![]() |
Re: Molba za savjet u vezi sa miksom, masteringom i...
Meni sve osim one gitare zvuči kao "karaoke" (MID) fajl pu?ten na bilo kojoj integrisanoj zvučnoj karti. Takav je aran?man, nastojanje da ne?to ve?tačko zvuči prirodno, vrlo zeznut poduhvat. "Pravi" bubanj, klavir, orgulje, saksofon... ?to vi?e imitacija to dalje od prave stvari. Ako već ne mo?e? da snimi? ni?ta iz realnog sveta onda je bolje IMHO da to zvuči kao elektronska muzika, da bude ono ?to u stvari i jeste. Ja bih izbacio zvuk gitare, klavira, orgulja i saksofona i sve to zamenio sinti zvukovima, a aran?man bubnjeva bi bio minimalistički, bez ikakvih prelaza na timpanima i sl. ali zato sa dosta punim zvukom (slojevi, daire preko dobo?a, itd.). Iz bass linije bih izbacio one fretless momente jer su daleko od istine.
|
Uh...
Pa, osim zamerki na zvuk, onaj sax je stvarno dno ?ivota, i dalje sam ubedjen, da pre nego sto mo?emo ozbiljnije doterivati zvuk, treba re?iti aran?man, prevashodno BUBANJ, koji je sviran kao da je melodijski instrument, a ne ritmički... ?to kaze Znak, ako se već koristi "akustični"-a-like bubanj, onda se mora doterati i na logiku sviranja akustičnog bubnja. Ovakav aran?man,patern,kako god, prilično nikad neće? čuti kod "?ivog" bubnjara. Suvi?e je "izlomljeno", nema "flow" i odi?e tim "factory midi preset" duhom... Ne znam... Po?alji mi taj midi od bubnja, ako hoćes, da probam nesto... |
Svjestan sam ja većine tih problema, ali sam zamislio da to pravim bez nekih sintova, ?ta znam?!
Prostorija u kojoj radim je vrlo mala, nema simetrije, ja se tu nalazim u nekakvom ispupčenju - zvuk jednog monitora ide direkt u ćo?ak sa moje lijeve strane, a drugi se prostire desno, ka prostoriji i vratima, ali sad nemam mogućnosti da to promjenim - u budućnosti planiram da opremim neku prostoriju, uradim akustički tretman i tako to - mislim da se ozbiljnije ovim bavim. Odnedavno sam se zaposlio kao nastavnik klavira i muzičke kulture, pa ću imati i priliv novčenih sredstava, koji ću moći da ula?em u sve to. :D I pored toga, naravno da čujem kako propada taj dobo?, fali, ali ne?to sam pre?ao preko toga (bubanj sam kucao u smartmusic finale, tamo je GM mapa, a br?e mi ide da kuckam to notama, tamo imam i oznake za artikulaciju i dinamiku, koje program po?tuje i odra?avaju na midi velocity, tako sam je od početka stavljao akcente na teze, htio da dobijem upravo ono ?to ste mi kasnije preporučivali, ispostavilo se da su ti akcenti nedovoljni i da zvuči machine gun :(. Nisam ne?to htio da prčkam puno po postavkama bubnja koje je zadao Slate i da dignem taj dobo? Kako bi bilo da samo naslojim te daire preko, ovakvog dobo?a, pojačam onaj impuls na grupi (bi l' tada trebao izbaciti kick iz grupe, jer mi ne?to smeta taj kratki odjek na njemu, zbog toga sam i smanjio taj reverb). Ili da po?aljem Big Bockie-u midi, samo nemam sačuvan midi sa ovim dinamičkim izmjenama, zaboravio sačuvati :(. Na klavir takođe malo reverba, zamjeniti stringse nekim boljim, i umjesto saksa staviti ne?to drugo - i mene podsjeća na one "teheranske" boje na svadbama :) |
Quote:
|
1 Attachment(s)
Quote:
Ni ne trebaju mi......samo midi bubnja... Na midi bubnja sam i mislio, ono što sam mjenjao velociti na hat-u i ride-u. Ovo je onako kako je u finale-u itkucano, obično treba neka intervencija?! http://soundcloud.com/pedjahart/outp...-out-9/s-J85jo Uh! Evo još jedna verzija. A evo i midi |
Joj druze... Dobio sam akutnu lobanjobolju...:D
Evo, nesto sam nakucao... Pa ti iskoristi sta mozes, princip je tu...pa klikci dalje...ja nisam vise mogao...:D Cubase je po default-u otvorio tu midi traku sa HALion One i "Stereo GM" setom... ...uh... kakav težak shit od sounda...ali za programing me mrzelo da otvaram neka ludila... Onaj deo sa "fretles basom"... Tu isto treba ritmicka podloga, ali me ovo prvo iscedilo, pa se i tu igraj... Nisam uradio do kraja, ali to nije ni po(j)enta, nego da usmerim dalji rad na pesmici, i ima tu dosta jos, i aranzmanski i produkcijski prostora za debeo rad... Bubanj, ritam, nije melodijski instrument i ne moze se tako tretirati u ovom slucaju, ali je osnova, kičma, to isprati i bice ok... Ispravio sam malo i onaj "joj sto boli" prelaz (mada su svi uglavnom boleli), pa ces mozda morati i bas liniju da prilagodis (mada mozda i ne mora), ali mozda ne mora nista od svega ovoga, pa radi kako mislis...:D Mp3 preview Midi podvuci sad ovaj (džidži) midi tamo kod tebe, pa ce kud i kamo srecnije da zvuci bubanj, pa okaci... Pozdrav! |
Quote:
...Evo dokaz za to kako su oni koji su zaista veliki apsolutno nesebični. :) Who is the man?! Hahaha! Častim kada se sretnemo! :) ...Hm, da moraću promjeniti i bas na tim prelazima, ali neka :grin: |
All times are GMT +1. The time now is 01:20 PM. |