![]() |
Re: Mike Vale - od nule do finala
Quote:
pozdrav bogi |
Izvinjavam se Boggy, dakako da ne.
Montira Vale sam pomoču prijatelja i oca, mi mu pripravimo princip kačenja/ montaže, savjetovanje i pozicioniranje elemenata je na prijateljskoj razini, tako če biti i sa akustičkim mjerenjima. Nadzirao sam koliko sam mogao na svakih par dana (zbog zdravstvenih razloga) i davao i usputne savjete kad nešto nije štimalo ili je trebalo da je drukčije pa da se popravi... ali Vale je bio nonstop tamo i držao se savjeta, te i usput entuzijastično prečitao knjigu od Rod Gervaisa Build It Like the Pros, da je dobio orijentaciju o čemu se radi. |
pa pročitao sam i The master handbook of acoustics od F. Alton Everesta i 1000 threadova :D tako da znam kako stvari stoje i da NLP mi je u veliko pomoč :wink:
Geronimo mo?da napravim neku kalkulaciju kad zavr?im... ko?ta toliko da sam uvijek bez novca jer ide sve za rupo :uhoh: danas sam jo? uspio zmontirat difuzore na strop :nosepick:fotke sutra lp v |
... no evo to vam je entuzijazam i ljubav prema akusistici!
|
Super, bas ti hvala. Praticu radove jer me interesuje ovako nesto da napravim. Svidja mi se crvena boja prostora i kako sve to izgleda za sada ;) prva liga :D
Quote:
|
4 Attachment(s)
heheh tnx :wink:
sad imam pokrite sve 4 glavne kutove, kad bude novac (totalno broke) dolaze jo? gornji kutovi... jučer zmontirao difuzore... zvuči uvijek bolje :trchi: lp v |
Quote:
pozdrav bogi |
Izgleda odlicno...svaka cast!!!
|
2 Attachment(s)
Pa dobro evo preliminarna mjerenja sweet spota (objavio sam zbog želja iz ovog threada http://www.rumski.com/forum/showthre...t=24461&page=7 i ovog http://www.rumski.com/forum/showthre...t=27278&page=2, pa i oba je treba prečitati od prvog posta!) kod Valeta.
To su mjerenja kao što rekoh napravljena posle kačenja absorbera na prvim refleksionim površinama (L/R, strop i absorberi na čelnom zidu...). Sad pokriva čoškove i dodao je dio difuzora... i još se dešava situacija:) Tako da je omijenjena i mjerena "prva faza" cca. (ajde od oka...) 40-50% posto unutrašnje akustike, koja je predviđena.... Prvi graf je potpuno unsmooth, drugi "rezolucijom" smoothingom 1/12! Analizirajte sami. P.S.: ... da nemam mjerenja golog prostora... ali inače da je građeno dosta dovoljno dostojno da svakojakvi i-net kalkulatori "room mode"-ova mogu izračunati modove dosta relevantno i učinak tretmana i izmjerenog slučaja "prve faze"... rezultat mislim da je za tu fazu dosta dobar. ... i slušni doživljaj je več bio dostojan. Edit: mjerenje - 23sec. dug sweep - od 20hz do 200Hz!... gdje je i najviše problema! |
Quote:
Ne znam kolika ti je duzina prostora, ali ... LEDE koji ste izabrali vam mora vratiti minimalno jedan dip na mestu slusanja, na mernim rezultatima (uzrok: neapsorbujuci zadnji zid, osnova LEDE principa), bez obzira na polozaj monitora i polozaj slusaoca.... to, koliko znam, je odluceno na samom pocetku, i tako ste hteli. Ostale brljotine cete srediti dodatnom apsorpcijom, ako niste do sada sve pokacili. pozrav bogi |
Vale ima izmjere prostora, golog - "akustički" zidovi od ciglaka napunjeni nekakvim finim betonom...: 646cm x 496cm x 334cm.
Bez "knauf" prilagođene podkonstrukcije dakako. |
Quote:
pozdrav bogi |
Znam.
Očekujem ga. Sreča je, da je soba "dosta" velika, da se uredi dostojna akustika. Taj LEDE dizajn je izabran zbog proračuna. To je to.:) ... "massenburgov room" ili asocijacija u skromnijem iRoom duzajnu ili odličan primjer hammer studio! dizajn... ali ne znam da li ču doči nekad na susret priliki i proračunu:(. |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Razumem da.
"pravimo jos jedan slican... ali u BG... dosta jeftiniji, ali ne manje kvalitetniji..." ... zvuči veoma interesantno! |
Quote:
da li dodavanjem bas trapova (na uglove, bocni zid sa plafonom) moze da se rese ti dipovi? da li mozda resenje lezi u helmholcima koji su proracunati za tih par frekvencija? mada kapiram da bi to unelo pevanja istih u prostoriji... pozdraV! |
... oko priče sa Helmohltzovim aktivnim resonatorima se ne bih upuštao, kako sam više puta rekao.
Da svakako da je dip očekivan i kada se obradi zadnji dio prostora. Ovdje je planiran difuzni dio sa kutnim absorberima. Jeste absorberi direktno na zadnjem zidu bi omekšali situaciju ali... ... ako bi bili absorberi u uglovima zadnjog dijela... to nije najdominancijska modalna frekvencija ali ipak ja prisutna... Odvisno od kubikaže i proporcija prostora - "a sta bi se dobilo kada bi i zadnji zid pokrili istim apsorberima?". Ubili bi prostor (pre)više nego verovatno željeli:( ... ali ako bi to bilo korisno na osječaj neutralnosti prostora (opet relativno, igrat čemo se sa Boggyevim testovima) onda zašto ne... Dosta puta se koristi kombinacija absorbcije i difuzije na zadnjem zidu. ... i ako se uopče ne dovrši akustička adaptacija u zadnjem dijelu prostorije namijenjeni režiji (mišljeno na LEDE dizajn svakako), ne samo da ima više nizkotonskih distorzija nego i flutter echo koji zahtjeva i/ ili! difuziju, absorpciju.... odvisno od kubikaže kao rekoh. A to vrlo dosta smeta pri kritičkom slušanju. Slično če biti ovdje ali malo čemo svakako ekspeimentirati, imamo i nekoliko veči prostor pa je to bar malo olakšujuča okolnost. |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Isto tako, ne treba smetnuti sa uma da niske frekvencije lako penetriraju kroz plocaste drvene materijale, tako da ubijenost sobe se moze dosta popraviti samo plocama od OSB na tim apsorpcionim panelima... a da pri to m ne smetaju puno apsorpciji onoga sto zelimo apsorbovati. Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Ostaje samo problem KAKO vratiti refleksije visokih i gornjih srednjih u sobu... bez kvarenja apsorpcije niskih... to Nenada plasi. :) ----- EDIT: E da, to onda vise nije uopste LEDE dizajn... da se razumemo... ;) ----- pozdrav bogi |
Jeste da! ... i post prije i zadnji.
Nači čemo optimalan kompromis u toj specifičkoj situaciji, nadam se:) Ionako čemo to i objaviti a za osobni/ lični doživljaj prostora kada bude gotov, mislim da če Vale vrlo rado ugostiti zainteresirane. |
Quote:
odnosno... "LEDE" ili "ne-sasvim-LEDE"? Pitanje nije mnogo bitno, ako se to na kraju zove "BOLJE" za Valeta! pozdrav bogi |
Tome se uvijek nadam i dr?i ?to be?e?.
Imam pozitivan stav da če biti sasvim dobro, jer je več sada vrlo ugodan prostor... ali nikako da je jo? gotov da. Buđet več "malo" trpi... pa i to je real life situacija koja mo?e da ?to oduzme ili mo?da čak da kreatvno čim bolje rije?imo... |
Quote:
Svaki trenutak treba iskoristiti za neku novu ideju ili eksperiment, jer je posao takav... nema se prilike za eksperimente... pogotovo velike... ali ako se ide malo po malo... onda se uce neke druge, nove stvari, kojih nema u knjigama (tesko da ce ih ikada biti!) pozdrav bogi |
Da!...
Mislim da če "sada?nja" ideja biti dosta dobra, upo?tevajuč situaciju (financijsku dakako kao prvu varijablu...). Bit če posve dostojna. ... ako se sa vremenom poka?e da je odlična i omogučuje dostojne "translatable" zvučne proizvode, bit ču veoma zadovoljan:). |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Ehhh.....skroz ste me zbunili sa ovim "dipom" od zadnjeg zida pa vec par dana razmisljam dali ipak da idem sa absorberima nazad ili da ostanem na prvobitnom qrd resenju.Moja soba je drugacijeg oblika i dimenzije su malo vece od 4m/4m,zamalo kvadrat,visina 2,65m....plasim se da ce tu biti dosta dipova i to izrazenih ako bude difuzor nazad:cry:.Nova ideja je pokriti ceo zid sa 60cm kamenom vunom,120kg/m3 ali.....ne bih vise nista pre nego me posavetujete.Dakle,sta da radim,nisam u situaciji da experimentisem?Moze odgovor i na mojoj temi http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716
|
|
Quote:
pozdrav! |
Mislim da bi ti apsorberi bili pretanki za zadnji zid i opseg u kojem "rade" pokriven osb-om bi bio skoro neutralisan,tako mi se cini.....
|
Quote:
|
Tako sam te i razumeo.Mislim da bi im osb samo rapidno smanjio koef. apsorbcije pa je pitanje onda zasto osb nije stavljen na zid bez tog apsorbera.Sigurno je bolja varijanta staviti 60cm debele apsorbere na ceo zid i onda preko njih stavljati osb dok rt60 ne bude zadovoljavajuci,mislim da je Boggy na takvu varijantu mislio.
|
Quote:
Ako se bojis, uzmi tanji osb, ne mora bas 18mm... @All Ne preterujte sa iluzijama o mogucnostima "zaustavljanja" zvuka nekakvim drvenim i gipsanim plocama... mislim... moze.. ali ne na niskim i niskim srednjim frekvencijama... za te frekvencije su doticne ploce u velikoj meri akusticki transparentne. pozdrav bogi |
... da za niske i srednje niske frekvencije su takve ploče membrane koje dodatno mogu da pomognu kod absorbcije...
|
Quote:
pozdrav bogi |
... jeste damfovati kamenom i slično.
|
Koliko duboko apsorbuje kamena vuna 10cm,tezine 100kg/m3,10cm odmaknuta od zida?...i koliko osb ploca debljine 18cm ide duboko sto se refleksije tice?
|
imaš ovdje več mnogo puta spomenutu stranicu sa dobrodošlim kalkulatorima: http://www.mh-audio.nl/Helmholtzabso...#PanelAbsorber
moraš da znaš kolika je težina ploče/ membrane na m2, dodaš airgap i dobiješ tangiranu frekvenciju... ali... to valja za samo sealed kutije koje resonuju "baš na toj frekvenciji"... predviditi membranu koja vibrira, absorbira i refleksuje pojedine frekvencije... nije predvidljivo ima dosta parametara. imaš i jedne interesantne kalkulatore koji upotebljavaju dokučene modele... ma radije pogledajte i prečitajte pojedinosti: http://www.whealy.com/acoustics/index.html opet je to teorija, ima "nekoliko" rupa (dosta je kontradiktorna i akustičari se međusobno svađaju... a opet je interesantno, istina je negdje u sredini po mom skromnom mišljenju i iskustvima)... u praksi je dodano mnogo više parametara i nema nekakvih modela za predviđivanje:(... ... ali opet se ovdje ne govori o membranama u ko zna kakvim sve situacijama u kojim bi bile upotrebljivane... koliko absorbira 100kg/m3 težka vuna (i sa airgapom od 10cm...) bi bilo dobro da izmjeri sam proizvođač vune ili proizviđači modularnih absorbera (mjerenja u laboratoriju sa certifikatom nije uopšte priuštljivo, pa i mjerenja izpod 100, 125hz nisu više mjerodavna tako da...) je težko reči ali izkustveno- tervol 130kg/m3 10cm debeo, airgap 10cm, je dosta efektivan do (stvarno nije mjerodavno neka bude samo orijentacijsko!) 70Hz, kada dodavaš sve više i više jednakih absorbera (na proučenim pozicijama) u prostor te mjeriš, uvijek dublje idu pomoču suradnje ukupno svih absorbera, kod Valeta možemo vidjeti efikasnost kad smo pokrili tek prve refleksione površine i prednju stijenu http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=129 ... Nadam se da ti če biti informacije od neke koristi. |
Hoce naravno,hvala puno.Uglavnom apsorberi od 10cm sa 10cm airgapa od 120kg/m3,koliki su kod mene, idu dosta dublje nego sto sam mislio sto je naravno....SUPER.Jedva cekam merenje u sobi ali jos nemam uslove za to jer mi nije gotov prozor izmedju cr i rr pa za sada samo racunam kako bi to trebalo na kraju da zvuci.
|
5 Attachment(s)
:skacu2:
ima neki mali update =) nisam još zadovoljan sa akustiko ali ipak, več studio super zvuči i to se vrlo dobro odraža na mojim projektima... treba mi još absorbcije, basstrapovi u prednjem i stražnjom gornem kutu, difuzije na stražnjom zidu... također novac :grin: |
4 Attachment(s)
Evo malo bolje fotke...
Thanks to Gregor Zemljic... ima i nove Euphonixe... Mc Control & Mc Mix :drunk: |
All times are GMT +1. The time now is 01:30 PM. |