![]() |
Re: podnozje za zvucnike
Quote:
Velike PVC cevi sa debelim zidovima nisu preterano skupe. pozdrav bogi |
... i ne zaboraviti kvarcni pjesak:)
|
Quote:
|
Quote:
Mora se sipati u cev. Ucinilo mi se da si procitao tekst sa linka koji si TI stavio ovde, izgleda sa sam se prevario. pozdrav bogi |
Procitao jesam da se sipa pesak kako bi se dobilo na tezini i da ne bi odzvanjao zvuk,a nisam znao da mora da bude kvarcni pa sam zato pitao da nije neka sprdnja ..
Pozdrav.. |
Quote:
Opere se dobro fini sitni pesak za betonske glazure, osusi se na metalnoj ploci na nekom ognjistu, sipa u dzak i time napune stalci. pozdrav bogi |
Da sitni pjesak ko na pla?ama, odbojka na pla?i... a ako ?eli? da malko komplicira? mo?e? da nabavi? jo? sitniji pjesak koji se koristi na kvalitetnim hipodromima, sličan je kao onom iz pustinje, kad ga hoče? da dr?i? na dlanovima puzi i kroz sklopljene prste.
|
Quote:
|
Ne zajebavam se.
Kod kvalitetnih stalaka (i povr?ina poda ispod stalaka...) se mo?e jo? vi?e komplikovati ako hoče? to je tek početak... |
Quote:
|
Najverovatnije cu praviti sledece ili one tamo nedelje zajedno sa forumasima ( nadam se da ce mi davati savete kakva konstrukcija valja a kakva ne) pa cu okaciti i slike.
Pozdrav |
Quote:
...na ?to treba obratit pa?nju pri izradi ovakvih, djeluje mi prilično jeftino i čini se jednostavno za napravit... |
Koliko sam ja ukapirao fazon je da budu teski i masivni zbog tezine monitora koju nose tj da budu stabilni i da ne odzvanjaju (zato se valja cev puni peskom).
Ispravite me ako gresim .. |
kukulele sve je to neka visoka matematika za mene...
pitao sam za ovo http://www.audiopro-croatia.com/mex/...=121&art=6961# pa ka?e ne valja to ni?ta.. a ako bi se napunio pjeskom? Mslm da ću pravit sa pvc samo ne mogu skontat čime tj kako vezat za podlogu da bude čvrsto i da ne curi... Hoću da skinem monitore sa zida iako ne znam koliko će promjene bit s obzirom da imam alesis :-( OT: a one fore monitor okomito ili vodoravno, kako to djeluje na sound? |
3 Attachment(s)
Toplo preporucujem ovakve stalke za zvucnike.Teske metalne ploce i cevi,punjene peskom i naravno siljci.
|
Quote:
Inače, dao si mi jako dobru ideju za moje stalke koje ću ubrzo raditi ... :D .. skicu metnem za koji dan kada budem siguran da upravo to 'oću .... Pozz, Vex! |
Quote:
|
Quote:
http://img838.imageshack.us/img838/4...kzazvunikc.jpg I ovako bi izgledali za stolom .... http://img84.imageshack.us/img84/299...mstalcimaa.jpg Jedino jo? dvoumim kako bi ih obojao ... mo?da ipak ovako :confused: ... http://img684.imageshack.us/img684/2...kzazvunikb.jpg Sve bi cijevi punio pijeskom, a visokotonac bi bio u visinu u?iju!, Naravno da imam visinu tih guma u samome planu :D |
Super izgleda.Po meni ce ipak siljci bolje da odrade posao od gume.Bice stabilnije jer imas mogucnost finog stelovanja i bolje ce da zvuci,te gume su mi uvek samo umuljavile celu pricu pa sam uvek vracao siljke.Stavi ih barem dole.Pozzzzz
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
http://img340.imageshack.us/img340/5...ezastalkea.jpg http://img69.imageshack.us/img69/475...ezastalkeb.jpg |
Ljudi koliko vama izadje podnozje kada ga sami pravite ?
Po mojim procenama izadje oko 100 evra :shock::shock::shock: !! |
Quote:
Evo slike kako je ispao ... http://img517.imageshack.us/img517/9104/06022011362.jpg |
Ljudi jel se oseti toliko razlika izmedju onih siljaka i obicnih gumenih podnozja tj gume ?
Ja sam planirao da stavim siljke dole tj na itison da ne idu direktno na parket mada se bojim da mi od vibracija ne probiju i itison :rolleyes: ..... |
Quote:
Pisao sam o tome na forumu davno. pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
Inace, pored toga sto se cuje njihov uticaj (drugacije zvuce) siljak je i izuzetan estetski, elegantan dodatak sveukupnom vizuelnom utisku, koga je, mislim, nisam siguran, izmislio jos Bang&Olufsen. Prakticno objasnjenje koje sam pokusao jos pre pet godina da dam, mozes procitati na prvoj stranici ovog threada, btw. http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13823 (cak sam se moze biti i ponavljao sada... :rolleyes:) Neko moze reci da je u pitanju razlika izmedju audiofilskog pristupa, i pro audio... i slazem se sa tim.... prvi je entuzijasticki pristup, drugi je praktican... gde vizuelno ne bi trebalo da igra toliku ulogu. pozdrav bogi |
Quote:
Sta ce da bude bolji provodnik struje izmedju potrosaca i dovoda,licna zice od zlata ili pola kvadrata ploce od olova? Koliko god guma bila "elasticni materijal",ona ipak prenosi vibracije i to nesrazmerno velikom povrsinom u odnosu na siljke.Mislim da bi svaka dalja prica o tome iziskivala proracune koje ja ne znam da uradim i zato se iskljucivo oslanjam na usi,ali sam spreman da proucim nesto sto je neko vec uradio,pa ako negde postoji proracun po kome je na stalcima bolje koristiti gumu,vrlo sam rad da ga pregledam.A kontam i da je zesce cimanje kada akusticki dizajneri radeci klijentima posao,u svom tom haosu moraju jos da traze metalostrugara da im napravi siljke za zvucnike:wink: |
Apsolutno siljci prenose SVE vibracije jer ako bi to sto pricas bilo tacno... spicevi za stemovanje bi se pravili od gume a ne od metala...
Quote:
Vise o tome smo pisali na: Sorbothane (R/E/P forum, Pro Sound Web) Sub Decoupling on the cheap? (gearslutz forum) Proracuni nisu preterano komplikovani, na linkovima gore imas i dokumentaciju, uputstva i tehnicke karakteristike.... nigde siljci nisu ni spomenuti... navedeni forumi, inace, imaju ambiciju da sebi dodaju "pro audio" ispred... Quote:
A inace, vidim da bi se iznenadio kada bi saznao da je LAKSE naci siljke po Beogradu.. kakve GOD pozelis, za razliku od gumenih nosaca tacne elasticnosti. pozdrav bogi p.s. Ono sto mi uradimo po proracunima, na kraju moze da se ZALJULJA, kada ga gurnes... veza je veoma elasticna ali dampovana, posle par perioda prestane i mehanicka rezonantna frekvencija sistema mora biti ispod radne ucestanosti zvucnika... kod nas bude nekoliko herca... |
Meni osobno je ovo budget re?enje interesantno: direktno ispod povr?ine zvučnika neoprenske podlo?ke (ili naravna guma) a ispod 4-5cm te?ka kamena vuna i onda ploča od stalka.
Stalak napunjen kvarcnim pijeskom. Stalak postavljen na ?iljce koji imaju unutra več ugrađenu gumu tako da nema direktnog kontakta (potra?it ču gdje imaju takve na i-netu ali nisu ba? jeftini). Par puta smo eksperimentisali da smo sve to jo? dali na opet neoprenske podlo?ke (ili guma) i opet tvrda kamena vuna. Rezultati su bili dobri. |
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Ali za sisteme koji su preko 25kg (po kanalu :D) to ne radi posao... pozdrav bogi |
Quote:
Trudio sam se u ovom threadu da stvari razjasnim sto sam bolje umeo i mogao... a sagovornici su bili i ovakvi i onakvi... te ne bi ponovo da se gnjavim oko stvari koje pisu u SVAKOM udzbeniku koji se bavi vibracijama, samo ih treba prouciti i nauciti. Hvala unapred! pozdrav bogi |
Cekaj Boggy, po tvom misljenju mislis da je najbolje ispod monitora staviti itison pa onda ide stalak napunjen peskom i dole na kraju guma koja naleze na parket right ?
Uplasio si me malo kad si rekao ZALJULJA (ne znam na sta si pod tim mislio) jer nikako ne zelim da mi se zaljulja ESI N8 za koje sam jedva skrpio pare :(:(:( |
Quote:
Nisam rekao itison... NLP je spominjao kamenu vunu, ja sam kod grade spominjao azmafon... ali NE itison. I za lagane zvucnike ne mora tako da se ljulja, jer su .. jel'te... lagani pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
Kamena vuna je bila 140kg/m3. A za velike main zvučnike od 60kg plus svakako da bi se drugačije pristupilo. |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 10:04 PM. |