Dushan_S |
17-11-2013 01:46 AM |
Re: Waves Abbey Road Studios J37 tape saturation plugin
Quote:
Originally Posted by Znak
(Post 352650)
Kao ?to ka?e ova pou?na pesmica http://www.youtube.com/watch?v=RBumgq5yVrA
ne cenimo ono dobro ?to imamo dok to ne izgubimo. Dok su postojali samo lampa?ki ure?aji naravno da im nije padalo na pamet da ?e slede?a generacija studijskih konzola imati lo?iji zvuk. Upravo zato sam i dao onaj primer sa Bitlsima i tranzistorskom miksetom.
|
Svaka diskusija pada u vodu kada neko od sagovornika proglasi svoj subjektivan do?ivljaj, baziran na li?noj estetici za objektivnu istinu. Svaka slede?a generacija ure?aja uglavnom vernije prenosi zvuk onakav kakav je. Da li se to nekom svi?a ili ne, da li vi?e voli izdistorzirano, sa saturizacijom, ovako ili onako, to je otvoreno za pri?u. Dakle, mo?emo i ti i ja da se slo?imo da recimo volimo vi?e lampu nego tranzistor, kao "za?in" - ali to ne zna?i da je ona objektivno bolja.
Quote:
Bilo kako bilo, samo poku?avam da objasnim za?to uop?te postoje ovakvi pluginovi kao ovaj u naslovu teme. Du?ane, tvoje tuma?enje bi bilo 100% validno kad bi vintage warmere koristili samo mrmoti-amateri. A koristi ih veliki procenat profesionalaca, uklju?uju?i i one (hvala bogu mnogi su jo? uvek ?ivi i zdravi) koji su ?ezdesetih pri?eljkivali opremu bez ?uma i distorzije.
|
Upravo obrnuto, ne bi armije mnogo ozbiljnijih likova od nas svih ovde proveli decenije bave?i se ne?im ?to je de fakto - nauka, a sve to u cilju da stvari ne zvu?i kako su zvu?ale 60-ih, ve? bolje. Ti si protiv ne?ega, protiv modernog, ako te dobro kapiram, a zagovara? odre?ene druge stvari koje ti vi?e prijaju uvetu. Mo?da zato ima? percepciju, neta?nu da sam ja protiv toga, ?to nije istina. U estetskom smislu, naravno da postoji mnogo toga ?to mo?e i treba da se koristi, ?to je postalo deo na?eg do?ivljaja lepog i po?eljnog. Samo se radi o tome da ne vidim za?to bih trebao odbaciti tehni?ki prisutan, objektivan zvu?ni kvalitet koji je tako?e do?ao sa napretkom audio tehnike. Ni?ta ?to je tada ra?eno nije "bolje" tehni?ki - samo je druga?ije. A u mnogim aspektima naravno je tehni?ki nadma?eno. U svakom slu?aju i dalje ima? mogu?nost da ne?to protera? kroz lampu ako je to ono ?to ti je zvu?no potrebno. Sva tada?nja tehnologija nije nestala, i dalje je tu i upotrebljava se.
|