno...i onda dodje vokal..toliko mi se nesvidja kako je odpevao da to nije normalno...Manijac je mega odpevan..ovo nije!!

(preslusavao na Mac laptopu !)

Everbeatz 12-08-2009 11:55 PM

Quote:

Cool je mix mada mi bass previse gruva, dobra mu je definicija inace

dosta je i dark sound:)

na gitarama si neki dodatni dist stavljao?

kravadinka 13-08-2009 12:07 AM

Blagi reamp-ing, nista strasno... :)

Bockie 13-08-2009 01:58 PM

Thanks,za kanale... Vec mi je polako postalo muka od raznih komentara i izgovora za ne znanje...
Kad preslusam onda cu da pricam o mixu, vidim da Awacs kaze da valja....!

poz'

awacs 13-08-2009 03:11 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 252890)
vidim da Awacs kaze da valja...

Hehe, nije Awacs nego DaBear, al' nema veze :).

?to se Awacsovog mi?ljenja tiče, izneo ga je pri početku teme - svaki miks je dobar jerbo je koristan i onome ko je miksao i onome ko ga slu?a.

?to se kanala tiče - sve je to OK za live take. Awacsu su muzičari koji se ponekad raspadnu u svirci uvek bili dra?i od bilo koje MIDI varijante koja se trudi da zvuči "?ivo".

Haug,

Awacs

Bockie 13-08-2009 03:35 PM

Pardon, DaBear, greska, pijani stampar zamenio plocice...

E, drugarice i drugovi,evo jedan pravi mix,kako se to radi kad se zna znanje! Dakle Kravadinaka ga je zamesio fantasticno! Za moj ukus jaca kompresija, ali je zdravo i snimak ne gori! Rekao bih da su ovo ili jako dobro upotrebljeni i kvalitetni vst, a pre mi lici na nesto ozbiljnjije...neki dsp...

Vokal sirok,lepo spakovan,velik ko kuca! Efekti su stvar ukusa (i mirisa) i licno mi ne smetaju,odlicno su uradjeni...

Muzika gruva odlicno,sve izlazi bas onda kad treba da izadje... Jedina mala zamerkica (mali pleonazmici...) je dobos! Malo su virblovi preglasni,tj oseti se da malo krvari kompresor...
Kravadine, matori, probaj onaj fazon sa dva kanala dobosa,duplicate i onda ovaj koji si uradio gejtuj samo na udare,a drugi sa mnogo manje kompresije ili jos bolje bez iste, podvuci tako da lagano izadju virblevi i snar... Posle ce da ih "sazvace" bus kompresor i sve super svira...!

BRAVO, 5 plus....! Ljudi slusajte i ucite...

...a ja bi mogao da se nakanim za koji dan da ,raspirim masinu,dizel hard,potpalim UAD-a ,ocistim dimnjake na Mackie i da nadrobim jedan mix...he,he...

Aj 'leba ti matori daj bar osnovne generalije mixa... Koji plugovi, koji program,sta...?

kravadinka 13-08-2009 04:18 PM

Sto se tice sviranja i samih traka, nisu savrsene slazem se, ali takodje daleko od neupotrebljivih, rekoh gore sa vise rada moze se napraviti snimak za koji se nece cuti da je LIVE...
Cak se i ovde cuje samo na pojedinim mestima, radjeno je vrlo kratko i tretirano najosnovnije, pa hat-ovi iskacu, kick progutan ponegde, dobos nedovoljno tretiran dinamicki, ima tu jos mnogo sta treba da se radi...

Pro Tools LE
Waves RComp, MCDSP Analog Channel 1 - 2, Nomad Factory EQP-4, Bomb Factory Fairchild 660 - 670, EA Equiem, Digidesign Compressor-Limiter...

Info, ova zvucna imena poput Fairchild-a su na jednoj traci, mozda dve maksimalno, osnova je Digidesign Comp-Lim, EQP-4 i Equiem...
Nema DSP-a, sve native...

Bockie 13-08-2009 04:37 PM

Nesto bih otkomentarisao , ali bi Tools-o-mrsci kenjkavili pa necu...! :grin:

Ponavljam, ceo snimak je njihov demo , eto da daju nekoj pevacici, ne znam sad kome (mislim da su pominjali Dapcevicku...), ali nije ni bitno, radilo se na brzinu, platilo se malo... Ali je dobar tejk...!

Nema, sta, matori to je to,odlicno si uradio..!

kravadinka 13-08-2009 05:21 PM

Nema sta ko da kenjkavi, pojedini plug-ovi su samo za tu platformu, moze li im se naci neka zamena u VST formatu nisam siguran...
UAD, Power Core, Liquid Mix i slicno je sve ok, ali ne neophodno za ozbiljan rad, imam gomilu renomiranih plug-ova pa ih ne koristim, dok se baziram na nekim smesnim stvarima koje imam vec skoro desetak godina...

Pitanje je afiniteta i samog poimanja zvuka i produkcije, a to je cini mi se i sustina ove price, vecina snimaka okacenih ovde je preostra bez neke potrebe, potpuno nesredjena od 50 do 250 hz, pojedini kazu da im je bas to bila namera, verujem da je tu problem neslusanje muzike u globalu, ili slusanje samo jednog odredjenog pravca... Ali ipak ono najgore je nedostatak karaktera koji se ustalio u domacoj muzici i produkciji, nigde da se nesto desi, sve sirovo i sterilno, sto je najgore vecina to smatra normalnim i to gura kao svoj manir...
U sustini da ne preterujem sa ocenjivanjem, vrlo je nezahvalno, hteo sam samo da napomenem da se preteruje sa busanjem raznim karticama, opremom i necim sto jedni cuju, a drugi ne cuju, razlikama u mikrofonima i preampima koje se mere promilima...

Big Bockie daj jos nesto za nas sa viskom slobodnog vremena... :wink:
Mada bi mogao i da nam priznas da si snimao ovo za neke smesne pare pa te mrzelo da mixas, pa si zato dao nama da odaberes neki dobar i stavis na CD... :D

awacs 13-08-2009 06:05 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 252924)
Pitanje je afiniteta i samog poimanja zvuka i produkcije, a to je cini mi se i sustina ove price, vecina snimaka okacenih ovde je preostra bez neke potrebe, potpuno nesredjena od 50 do 250 hz, pojedini kazu da im je bas to bila namera, verujem da je tu problem neslusanje muzike u globalu, ili slusanje samo jednog odredjenog pravca... Ali ipak ono najgore je nedostatak karaktera koji se ustalio u domacoj muzici i produkciji, nigde da se nesto desi, sve sirovo i sterilno, sto je najgore vecina to smatra normalnim i to gura kao svoj manir...

Pa sad, mislim da nema potrebe da me?amo babe i ?abe. Ovo je prosto jedna akcija u kojoj svako ima priliku da radi kako mu se dopadne u trenutku, bez da mu za vratom dahću autori, izvođači i izdavač. To je retkost u ovom "poslu".

O?tro, preo?tro... to ni?ta ne znači. Imam kod kuće Dnevnik jedne ljubavi Josipe Lisac (Remastered CD, oficijelno reizdanje), izdanje koje je neslu?ljivo koliko je o?tro. Verovatno će neko za par godina uraditi re-reizdanje, bar se nadam... Ideja o "dobrom zvuku" se menja svako malo, zajedno sa konceptima sistema za slu?anje.

U celoj ovoj priči je to nebitno, bitno je samo da ljudi umesto da se frljaju ?iframa opreme koju sanjaju sednu i malo rade na opremi koju imaju. Kao nekakav razgovor koji se ne vodi slovima nego zvukom. Ni?ta vi?e od toga.

U svakom miksu koji sam čuo postoji ne?to ?to je dobro (makar na nivou ideje) i gomila propusta. I svaki miks bi verovatno bio "bolji" kada bi neko sedeo i dahtao miksad?iji za vratom. Ali to bi zahtevalo malo vi?e vremena, odgovornosti i para u opticaju. I ni?ta nije preo?tro, i nigde nema vi?ka 250Hz. Svaki Hz je gratis :) Super :)

Pozdrav,

Vasa

kravadinka 13-08-2009 06:28 PM

Ne slazem se... Sve sto si rekao nema smisla i zvuci ostrasceno, pa necu argumentovati nista...

awacs 13-08-2009 08:21 PM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 252931)
Ne slazem se... Sve sto si rekao nema smisla i zvuci ostrasceno, pa necu argumentovati nista...

Izvini, ali ne znam na kakvu ostra?ćenost misli?. Jedina (i pritom pozitivna) strast koju osećam je usmerena ka ljudima koji su ovo odsvirali, otpevali, snimili i smiksali. I ti spada? među njih. To sam hteo da ka?em, i bio sam siguran da sam to i rekao dok me nisi zbunio svojim komentarom...

Nije prvi (a verovatno ni poslednji) put da budem pogre?no shvaćen. To svakako ima veze sa mojim načinom izra?avanja, a mo?da i sa tvojim načinom čitanja. Nema nikakve strasti u tome ?to sam dao primedbe na par tvojih komentara. Jednostavno, nemamo isti pogled na smisao ovog threada. I to je sve.

Pozdrav,

Vasa

Bockie 13-08-2009 11:53 PM

Quote:

Big Bockie daj jos nesto za nas sa viskom slobodnog vremena... :wink:
Mada bi mogao i da nam priznas da si snimao ovo za neke smesne pare pa te mrzelo da mixas, pa si zato dao nama da odaberes neki dobar i stavis na CD... :D
Eheheh,dobra ideja,mada sam temeljan u tome, dakle radim ili ne radim u opste! Ovakve usnimke na zalost nemaju ni pojedini studiji i kada se u obzir uzme cak i prvobitna verzija (a okacio sam drugu koja je vrlo slicna,ali je ipak PT), to je odlicno zvucalo i momci su bili vise nego odusevljeni kada sam im predao snimak. Nisu verovali.... kasnije sam cuo da te snimke neki likovi vrte i po kolima na raznim mestima od Subotice do Nisa...

Bice jos, naravno,samo moram jos da vidim sta je dovoljno malo da se da uploadovati ,a da smem da okacim...

Hwalla na postovima,dajte jos mixeva,pa za koji dan novi kanali, a moze i jos ko da okaci neke kanale, necu da se bunim uopste...!:D

Everbeatz 14-08-2009 03:24 PM

Light My Fire mix

http://www.sendspace.com/file/49pbvb
:)

MUzzY 14-08-2009 09:16 PM

Quote:

E... svaka cast. :shock:

Sta si uradio od manijaka, strava! Jedino sto kod mene bubnjevi nekako "prze" kao da su prekompresovani ali toliko si mu dodao energije i "slepio" sve da je nebitno.
Delay mi se svidja :)

DaBear 14-08-2009 09:59 PM

da se nadovezem na Awacsa (Vasu)...

sto je jednome dobro - drugome je onako !! Na svu srecu, uvek je tu neko od izdavaca (ili ko vec placa) da stavi zadnju rec!

Nije ni poenta ko je na cemu radio, jer daj svima istu opremu - niko nece uraditi isto.

Ja sam se skoro zapanjio (i razocarao) oko jedne pesme...Pussycat Dolls - Jai Ho! (prepev indijske pesme iz filma Slumdog Millionares).
Cuo na radiju....vidim obecava, pazarim CD, "da se razvalim" od produkcije, dodjem u studio, pustim i vilica na pod! Ostro, tanko, tanko..nigde basa na kiku itd...sve zvuci plastika! Ajde..ok, skontam, izudarali su na brzinu ITB..

Posle metar dana izadje Sound On Sound i clanak kako su miksali pesmu:shock:
Tip se napricao, pa jos malo , pa ovo , pa ono...miksano na SSL9000, tona i po outboarda, pa plugovi, pa jos outboarda...i sve zvuci ko kara!!!!

Jeste bizzi aranzman, ali moze to mnogo bolje...mnooogo bolje!

Ali, sta se desilo..? jer to pokvarilo da pesma pocepa? NARAVNO DA NIJE !!

pa ti vidi.....

Bockie 14-08-2009 10:40 PM

Trenutno... ah... ...bez kompa sam,kucam na mob,pa mogu samo na poslu da preslusam, a sutra idem, pa cu poslusati everlasta i jos ako ima ko,sorry,ne merem stici...

Hvala za postove...!

kravadinka 14-08-2009 11:21 PM

To da li ce neka pesma proci u komercijalnom smislu ne treba mesati sa produkcijom, aranzmanom, izvodjacem, zapravo sa bilo cim vezanim za kvalitet kompozicije, to je vec neka grana psihologije, filozofije, sociologije, a ponekad i psihijatrije kad je Balkan u pitanju, time se bave neki drugi strucnjaci, ne muzicari...

Sa druge strane, zaboravlja se osnova miksanja, a to je napraviti psiho-akusticki ugodjaj, prostim recima otkloniti sta smeta i napraviti sve tako da bude ugodno i lepo za slusanje, sve ostalo eksperimentisanje i moda, stilovi i maniri moraju se tome podrediti, sto i jeste slucaj u svakoj kompoziciji koju smatramo dobro isproduciranom, bilo to nesto iz pedesetih, pa sve na ovamo, dobro je dobro, lose je lose i to su stvari oko kojih se svi moraju sloziti, bez ikakvog mesanja licnih stavova, afiniteta i predrasuda...

Upravo se tu pravi najveca greska i zloupotreba one cuvene "svako ima prava na svoje misljenje" pa se podmece na kvarno kako je sve dobro, u zavisnosti od toga ko slusa i isto tako se narusavaju norme koje je drustvo i civilizacija sama sebi postavila, sta je dobro, a sta nije, generalno govoreci, izuzimajuci pritom svako licno misljenje o tome...

Kad se malo udaljimo od nasih radova i posmatramo muziku sa visine, potpuno iskljuceni od svoje sujete, ubedjen sam da cemo se svi sloziti kao jedan sta je dobro, a sta nije bez obzira svidja nam se to privatno, ili ne... Ovako, svako od nas je ponesen svojim licnim iskustvima, frustracijama moze li nesto, ili ne, pa su i stavovi cesto pomuceni, cesto trazimo izgovor, a ne nacin da nesto resimo, pa se obicno tada izgovaraju te cuvene recenice "ma sta uopste znaci dobro" ili recimo "sve je dobro, zavisi ko slusa" i slicno...
To se prosto zove napredovanje i nazadovanje, a jasno je sta je sta od ova dva...

kravadinka 14-08-2009 11:37 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 253036)
E... svaka cast. :shock:

Sta si uradio od manijaka, strava! Jedino sto kod mene bubnjevi nekako "prze" kao da su prekompresovani ali toliko si mu dodao energije i "slepio" sve da je nebitno.
Delay mi se svidja :)

Nisu prekompresovani, kad su prljaviji zvuce agresivnije i vece... :)

Ovaj modulirani delay mi je bio must have na ovakav vokal i nacin pevanja, mnogo mesta gde se moze dodati automatizacijom da bude jos agresivnije...
Pored toga i zvuci dosta Whitesnake eighties... :)

http://shinymedia.blogs.com/photos/u...d/eighties.jpg

Bockie 15-08-2009 12:00 AM

Whitesnake...a?

Vidis...

Imam kanale od Is this love od Piano cardinals-a... ...raspadaju se za koji dan, pa cu sacekati da to bude exclusive materijal...:grin:

kravadinka 15-08-2009 12:10 AM

Pazi... :wink: Ako to uploadujes... :D
Bice to skolski primer za rad... Hajde potrudi se...:wink:

All times are GMT +1. The time now is 12:07 AM.