![]() |
Re: Novi prostor, akustika?
Probao sam jos nesto... Low end, bass je po coskovima sobe OGROMAN i Glasan, sto je valjda ok dok se ne tretira? Prosto receno, ozvanjanja, reverba ima...
Uradio sam ovo: Imam kick koji koristim vec dugo i koji sam cuo na mnogo mesta, i zaista znam kako treba da zvuci. Slusao sam ovde i ne mogu da mu cujem sub, onaj punch na ovom mestu gde sedim, dakle fali mu "deo"... Uradio sam i ovo: (to sam probao na prethodnom mestu gde mi je oprema stajala privremeno). Uzeo sam sine wave oscilator i krenuo "odozdo" ka gore. Znaci upaljen oscilator na kanalu, Volume na kanalu je fiksiran, takodje i na izlazu, samo menjam frekvencije i pricam kako koji deo cujem. Pocinjem da cujem vec na 29hz (da, imam vufer) kako zvuk dolazi. Polako se pojacava do nekih 150hz (dakle cujem, ali nekako tiho) i onda na 160hz se naglo pojaca (mozda tu i ima neki peak neki) i dalje ka "gore" je sve, koliko od prilike cujem, jednako glasno i jasno. Dakle, ovo dole sto cujem mi se ne svidja, mozda bi trebao da probam da opet okenem monitore po "duzini" pa tako da testiram malo detaljnije kao sto sam ovde uradio, mozda bi se tako nesto promenilo? Rekao sam vam sta sam uspeo da cujem, mozda to moze da vam pomogne pri razmisljanju. Hvala :) |
Samo ti rotiraj zvučnike dok ti se zvučna slika ne dopada "bolje" od prethodne, a to podrazumjeva pomicanje zvučnika naprijed - nazad po osi slu?anja ... Dipove i peakove će? imati ... a kad tretira? kutove, već će? uočiti promjene. No, ako misli? ostaviti poziciju slu?anja ovako kako si slikao, te?ko da će? moć tretirati prve refleksijske povr?ine, tj. onu na lijevoj strani gdje su ti staklena vrata ... mo?da jedino sa nekim mobilnim gobom?
Zadnji zid će? svakako morati jako tretirati .. ali fora je ak ti pogled kroz prozor gleda u prirodu :D ... |
OK... Veceras cu jos sa prijateljem da premestim nekako drugacije slusanje pa tako da sedim dan dva, da cujem sta se tako dogadja. Pravo da vam kazem, ovako kako mi sad sve stoji, --mogu-- da cujem sve sto mi treba, ali mi je zvuk nekako "prljav" i jako brzo se umorim od slusanja? To je valjda zbog svih tih refleksija.
Posto cu veceras probati opet po duzini sobe da stavim slusanje, jel bolje da ova vrata budu IZA ili ISPRED mene dok sedim? Ima li tu nekih pravila? Znam da bi prva refleksija trebala da bude ne prekidajuca (cist zid) a ovo su vrata skoro preko celog zida pa mozda to ima neke veze? Sto se tretiranja tice, nece mi biti problem da napravim naku varijantu apsorbera koji ce se pomerati :) ...a i od tih velikih vrata, skoro NIKAD se nece otvarati sva, samo ona jedna koja su otvorena na slici. I jos nesto u vezi apsorbera za pocetak, uskoro bi trebao da idem na stovariste po jos neki materijal pa sam mislio da kupim i materijal za apsorbere. Pravicu one kao sto si ti (Eomsy) pravio jer nemam bas mogucnosti da izbusim onoliko rupica sa strane, morao bi jednu po jednu. Mogu da izbusim nekoliko na ovom modelu sa Vazdusnim dzepom ako je to znacajno? Znaci 10cm vuna +5cm vazduh+ 10cm vuna. Dakle 25cm debljina apsorbera. ...zbog cega sam sve ovo pisao... DA LI JE IVERICA odgovarajuci materijal za taj okvir apsorbera? |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
1 Attachment(s)
Quote:
Za slucaj da ne vidite: Levo pise "Vrata LEVO" Gore Pise "Zid ISPRED" Desno pise "Zid DESNO" Dole pise "Zid IZA" Quote:
|
Quote:
Bravo Eomsy! pozdrav bogi |
@ Boggy :D
@ Zmaj "koji oće već da leti" :grin: Na tvoje ... Quote:
Quote:
|
Quote:
Idem po gajbu piva pa da teram ortaka da se seta po plafonu sa ogledalom :D Zezanje... Probacu ja veceras da premestim pa vam se javljam sutra sa utiscima ;) |
2 Attachment(s)
...opet sam seo (prilegao) i razmisljao pre nego sto premestim bilo sta... Kako bi bilo najbolje postaviti slusanje, a da neka pravila sto potpunije budu ispunjena...
Prve refleksije, u ovom slucaju kako mi sada stoji oprema su zid desno i vrata levo (ok, plafon, on je uvek isti). U tom slucaju simetrija? Nema je... Da li na tretiranje tih prvih refleksija utice to sto se odbijaju od razlicitih povrsina? Da li bi zbog toga imao razlike u zvuku leve i desne strane... stereo slika? Jedina varijanta kako bih mogao da postavim a da mi sa leve i desne strane bude ista povrsina je kao na ovoj slici: Attachment 9543 Ali tako imam velika vrata ispred sebe. Jel to lose u akustici? Druga varijanta je ovo: Attachment 9544 ali tu pak imam vrata sa svoje leve strane i zadnji "zid" su mi opet vrata... Nemojte pogresno da me shvatite. Ne mrzi me da premestam opremu pa da slusam dan dva pa premestam opet, ne, nego jednostavno na osnovu iskustva bih voleo da znam sta mislite, kako biste VI postavili slusanje u ovakvoj prostoriji i na osnovu znanja, kako ne biste dozvolili da oprema stoji u prostoriji (vrata ovde, zid onde, prozor ovde)? Jednostavno vidite koliko mi pitanja padne na pamet kad god krenem da razmisljam o tome kako bi mogao da probam da postavim slusanje, oko toga mi treba pomoc. Hvala i pozdrav :) |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 07:06 PM. |