Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Gde je gre?ka (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37426)

Znak 25-03-2011 02:34 PM

Re: Gde je gre?ka

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 302709)

Ali, on topic.

Sam da podsetim, topic je o tome da li se čuje u onom snimku kako klopara mehanizam hi-hata. Snare replacement sam pomenuo onako uzgred...

Surfer 25-03-2011 02:53 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 302714)
Sam da podsetim, topic je o tome da li se čuje u onom snimku kako klopara mehanizam hi-hata. Snare replacement sam pomenuo onako uzgred...

Ja sam poslu?ao na slu?alicama i nisam čuo nikakav problem

Znak 25-03-2011 03:06 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 302715)
Ja sam poslu?ao na slu?alicama i nisam čuo nikakav problem

Evo bubnja, tu se čuje:

http://soundcloud.com/ddjuric/kloparanje

awacs 25-03-2011 03:14 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 302714)
da li se čuje u onom snimku kako klopara mehanizam hi-hata.

Jok more, za?to se opterećuje? time?

Kao ?to reče Big Bockie - nije problem u tehničkim gre?kama. Problem je u tome kako je (i ?ta) odsvirano. Da se nadove?em na Vračevu/DaBear-ovu opasku o bubnjarevoj "razigranosti": čoveku prosto ne polazi za rukom da u isto vreme bude i razigran i ritmičan/muzikalan. A vala i gitarske fraze (pa i bas u velikoj meri) su onako nedefinisane, pa sve zvuči kao da se svako razigrava za sebe, a nigde zajedničkog groovea. E, zato treba da snimite ponovo, a ne zbog tehnikalija.

Pozdrav,

Vasa

awacs 25-03-2011 03:18 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 302718)

Ma... to ti čuje? zato ?to zna? ?ta hoće? da čuje? :wink: Ja čujem samo svađu u tempu/ritmu/groove-u između kicka i dobo?a :wink:

Pozdrav,

Vasa

Surfer 25-03-2011 03:23 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 302718)

Mislim da nisi napisao u čemu je problem i stavio ovaj link samo sa bubnjem, da nitko ne bi čuo nikakav problem.

Znak 25-03-2011 04:09 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 302719)
Jok more, za?to se opterećuje? time?

Kao ?to reče Big Bockie - nije problem u tehničkim gre?kama. Problem je u tome kako je (i ?ta) odsvirano. Da se nadove?em na Vračevu/DaBear-ovu opasku o bubnjarevoj "razigranosti": čoveku prosto ne polazi za rukom da u isto vreme bude i razigran i ritmičan/muzikalan. A vala i gitarske fraze (pa i bas u velikoj meri) su onako nedefinisane, pa sve zvuči kao da se svako razigrava za sebe, a nigde zajedničkog groovea. E, zato treba da snimite ponovo, a ne zbog tehnikalija.

Rekoh već, trebaće nam vi?e desetina tejkova po pesmi da napravimo stvari kako dolikuje. To i jeste razlog za?to nam treba sopstveni prostor za snimanje. Zasad nam sve zvuči neuporedivo bolje i čvr?će kad snimamo u?ivo bubanj/bass/gitara nego na klik (kao u ovom slučaju).

Quote:

Originally Posted by Surfer
Mislim da nisi napisao u čemu je problem i stavio ovaj link samo sa bubnjem, da nitko ne bi čuo nikakav problem.

Mene zeza ?to sam to slu?ao u?ivo dok je snimano, pa mi i u miksu non-stop odzvanja. Jednostavno nemam osećaj koji je nivo tolerancije takvih stvari pri snimanju bubnjeva.

Arthur 25-03-2011 04:29 PM

moja standardna studijska praksa je da snimam bubnjara u maximalno 5 tejkova, prosečno, jer ako je dobar, kaže mi šta ima u prvih 2-3, a ako je loš, posle 5-6, postaje još gori. Snimam tejkove jedan preko drugog, pa onda koristim laneove iz Cubasea da napravim od toga jedan čestit celovit tejk. I od babe čas posla nastaje devojka ;) U zadnjih godinu dana, nisam imao sešn gde je bubanj za ceo album oduzeo više od 3 radna dana, sa sve nameštanjem sounda i štimovanjem. Posle ovisno o tome koliko je loš bubnjar, provedemo još x ili xy dana u editingu. Ali dobijemo jako jako zdrav i ubedljiv rezultat

DaBear 25-03-2011 04:47 PM

Arthur je kako vidim ODLICNO razradio sistem ! Bravo

awacs 25-03-2011 05:34 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 302728)
Zasad nam sve zvuči neuporedivo bolje i čvr?će kad snimamo u?ivo bubanj/bass/gitara nego na klik (kao u ovom slučaju).

Pa u tom slučaju prosto zajebite klik! Ako bolje zvučite kad svirate kao trio bez klika - snimajte se odmah kao trio (bez klika), pa i po cenu siroma?nijeg ozvučavanja bubnja ili čega već (zbog nedostatka mikrofona ili izolacije instrumenata).

U okviru sistema rada za koji ste odlučili sigurno nećete postići ni tonsku ni muzičkotehničku perfekciju, koliko god se trudili. Ono na čemu pak ima smisla insistirati je zajedni?tvo benda, autentičnost izvođenja u datom trenutku, takve stvari, makar po cenu tehničke "traljavosti". Insistirajte na onome ?to vam najbolje ide (zajednička svirka, kako ka?e?) umesto da tro?ite energiju na re?avanje tehničkih detalja. U suprotnom ćete dobiti izvođenja koja nit' smrde nit' miri?u, sa zvukom koji nit' smrdi nit' miri?e. Jebiga, ne verujem da vam je to cilj.

Jeste off topic, ali ne?to me ba? briga za to :wink:

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 04:29 AM.