![]() |
Re: Noah "40" Shebib - intervju / setup
Quote:
|
Quote:
Ne, to nije poanta. Jer nitko nije imao high end opremu osim high end studija. Ni hip-hoperi, ni rockeri, ni jazzeri. Poanta je u tome da su onda rapperi repali, aranžeri su aranžirali, vokali su se snimali u studiju a miksali su miks inženjeri u tuniranim sobama. A sad reperi repaju, rade aranžmane, snimaju vokale i miksaju. I sve to rade za k***c |
Quote:
Inace, ako zelite casu mleka, necete kupiti kravu. Isto i sa opremom, ko zeli da realizuje svoje ideje i projekte na vrhunskoj opremi u vrhunskoj sobi, neka zakupi profi studio. Cene su smesne za razliku od pre 20 god, plus trosak trake (200 eur minimum) |
Quote:
i zato su producenti (u rep slengu bit mejkeri) i bili primorani da seku semplove, pa sp1200 pa eventualno roland, pa mpc i statijaznam, da bi iskazali svoj talenat preach-ovanja u ritmu... A da su imali para ... sigurno ne bi iskazivali svoju nemastinu kroz agresivne rime , vec bi svi pevali pesme tipa "aaaaoo - i feeel gooood" i bavili se nekom (u tadasnje vreme) mainstream muzikom e sada na isti nacin hiljade "producenata" (beatmakeri u vocjkastim lupovima) sirom sveta, pokusavaju da uzmu deo kolaca i za sebe, da ukradu znanje od profesionalaca misleci da sve znaju i da mogu sami, i zele da provide for their family time sto prave matre za njihove "homie iz kraja" i pritom zarade neki dolar,evro,bilosta da bi kasnije ulozili u malo bolji zvuk (ako vec toliko vole samu muziku ko sto pricaju u toursima njihovih kucnih studia) ... i mi ma koliko ih mi pljuvali to je realnost... i kroz 20 godina, ti isti beat makeri ima da pricaju new skul producentima "eee u nase vreme nije bilo tih masina koje prikacis na glavu i zamislis zelju, i sama ti napravi matru i rep i kompresiju i mastering, nego fruti lups, pa seci bato sempl, pa na midi klavijaturici od 100 e dosviraj string, pa sve to u mbox pa kao master u vejvlabu satro" i to ce tada da spominju kao "eeeh zlaaatna vremena" i ja sam za to da svako radi svoj poso, reperi nek repuju, producenti nek produciraju i sve to, i Jan je lepo objasnio... ali nekim beatmakerima/reperima ipak treba dati kreditsa...danas ima mnogo koji raaaazvaljuju kako rade (npr araab, bangladesh, lex) a ipak nista od opreme i ko zna cega... pa i alchemist radi u reasonu na mac buku i machine i ne treba mu nista drugo(iako ima digi mixer i outboard i mpc i mogucnost da ode u veci studio) :D... i opet zaradjuje od toga i svi traze bas njegov zvuk... |
Quote:
E, ovo je ključno. Vrlo bitan post kolege Dzonija. Ljudi ovog uopće nisu svjesni. Cijene vrhunskih studija su toliko smije?no niske da nema apsolutno nikakve logike raditi bilo ?to kod kuće a unatoč tome ljudi rade sve kod kuće i ?to je najbolje tro?e velike svote novaca na kupnju semi pro opreme koja ih u konačnici ko?ta vi?e nego da su iznajmili vrhunski studio i platili profesionalcu da to napravi umjesto njih, i da to napravi kako treba. To je ono ?to je bit svega, po meni. Ljudi tro?e energiju za savladavanje raznih studijskih tehnika i novac na opremu samo da bi postigli ispod prosječne rezultate i onda tra?ili novo "superpredpojačalo" s kojim će snimiti super vokal, umjesto da u?tede energiju ili je iskoriste na učenje pjevanja ili sviranja a novac potro?e na nekoga tko će im omogućiti vrhunske rezultate u studiju. Ali tu dolazimo do onog problema kojeg ja često spominjem a to je da rijetko tko u ovoj industriji zna ?to je dobro za njega. Kao npr. pjevači koji će radije dati 2000 Eura za 3 bezvezne pjesme nego za 1 hit. Jebiga, hit je hit al 3 pjesme su 3 pjesme :) |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Kao prvo, Morris studio je daleko od vrhunskog studija. :wink: U Hrvatskoj ne postoji vrhunski studio. Ali evo kad već pitaš reći ću ti koliko košta stvarno vrhunski studio, što studio Jork stvarno je:) SSL 4056 E/G, PT, Andy Munro design, ATC monitori, U47,U67,U87,M49,C12,itd,Lavry Gold, Manley,Neve,API, UREI,svi najbolji instrumenti koji ti mogu pasti napamet itd, itd. 300 EUR po danu sa uključenim inžinjerom i dva apartmana za spavanje za 6 osoba :shock::confused:8-) Pa ljudi moji, jeftinije može biti samo da rade džabe :shock: |
Quote:
Tjeraju me izvođači da ja smiksam da ne moraju plaćati studio. :banghead: I ne, ne volim miksati jer je jedno miksati nešto što prvi put čuješ a drugo miksati nešto što slušaš već 20 dana od jutra do mraka :mad: A osim toga ja sam aranžer i producent i ne bi mi nikad palo napamet miksati da ne moram jer to nije moj posao niti sam za to dovoljno stručan. Zato i sve zvuči za k***c jer su svi umislili da oni imaju pravo i smisao za miksanje. Ma šta miksanje, imaju smisla za sve, jebote |
Quote:
Licno meni kad sam ga bio pitao, zeleo sam iz respekta da mi smiksa jedan EP jer mi je omiljeni rap mikser, jos dok je myspace bio aktuelan, rekao mi je 400 $ po pesmi a ako mozes da sacekas malo duze moze i za manje. I sad ce bilo koji reper iz Amerike da plati meni 400 $ dnevno studio + moj honorar, kad za manje od tih 400 $ moze da angazuje legendu |
All times are GMT +1. The time now is 07:03 AM. |