Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Waves Abbey Road Studios J37 tape saturation plugin (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=44947)

Everbeatz 17-11-2013 12:10 AM

Re: Waves Abbey Road Studios J37 tape saturation plugin

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 352673)
Harmonska distorzija ulepšava snimak. VST efekti mogu svašta, ali eto u toj oblasti su još uvek tanki.

Ovo je moderan pravac razmisljanja inace (uhvatio sam te :D), ranije su oni, koji su nosili neke cinove audio inzenjera koji imaju znajje, izbegavali "fenomen distorzije" kao nesto sto "ulepsava snimak". Cak je i Neve bio vrlo nepopularan mixer zbog trafo-a koji su previse distorzirali i same koloracije, dok je API npr bio puno trazeniji jer je bio vise clean. I da, nije bilo zahteva za 'tape saturaciju na svakom kanalu' :)

awacs 17-11-2013 12:44 AM

Quote:

Originally Posted by Everbeatz (Post 352680)
Ovo je moderan pravac razmisljanja inace (uhvatio sam te :D), ranije su oni, koji su nosili neke cinove audio inzenjera koji imaju znajje, izbegavali "fenomen distorzije" kao nesto sto "ulepsava snimak".

Moderan pravac razmi?ljanja je topao i transparentan zvuk. Ono: ?Roka te, a nije ti ni?ta. Ako ti se to čini nelogičnim ? trust me, I'm an enigineer.?

Pozdrav,

Vasa

psionic 17-11-2013 01:33 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 352683)
Moderan pravac razmi?ljanja je topao i transparentan zvuk. Ono: ?Roka te, a nije ti ni?ta. Ako ti se to čini nelogičnim ? trust me, I'm an enigineer.?

Pozdrav,

Vasa

Eto co'ek ga sroci u 2 reci... a ja hteo da napisem "sitnu knjigu" od jedno 2-3 strane :rotfl: Treba pametno koristiti obe mogucnosti moderne opreme, to je nekako moj audio moto. Transparentno, ali kad treba i gde treba "ugrejati" moze i to. Kad je sve "ugrejano" u samom startu, nema povratka na transparentnost koja je negde mozda potrebna...

Dushan_S 17-11-2013 01:46 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 352650)
Kao ?to ka?e ova pou?na pesmica http://www.youtube.com/watch?v=RBumgq5yVrA
ne cenimo ono dobro ?to imamo dok to ne izgubimo. Dok su postojali samo lampa?ki ure?aji naravno da im nije padalo na pamet da ?e slede?a generacija studijskih konzola imati lo?iji zvuk. Upravo zato sam i dao onaj primer sa Bitlsima i tranzistorskom miksetom.

Svaka diskusija pada u vodu kada neko od sagovornika proglasi svoj subjektivan do?ivljaj, baziran na li?noj estetici za objektivnu istinu. Svaka slede?a generacija ure?aja uglavnom vernije prenosi zvuk onakav kakav je. Da li se to nekom svi?a ili ne, da li vi?e voli izdistorzirano, sa saturizacijom, ovako ili onako, to je otvoreno za pri?u. Dakle, mo?emo i ti i ja da se slo?imo da recimo volimo vi?e lampu nego tranzistor, kao "za?in" - ali to ne zna?i da je ona objektivno bolja.

Quote:

Bilo kako bilo, samo poku?avam da objasnim za?to uop?te postoje ovakvi pluginovi kao ovaj u naslovu teme. Du?ane, tvoje tuma?enje bi bilo 100% validno kad bi vintage warmere koristili samo mrmoti-amateri. A koristi ih veliki procenat profesionalaca, uklju?uju?i i one (hvala bogu mnogi su jo? uvek ?ivi i zdravi) koji su ?ezdesetih pri?eljkivali opremu bez ?uma i distorzije.
Upravo obrnuto, ne bi armije mnogo ozbiljnijih likova od nas svih ovde proveli decenije bave?i se ne?im ?to je de fakto - nauka, a sve to u cilju da stvari ne zvu?i kako su zvu?ale 60-ih, ve? bolje. Ti si protiv ne?ega, protiv modernog, ako te dobro kapiram, a zagovara? odre?ene druge stvari koje ti vi?e prijaju uvetu. Mo?da zato ima? percepciju, neta?nu da sam ja protiv toga, ?to nije istina. U estetskom smislu, naravno da postoji mnogo toga ?to mo?e i treba da se koristi, ?to je postalo deo na?eg do?ivljaja lepog i po?eljnog. Samo se radi o tome da ne vidim za?to bih trebao odbaciti tehni?ki prisutan, objektivan zvu?ni kvalitet koji je tako?e do?ao sa napretkom audio tehnike. Ni?ta ?to je tada ra?eno nije "bolje" tehni?ki - samo je druga?ije. A u mnogim aspektima naravno je tehni?ki nadma?eno. U svakom slu?aju i dalje ima? mogu?nost da ne?to protera? kroz lampu ako je to ono ?to ti je zvu?no potrebno. Sva tada?nja tehnologija nije nestala, i dalje je tu i upotrebljava se.

Znak 17-11-2013 08:58 AM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S (Post 352685)
Svaka slede?a generacija ure?aja uglavnom vernije prenosi zvuk onakav kakav je.

Foto aparat vernije prenosi sliku stvarnosti nego ?to to mogu uljane boje. Ipak, zbog subjektivnog poimanja, mnogi vi?e vole slike impresionista.

Ovo sa saturacijom je samo jedan od studijskih efekata. On menja zvuk, kao i svi oni efekti koje sam tamo nabrojao. Neke od tih efekata, kao ?to je eho, je vrlo lako dobiti digitalno. Neke nije. Ako nema? eho, radi? bez njega. Snalazi? se kako zna? i ume?. Karl Perkins je "skinuo" neki instrumental od Les Pola gde je ovaj prvi put upotrebio eho tako ?to je sve tonove svirao po tri puta! I to brz instrumental.

Ja lično nemam mogućnosti da dobijem saturaciju analognih uređaja, ili bar dobru imitaciju, u svom workflow-u. Neću zbog toga odustati od snimanja, ali stvarno pratim situaciju kad je u pitanju razvoj softvera tog tipa, nadajući se da će se pojaviti ne?to zaista epohalno.

Evo i drugog pogleda: da nema Melodyne-a, verovatno bih zaista odustao od snimanja.

Mogli 17-11-2013 09:12 AM

Quote:

Originally Posted by Everbeatz (Post 352661)
Prijatelju, kad malo pogledas logicki - sta je 'prirodno' u zvuku koji dolazi iz dve kutije i trudi se da nas slaze da cujemo neku muziku preko vibriranja nekih membrana? Sam 'klasican stereo' nacin predstavljanja neke zvucne slike je fake u smislu da mi neko kaze gde mi to u prirodi imamo takve izvore zvuka, postavljene da generisu zvuk na taj nacin.

Ne postoji nigde performans u prirodi gde je cinela u facu, vokal sa gomilom necega sto emulira neku jeku, snare u nekoj hali, kick me udara u celo, pad 100km iza svega, a tomovi se cuju cas levo cas desno, itd

To opterecenje sa 'prirodnim' kad je u pitanju muzika kojom se mi ovde zanimamo je cist promasaj. AKo ne mozes da dozivis da je sve ovo u sustini bavljenje nekim iluzijama zvucne slike, i da je mix u stvari 'fantasy land' onda ne znam sta reci.

Prijatelju, a sta je prirodno u tome sto je neko napravio neki metalni sklop koji nazivamo saksofon i onda poceo da duva u njega? Kad bi tako razmisljali, onda ni to nije normalo, niti prirodno, osim ljudskog grla i gromova sa neba. :) Po meni je i taj zvucnik prirodan, jer je napravljen od prirodnog materijala, od metala i celuloze. :)

Everbeatz 17-11-2013 11:51 AM

Quote:

Originally Posted by Mogli (Post 352692)
Prijatelju, a sta je prirodno u tome sto je neko napravio neki metalni sklop koji nazivamo saksofon i onda poceo da duva u njega? Kad bi tako razmisljali, onda ni to nije normalo, niti prirodno, osim ljudskog grla i gromova sa neba. :) Po meni je i taj zvucnik prirodan, jer je napravljen od prirodnog materijala, od metala i celuloze. :)

Iz saxofona ne 'izlazi' ljudski glas, bubnjevi i slicno, tj on ne emulira nikakav zvuk sem sto generise svoj specifican zvuk, zvuk saxofona i nema ga u stereo verziji, get me?:)

alfom 17-11-2013 12:46 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 352679)
?to reče jedan lik: ne sipa se novo vino u stare mjehove.

:cool:

Znak 17-11-2013 01:00 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 352679)
?to reče jedan lik: ne sipa se novo vino u stare mjehove.

Jednom od nekih Britanaca dobih fla?u viskija Glendronach. Petnaest godina odle?ao u buradima u kojima je pre toga sazrelo ?pansko crno vino. E, to je bio pravi vintage warmer.

psionic 17-11-2013 01:54 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 352691)
Evo i drugog pogleda: da nema Melodyne-a, verovatno bih zaista odustao od snimanja.

...a estrada bi ostala siroma?nija za bar 50% pevača :rotfl:

All times are GMT +1. The time now is 02:16 PM.