![]() |
Re: sam svoj majstor
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Kolika je (generalno), prosecna predvidjena zarada od studia mesecno?
|
Quote:
|
Pa (jebem mu mater) onda od tih 50 000 evra mesecno, vredi dati soma za parket! Ako treba i svaki mesec. A stari ostaviti za potpalu!
|
Quote:
|
Quote:
Pa jel malo, na ovu skupocu ??! |
Quote:
pozz! |
A di ti je konfjuhtor
nema ga na slici ? |
Prica se nastavlja, a kraj je jos daleko,eto sto se tice laminata izbacio sam ga iz rezije i SAM sam poravnao beton nekom smesom i izlepio parket,ishoblovao, jos je ostalo da ga izlakiram.Pre lakiranja postavljam prozor izmedju rezije i gluve sobe.Trebao bih da uradim neki tretman akusticki u samoj reziji i sobe za snimanje vokala,tu se jos dvoumim troumim izmedju nekih resenja,da li da ugradjujem monitore u zid ili ne,ali osnova bi bila rostilj,kamena vuna,azma,osb.Postavicu fotke kako radovi budu odmicali,mozda nekom i pomognu. Ako negde zapnem vicem upomoc!
poz! |
Ne ugrađuj zvučnike bez stručnog čovjeka koji bi ti i kretnice poštimao kako treba zbog promjene radijacije/djelovanja zvučnika!!!
Osim toga ako nije ta j prostor zaista dobro akustički odrađen, nečeš moči prilagođavati pozicije zvučnika... i još ima toga... Soffit/flush: Phillip Newell's Recording Studio Design: It's one of those things where there are several ways to do it right...more ways to do it wrong. ... za foru na brzinu: izvor: http://www.gearslutz.com/board/studi...n-reading.html : Basic points are: - the monitor wall must be of great mass and not resonate freely at any one specific frequency (I will use combinations of drywall, cement board and limp mass barrier...depending). - You can then build "doghouse" box of high mass to fit onto monitor wall...then speaker loads into...OR you can do a shelf that is decoupled from monitor wall and set speaker onto shelf. Either way there are pesky details that are crucial to performance. - The speaker itself should be decoupled from structure. Approach depends on weight of speaker. Design depending, the monitor wall can be hard surface, soft surface or diffusive. |
Čime si hoblovao parket? ima? hoblericu ili neko drugo re?enje?
|
1 Attachment(s)
Sa ovom spravom sam ishoblovao,jeste bila mala komplikacija,ali nije neka kvadratura 10 kvadrata u pitanju.
Nije mi jasan savet oko pozicioniranja monitora,kako je nemoguce pozicionirati iste ako nije uradjen kompletan akusticki tretman?Da li to znaci da prvo uradim plafon sve zidove,osim zida gde treba da budu ugradjene kutije, pa onda pozicionirati monitore i na kraju raditi zid gde trebaju biti ugradjene.Da li je to neki redosled po kome bih trebao da radim?Ako sam dobro razumeo. |
Grado,
Ono ?to je Nenad hteo da ka?e jeste da treba? prvo da nađe? najbolju poziciju zvučnika u prostoriji pa da na tom mestu ih ugradi? u zid (soffit), a ne nasumice. To se radi ili experimentisanjem na sluh ili da ti neki akustučar izmeri. Kad nađe? poziciju zvučnika onda prema tome isprojektuje? otvore u zidu. Druga stvar, kada ih ugradi? u zid dobiće? pojačanje u bassovima. Kao lo shelf. To se re?ava korekcijom na skretnici zvučnika. |
hmmm htio sam da kažem da ne ugrađuj zvučnike zbog svih razloga koje sam naveo!
A ugrađeni zvučniki ne zvuče baš ništa čudesno kao ako što su na konkretnim stalcima. Napravi akustički tretman kako najbolje umiješ i onda finalno pozicioniraj zvučnike i sweet spot...fine tuning... za pravokutne prostore imaj u mislima da je startna prosječna pozicija postavljanja sweet spota oko 38% po dužini prostora, onda se ta pozicija prilagođava ukupno sa monitoringom kad se vrši fine tuninig... Kod fin tuninga možeš da koristiš kakav akustički program i real time analizator da vidiš što se dešava kad mičeš zvučnike i sweet spot... a možeš da se koristiš i sa SBIR/LBIR kalkulatorom ako hočeš... |
Quote:
|
... a mo?e i da da vunu oko zvučnika (na podstavcima) bez da ih ugradi u zid:D
|
Quote:
|
... ako se želi da, ali da se ne pregrijavaju, treba paziti da ima dovoljno protoka vazduha.
|
5 Attachment(s)
Nesto je moralo da se uradi,tako da sam resio prvo da popunim sve coskove kamenom vunom,od soffita sam odustao,barem za sada.Evo nekih fotki sa tel.Cim sve to zavrsim,imam ideju i neki difuzor da napravim,ali otom potom i onako to kod mene ide sve polako:banghead:
|
4 Attachment(s)
Evo uspeo sam i prozor da ustaklim,valjda ce sluziti svrsi:wink:
|
Ako mo?e pitanjce. ?to si mislio staviti preko gornjih SC-a. tkaninu? Samo me zanima kako će? pričvrstiti tkaninu između dva gornja SC-a koji su jedno do drugoga? Mislim, ima malo mjesta između, pa da ti tkanina ne ple?e :wink: ... Ili ima? neku drugu ideju?
|
E,da,to sam ukapirao tek kada sam zavrsio.Videcu da ih spojim letvicom, tako da ce biti kao jedan SC, posto sa strane nema sanse da se uhefta platno.:wink:
Video sam da u ovom poslu bas i ne moze sve da se isplanira do detalja,ali kako radovi odmicu, tako nalazis i resenja,pogotovo sto nisam profesionalac pa mi je lakse da u datom trenutku resavam problem,nekad sa vise uspeha nekad sa manjim.Mislim da nisam jedini koji tako radi. pozdrav! |
Quote:
Quote:
Quote:
|
Sto se tice plana,plan mi je da sto vise slobodnog prostora ispunim kamenom vunom i sto je moguce vise smirim bas .Jedina nedoumica mi je zid iza monitora,zvucnika koji je inace i pregradni zid izmedju rezije i vokal boota ,a uradjen je kao klasicni pregradni zid od gips ploca.Ne znam koliko sam u pravu i da li razmisljam u pravom smeru,imam nekih pola metra prostora da tretiram taj zid.Razmisljam da ceo taj zid ispunim jedno 40-50 cm kamenom vunom,a zidove sa strane malo iskosim.Sada ja ovako bez veze,ali gledajuci malo i estetiku prekrio bih ga drvetom,brodskim podom, jedno dve trecine,a ostalo tkaninom,ako neko ima neku ideju bolju od ove bio bih mu jako zahvalan za predlog.Mozda je jedno od resenja prekriti ga celog tkaninom,a onda levicama vracati zivost cele prostorije.Jasno mi je kako tretirati prve refleksije,ali ove iza samih zvucnika nije bilo puno reci na samom forumu.
Veliki Pozdrav! |
?to vi?e apsorpcije to bolje, pa ako ima? dovoljno prostora i na tom zidu stavi kamenu vunu. Na njemu nema? direktnih prvih refleksija ?to se visokih frekvencija tiče, ali ni?ih da. Ja bih pitanje prekrivanja ostavio otvoreno, pa vidi na kraju kakvo ti je vreme reverberacije i u odnosu na to dodaj reflektivne povr?ine ili platno.
Usput pade mi na pamet jedno pitanje. Da li postoji način da se koliko-toliko proračuna kojih dimenzija mora da bude neki predmet da bi predstavljao reflektivnu prepreku na nekoj frekvenciji? Recimo: koje ?irine bi trebala da bude letvica da bi reflektovala iznad 1k, a propu?tala ispod 1k? Svestan sam da je taj prelaz izmedju refleksije i difrakcije(?) postepen, te da nema jasnu graničnu frekvenciju, ali verujem da ipak postoji neki okvirni parametar. |
Quote:
Druga varijanta je ceo prednji zid membranski absorber ako ima? kakvih specifičkih povečih problema na kakvoj modalnoj/rezonantnoj frekvenciji. To se mo?e uočiti sa akustičkim merenjima. Kao ?to sam ogromno puta spomenuo; osobno mnogo radije primjenjujem porozne absorbere nego rezonantne. |
Quote:
Takva reflektivna prepreka koja nešto propušta, nešto refleksuje, nešto absorbira... a nešto i reradijira... je u osnovi membrana. Membrani (sealed dizajn, drugi principi su veoma kvačkasti i tačno se može uspostaviti samo merenjem i eksperimentisanjem) se može izračunati resonantna frekvencija/ frekvencija absorpcije i to je tu negdje ta granica o kojoj pričaš.:wink::rolleyes::D Membrana ispred uvijek reflektuje na nekim srednjim, višim i propušta kod previše niskim za nju frekvencijama te na nekoj frekvenciji sa resonancijom absorbuje i reradijira (malo slično kao Helmholtz...), osim ako se membrana "sakrije" izza absorpcijskog layera bez fizičkog kontakta... onda se neke slabe osobine nekoliko prikriju, pomanje... ali onda opet testiraj, mjeri... |
Quote:
da bi letvica reflektovala iznad 1kHz recimo da je cetvrtina talasne duzine ok za stvaranje slike o nekoj "granici" da li talas vidi letvicu kao "prepreku" od koje ce se odbiti ili ne... pozdrav bogi |
3 Attachment(s)
Konacno sam zavrsio sa svim coskovima,bas trapovima,ali je ostala nedoumica oko ugradnje zvucnika u zid. Posle tri dana pozicioniranja kutija ipak resih da ih ugradim, jer stvarno nema mesta da budu na stalcima.Postovao sam sva pravila,tako da sam nasao jedino moguce resenje u ovoj situaciji sobzirom na gabarite same prostorije.Stavljacu fotke kako budem nesto zavrsavao pa ako ima nekih saveta bilo bi lepo da ih na vrema cujem,da ne bih kasnije morao da rusim pa ponovo pravim.:wink:
Lep Pozdrav! |
Onda nemoj iči sa flush mount metodom zbog razloga koji neki mare (omni karakteristika se menja u hemisferičnu radijaciju te jednima je to nekako bolje... N-E, RFZ dizajn i slično... onda mora da je stena veoma, veoma rigidna, zidana, kamen, betonirana...) nego samo da su u nekim drvenim okvirima, koji nude dovoljno ventilacije!, te okvire namontiraj na kvalitetne stalci ili samo stalci i okolo izolacija (mogao bih te okvire objesiti i sa plafona, ne bi bilo loše, rješiš se izrade stalaka... pa ako malko kompliciraš objesiš sa nečim elastičnim...) i okolo pasivna absorpcija, čim više i ako imaš od oka videno po slikama samo toliko prostora izza, popuni sve npr. kamenom vunom (80kg/m3... mogla bi i 100kg/3).
Ipak probaj zbog previdnosti izmjeriti prostor kada če biti zvučniki u toj poziciji, pa probaj malo da ih šetaš po prostoriji gore/dole/veče manje distance između njih samih... pa da vidiš da li je ta pozicija koja če biti fiksna možda previše slaba varijanta, ako nije nema brige. ... zvučniki u kutovima... tamo se nizke najgadnije sabiru i kad daš još zvučnik u kut... zato probaj, mjeri i vidi. |
Quote:
pozdrav bogi |
Da.
Ako več ne mo?e da bude napravljen konkretan flush sa konkretnom rigidnom stenom onda neka bude ta absorpcijska. Mogla bi biti jo? treča varijanta (koju ne volim) pa da bude stena diafragmatički/membranski absorber, koji je pode?en na neki kritički mod sobe... i konstrukcijski bi se onda sve zakvačkalo... |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
NLP Hvala na savetu,ali nisam siguran da sam te bas razumeo.Da li to znaci da oko monitora napravim drveni ram(rostilj) i ceo prostor oko i iza zvucnika ispunim kamenom vunom,a sa prednje strane ne idem nikakvim cvrstim materjalom vec to sve prekriti platnom,gde bi monitor bio u istoj ravni.Nisam razumeo konkretno sta podrazumevas pod stalke i na kakve ramove mislis? Pozdrav |
Jeste, samo tkanina preko, ne da bude nekakva membrana jer kao ?to sam rekao onda to treba dobro izvesti a to je znanje+pare+trud...
Preko tkanine mo?e? da stvalja? binarne MLS difuzore da vrati? ?ivost prostoru (u Eomsy threadu je Boggy lepo sve obrazlo?io i ovdje http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36590) ali o tom po tom. Pa na nečemu moraju stjati zvučnici. To mo?e biti drveni okvir (u okvir če? staviti zvučnike) u nosilnoj drvenoj konstrukciji - u koju če? staviti vunu i onda napeti tkaninu... |
Quote:
slagati kamenu vunu uzbrdo nije problem... problem je kako to posle uredno pokriti.. o tome se razmislja na pocetku. Eomsy te je dobro savetovao.... prvo nacrtaj lepo i precizno sta zelis da uradis i dok ne vidis da ce se to uspesno napraviti ne pocinji... i Google Sketchup, ako ga do sada nisi koristion... pocni... nemoj pacati pare zabadava na materijal. pozdrav bogi |
2 Attachment(s)
Poceo sam ramove da pravim,imam mali problem oko prozora posto nije bas simetrican,ali resice se to vec nekako,sto se tice monitora ,napravicu posebnu kutiju za njih i ubaciti ih u sam rostilj,na nekim drvenim gredama kao postolje.Bice mogucnosti da ukucam letvice i platno,to mi je i bila glavna namera.Vazno mi je da je do sada sve sto sam uradio nema neke velike greske,ako ih bude samo, da ih na vreme otkrijem ,evo i nekih fotki kako to sada izgleda.
pozdrav |
Quote:
Ako ti je to smor, slabo ti iko moze u tome pomoci. pozdrav bogi |
Quote:
|
5 Attachment(s)
danas sam ceo dan bio stolar,oko prozora sam se bas namucio, evo kako to izgleda a i postolja za monitore sam poceo da pravim,valjda nisam nesto pogresio, deluje sve dosta cvrsto,ako ima zamerki samo pucajte poprvicu dok sam jos u ovoj fazi
lep pozdrav |
All times are GMT +1. The time now is 06:52 PM. |