Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Monitori ZUJE...... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=34137)

awacs 12-08-2010 01:58 PM

Re: Monitori ZUJE......

He, a ja onako ko pravi Indijanac da pitam: da li su oba zvučnika recimo podjednako udaljena od računara? Ili recimo monitora? I da li recimo dotični zvučnik podjednako zuji ako se udalji od računara/monitora? Pre nego ?to bilo ko počne da se smeje neka ponovo pročita početak ovog posta :)

Pozdrav,

Vasa

boggy 12-08-2010 02:02 PM

Quote:

Originally Posted by Maiv (Post 284749)
Zvucna kartica i zvucnici su mi spojeni balansiranim kablom...ak na to mislis?

... da, na to mislim... i jos jednom... kada zamenis kablove nastavi da zuji samo taj isti monitor?
Da li si probao fizicki da ih pomeris od grafickog monitora? da li se tada ista menja?

pozdrav

bogi

boggy 12-08-2010 02:05 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 284750)
......Pre nego što bilo ko počne da se smeje neka ponovo pročita početak ovog posta :)
....

Slicno pitanje sam i ja postavio ne videci prethodno sta si ti pitao... tako da cemo obojica biti indijanci kojima trebaju da se smeju "strucnjaci"... mada (najiskrenije) sumnjam da te to uopste moze utesiti :) :rolleyes:

pozdrav

bogi

Maiv 12-08-2010 02:07 PM

Odspojim ih, stavim lijevi(koji zuji) na desnu stranu a desni na lijevu, ukopcam ih (znaci sad je svaki na kontra kablu) i dalje zuji ovaj koji je i zujao...kabl i pozicija ne mijenjaju nista...

Kladim se da tip na servisu nije uvidio nikakve probleme posto nije bilo ostalih dijelova lanca s kojima problem nastaje

boggy 12-08-2010 02:13 PM

Quote:

Originally Posted by Maiv (Post 284754)
........

Kladim se da tip na servisu nije uvidio nikakve probleme posto nije bilo ostalih dijelova lanca s kojima problem nastaje

Da... to i mene brine.

pokusaj da vezes nebalansiranim kablom pa javi ako ima promena.

Takodje pokusaj da povezes balansiranim kablom kod koga si otkacio oklop na kablu sa pina 1 u konektoru prema zvucnicima (ako ti monitori nemaju "ground-lift" prekidac, to je jedini nacin) pa opet javi utiske.

Takodje proveri da li imas vezu za uzemljenje na kablovima za napajanje zvucnika... bez obzira sto sve moze da izgleda da je ispravno... proveri "zujalicom" na nekom multimetru

pozrav

bogi

ELEKTROIVO 12-08-2010 03:13 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 284745)
Ne, ne znaci. Ako jedan od para uspeva da se izbori sa tim smetnjama, a drugi ne... onda se ovaj drugi proglasava neispravnim i popravlja.

Menjaju performanse, bolje reci.
Originalno napajanje nekog uredjaja i karakteristike mrezne instalacije je nesto sto se ocekuje da korisnik ima u lancu... bez ikakvih medju stepena. Sve dodatno je njegov problem.

Nista od toga nije ni prineti karakteristikama elektricne mreze. Takodje veoma malo postoji kvalitetnih uredjaja tog tipa na trzistu i nisu uopste jeftini.

To sto mozes imati "neki komad opreme koji radi na 110V" je stvar tvog izbora, svi ozbiljniji moderni proizvodi se prave za oba naponska standarda.

Hm... navedi konkretno koji to "newsletteri" i "publikacije" navode eksplicitno da se koriste razdvojni transformatori ako jedan od zvucnika ima pojacalo koje zuji... a drugi ne

pozdrav

bogi

upravo radi toga što se problem manifestira samo kada radi monior od kompjutera nemožeš izbaciti iz računice njegov utjecaj... i zbog toga priču moraš gledati u paketu, a ne svaki zvučnik zasebno. to što samo jedan od njih potiho zuji može značiti da jednostavno ne guši dovoljno smetnje iz mreže. budući da je bio na servisu i da je tamo proglašen "ispravnim", govori samo to da u "laboratorijskim" uvjetima radi kako treba. ako se već utvrdilo gdje nastaje problem, odnosno, što stvara smetnju, ostaje samo pitanje kako če se ta zujka ukloniti.

a što se tiče 110V.... na tržištu još uvjek postoji puno visokokvalitetne opreme koja radi samo na 110V... jednostavno je namjenjena Američkom tržištu.... druga stvar što ej to došlo do naših prostora

ajde jedno glupo pitanje... na koji način ti razni stabilizatori i ostalo mjenjaju performanse? već sam nailazo na takve tvrdnje i nitko mi još nije ponudio argumente koji drže vodu

boggy 12-08-2010 03:28 PM

Quote:

Originally Posted by ELEKTROIVO (Post 284760)
........ajde jedno glupo pitanje... na koji način ti razni stabilizatori i ostalo degradiraju performanse? već sam nailazo na takve tvrdnje i nitko mi još nije ponudio argumente koji drže vodu

Ima vise nacina... recimo... jedan od faktora je u proracunu trafoa i odluci o izboru struje magnetizacije jezgra u proracunu.
Po standardnim tablicama koje koriste najveci deo firmi za izradu transformatora, svi podaci su bazirani na nekoj ekonomicnoj struji magnetizacije... koja savrseno odgovara halogenoj rasveti i zamrzivacima... ali ne sofisiticiranim audio monitoring sistemima.... takav transformator inace i kosta jeftinije jer se koristi manje i bakra i gvozdja (kao sto rekoh... tablice su "ekonomicne")

Ovo mnogima ne mora da smeta, ali s obzirom da ima ljudi kojima jako smeta u lancu monitoringa, onda je moja obaveza da to napomenem svima, bez ulazenja u to koliko koji korisnik realno cuje ili ne cuje prljavstinu koju unose lose ili nenamenski proracunati transformatori u raznoraznim "stabilizatorima", kada napajaju monitoring lanac.

pozdrav

bogi

awacs 12-08-2010 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 284755)
Takodje proveri da li imas vezu za uzemljenje na kablovima za napajanje zvucnika... bez obzira sto sve moze da izgleda da je ispravno... proveri "zujalicom" na nekom multimetru

ili prosto zameni strujne kablove na monitorima :)

Pozdrav,

Vasa

boggy 12-08-2010 03:30 PM

Quote:

Originally Posted by ELEKTROIVO (Post 284760)
.........
a ?to se tiče 110V.... na tr?i?tu jo? uvjek postoji puno visokokvalitetne opreme koja radi samo na 110V... jednostavno je namjenjena Američkom tr?i?tu.... druga stvar ?to ej to do?lo do na?ih prostora
....

nikakav problem... takva sprava ce raditi nepromenjeno i besprekorno ako se bude vratila u USA.... drugacije je cista lutrija .... jedino ako se koristi odgovarajuci transformator za 110V koji je specijalno dizajniran za tu namenu... sto je opet retkost i lutrija.

pozdrav

bogi

boggy 12-08-2010 03:33 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 284763)
ili prosto zameni strujne kablove na monitorima :)

Pozdrav,

Vasa

BRAVO!
Da... bas to!
Mudro zboris starche! http://forum.bozoel.com/images/smilies/dedica.gif
Nema sta... pravi si "indijanac"! http://forum.bozoel.com/images/smilies/drums.gif

:p

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 08:01 AM.