Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Pitanje sobe (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42287)

Anthony 04-10-2012 08:11 PM

Re: Pitanje sobe

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 334865)
Nema dovoljno podataka, ni?ta ne pi?e:(
Ja sam ti rekao ve? na prvi stranici, da u tvom primjeru nema? ?ta da pametno napravi? sa udobinom, soba je studentska ne?e? valjda zidati?

pa od kud da onda nabavim podatke haha kolko lo?a vuna moze bit??

i neee nisam mislio zidat haha nego sam mislio tamo kod kuteva stavit trapove,po?to se bass najvise tamo skuplja (iako kad prislonim glavu tamo uz rub nema ni b od bassa...)

NLP 04-10-2012 08:28 PM

Ja radim sa time ?to imam na razpolaganju i ?to znam da predvidim kakav pribli?no če biti rezultat.
Provjeri sa mjeritvama ?to se ti de?ava u prostoriji na vi?e mjesta ne samo gdje bi bio sweet spot.
Najprije prije svega nego ?to bilo ?to pravi?, mogao bi sa mjernim mikrofonom i zvučnicima da nađe? najbolju poziciju za zvučnike i slu?atelja.
A da bilo ?to ka?em oko te vune, samu ču ti lagati.

Anthony 05-10-2012 01:37 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 334872)
Ja radim sa time ?to imam na razpolaganju i ?to znam da predvidim kakav pribli?no ?e biti rezultat.
Provjeri sa mjeritvama ?to se ti de?ava u prostoriji na vi?e mjesta ne samo gdje bi bio sweet spot.
Najprije prije svega nego ?to bilo ?to pravi?, mogao bi sa mjernim mikrofonom i zvu?nicima da na?e? najbolju poziciju za zvu?nike i slu?atelja.
A da bilo ?to ka?em oko te vune, samu ?u ti lagati.

a kod tra?enja najboljeg sweetspota da i dalje te?im da zvu?nici budu u sredini prostorije,tj.da su tamo gdje i jesu sad na slici samo da ih pomi?em gore dolje dok ne nadjem?

boggy 05-10-2012 02:17 PM

Quote:

Originally Posted by Anthony (Post 334927)
a kod tra?enja najboljeg sweetspota da i dalje te?im da zvu?nici budu u sredini prostorije,tj.da su tamo gdje i jesu sad na slici samo da ih pomi?em gore dolje dok ne nadjem?

Simetrija se uvek postuje, pomeras po jedan zvucnik levo-desno (drugi ga prati simetricno), zatim pomeras napred-nazad, ali i gore-dole (visina)
pozicija slusanja se pomera samo napred-nazad i gore-dole, u skladu sa visinom zvucnika. ali je stalno na ravni simetrije.

Anthony 05-10-2012 03:08 PM

ok,hvala :) sto se vune ti?e...ako na internetu nema specifikacija kako bi ih mogo saznat?? ili da odustanem od toga? :S sad sam trenutno u toj sobi,zvuk je u?asno odvratan....kad lupi kick zaboli me glava,a bass je na nekim frekvencijama nepodno?ljiv...

boggy 05-10-2012 03:17 PM

Quote:

Originally Posted by Anthony (Post 334942)
ok,hvala :) sto se vune ti?e...ako na internetu nema specifikacija kako bi ih mogo saznat?? ili da odustanem od toga? :S sad sam trenutno u toj sobi,zvuk je u?asno odvratan....kad lupi kick zaboli me glava,a bass je na nekim frekvencijama nepodno?ljiv...

Pa stavi par tih panela od kamene vune pa vidi da li ti doprinose... nista ne moze bez eksperimenta...

Anthony 05-10-2012 03:45 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 334943)
Pa stavi par tih panela od kamene vune pa vidi da li ti doprinose... nista ne moze bez eksperimenta...

ok,da priuptam jo?...prve refleksije mogu nac onom metodom ogledala na zidu pa gdje vidim monitor? (neznam ako me razumijete)...kako da nadjem druge refleksije i gdje je najbolje na stropu stavit akusti?ni panel?

NLP 05-10-2012 10:00 PM

Vi?e pokrivene povr?ine bolje je.
Prve refleksije su relativna stvar u malim sobama, jer su sve vi?e manje prve... razlika u tajmingu je veoma mala:(

Plus toga, samo dosta visoke frekvencije "po?tuju" da se pona?aju poput svjetlosnog zraka/snopa, nizke i srednje "na ?alost" ne...

A povr?ina gdje če? imati golo i suprotna gola povr?ina, imat če? flutter echo.
On se rje?ava sa absorpcijom, difuzijom ili naklonom stijena od oko 7 stupnjeva nagore.

Anthony 06-10-2012 12:49 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 334989)
Vi?e pokrivene povr?ine bolje je.
Prve refleksije su relativna stvar u malim sobama, jer su sve vi?e manje prve... razlika u tajmingu je veoma mala:(

Plus toga, samo dosta visoke frekvencije "po?tuju" da se pona?aju poput svjetlosnog zraka/snopa, nizke i srednje "na ?alost" ne...

A povr?ina gdje ?e? imati golo i suprotna gola povr?ina, imat ?e? flutter echo.
On se rje?ava sa absorpcijom, difuzijom ili naklonom stijena od oko 7 stupnjeva nagore.

aha,razumijem...za apsorpciju niskih frekvi su preporu?ljivi paneli debljine od cca 10 cm pa na vi?e? tanji paneli od toga ni ne dirnu niske frekve?

boggy 06-10-2012 07:17 AM

Quote:

Originally Posted by Anthony (Post 335002)
aha,razumijem...za apsorpciju niskih frekvi su preporu?ljivi paneli debljine od cca 10 cm pa na vi?e? tanji paneli od toga ni ne dirnu niske frekve?

10cm panel ide najnize do oko 200-250Hz, ako je prilepljen uz zid. Ta frekvencija se moze malo spustiti ako se odmakne od zida za svoju debljinu. Kod jako debelih panela se mora voditi racuna i o dovoljnom propustanju vazduha (treba manji Gas Flow Resistivity), jer ako vazduh ne prolazi u dovoljnoj meri do apsorptivnog materijala, kada je apsorber debeo, nece se ni apsorbovati, vec ce se reflektovati nazad..... tako da pronalazenje optimalnog tretmana, zahteva licni rad, eksperimente, i iskustvo sa konkretnim materijalima...

Niko ti ne moze reci kako ce se taj tvoj materijal ponasati u tvom slucaju osim tebe samog, ili nekog ko je koristio bas njega. Tako da te ja ne pokusavam obeshrabriti nego samo pokusavam da ti objasnim da svojim radom mozes doci do informacija.

All times are GMT +1. The time now is 12:16 PM.