Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Zid (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=39456)

awacs 07-11-2011 02:08 PM

Re: Zid

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 316056)
ok, da ne bude da se vrtimo u krug, soba u sobi trenutno i nije najizvodljivija opcija za nas, prvo zbog ionako malog prostora (sve skupa, foley+mali control room = 8x4,7m), i niskog plafona (2.7). A i sredstva nam nisu preterano izda?na, tako da mislim da ćemo ipak ići logikom jednog ozbiljnog zida i pristojne količine izolacije sa unutra?nje strane istog. PA ako ne?to probija ispod 100, em se moramo prilagoditi tome, em moramo onda ipak malko i raspored rada usklađivati.

Pa naravno: http://www.rumski.com/forum/showpost...9&postcount=10

Pozdrav,

Vasa

Arthur 07-11-2011 02:27 PM

eto, izlazimo iz kruga :)

NLP 07-11-2011 04:51 PM

E pa tako i treba, da se ne zavrti u glavi:)

boggy 08-11-2011 03:38 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 316056)
.......PA ako ne?to probija ispod 100, em se moramo prilagoditi tome, em moramo onda ipak malko i raspored rada usklađivati.

To mozete odmah, bez dodatnih blokova i zidova.

DaBear 08-11-2011 12:19 PM

moze i rad u dve smene - dnevna i nocna !! :)

alavuk 08-11-2011 12:22 PM

ima li piva ? :)

Arthur 08-11-2011 04:15 PM

Ok, po?to smo se lepo isćaskali, back on track ;)

čini mi se da jest ceo ovaj topik sa moje strane postavljen malko zbrda zdola i grlom u jagode, a obzirom da sam popriličan laik iz polja akustike, preče?ljao bih par postavki :

1. Ako sam ja dobro razumeo, od specifične te?ine zida (po jedinici zapremine), zavisi njegova sopstvena rezonantna frekvencija, ispod koje taj zid ne predstavlja prepreku, a iznad koje predstavlja, relativno efikasnu prepreku. Ovo je jedini način na koji sam ja skontao va?e savete o maximalnoj te?ini zida.
Iz toga izvedeno, teorijski bi idealno bilo da ja u tu svrhu, jednostavno izlijem jedan deblji betonski zid, bez ikakvih ?upljina i razmaka, obzirom da je to verovatno najmasivnije re?enje? A onda, po?to to i nije preterano praktično, u to uklapam quakeov savet o duplom zidu od cigli ispunjenog peskom odnosno Pli?anov savet o betonskom bloku, takođe ispunjen peskom. Da li gre?im ili su ove te?ine manje od klasično betonskog zida?

Svestan sam činjenice da takav zid, kao veoma tvrda stvar, pretstavlja sam po sebi novi problem za unutra?nju akustiku, u smislu da bi se u re?iji koja bi bila opasana istim, mogli javiti novi stojeći talasi, koje bi posle morao dalje re?avati unutra?njom akustikom. Da li u ovom gre?im?

Gde u celoj toj postavci dolaze materijali poput kamene vune? koliko razumem, oni imaju lo?iju izolatorsku funkciju od čistog punog zida?

I stvarno se izvinjavam na vrćenju u krug, al činjenica je da trenutno nam ni bud?et ni dimenzije prostora (mada vi?e bud?et!) ne dozvoljavaju postavku sa plivajućim podom i plafonom. Shvatili ste da ćemo pre?iveti i ukoliko ne postigemo SAVR?ENU izolaciju od te re?ije, ali bar da dođemo do nečeg ?to je nama upotrebljivo, a to je maximalan učinak u ?irokom spektru bar do 100hz, jer ispod toga malo ?ta u foley-ima i postoji, barem za ove foleye koje mi mo?emo da radimo u prostojiri od 5x4.7 (ne mo?emo ba? snimati kamione, gepeke i slične krupne komade :) )

Dalje, vezano za same foleye, i?čitao sam bez mnogo uspeha u razumevanju, ?ta je to NC, i kakvog konkretnog značaja ima za snimanje unutar tog foley rooma? KOlko sam ja skontao to je neka kriva odziva same sobe, al ako bi neko voljan, preveo na srpski jezik, od kakvog je to konkretnog uticaja?

Plishani 09-11-2011 01:24 AM

1 Attachment(s)
Ajde, ja ću da počnem:

1. Taj pregradni izolacioni zid mora da ispunjava nekoliko uslova, od kojih su dva najva?nija: da bude vrlo te?ak (potrebna velika količina energije da bi se pomerio), da bude ?to je moguće čvr?ći, rigidniji, odnosno neelastičan (da ne bi rezonancijom provodio zvuk). Zato je re?enje sa peskom dobro, jer "umrtvljuje" zid. Pesak inače mora da bude potpuno suv kada se stavlja, jer će u protivnom vremenom, kako se bude su?io, gubiti te?inu i zapreminu, pa će njegovo mesto zauzeti vazduh...
Jako je va?no na ?ta se taj zid oslanja, jer ako je betonska ploča ispod zida podlo?na rezonanciji, onda će i čitav sklop ploča/zid provoditi zvuk.

2. Tačno je da je takav zid problem za unutra?nju akustiku, jer on sprečava da zvuk izadje iz prostora gde je nastao, ?to za posledicu ima odjek - reverberaciju.

3. Mineralna vuna i ostali slični materijali ne izoluje, nego apsorbuje. Te će? materijale koristiti da bi "upio" zvuk koji je ostao u prostoriji.

4. Ja ipak mislim da će ti dimenzije sobe biti veći problem od bud?eta, jer je prostor prilično nizak (2,7m)

5. NC - Noise Criteria, ili NR - Noise Rating je skup krivih koje defini?u na? subjektivni do?ivljaj osnovne buke nekog prostora, u opsegu izmedju 31,5 Hz i 8KHz. Naime, na?e čulo sluha ne do?ivljava jednako glasno zvuke istog nivoa na različitim frekvencijama. Da bi nam neki zvuk u području 31,5 Hz zvučao jednako glasno kao neki drugi zvuk u području 1KHz, jačine 20 dB, morao bi da bude jačine skoro 70 dB! Evo i grafikona:
Attachment 10594
6. Konkretna posledica osnovnog ?uma (buke, background noise) svakog studija je uspostavljanje donje granice za najti?i zvuk koji u tom prostoru mo?e? da snimi?. Foley je najvećim delom sitno ?u?kanje (osim ako radi? poslove za video igre, gde je sve po principu "udri ?to jače") i zahteva izuzetno tihe prostore. Moj studio u Lisabonu je NR-0 (odnosno biće, kad ga potpuno zavr?im) i odrao sam se od posla dok sam do?ao do tog rezultata...

7. Ako ikako bude moguće, predvidi mesto za solidan bass trap u prostoru za snimanje.

Eto toliko, za sada.

All times are GMT +1. The time now is 07:28 AM.