Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Novi prostor, akustika? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37418)

djzmaj 18-04-2011 11:40 PM

Re: Novi prostor, akustika?

Probao sam jos nesto... Low end, bass je po coskovima sobe OGROMAN i Glasan, sto je valjda ok dok se ne tretira? Prosto receno, ozvanjanja, reverba ima...

Uradio sam ovo: Imam kick koji koristim vec dugo i koji sam cuo na mnogo mesta, i zaista znam kako treba da zvuci. Slusao sam ovde i ne mogu da mu cujem sub, onaj punch na ovom mestu gde sedim, dakle fali mu "deo"...

Uradio sam i ovo: (to sam probao na prethodnom mestu gde mi je oprema stajala privremeno). Uzeo sam sine wave oscilator i krenuo "odozdo" ka gore. Znaci upaljen oscilator na kanalu, Volume na kanalu je fiksiran, takodje i na izlazu, samo menjam frekvencije i pricam kako koji deo cujem. Pocinjem da cujem vec na 29hz (da, imam vufer) kako zvuk dolazi. Polako se pojacava do nekih 150hz (dakle cujem, ali nekako tiho) i onda na 160hz se naglo pojaca (mozda tu i ima neki peak neki) i dalje ka "gore" je sve, koliko od prilike cujem, jednako glasno i jasno.

Dakle, ovo dole sto cujem mi se ne svidja, mozda bi trebao da probam da opet okenem monitore po "duzini" pa tako da testiram malo detaljnije kao sto sam ovde uradio, mozda bi se tako nesto promenilo?
Rekao sam vam sta sam uspeo da cujem, mozda to moze da vam pomogne pri razmisljanju.
Hvala :)

Eomsy 20-04-2011 04:44 PM

Samo ti rotiraj zvučnike dok ti se zvučna slika ne dopada "bolje" od prethodne, a to podrazumjeva pomicanje zvučnika naprijed - nazad po osi slu?anja ... Dipove i peakove će? imati ... a kad tretira? kutove, već će? uočiti promjene. No, ako misli? ostaviti poziciju slu?anja ovako kako si slikao, te?ko da će? moć tretirati prve refleksijske povr?ine, tj. onu na lijevoj strani gdje su ti staklena vrata ... mo?da jedino sa nekim mobilnim gobom?

Zadnji zid će? svakako morati jako tretirati .. ali fora je ak ti pogled kroz prozor gleda u prirodu :D ...

djzmaj 20-04-2011 06:44 PM

OK... Veceras cu jos sa prijateljem da premestim nekako drugacije slusanje pa tako da sedim dan dva, da cujem sta se tako dogadja. Pravo da vam kazem, ovako kako mi sad sve stoji, --mogu-- da cujem sve sto mi treba, ali mi je zvuk nekako "prljav" i jako brzo se umorim od slusanja? To je valjda zbog svih tih refleksija.

Posto cu veceras probati opet po duzini sobe da stavim slusanje, jel bolje da ova vrata budu IZA ili ISPRED mene dok sedim? Ima li tu nekih pravila? Znam da bi prva refleksija trebala da bude ne prekidajuca (cist zid) a ovo su vrata skoro preko celog zida pa mozda to ima neke veze?

Sto se tretiranja tice, nece mi biti problem da napravim naku varijantu apsorbera koji ce se pomerati :) ...a i od tih velikih vrata, skoro NIKAD se nece otvarati sva, samo ona jedna koja su otvorena na slici.
I jos nesto u vezi apsorbera za pocetak, uskoro bi trebao da idem na stovariste po jos neki materijal pa sam mislio da kupim i materijal za apsorbere. Pravicu one kao sto si ti (Eomsy) pravio jer nemam bas mogucnosti da izbusim onoliko rupica sa strane, morao bi jednu po jednu. Mogu da izbusim nekoliko na ovom modelu sa Vazdusnim dzepom ako je to znacajno? Znaci 10cm vuna +5cm vazduh+ 10cm vuna. Dakle 25cm debljina apsorbera. ...zbog cega sam sve ovo pisao... DA LI JE IVERICA odgovarajuci materijal za taj okvir apsorbera?

Eomsy 20-04-2011 07:50 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304483)
OK... Veceras cu jos sa prijateljem da premestim nekako drugacije slusanje pa tako da sedim dan dva, da cujem sta se tako dogadja. Pravo da vam kazem, ovako kako mi sad sve stoji, --mogu-- da cujem sve sto mi treba, ali mi je zvuk nekako "prljav" i jako brzo se umorim od slusanja? To je valjda zbog svih tih refleksija.

Jep ! Strop, desni zid, ZADNJI :shock: .. sve je to upravo ono ?to te umara, jer ne čuje? dobro :wink: ...

Quote:

Posto cu veceras probati opet po duzini sobe da stavim slusanje, jel bolje da ova vrata budu IZA ili ISPRED mene dok sedim? Ima li tu nekih pravila? Znam da bi prva refleksija trebala da bude ne prekidajuca (cist zid) a ovo su vrata skoro preko celog zida pa mozda to ima neke veze?

Ovdje sam te malo fulao!? Ako gldea? u ogromna vrata, ona ti nisu prva refleksija !!! Nego su ti lijevo/desno i plafon prva refleksija! Najlak?e za znat gdje su tiprve refleksije ti je fora sa ogledalom. Uzme? frenda, otvori? mu pivu (to mu je nadnica :D), da? mu ogledalo u ruku, ti sjedne? u zami?ljeni "sweet spot", a on pomiče ogledalo po zidu (lijevi i desni) u razini tvoje glave i kada u ogledalu vidi? svoje zvučnike, to su ti prve refleksije!!! To ti je za buduće slaganje tretmana :D. Na pitanje kaj je bolje? Mora? da vidi?, odnosno čuje?! Staklo, tj ta vrata, bi trebalo da propu?ta bass frekve vi?e nego goli zid, ?to znači da se manje reflektiraju nazad, ali opet treba? da slu?a?. Postupi kako sam ti rekao, kada se postavi? po du?ini, pomjeraj sweetspot naprijed nazad, pa zvučnike bli?e dalje. Meni je pomak od 7 cm sweet spota utjecalo na određenojfrekvenciji u donjem spektru od 10-ak Db!! I to u tretiranom prostoru !!! Mo?e? zamisliti kako je u tvom :wink: ...

Quote:

Pravicu one kao sto si ti (Eomsy) pravio jer nemam bas mogucnosti da izbusim onoliko rupica sa strane, morao bi jednu po jednu.

Stari! A ?to misli? kako se to inače radi? 10 po 10?!
Quote:

Mogu da izbusim nekoliko na ovom modelu sa Vazdusnim dzepom ako je to znacajno?

Jok! Ako ima? air gap, ne bu?i? rupe, jer onda sound u tom gapu curi van, te ti absorber ne radi kako treba!
Quote:

Znaci 10cm vuna +5cm vazduh+ 10cm vuna. Dakle 25cm debljina apsorbera. ...zbog cega sam sve ovo pisao... DA LI JE IVERICA odgovarajuci materijal za taj okvir apsorbera?

Ma mo?e, al ti iverica izgleda za k... ako ju misli? imati kao zavr?nu povr?inu absorbera. Preporučam jelovinu ili mdf.

djzmaj 20-04-2011 08:51 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 304485)
Ovdje sam te malo fulao!? Ako gldea? u ogromna vrata, ona ti nisu prva refleksija !!! Nego su ti lijevo/desno i plafon prva refleksija! Najlak?e za znat gdje su tiprve refleksije ti je fora sa ogledalom. Uzme? frenda, otvori? mu pivu (to mu je nadnica :D), da? mu ogledalo u ruku, ti sjedne? u zami?ljeni "sweet spot", a on pomiče ogledalo po zidu (lijevi i desni) u razini tvoje glave i kada u ogledalu vidi? svoje zvučnike, to su ti prve refleksije!!! To ti je za buduće slaganje tretmana :D. Na pitanje kaj je bolje? Mora? da vidi?, odnosno čuje?! Staklo, tj ta vrata, bi trebalo da propu?ta bass frekve vi?e nego goli zid, ?to znači da se manje reflektiraju nazad, ali opet treba? da slu?a?. Postupi kako sam ti rekao, kada se postavi? po du?ini, pomjeraj sweetspot naprijed nazad, pa zvučnike bli?e dalje. Meni je pomak od 7 cm sweet spota utjecalo na određenojfrekvenciji u donjem spektru od 10-ak Db!! I to u tretiranom prostoru !!! Mo?e? zamisliti kako je u tvom :wink: ...

Nisam siguran da sam te razumeo u vezi ovih prvih refleksija. Evo pogledaj sliku, pa cemo ovako da se razumemo. U ovom slucaju, kada mi ovako stoji slusanje, gde bi trebalo da se traze "prve" refleksije, na kojim povrsinama?
Za slucaj da ne vidite:
Levo pise "Vrata LEVO"
Gore Pise "Zid ISPRED"
Desno pise "Zid DESNO"
Dole pise "Zid IZA"

Quote:

Pa ne, ali ako vec nemam neki automatizovan nacin da uradim ovakav apsorber, radicu onaj drugi model jer vec nema neke bitne razlike osim u izradi :)

boggy 20-04-2011 08:52 PM

Quote:

Jep ! Strop, desni zid, ZADNJI :shock: .. sve je to upravo ono ?to te umara, jer ne čuje? dobro :wink: ...

Jok! Ako ima? air gap, ne bu?i? rupe, jer onda sound u tom gapu curi van, te ti absorber ne radi kako treba!

Ma mo?e, al ti iverica izgleda za k... ako ju misli? imati kao zavr?nu povr?inu absorbera. Preporučam jelovinu ili mdf.

Slazem se sa svim sto si rekao.
Bravo Eomsy!

pozdrav

bogi

Eomsy 20-04-2011 10:09 PM

@ Boggy :D

@ Zmaj "koji oće već da leti" :grin:

Na tvoje ...

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304489)
[I][B]Posto cu veceras probati opet po duzini sobe da stavim slusanje ... Znam da bi prva refleksija trebala da bude ne prekidajuca (cist zid) a ovo su vrata skoro preko celog zida pa mozda to ima neke veze?

... sam zaključio da u tom slučaju smatraš svoja velika vrata prvim refleksijama, što ona tada nisu, no da ti objasnim prema tvojoj zadnjoj skici što su ti prve reflekse :grin:. Znači, ovako kako ti je sada, vrata lijevo, zid desno i strop su ti prve refleksije! Gledaj to geometrijski. Zvuk putuje u svim smjerovima, tamo gdje se prvo odbija i vraća tebi u uho ti je PRVA REFLEKSIJA. Kužiš? :wink: Jednostavno, kut dolaska vala zvuka je jednak kutu odlaska vala (ako je odbojna površina ravna), pa time kada staviš ogledalce (naravno ako ti frend već nije pijan od "hmeljne nadnice", pa leluja :D) na lijevi/desni zid od pravca u kojem gledaš i vidiš svoje monitore, TO TI JE PRVA REFLEKSIJA.
Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304489)
Pa ne, ali ako vec nemam neki automatizovan nacin da uradim ovakav apsorber, radicu onaj drugi model jer vec nema neke bitne razlike osim u izradi :)

Stupna bušilica, aku bušilica ili plain ordinery strujna bušilica ti je automatizacija najveća 8-). Da bitne razlike nema, ne možeš tvrditi bez ozbiljnih mjerenja koja nemožeš izvesti .. kao ni ja!

djzmaj 20-04-2011 10:14 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 304498)
Znači, ovako kako ti je sada, vrata lijevo, zid desno i strop su ti prve refleksije! Gledaj to geometrijski. Zvuk putuje u svim smjerovima, tamo gdje se prvo odbija i vraća tebi u uho ti je PRVA REFLEKSIJA. Ku?i?? :wink: Jednostavno, kut dolaska vala zvuka je jednak kutu odlaska vala (ako je odbojna povr?ina ravna), pa time kada stavi? ogledalce (naravno ako ti frend već nije pijan od "hmeljne nadnice", pa leluja :D) na lijevi/desni zid od pravca u kojem gleda? i vidi? svoje monitore, TO TI JE PRVA REFLEKSIJA.

To prijatelju :)
Idem po gajbu piva pa da teram ortaka da se seta po plafonu sa ogledalom :D
Zezanje... Probacu ja veceras da premestim pa vam se javljam sutra sa utiscima ;)

djzmaj 21-04-2011 04:28 AM

2 Attachment(s)
...opet sam seo (prilegao) i razmisljao pre nego sto premestim bilo sta... Kako bi bilo najbolje postaviti slusanje, a da neka pravila sto potpunije budu ispunjena...
Prve refleksije, u ovom slucaju kako mi sada stoji oprema su zid desno i vrata levo (ok, plafon, on je uvek isti). U tom slucaju simetrija? Nema je...
Da li na tretiranje tih prvih refleksija utice to sto se odbijaju od razlicitih povrsina? Da li bi zbog toga imao razlike u zvuku leve i desne strane... stereo slika?

Jedina varijanta kako bih mogao da postavim a da mi sa leve i desne strane bude ista povrsina je kao na ovoj slici:
Attachment 9543
Ali tako imam velika vrata ispred sebe.
Jel to lose u akustici?

Druga varijanta je ovo:
Attachment 9544
ali tu pak imam vrata sa svoje leve strane i zadnji "zid" su mi opet vrata...

Nemojte pogresno da me shvatite. Ne mrzi me da premestam opremu pa da slusam dan dva pa premestam opet, ne, nego jednostavno na osnovu iskustva bih voleo da znam sta mislite, kako biste VI postavili slusanje u ovakvoj prostoriji i na osnovu znanja, kako ne biste dozvolili da oprema stoji u prostoriji (vrata ovde, zid onde, prozor ovde)?

Jednostavno vidite koliko mi pitanja padne na pamet kad god krenem da razmisljam o tome kako bi mogao da probam da postavim slusanje, oko toga mi treba pomoc.
Hvala i pozdrav :)

boggy 21-04-2011 04:44 AM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304515)
...........
Jednostavno vidite koliko mi pitanja padne na pamet kad god krenem da razmisljam o tome kako bi mogao da probam da postavim slusanje, oko toga mi treba pomoc.

Pa probaj, to znaci postavis na neki nacin pa probas, pa kasnije postavis na drugi nacin pa (opet) probas... itd.
Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304515)
Hvala i pozdrav :)

Nema na cemu.

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 07:06 PM.