Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Tutorijali (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=88)
-   -   5 Minutes To A Better Mix 1, 2 i 3 by Graham Cochrane (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=47699)

Haxli 29-09-2015 10:59 PM

Re: 5 Minutes To A Better Mix 1, 2 i 3 by Graham Cochrane

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 367933)
E, jedina stvar koja fali u ovim tutorijalima je priča o pre-mix rutini, ili sam je ja prevideo/prečuo.

Nisi, nema. :cry:
Nije se on toj temi posvecivao, ima josh jedan klip slichan "Proper Gain Staging" na kanalu i to je to...

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 367941)
Često volim da im po?aljem ovaj članak, a i na fejsbuku praktikujem da ga kačim jednom u par meseci:

http://realtraps.com/art_booth.htm

Antibiotik mora da ide bar na 12h da bi delovo ;) btw dobar chlanak!
Mozda greshim, ali ljude jako mrzi da eksperimetishu i testiraju ("svoju sobu")
lakshe je misliti da ce (neshto kao) gluva soba i "bolji" mikrofon da reshe sve...
Quote:

Originally Posted by Jan (Post 367941)
A kako to veze ima sa temom, pa ima jer mi je upside - down mixing u tim slucajevima nemoguć, a nakon ?to očistim vokale od svega i svačega, onda mi je te?ko da posmatram pesmu kao celinu, već gledam kako da instrumente uklopim a da ih sklonim sa puta vokalima i kako da sakrijem mane snimka...

hm pa i to je na neki nachin "uspide-down", zar ne?

Jan 29-09-2015 11:18 PM

Quote:

Originally Posted by Haxli (Post 367943)

hm pa i to je na neki nachin "uspide-down", zar ne?

Ako si mislio na termin "zbrda zdola " onda si u pravu :D

A ako si mislio na ovaj Graham-ov upside down onda nije... On tretira prvo master bus kao celinu, ja nakon sto pocistim vokale i ostale kanale, gledam da sklonim svaki kanal pojedinacno s puta vokalima, pa onda krecem kanal po kanal...

Haxli 30-09-2015 12:45 AM

Nisam mislio na Graham-ov vec na uspide-down by Jan ("zbrda zdola") jer mi to tako deluje.
Imate razlichite "polazne tachke" al na kraju dodjete na pojedinachni kanal/elemenat...
Tu vidim neku slichnost. Na kraju nije ni bitno da ima ili nema slichnosti, imash odlichan rezluta
na kraju i za to kapa dole. :da:

Jan 30-09-2015 05:37 AM

Quote:

Originally Posted by Haxli (Post 367946)
Nisam mislio na Graham-ov vec na uspide-down by Jan ("zbrda zdola") jer mi to tako deluje.

Ah ne razumemo se :D

Kad sam rekao "zbrda zdola"nisam mislio ni na kakvu tehniku, mislio sam, kako god od svakakvih snimaka itd samo zavrsiti posao ma sta ispalo na kraju :D

Darsus 30-09-2015 11:28 PM

@Awasc @Haxli

Ima on poseban paket video snimaka o tome koji se moze skinuti kada se subscribe-uje na njegov sajt.

http://therecordingrevolution.com/smart-start/

@Awasc no solo button

Al' je ovo tesko zapravo, ali radi! Onako barem mozes da slazes sebe da si ispravio nesto, pa da krivis neki drugi element za los mix. :v

Nisam primenjivao do sad da stalno mixam bez soliranja, moracu da vezbam.

awacs 01-10-2015 09:33 AM

Hvala u ime celokupnog članstva :thumbsup:

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit):
E sad, ono što priča u tutorijalu Plugin Sweetspots je... netačno :( Velika većina pluginova jeste kalibrisana na -18dBFS, ALI se to odnosi na VU, a ne na PEAK vrednost, tj. -18dBFS je 0dBVU. Od instrumenta do instrumenta PEAK i VU vrednosti umeju da se razlikuju i >10dB (na bubnjevima je razlika veća, na vokalu manja, ali postoji).

Naravno da je preporučljivo „hraniti” pluginove signalom koji je oko sweet spota, ali onda treba meriti VU vrednost, a ne PEAK, što dobar deo DAW-ova ne nudi kao mogućnost (ili makar ne kao default postavku).

Darsus 01-10-2015 01:53 PM

Jedno pitanje Vaso, posto vidim da si pristalica mono eq-inga, da li i inicijalni balans radis u mono-u, ili stereo, pa eventualna provera?

Haxli 01-10-2015 05:38 PM

Trebalo bi negde da vec imam taj "start smart" :)

@awacs
Na koji video mislish? Koji deo/koji dan?
Malo mi chudno da je napravio takvu reshku, mozda je lapsus?

Darsus 01-10-2015 06:33 PM

Quote:

Originally Posted by Haxli (Post 367969)
Trebalo bi negde da vec imam taj "start smart" :)

@awacs

Ja znam da par puta spominje VU metar u klipovima, ali da je taj -18 deo odokativno oko tog podrucja, mada nije tesko ukljuciti VU metar. SatsonBuss/SatsonChannel ja koristim.

awacs 01-10-2015 10:11 PM

Quote:

Originally Posted by Darsus (Post 367965)
Jedno pitanje Vaso, posto vidim da si pristalica mono eq-inga, da li i inicijalni balans radis u mono-u, ili stereo, pa eventualna provera?

Početni balans radim sa stereo slušanjem, naravno. Kako bih inače odlučio s kojim instrumentom na levom kanalu treba da razgovara hihat na desnom (pošto miksam bubanj kao da sam u publici, a ne za bubnjevima :))?

Quote:

Originally Posted by Haxli (Post 367969)

Smart Start, video #1.

Quote:

Originally Posted by Darsus (Post 367970)
Ja znam da par puta spominje VU metar u klipovima, ali da je taj -18 deo odokativno oko tog podrucja, mada nije tesko ukljuciti VU metar. SatsonBuss/SatsonChannel ja koristim.

Naravno da je odokativno (tako je bilo i u analogno vreme), ali u pomenutom videu nema nikakve napomene da li se radi o PEAK ili VU vrednostima. Tu me je malko razočarao, jer ta razlika jeste važna stvar kad se govori o gain stagingu, a pogotovo ako je reč o nekakvom početnom audio kursu. Nema veze, niko nije savršen. I dalje mislim da su njegovi saveti jako dobri i korisni.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 06:14 AM.