Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Recenzije (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=100)
-   -   PRESONUS Firepod - 96KHZ "malo sutra" (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=17424)

psionic 03-11-2008 04:39 AM

Re: PRESONUS Firepod - 96KHZ "malo sutra"

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 223631)
bota druže, svi pričate istu priču, jedino si ti pogrešno shvatio čovekov post. Lepo si ga kvotovao, a nisi ponovo pročitao. Nigde nije rekao da imamo 2 tačke po sekundi. Nije rekao ni po periodi (što je tačno), samo je rekao "2 tačke". I tu je cela zabuna.

E sad malo činjenice :

sa 44100 se zaista lupaju 2 tačke po periodi signala 22050Hz, i to je činjenica. Kao posledica ovog, frekvencija od 5512 se zaista opisuje samo sa osam tačaka po periodi. To definitivno jeste dovoljno da se zvuk lepo opiše, samo je takođe činjenica da se sa 16 (88.2kHz sampling rate) ili 32 (176.4kHz sampling rate) tačke ta ista frekvencija još lepše i vernije opisuje, mnogo vernije originalno, analognom tj prirodnom obliku tog zvuka. I to ne da se čuje na iole ozbiljnijem kućnom setupu, nego niste svesni...

Odlicno opisano... Svaka cast Arture, ja bih pisao na 75 strana, samo da bih rekao isto to :(

Pa nije moguce da se uopste raspravlja o ovome (?)
Dobro, i ja sam uletao u rasprave sa nekim pogresnim polazistima, ali kada sam procitao svoj post 2 puta, video sam da nema mnogo smisla. Bitno mi je bilo da u vatri rasprave dokazem da sam u pravu, zanemarujuci cak i cinjenice koje znam i sam (na primer kad sam se raspravljao sa boggyjem oko kablova za pojacalo - poceo sam da bulaznim gluposti koje nemaju veze s mozgom, a znam da nemaju - zasto sam ih onda rekao ?)

Da bi se ovo shvatilo potrebno je predznanje o tome npr. sta je i kako izgleda sinusna funkcija. Problem je ovde sto covek ne kapira da u frekvenciji od 44100Hz, jednom u 1 / 44100 delu sekunde, sinusoida napravi punu periodu. A konvertor koji sempluje jednom u 44100 delu sekunde, uspe samo jedan isecak da napravi za celu periodu. Dva za duplo manju i tako dalje... Jer se perioda zavrsi cela, pre nego sto spori konvertor dobije sansu da sempluje ponovo. i da, kljucna stvar:

A-D konverzija - konvertor od 44100 sempluje [f(x)=dx/dt, gde t tezi nuli, ustvari 1/44100, jel oces bre i integrale da ti izvlacim :D] samo jedan naponski nivo u vremenu od 1/44100 sekunde [niza matematika - ako za 1 sekund napravi 44100 isecaka, koliko ce vremena trebati za jedan isecak? 1/44100, jel tako?] i pretvara ga u digitalnu 16 bitnu ili 24 bitnu vrednost. Od isecaka na kraju pravi ponovo funkciju na izlazu D-A konverzija (integral od F(x)dx)

Obavestenje: Ovo sa integralima je bila sala...

:shock: Uh, ovo je bolelo :shock:

:rotfl:

Uostalom uzmi Sound Forge. New file -> 44100 Hz. Daj mu da generise sinusoidu od 22050 Hz u trajanju od koliko hoces. Zumiraj i pogledaj kakvu je on sinusoidu iscrtao. Isto uradi sa nizom frekvencijom. Shvatices da, sto je niza frekvencija, ima vise informacije da se vernije prikaze trazeni oblik. A onda stavi new file - pa mu daj npr. 192000 Hz. Videces razliku VIZUELNO. O slusanju necu nista da govorim.

Jasno mi je sada kako je izgledala moja diskusija o reverbima... Ali ne bih sad o tome :rotfl:

Arthur 03-11-2008 04:44 AM

jebiga, nevolja je sa ljudima što su više skloni verovanju nego razmišljanju, a pre svega slušanju.
Juče me je drugar pokušao ubediti da 2 fajla koja se kontrafazno ponište, nisu isti. Kaže, jesu tehnički, al nisu zvučni. Žao mi bilo dečka, super mi je drug, i odličan snimatelj, al sam se zabrinuo.

SumAnuT 03-11-2008 06:40 AM

Vidim citaju se skripte sa VETS-a :)

Imate dosta objasnjenja o ovome na netu i Artur je lepo objasnio osnove, ali hteo bih da naglasim prakticni smisao bitaze.

Ljudsko uho cuje logaritamski (sva cula su nam logaritamska, a ne linearna), pa je zbog toga kao merna jedinica za zvuk uzet decibel koji je logaritamska velicina. Da skratim pricu umesto da cujemo pojacanje zvuka u fazonu 1,2,3,4,5,6 mi cujemo 1,2,4,16,128 ... Svako pojacanje zvuka za 3 dB, mi cujemo kao da je zvuk duplo glasniji. Dakle ako je SPL (sound pressure level) koji je linearan, recimo 100 Paskala, imamo, lupam, 25 dB. Ako je zvuk 200 Pa, imamo 28 dB.

Gnjavim vas sa ovim jer kada snimate, veoma je bitno da sniamte najglasnije sto mozete, a da izbegnete klipovanje, jer u poslednjem (najvisem) bitu, a svaki bit je kao sto Artur rece po 6 dB prilikom seplovanja, vam lezi i do cetiri puta glasniji signal. nije toliko bitna sama glasnoca, jer vi zvuk mozete i kasnije pojacati, ali je njegova dinamika bitna (odnos izmedju najtiseg i najglasnijeg zvuka). Moze se naravno i dinamika popravljati expanderima i slicnim spravama, ali zasto to raditi kada se sve moze snimiti kako treba jos na licu mesta.

SumAnuT 03-11-2008 06:41 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 223640)
jebiga, nevolja je sa ljudima što su više skloni verovanju nego razmišljanju, a pre svega slušanju.
Juče me je drugar pokušao ubediti da 2 fajla koja se kontrafazno ponište, nisu isti. Kaže, jesu tehnički, al nisu zvučni. Žao mi bilo dečka, super mi je drug, i odličan snimatelj, al sam se zabrinuo.

Cudo ga nisi banovao iz zivota :rotfl:

"7" 03-11-2008 06:49 AM

Quote:

Originally Posted by Bota (Post 223616)
Signal frekvencije 22050 Hz predstavljen sa 44100 odmjeraka u sekundi je odmjeren "istim kvalitetom" kao i signal frekvencije 1 Hz opisan sa 2 odmjerka u sekundi.

Evo ja sam ponovo kvotovao tvoju izjavu i voleo bih da neko ko zna prokomentarise...

A evo i onog sto sam ti ja rekao cisto da budu na istom mestu da bi neko ko zna prokomentarisao...

"To sto tvrdis je totalno pogresno
Hz predstavlja broj oscilacija u sekundi... 1Hz je jedna oscilacija u sekundi... 100Hz je sto oscilacija u sekundi itd... a rezolucija od 44,1 KHz predstavlja broj odmeraka u sekundi (kojih znaci ima 44100 u sekundi) ... pa je lako odraditi matematiku... 1Hz je jedna oscilacija u sekundi i bice prikazana sa 44100 tacaka u istoj toj jednoj sekundi..."

Pozz

lesha 03-11-2008 09:03 AM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 223643)
Ljudsko uho cuje logaritamski (sva cula su nam logaritamska, a ne linearna), pa je zbog toga kao merna jedinica za zvuk uzet decibel koji je logaritamska velicina. Da skratim pricu umesto da cujemo pojacanje zvuka u fazonu 1,2,3,4,5,6 mi cujemo 1,2,4,16,128 ... Svako pojacanje zvuka za 3 dB, mi cujemo kao da je zvuk duplo glasniji. Dakle ako je SPL (sound pressure level) koji je linearan, recimo 100 Paskala, imamo, lupam, 25 dB. Ako je zvuk 200 Pa, imamo 28 dB.

nisi potpuno u pravu.. jacina se razlikuje od primene.
http://www.ews64.com/mcdecibels.html

SumAnuT 03-11-2008 09:10 AM

Ajmo malo jutarnje gimnastike :)

Slucaj 1: 22050 Hz, sample rate 44100
Slucaj 2: 1 Hz, sample rate 2 Hz

Bota nije nista pogresno rekao, jer je rekao da ce ova dva slucaja biti odmerena istim kvalitetom.

Ti si u celu pricu ukljucio i jedinicu vremena, i naravno da ce se ova dva slucaja dosta razlikovati ukoliko se stave na vremensku osu, tj da ce prvi slucaj biti mnogo "spicastiji", ali ovako kako se Bota izrazio i postavio stvari, vreme ne igra presudnu ulogu.

Istim kvalitetom ce biti odmereni svi signali cija je frekvencija odabiranja duplo veca od njih samih, nebitno da li je to 1000 Hz ili 1 Hz.

To je za samo te odredjene frekvencije, a naravno da ce se ako je sample rate 44100 Hz, bolje, tj. vernije preneti nize nego vise frekvencije.

Duplo veca frekvencija nije postavljena zato sto je ona savrsena za sve frekvencije, vec je ona minimum koji ako se ne ispostuje dolazi do aliasinga. (primer sa tockom i kamerom) Posto mi ipak nismo sismisi da cujemo 22050, onda je mozda ovakav sample rate i ok, jer na malo nizim frekvencijama vec ima vise uzoraka, mada ja vrlo jasno cujem razliku kada se podigne sample rate, dok izmedju dobrog mp3ja i wavea ne cujem razliku.

http://support.svi.nl/wikiimg/Aliasing-plot.png
Crvena linija je stvari analogni signal.
Plave tacke su uzorci.
Plava linija je signal kakav bi izgledao posle rekontrukcije i vidi se da njegova frekvencija nema veze sa originalnim signalnom. To je aliasing.

SumAnuT 03-11-2008 09:25 AM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 223654)

Hvala, nisam znao za ovo.

Dakle ti pragovi od 6 dB u digitalnom domenu su ustvari 3 dB akustickih decibela. Tako je jos lakse za razumeti, svaki sledeci prag pri digitalizovanju je duplo glasniji, tako da pazite kojim nivoom snimate :da:

boggy 03-11-2008 09:27 AM

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 223654)

Netacna je formulacija decibela za snagu, na toj strani.
treba da pise 10*log(2*P/P)=3dB
Ako sa P oznacavamo snagu i ako je recimo P=V*V/R

pozdrav

bogi

boggy 03-11-2008 09:38 AM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 223657)
.....

Duplo veca frekvencija nije postavljena zato sto je ona savrsena za sve frekvencije, vec je ona minimum koji ako se ne ispostuje dolazi do aliasinga. .....

Nisi spomenuo antialiasing filter, postavlja se pre konverzije, koji konkretno u ovom slucaju mora imati izuzetno strmu karakteristiku da bi bio efikasan, jer INACHE dolazi opet do aliasinga (nije odabir frekvencije uzorkovanja sam po sebi "uklonio" aliasing, nego FILTER). Aliasing je "spektralno pomeranje" nezeljenih shumova i smetnji IZNAD 22.05kHz u chujni opseg, koji nastaje kao nuspojava tokom A/D konverzije.

Kod vishih sample rate frekvencija, ovo filtriranje moze imati blazu karakteristiku... ne mora biti "brick-wall" low-pass filter.

pozdrav

bogi

SumAnuT 03-11-2008 09:45 AM

To sam zaboravio da pomenem a dosta je bitno :ups:
Jos jednom da uokvirim da neko ne shvati pogresno:

Quote:

nije odabir frekvencije sam po sebi "uklonio" aliasing, nego FILTER

LACKY 03-11-2008 08:22 PM

Quote:

Bota nije nista pogresno rekao, jer je rekao da ce ova dva slucaja biti odmerena istim kvalitetom.

Ti si u celu pricu ukljucio i jedinicu vremena, i naravno da ce se ova dva slucaja dosta razlikovati ukoliko se stave na vremensku osu, tj da ce prvi slucaj biti mnogo "spicastiji", ali ovako kako se Bota izrazio i postavio stvari, vreme ne igra presudnu ulogu.

Istim kvalitetom ce biti odmereni svi signali cija je frekvencija odabiranja duplo veca od njih samih, nebitno da li je to 1000 Hz ili 1 Hz.

To je za samo te odredjene frekvencije, a naravno da ce se ako je sample rate 44100 Hz, bolje, tj. vernije preneti nize nego vise frekvencije.

Duplo veca frekvencija nije postavljena zato sto je ona savrsena za sve frekvencije, vec je ona minimum koji ako se ne ispostuje dolazi do aliasinga. (primer sa tockom i kamerom) Posto mi ipak nismo sismisi da cujemo 22050, onda je mozda ovakav sample rate i ok, jer na malo nizim frekvencijama vec ima vise uzoraka, mada ja vrlo jasno cujem razliku kada se podigne sample rate, dok izmedju dobrog mp3ja i wavea ne cujem razliku.

Plave tacke su uzorci.
Plava linija je signal kakav bi izgledao posle rekontrukcije i vidi se da njegova frekvencija nema veze sa originalnim signalnom. To je aliasing.

Ja neisam siguran dali ja pricam spanski ili vi govorite spanski.
Ti kazes da sam ja u u pricu ukljucio jedinicu vremena.
Pa nisam ja ukljucio nista! 44,1 khz je u startu jasno odredjena vremenski (44100 mernih tacaka u sekundi, podvlacim u sekundi) 22,05 Khz, znaci frekvencija koja ima ucestalost 22050 puta u sekundi.
Aman pa ove vrednosti o kojima pricate su vezane za vreme.
Sta sam trebao da pricam o frekvenciji od 22,05 Khz na godisnjem niovou.
Pricate o ovoj temi i trazite opravdanje za neciju glupost na nacin "koliko ima odavde do Paracina", pa kada neko kaze 100 onda neko kaze "nema, ima 4 lule duvana", pa kada ovaj pokaze mapu i dokumentuje da je 100, onda ide prica "pa nismo znali da se radi o kolometrima mislili smo na lule.
Kako uopste pricati o ucestanostima a da se jedinica vremena ne podrazumeva. Ja imam konverter na 96Khz ali u 2 sekunde, o cemu se radi, pa o 48Khz.
Kada dodje do problema u osnovnoj stvar, onda se odmah preskace na aliasing i druge strucne izraze, drustvo za zbunjivanje macaka.
Ikada vec pricamo o duplo vecoj frekevenciji i zasto, to nije tacno, frekvencij mor biti minimum vise od 2 puta veca, ponavaljam vise od 2 (2,1 je usvojena mera, da opet nebi bio optuzen za unosenje vremena). E sada ajde posto sam neupucen objasni te mi zasto?

SumAnuT 03-11-2008 09:05 PM

Ma ne ti, vec "sedmica".

Normalno je da u pricu bude ukljuceno vreme, ali onako kako se Bota izrazio, nije rekao nista pogresno, kvalitet je isti dokle god semplujemmo neku frekvenciju sa dva puta vecim sample rateom. Nisam hteo da potpirujem raspravu vec da kazem da su i jedan i drugi u pravu, samo gledaju sa razlicitih tacaka na stvar, posto i jeste tako.

Sa aliasingom sam se nastavio na Artura, posto je meni mnogo lakse bilo da skapiram sta se tu desava sa sinusoidama nego na tom primeru sa tockom i kamerom, pa sam i postavio sliku, a neko je pominjao da je 44100 sasvim dovoljno za odabiranje, pa sam rekao da ne da nije dovoljno nego je minimum. Dakle o aliasingu se pricalo u mnogo postova pre moga, ja sam se samo nastavio na to ...

To za 2.1 bih voleo da mi objasnis posto to zaista nikada nisam cuo, a i ne mogu da nadjem nijedan dobar razlog da bude 2.1?

"7" 03-11-2008 11:58 PM

Ok moze njegova recenica i tako da se protumaci ali cak i da je tako (a mislim da nije na to mislio) to bi bila potpuno nebitna stavka u celoj prici...
... a evo ga jos jedan Botin citat, u stvari ovo je prvo rekao i to je bio povod za dalju raspravu... ja sam bio onda a i sad sam zbunjen ovom recenicom...

Quote:

Originally Posted by Bota (Post 223594)
Ako je sinusni signal frekvencije 1 Hz onda mu period isnozi 1 sekundu. 4 tacke u sekundi za ovakav signal su dovoljne ali za sinusoidu frekvencije 22050 Hz 4 tacke po sekundi su malo. Potrebno je najmanje 44100 tacaka po sekundi.

... znaci, ako sam ga dobro razumeo, za signal frekvencije 1Hz dovoljan je sample rate od 4Hz... /?/

Sto se tice ukljucivanja jedinice vremena u pricu... Lacky sve lepo rece...

Pozz

Arthur 04-11-2008 12:43 AM

jes, al kad bi semplovao samo do 1 khz. Mada ovo je sve budalaština, i ako nastavite još 2 strane da uskačete jedni drugima u usta i ispravljate krive drine (koje su već prave) zaključaću temu. Dakle, ako ima neko još nešto pametno da kaže na tu temu, izvolte.

LACKY 04-11-2008 12:55 AM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 223740)
Ma ne ti, vec "sedmica".

To za 2.1 bih voleo da mi objasnis posto to zaista nikada nisam cuo, a i ne mogu da nadjem nijedan dobar razlog da bude 2.1?

Kapiram, ali da se o ovoj problematici zabavimo na nacin koji nama dolikuje(muzicarima,snimateljima, producentima i td.), tj. da razumemo stvari a ne da deklamujemo postulate koji su na nivou ozbiljnih elektronicara a sustinu uopste nerazumemo problem(kao sto je vec duze vreme u nasem svetu ukorenjena zabluda o bitazi) .
Evo vrlo konkretno zasto.
Da faktor nije veci od 2, recimo da je tacno 2. Ti bi mogao da snimis na 44,1 frekvenciju od 22,05 Khz.
E, ako te ne mrzi, daj okaci diagram punog talasnog oblika 22050 Hz semplovanog na 44,1. To jeste 2 uzorka na puni talas. I nacrtaj tacke merenja i sta ces dobiti.
Ono sto bi svi mi trebali da znamo kada nekome pokusavamo da pomognemo je da ga ne odvedemo na stramputicu.
Cela prica se vrti o osnovama funkcionisanja digitalizacije signala. Znaci ajde da krenemo od bukvara, a do aliasing faktora mora da se prodje mnogo toga(matematika, binarni sistem itd i td).

LACKY 04-11-2008 01:08 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 223760)
jes, al kad bi semplovao samo do 1 khz. Mada ovo je sve budala?tina, i ako nastavite jo? 2 strane da uskačete jedni drugima u usta i ispravljate krive drine (koje su već prave) zaključaću temu. Dakle, ako ima neko jo? ne?to pametno da ka?e na tu temu, izvolte.

Izvini ali problem i jeste sto oko ovoga itekako ima sta pametno da se kaze. A ne da se sire izdeklamovane floskule (cesto potpuno pogresno interpretirane) koje realno nerazumeju oni koji ih deklamuju.
Ja nemam licno neki veliki problem sa tim, ali mislim da nam je zajednicka duznost da ljude zeljne znanja ne guramo u corsokak zabluda.
Kao Nikoletina Bursac (iz romana Branka Copica) kada je dosao u posetu majci. A ova poce da se krsti sto vidi ziva sina. A on joj rece: Sto se krstis majko? Ona: Kako se necu krstiti sine, molim se bogu sto si ziv. On: Majko od sad se vise nemoj krstiti jer bog nepostoji! Ona: Kuku, kako nepostoji, a ko nam daje kisu, kako grmi? On: Neznam majko, ali komesar je rekao da bog nepostoji, i nemoj ti sad' tu zapitkivati oko kise i grmljevine!

Arthur 04-11-2008 09:29 AM

to ti i kažem Druže Laki, Ja sam na prethodnoj strani napisao najkraće i možda najefikisanije uputstvo za razumevanje ovog procesa, bazirano na oficijelnoj skripti za predmet "Digitalizacija audio signala" sa VETŠ-a, ko što je Sumanut pronicljivo zaključio. Zasto kažem, ako nema ko da me dopuni, da zaključavamo. I ako ima neko da pita nešto, da nije razumeo, nek pita.

Damir 04-11-2008 11:49 AM

Quote:

Plave tacke su uzorci.

Koliku bi freq trebalo da predstavlja crvena linija a kolika je freq semplovanja?
U kom su odnosu?

SumAnuT 04-11-2008 12:16 PM

Kao sto vidis plava tacka je otprilike na svakih 1.5, 1.4 od pune oscilacije crvene linije, tako da je to i odnos ... E sad, dal je frek. 100 hz a sample rate 140 ili je frek 1000 a sample rate 1400 nije toliko ni bitno, ovo je samo primer da se vidi sta se desava.

Konvertor ne uspeva da uhvati sinusoidu koja je brza od njegovog vremena odabiranja i onda se zabadaju tacke svake druge siusoide te se potom pri rekonstrukciji stvara neka frekvencija koja uopste nije bila tu u originalnom signalu.

Lacky, semplovao sam 22.050, ne dobije se nista. Vec na 22.049 se dobija saw, sa volume modulacijom ...

Nije mi jasno, tj. jasno mi je da ukokliko je frekvencija ista kao i sample rate da se onda dobija nista, ali nije mi jasno zasto se dobija nista i kada je 2x iako je ocigledno tako ... Imas li neki odgovor?

SumAnuT 04-11-2008 12:28 PM

A provalio sam :)

Kada je tacno 2x onda zabada tacke na pocetku gde je nivo 0 i na sredini amplitude kada ona ide iz negativne u pozitivnu ili obratno, gde je opet 0, pa se zato ne dobija nista. :)

Damir 04-11-2008 02:41 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 223818)
Kao sto vidis plava tacka je otprilike na svakih 1.5, 1.4 od pune oscilacije crvene linije, tako da je to i odnos ... E sad, dal je frek. 100 hz a sample rate 140 ili je frek 1000 a sample rate 1400 nije toliko ni bitno, ovo je samo primer da se vidi sta se desava.

Konvertor ne uspeva da uhvati sinusoidu koja je brza od njegovog vremena odabiranja i onda se zabadaju tacke svake druge siusoide te se potom pri rekonstrukciji stvara neka frekvencija koja uopste nije bila tu u originalnom signalu.

Lacky, semplovao sam 22.050, ne dobije se nista. Vec na 22.049 se dobija saw, sa volume modulacijom ...

Nije mi jasno, tj. jasno mi je da ukokliko je frekvencija ista kao i sample rate da se onda dobija nista, ali nije mi jasno zasto se dobija nista i kada je 2x iako je ocigledno tako ... Imas li neki odgovor?

Meni se cini da je je freq ovde veca od sample rate-a, i da je to razlog tako velike razlike. Kada bi bilo obrnuto ipak bi razlika bila manja.

SumAnuT 04-11-2008 03:32 PM

Sta kazes onda na ovu razliku ako ti je ta velika:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...asingSines.png

:)

Ovde je 9 oscilacija naspram 11 tacaka odabiranja, skoro da je 1:1, tako da je na onoj slici definitivno manje tj 1;4 ili 1:5, ali to zaista nije bitno bitan je princip.

LACKY 04-11-2008 06:19 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 223821)
A provalio sam :)

Kada je tacno 2x onda zabada tacke na pocetku gde je nivo 0 i na sredini amplitude kada ona ide iz negativne u pozitivnu ili obratno, gde je opet 0, pa se zato ne dobija nista. :)

Tako je zato sam i rekao da sempling rate mora biti vise od 2 x veci od frekvencije tj. moras imati minimum 3 merne tacke da bi moga restaurisati uzorak.

psionic 05-11-2008 02:36 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 223639)
Uostalom uzmi Sound Forge. New file -> 44100 Hz. Daj mu da generise sinusoidu od 22050 Hz u trajanju od koliko hoces. Zumiraj i pogledaj kakvu je on sinusoidu iscrtao. Isto uradi sa nizom frekvencijom. Shvatices da, sto je niza frekvencija, ima vise informacije da se vernije prikaze trazeni oblik. A onda stavi new file - pa mu daj npr. 192000 Hz. Videces razliku VIZUELNO

Sto niko nece da proba ovo ? Dobicete lep pralktican prikaz svega sta se desava u samom procesu digitalizacije. Ne morate da generisete signal unutar SForgea, mozete ga uvesti iz spoljnog generatora. Ovde mozda necete videti ucinak antialiasing filtra, ali cete lepo videti sta je sustina. Kako izgleda dobijeni signal, sta se desi ako je frekvencija 2x, 3x, mozete cak da uradite sweep od 20Hz-20KHz i videti kako sve samplerate i bit depth uticu.

Sto se tice vise uglova gledanja... Elektronika je prilicno ogranicena oblast i moze se posmatrati samo iz jednog ugla. Sada je znanje svima dostupno, cak i da znate nesto i da ste 1000% sigurni u to, nista vas ne kosta da odete na wikipediju npr i da vidite da sluuucajno niste ziveli u zabludi.

Eto, a sto se tice same teme: kako bre sve radi u 48KHz na Presonusu ??? Ja htedoh da uzmem tu kartu za sebe kuci - pa onda ne bi smeli da je prodaju, mislim kakva korist sto su stavljali konv. na 96KHz, ako je to potpuno neprimenjivo? A mozda je doticni gospodin merio zvuk preko DirectSound Drajvera ? :shock:

SumAnuT 05-11-2008 08:23 AM

Kako nece, ja sam tako i odgonetnuo ovo za 22050 :)
Blenuo u sf i menjao frekvencije dok nisam skapirao :)

Arthur 05-11-2008 04:12 PM

eto kako smo svi lepi i pametni :D :da:

MikiIct 17-12-2010 01:12 AM

Izvinjavam se sto otvaram ovako staru temu i sto nisam procitao sve postove do kraja. Naime trazio sam sasvim nesto drugo na internetu i slucajno naisao na ovu temu. Nisam muzicar, nemam dodirnih tacaka sa tim ali svakako znam da jako lepo objasnim sve ovo :)

Prva stvar, osnovni koraci u postukpku digitalizacije signala su

1. Ogranicavanje signala
2. Odmeravanje
3.Kvantovanje
4. Kodovanje

Odmeravanje predstavlja postupak digitalizacije signala u vremenu, odnosno uzimanje zatecenih vrednosti u tacno odredjenim vremenskim intervalima. To znaci da se u slicaju kada je sampling 44,1kHz na svakih ~20 mikro sekudni uzima zatecena vrednost signala koja se kasnije vodi na kvantizator sa M nivoa. Broj mogucih nivoa na kvantizatoru bice jednak 2^N gde je N broj bitova sa kojim cete kodovati vas signal. Prakticno sto vise nivoa imate manji ce biti korak kvantovanja i manja ce biti greska kvantovanja (zaokruzivanja vrednosti signala). Signal se moze uspesno rekonstruisati ukoliko je frekvencija semplovanja 2 ili vise puta veca od maximalne frekvencije u spektru odmeravanog signala. To znaci da bi za audio signal od 20Hz-20kHz bila dovoljna frekvencija semplovanja od 40kHz. Zasto onda veca frekvencija? Pa npr te frekvencije od 96, 176kHz nazivaju se oversampling. Oversampling je nacin da se smanji snaga suma kvantizacije koja je data za (q^2)/12 gde je q vec pomenuti korak kvantovanja. Naime kada pogledate spektar semplovanog signala videcete da se vas originalni signal od 20-20kHz pomerao levo i desno za ucestanost odmeravanja i to tako za n puta levo i desno... znaci ostao je original pa je jednom pomeren desno pa dva puta itd... isto tako i levo. Pomeren je bas za ucestanost semplovanja. Sto znaci da ako ste semplovali sa 176kHz vi cete sum kvantizacije rasporediti u vecem OPSEGU, veci ce biti prostor izmedju kopija, tacnije 4x veci nego kad je fs=44,1kHz i onda kad prilikom rekonstrukcije signala filtrom izdvojite vasih originalnih 20-20kHz sav onaj sum koji ste bacili do sledece kopije, a razmak je sad veci je "otpao". Druga stvar kod oversamplinga je to sto ne postoje idealni filtri sa beskonacno strmom karakteristikom kojom cete frekvenciju od npr 20kHz propustiti a od 20,01 vec totalno oslabiti, pa je i na taj nacin ostavljen prostor da filtar moze lepo da rekonstruise signal, tj ima prostora da se karakteristika filtra spusti na odredjen nivo slabljenja da sledecu kopiju ne bi propustala. Jos jedna stvar, pa naravno da ako je frekvencija semplovanja veca vi cesce uzimate trenutne vrednosti, znaci i rekonstruisani signal bice "verniji" izvornom. Postupak kodovanja i prica o bitima nosi 2 stvari. Kao sto sam i rekao, vise bitova, vise kvantizacionih nivoa znaci manji korak kvantovanja. Npr vecim brojem bitova omogucice se veci dinamicki opseg, odnosno to predstavlja odnos izmedju NAJGLASNIJE i NAJTISE amplitude, odnosno zvuka. Druga stvar je sto je maximalni odnos signal sum dat sledecim izrazom SNR=6,02N + 1,76dB gde je N broj bitova. Sto znaci da sto vise bitova imate to je i bolji odnos signal sum!

Dakle ukratko da rezimiram: Sto veca frekvencija odmeravanja to cete kasnije vas sum kvantovanja razvuuuuuuciiiii u vecem opsegu. (Npr da pojasnim imas litar vode i kad je stavis u posudu u litar ona je puna, ali ako je stavis u posudu od 10 litara ti kao da si vodu razvukao) Tako zamislite i da sum razvucete a onda da iz te vase posude od 10l koja je dugacka recimo 5m iscupate samo 20cm sa sredine (odnosno vas originalni signal 20-20kHz) pa vidite koliko suma ste odbacili).

I naravno broj bitova vam direktno smanjuje sum kvantizacije, jer povecava broj nivoa kvantizatora i smanjuje korak kvantovanja.

I poslednje, obican analogni filtar realnih karakteristika kada je signal overesemplovan uspeva lepo da izdvoji vas originalni signal od 20-20kHz i ne zakaci i propusti onu sledecu kopiju u spektru odmerenog signala...

Nadam se da sam bio od neke koristi i da je mnogima sad jasnije :)

Pozdrav :)

boggy 17-12-2010 02:02 AM

Quote:

Originally Posted by MikiIct (Post 293951)
Izvinjavam se sto otvaram ovako staru temu i sto nisam procitao sve postove do kraja..............

Dobrodosao na Rumski.
Quote:

Originally Posted by MikiIct (Post 293951)
Dakle ukratko da rezimiram: Sto veca frekvencija odmeravanja to cete kasnije vas sum kvantovanja razvuuuuuuciiiii u vecem opsegu. .........

Ovo konkretno nije sasvim jasno i tacno, jer odnos signal sum se po pravilu smanjuje za 3dB prilikom udvostrucavanja sampling rate-a (i sum kvantovanja nije jedini izvor suma koji postoji u digitalnom audiju), s obzirom ako je sum konstantan i frekventno ravnomerno rasporedjen, ako uzmemo filter sa duplo vecim propusnim opsegom (duplo veci sample rate) dovucicemo sebi vise suma (manje cemo ga filtrirati)
Uglavnom ... povecanjem sample ratea nema "razvlacenja suma".
Sum o kome pricam je analogni, postoji uvek na ulazima A/D konvertora, i konverzija ga sama po sebi ne moze potisnuti osim filtriranjem i/ili posebnim postupcima gde se najveci deo suma shiftuje na jako visoke frekvencije koje su coveku necujne.

BTW, sum kvantovanja je ovde manji problem, i pogotovo je slabo izrazen prilikom semplovanja sa 24bit, i resava se nikako drugacije osim ditheringom.
Razvlacenje kvantizacionog suma im slabo znaci kada ce opet da sve narezu na CD koji ima 44.1k/16bit, dithering je tu jedini lek.

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 02:36 PM.