![]() |
Re: Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju?
Quote:
pozdrav bogi |
Re: Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju?
Quote:
Mozda je to razlog sto sam "zustro" reagovao... iskustvo mi govori da je svaki srpski profesor koji je dobio zadatak da napravi plan i program za neki predmet, uvek pokusavao da napravi sebi spomenik a ne program... i da je to uvek bilo ili previse saseceno ili previse opsirno.... Pogotovo su mi diskutabilni programi za tehnicke srednje skole gde se bez ozbiljnog znanja matematike, djaci uvode u prilicno ozbiljne oblasti osnova elektrotehnike, po sistemu "ko prezivi, nek prica". Nisam, ali stvarno nisam primetio da smo se proslavili programima za nize tehnicko obrazovanje, i da smo klince rasteretili suvisnih i TESKO razumljivih stvari. Takodje vidim i ovde problem vrlo cesto... postavljaju se pitanja gde mi se u glavi odmah stvori lanac predmeta koje treba nauciti i poloziti ispit iz toga da bi se neki naizgled smesni detalj objasnio... i tu najcesce objasnjenja NEMA, jer, opet iz licnog iskustva, ako krenem sa pravim objasnjenjem... auditorijum me optuzi da "filozofiram"... i u svakom slucaju ne valja... E ZATO mislim da ozbiljnije tehnikalije ostanu kao "izborni predmet" nek uci svako prema svojim afinitetima.. i to nema sta da trazi u programu skole za mixing inzenjere... Evo da uzmemo kompresor. Radi se korekcija gaina na osnovu detekcije anvelope tog signala koji se kompresuje ili nekog drugog (side chain) 1. FET tip... kako cemo objasniti kako FET moze da regulise gain ako nismo objasnili kako je FET konstruisan... kako cemo objasniti konstrukciju FET-a ako nismo objasnili PN spoj (Dioda).... kako cemo objasniti PN spoj bez kvantne fizike, kako cemo ... itd.... mrka kapa! Onda se dovijamo decjim objasnjenjem da je fet slican vodovodnom ventilu .. pa kad ga odvrnes vise on pusti vise... itd... pa smo kao nesto objasnili. 2. Opticki tip... imamo izvor svetlosti i fotoosetljivi element... i jedan i drugi mogu biti opet delovi mikroelektronike i kvantne fizike pa smo opet u corsokaku... da ne ponavljam 3. VCA tip, prvo treba da se objasni da imamo mnozacki element koji daje V=Vx*Vy kao upravljanje gainom... on se pravi od tranzistora u vidu mnozackih celija... pre toga moramo objasniti sta je tranzistor (bipolarni)... a pre toga... i opet u krug... itd... Svi ti problemi izazivaju da se programi u skolama ili rasplinu ili budu toliko saseceni da citaocu ostaje MISTERIJA daleko veca od funkcionisanja sprave, kada gleda samo delove te sprave... to je neko moje licno misljenje.... otpirilike zato ne volim proucavanje tehnike na nacin kako se to do sada radilo u nasim skolama.. i ako je neko to jednostavno izbacio ... smatram to postenijim... koga zanima nek uci sam.. ima sada toliko knjiga samo treba volje. opet sam se raspisao pozdrav bogi |
ja ti lepo rekoh da odeš da se negde baviš konstruktivnim učešćem u radu foruma, a ti još uvek ovde trošiš sate na razglabanje o nečemu petom, i još si mi kratak istorijat sukoba dao. Stvarno nemam daljnjeg komentara, možda ti tako pružim podsticaj da se resetuješ i odeš na neku drugu korisnu temu.
|
Quote:
|
Nemoj tako Arthure.... barem je lokalizovan spammer squad! :D
pozdrav bogi |
Quote:
Razapese me ljudi koji smatraju da je egzibicionizam koristiti bilo koju spravu za obradu zvuka van racunara, a pri tome ne mislim samo na tebe cika Psionic, kao da sam ja neko ko je popljuvao racunarsku tehnologiju,i terao ljude da rade drugacije. Sve vreme vicem kako i sam radim ITB a o ostalom iznosim samo svoje licno iskustvo i nikoga ne teram da bilo sta radi, cak sam i preporucivao da to ne radi iko ko ne zna zasto bi to radio, eto uzmi pa citaj... Pa znas kako, evo izvini ako nisam razumeo salu, malo mi je delovalo neozbiljno da se iznese teza o nekom i dalje siroko prihvacenom nacinu rada, pa da se to nazove egzibicionizmom, a ista ta firma u kojoj radis, koja god da je,a nema ih puno (i ja sam neko vreme proveo u jednoj takvoj), je do vrrrlo skoro koristila istu takvu opremu i presla na jeftiniju zbog nemogucnosti da odrzava postojecu (koju btw nisu pipnuli jedno deceniju, a rabili je 100 na sat!), a ne zbog toga sto je lagodniji i brzi rad... I onda smajli i sve je u redu? Nisi me iznervirao. Bio sam pomalo zacudjen da se koristi pomalo klimav termin "analogna traka"... Pa sam se i ja malo nasalio...:D No, evo i ja sam totalno offtopic... Neophodnost poznavanja tehnickog dela svakog uredjaja koji koristimo... ...opet imho mislim da nije potrebno u nekoj meri koja prevazilazi okvire onoga koliko je potrebno da se uredjaj pravilno koristi. Isto se moze primeniti na trke formula, pa sumnjam da vozac F1 u poslednjem krugu pred pobedu razmislja o leguri koja je koriscena za izradu bloka motora bolida koji vozi. Detaljno tenicko znanje o automobilu ne cini dobrog vozaca. Treba da zna koliko mu je potrebno da vozi. Ako neko poznaje arhitekturu procesora na svom racunaru, to ne predstavlja bas nikakav garant kvaliteta muzicke produkcije od strane tog nekog. Tehnicko obrazovanje da, ali u meri u kojoj je neophodno. |
Pisanje postova na kompjuteru ponekad moze da ode u nezeljenom pravcu. Na primer ja zelim nesto da kazem, ali citalac shvati to na svoj nacin, obrati paznju na nesto napisano usput... Citava ova tema je tako nastala. Npr - eto to za analognu traku. Pojma nisam imao zasto je to citirana recenica :) Sad, kad si mi skrenuo paznju, vidim. Mozda magnetna traka, ili analogno snimljeno na traku... Ali eto. Vec smo zakljucili da mi to pisanje nesto ne ide, pa cu samo kratko - da ne bude da ignorisem :)
Quote:
Softver pruza komociju u radu, ali i on ima svoje nedostatke. Ume on da pucka i krcka i te kako... Quote:
Sto se te nove opreme tice - dobili smo par Technics profi CD plejera (stvarno su dobri, citaju sve) Rad sa njima je pesma - u odnosu na trake koje se pocepaju kad se premotava sa pogresnim rolnama i prebrzo, pa kad ispadnu i rasture se 5 min pre pocetka predstave, pa trazenje obelezenih numera na njima (znam da postoje magnetofoni koji nisu tako "glupi", tj ne kidaju trake i sl...) A za kvalitet zvuka - diskutabilno. 44100Khz na 16bita protiv ostarele opreme koja je odsluzila svoje. Mozda bi i vredelo muke da je ta analogna oprema novija i ocuvanija. Inace sva ta stara analogna oprema menja svojstva vremenom i treba je odrzavati inace ne vredi mnogo... Jos jednom se izvinjavam ako sam bio malo melodramatican :banghead::rotfl: A sto se tice topica - ja sam vec rekao da se slazem sa bogijem, mada je ostalo otvoreno ono pitanje o zaposljavanju u studiju... Ako neko ima nesto pametno da kaze ili doda - nek navali. |
All times are GMT +1. The time now is 10:27 AM. |