Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Snimanje i produkcija bass-a (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=46832)

Darsus 05-12-2014 06:21 PM

Re: Snimanje i produkcija bass-a

Recimo ovako, barem po meni, da je lose voditi se iskljucivo brojkama, ali da je dobro za orijentaciju. Jedno ne iskljucuje nuzno drugo.

awacs 05-12-2014 06:27 PM

Quote:

Originally Posted by ProkDu (Post 363260)
... and so any explication of music must combine mathematics with aesthetics.

Pa naravno. Ali eksplikacija je najobičnije ra?članjavanje neke pojave sa ciljem da se ta pojava objasni, a ne uputstvo za kori?ćenje te pojave.

Matematički modeli mogu da se prepoznaju kod svih velikih kompozitora i aran?era, ali to ne znači da su se oni vodili matematičkim formulama da bi stvorili to ?to su stvorili. Matematičkim i fizičkim modelima svakako mogu da se objasne i slobodni udarci Sini?e Mihajlovića i Hendriksova distorzija i gruv Slaja Danbara i Robija ?ekspira, pa ?ta? Niko od njih nije do?ao do toga deljenjem, mno?enjem i korenovanjem. Ima nečega i u talentu, i nije sramota ?to nismo svi talentovani za sve.

Da po ko zna koji put citiram D?ona Kejd?a: ?Nikada nisam čuo zvuk u kome nisam u?ivao; jedini problem sa zvukovima je muzika.?

Pozdrav,

Vasa

ProkDu 06-12-2014 03:41 PM

Eksplikacija (razja?njenje) je potrebno kako bi se 'napao problem' pa je samim tim i lak?e doći do re?enja ('problem' ra?članiti na vi?e manjih). Talenat je ni?ta bez znanja i alata, a ?to se tiče nedostatka istog niko od nas se nije rodio sa mikrofonom, gitarom, bubnjevima, basom, loptom... :wink: Ja mogu da probam da smislim neki dobar rif, ali ako sam slab sa teorijom biće mi potrebno dosta vremena dok 'ubodem' ne?to ?to 'lepo' zvuči, dok sa nekim 'znanjem' imam polazne okvire za ono ?to ?elim da postignem. Naravno, sve to pada u vodu ako u startu 'nemam osećaj' tj. talenat. Mislim da poku?avamo isto da ka?emo, samo ?to si mo?da kod mene primetio da 'vučem' na jednu stranu... ali potpuno sam svestan 'velike slike'.
Kad smo već kod citata, evo par iz knjige Igor Stravinski - Moje shvatanje muzike:
- "Teorija je 'gledanje unazad'. Smatra da je ona ne?to sporedno, nesu?tinsko u odnosu na umetničku racionalnost koja svoj puni izraz nalazi u neposrednom činu stvaranja, ne osećajući potrebu za teorijskom nadogradnjom."
- "Muzika ni?ta ne izra?ava."
- "Muzika je umetnost vremena."
- "Nota deluje jedino u nizu."
...
E sad, ako je muzika umetnost vremena, a umetnik ne koristi alate koji mu omogućavaju da ima apsolutnu kontrolu i znanje nad vremenom u sekundama i milisekundama (delay, kompresor, reverb...) u delu koje stvara, to je ono ?to se zove slobodna volja tj. izbor i ja to apsolutno podr?avam. :D

Svako dobro...

awacs 07-12-2014 11:43 AM

Quote:

Originally Posted by ProkDu (Post 363303)
Mislim da pokušavamo isto da kažemo

Ne samo da pokušavamo, nego i govorimo isto :)

Quote:

Originally Posted by ProkDu (Post 363303)
ako je muzika umetnost vremena, a umetnik ne koristi alate koji mu omogućavaju da ima apsolutnu kontrolu i znanje nad vremenom u sekundama i milisekundama (delay, kompresor, reverb...) u delu koje stvara, to je ono što se zove slobodna volja tj. izbor i ja to apsolutno podržavam. :D

Kao što sam rekao (a što se i da naslutiti iz mog sveopštreg filozofiranja na forumu), i ja mislim da neko ko se bavi obradom zvuka treba da poznaje i prirodu samog zvuka i principe rada alata, jer će onda moći efikasnije da upotrebi te alate koji su mu na raspolaganju. Dakle, lakše je raditi sa ekvilajzerom ako poznajemo (svejedno da li teoretski ili praktično) prirodu alikvota nekog instrumenta. Uostalom, u uputstvu za MCI mikser, EQ je bio opisan kao „sekcija koja služi za pojačavanje i stišavanje harmonika (alikvota)”.

E sad, jedno je „znati o čemu se radi”, a drugo su formule. Formule imaju smisla tek ako znamo kada i kako da ih upotrebimo. Dakle, ako su formule alati za obradu drveta, a ne znamo ništa o samoj prirodi drveta koje obrađujemo — džaba posao. Ne znam ništa o drvetu, da se razumemo, samo navodim primer. O ekvilajzerima i kompresorima pak ponešto i znam. Nego, opet sam po ko zna koji put zagadio Nemanjinu temu :)

@Nemania:
Prvo, izvini zbog dosadašnjeg off-topica koji liči na trolovanje. Drugo, nemoj da slušaš bas „na suvo”, ni tokom snimanja ni tokom miksa. Odnosno, čini to samo da bi čuo da li krči ili šušti.

Slušaj ga u celoj slici, pronađi note koje ti zvuče „baš kako treba” i stišaj (jako usko) one frekvencije koje ih čine „punim”. Drugim rečima, nateraj ekvilajzerom ceo bas da zvuči podjednako „tanko”. Onda (isto jako usko) stišaj sve one smetnje koje se javljaju oko 3-4kHz (zvrndanje žica, fret noise), E, tek onda zaposli kompresor. Znam da to izgleda potpuno pogrešno dok se čita, ali probaj. Ništa te ne košta. Ne košta te ni da javiš da li si probao i kakve si rezultate dobio :)

Pozdrav,

Vasa

Nemania 07-12-2014 08:21 PM

Ljudi meni vec nedelju dana nije hteo rumski da se otvori, pise tipa da je pao sajt,pa sam kucao preko googla i nasao neki drugi link tj ovaj. Jel zna neko o cemu se radi?
Jel ste vi oni isti clanovi ili neki drugi koji se Samo zovu isto,jel ovo neka obmana i prevara?:)

Da zvuci pogresno,ali nema tu pogresnih i netacnih stvari bitan je rezultat.
Samo mi je jedna stvar nelogicna,kad kazete izaberi prave tonove,nelogicno je gledati po frekvencijama i zvucanju tonova, jbg kad imam neku bas liniju i zelim tako melodijskinda je odsviram,ne mogu izbegavati neke tonove,jer to onda nece biti ta melodijska linija..
Ali probacu ovo sa eq.

Darsus 08-12-2014 05:41 AM

Ni ja ne volim da se orijentisem tako, bitnija mi je muzikalnost pesme od toga koliko ce masno da se cuje low end, hteo sam samo da dam jedan od mogucih odgovora zasto se kod tebe cuje tanje u odnosu na komercijalne mixeve.

P.S. Koristio sam ga mozda par puta, ali ga zato drugar stalno koristi. Zasto ne probas Waves MaxxBass?

Takodje ti je vec predlagan low cut na ostalim instrumentima. Jbg, sto su nize frekvencije to se manje podnose medjusobno.

Jan 08-12-2014 05:15 PM

Uz sve ove savete da treba dati prostora za bass u aranzmanu, u miksu, katovati ostale instrumente , voditi racuna na samu melodiju i tehniku sviranja bass-a dao bih jos jedan po meni veoma znacajan savet.

Procitao sam malo sta ste pisali, preleteo. Nisam neki strucnjak za snimanje i produkciju bass gitare, ali nakon sto podesim ton, kompresiju itd, ja rajdujem/vozim, sve pa i bass... Tako da samo eq i komp nije resenje, sve mora da se vozi, bass narocito. Miks bez voznje nije miks, svako moze da podesi EQ i komp ko iole ima iskustva, voznja je miks...

U kombinaciji sa muzikom, neke tonove bass-a cujemo glasnije, neke tise (nesto od toga je i do moje obicne sobe), tu treba da se vozi.

tajna92 21-12-2014 04:34 PM

Ja bih da pitam pre svega kako je snimljen bas?
Da li mikrofonom ili DI sa pojacala?

Ako je mikrofon, onda koji? Da li je sniman suv signal ili je bilo obradjivanja pre samog interfejsa?

Mozda bi "parallel processing" mogao pomoci ali i to zavisi od aranzmana.

Opet, moze biti i to da se frkvencije bas kick-a u tim odredjenim notama "preklapaju" pa se "gube tonovi".

tajna92 21-12-2014 04:35 PM

Mislio sam basa i kick drum-a

Darsus 28-12-2014 12:41 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 363348)
Uz sve ove savete da treba dati prostora za bass u aranzmanu, u miksu, katovati ostale instrumente , voditi racuna na samu melodiju i tehniku sviranja bass-a dao bih jos jedan po meni veoma znacajan savet.

Procitao sam malo sta ste pisali, preleteo. Nisam neki strucnjak za snimanje i produkciju bass gitare, ali nakon sto podesim ton, kompresiju itd, ja rajdujem/vozim, sve pa i bass... Tako da samo eq i komp nije resenje, sve mora da se vozi, bass narocito. Miks bez voznje nije miks, svako moze da podesi EQ i komp ko iole ima iskustva, voznja je miks...

U kombinaciji sa muzikom, neke tonove bass-a cujemo glasnije, neke tise (nesto od toga je i do moje obicne sobe), tu treba da se vozi.

Jel rucno automatizujes, ili koristis neki plugin?

All times are GMT +1. The time now is 06:09 PM.