Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   BACK VOKALI (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=7948)

dr.Ru 22-08-2003 01:32 PM

Mislim da Sandro sjajno vlada tehnikom back vokala :!:

SandRob 22-08-2003 02:42 PM

kad imas dobro snimjene backove, jedino sto moras pazit je da ih ne sjebes - nije to nikakva posebna tehnika :roll:
ko sto moogly kaze, uglavnon su glavni vokali ti koji su problematicni i cesto ih treba sakrivat i producirat tako da sto manje kvare. u 80% domacih produkcija backovi sluze da spasavaju pjevaca - u svitu je to drukcije :(

naravno, druga je stvar kad radis sa vrhunskim pjevacima, ali sa njima neman bas prilike cesto radit. puno je vise onih koji neznaju ni govorit, a kamoli pivat :lol:

arados 22-08-2003 03:19 PM

Mudro zboris.

Eon 22-08-2003 05:12 PM

ih da je sve lako u zivotu gde bi bio kraj...ali Sandro da znas da si vikale odradio pravo dobro....svaka cast...znam...znam...znam....da ces reci ma nije to nista mogu ja i bolje ali razumi i nas stav prema tome :D

Boskovic 23-08-2003 12:42 AM

Sandro jel moze detaljno objasnjenje kako si uradio ove "backove"?

SandRob 23-08-2003 09:01 AM

ovo nije moja stvar. napisao ju je jedan moj prijatelj za ovogodisnji korculanski festival, a ja sam radio aranzman i produkciju. pjesma govori o ovisnosti o drogi. ovo je drugi dio refrena i gre vako: "...ljubio bih, 'al nemogu to, jer u snovima vidim samo zlo..." backovi, dakle, pjevaju samo podebljano.
ovo je pjevala brankica brodaric. inace, njen muz zlatko je bivsi gitarist iz splitske grupe metak (imali su hit "da mi je biti morski pas") i on je studijski muzicar i uglavnom mi on svira gitare.

glas je sniman sa rode ntv i tl audio vp 5051 balansirano spojenim u pulsar 2+ i cubase vst32.
kod snimanja nisan koristi eq, nego samo kompresor sa ratiom 1:2, relativno brzim attackom i releaseom i lo cut 90hz.
vokali su snimjeni na 4 trake koje san u mixu panira 2 livo i 2 desno (ne skroz) i posla u grupu. na insert od grupe san prvo stavi pultec s kojin san malo podignu podrucje kolo 16khz i 1176ln sa kojin san jos malo dodatno sve skupa iskomprimira.
dobra je caka ne koristit isti kompresor na backovima i glavnom vokalu, tako da sam na glavnega stavi LA-2A. takodjer treba vodit racuna da se na backovima i glavnom glasu ne potenciraju iste frekvencije i najvaznije od svega je znat "razjebat" backove, a da jos uvik zvuce prirodno. dakle, da bi ljudskom uhu glas zvuca prirodno dovoljno je da su mu visoke frevencije uredne i sve na mistu, dok se nize frekvenicije mogu rezat na vise mista a da se uho ne buni. rezenje karakteristicnih frekvencija (postoji posebna tehnika kako se nalaze i rezu, a ja to (uglavnom) radim sa cubaseovim chanel eq) je po meni najvazniji dio posla, jer se tako"stanjeni" backovi utope u matricu, i ne smetaju glavnom vokalu.
ja sam na ove backove dodao malo reverba spinaudio roomverb m2 (crackirana verzija 1.1 jos uvik radi najbolje). kolicina i vrsta reverba ovisi o pjesmi, ali je takodjer dobro ne koristit isti reverb na glavnom vokalu i backovima.
zanimjivo je da brankica pjeva sa zvakacom u ustima.

Boskovic 23-08-2003 11:05 AM

Sandro puno hvala na iscrpnom odgovoru!!!

Posebno me raduje shto mi izgleda uvo napreduje i pored loshe opreme(u ovom sluchaju mislim na "monitoring").

Posle dosta preslushavanja uspio sam da primijetim 4 trake vokala (1 pjeva tercu, 2 koje su panovane lijevo i desno i 1 za koju sam mislio da je mushki vokal pod high cut-om). Takodje sam primijetio rezanje ispod 90hZ (na Pingvinu).
Nisam dobro razabrao paning ali sam primijetio da je taj dublji vokal pomalo chudan i sad shvatam ovo shto si rekao oko kasapljenja nizih frekfrencija. Meni djeluje dosta neprirodno i mutno i kao da je tu samo da doda neshto "dubine" glavnom dijelu backova.

Takodje mi je interesantno kako tremola na zadnjim vokalima stihova zvuce sinhronizovano.

Opet napomena da mi je oprema na kojoj slusham neadekvatna i na njoj se teshko mogu primijetiti finese (tipa blage promjene parametara kompresora, reverba EQ-a i sl.). Pride tome, ni moje uvo nije bash najiskusnije za ovakve analize.

Josh neshto.
Pretrazujem forum ali ne mogu da nadjem. Koje monitore koristish?

Eon 23-08-2003 12:38 PM

Svaka cast Sandro jos samo zlica vegete i...... :wink:

Mogli 23-08-2003 02:58 PM

Prvo, Sandro je majstorski uradio vokale, drugo, nije iscrpno objasnio taj postupak pa se ne bi slozio sa Boskovicevom konstatacijom, trece, on i nije duzan da to nama predstavi kao sto je Eon diskretno primetio, a cetvrto, moja pevacica je resila da takodje koristi
zvakace gume
kako bi audio zapis bio kvalitetniji sto me je ucinilo presrecnim. :P

Eon 24-08-2003 12:06 AM

Quote:

Originally Posted by Mogli
moja pevacica je resila da takodje koristi
zvakace gume
kako bi audio zapis bio kvalitetniji sto me je ucinilo presrecnim. :P

HIHIHIHIHIHI 8)

All times are GMT +1. The time now is 05:27 AM.