![]() |
Re: cubase 5 vs. nuendo 4 ???
@Google: U PT aux-i su ono ?to su kod Nuenda u Cubenda grupe i fx sendovi.Verzija koju koristim ima 16 internih buseva ?to omogućava 8 stereo slanja.Samo za bubanj znam da koristim oko 5 grupa pa gitare pa ovo,ono,efekti...Bude toga dosta
|
Podrazumeva se da predjes na 8, 7.4 je davna proslost pa sam i zaboravio, isto bi bilo kao da radis na SX jos uvek...
Pet grupa za bubanj? 16 buseva je generalno malo, 32 koliko ima u verziji 8 je sasvim dovoljno, bar meni i na par tutorijala koje imam, moze se sve uraditi sa tim ogranicenjem... Treba ga samo platiti... ;) |
Naravno,sla?em se.Jo? uvek sam u fazi učenja PT-a i try before buy fazi.Cilj mi je jednog lepog dana zaraditi HD sistem i sve 4 u vis ... ;)
|
5 grupa za bubanj i ovde, naročito ako snimam sa više od 10mikrofona, onda po cilju napravim grupe. Meni je mixanje u PT još uvek konfuzno spram Nuenda na koji sam navikao, čini mi se moćnijim routingom i preglednijim (naročito fora sa više mixera). Što se RTASa tiče već sam počeo da plačem zbog SansAmpa, ne sumnjam da ih toga još, al šta je tu je. 8ica PT je win korisnicima još uvek nedostupna, a nas nekolicina što posao volimo da završimo u Cubendu još uvek nemožemo preći na OSX (sutra bih prešao rado!).
Elastic jest pizdarija, ja sam totalno ušao u problematiku, i čuda se dešavaju. Ako te nešto muči, cimni me na private il na mob, ima ga na forumu na brda mesta. |
Ako imas 2 mic-a za kick, 2 za dobos, to su dva aux-a ukoliki zelis da ih grupises, imas aux jedan za tomove, jedan za oh i jedan za room to je sve ukupno 5, pa dodaj i drum grupu i paralel compression to sve izadje 7 aux-a, istina...
Ipak, dovoljno je prevuci dve mono trake kick-a na stereo kanal i PT ih rasporedi u stereo kanal, dobijes opet nezavisna dva kanala koje mozes obradjivati zajedno kao stereo kanal, a mozes i potpuno odvojeno sa multi-mono pluginovima, isto vazi za dobos i ostale komponente sa dva mikrofona, a za room i overe je jos jednostavnije, uglavnom se tretiraju kao stereo par... Generalno ostaje ti paralel comp i drum grupa to su dva aux-a, eventualno ako hoces i tomove na grupu, to su onda tri u najgorem slucaju, ostaje ti jos 5, malo je, ali ipak je bolje... Na osmici je to 16, takodje ogranicavajuce, ali cini mi se vise teoretski, jer mi nikad ni nije trebalo vise od desetak... Sto se tice routinga, pa najosnovnija stvar je da ne mozes iz grupe, ili eff send kanala poslati na audio traku, ili gde god ti je volja, samim tim je routing ogranicen, PT je moguce signal poslati bilo gde, odakle god, tako da dolaze u obzir sve one mahinacije koje su nekad radjene, moze da se vidi u tutorialu Kenny Gioia, probacu da najdem i da okacim... Evo ga... http://www.youtube.com/watch?v=WG8QT2g5CTA |
Ok,to su sve te cake kako mo?e kad se čini da ne mo?e do kojih ću verovatno doći pre ili kasnije istra?ivanjem ?to zahteva izvesno vreme provedeno uz taj softwer.Ja za mix uglavnom vijam neko slobodno vreme pored posla kojim se bavim i obično sam ograničen vremenski pa nemam toliko komocije da experimenti?em,u nuendu sve to br?e odradim,stvar navike. Mada mi se čini da ću se vremenom sve vi?e okretati toolsima,sve ?to skapiram kako funkcioni?e me kupi.
|
nisam te skontao ovo oko slanja sa grupe ili auxa? Ako mi treba grupa kao audio file, ja ga bouncujem (živeo batch export u c5!). A i routing preko karte mi omogućava manje više da sve iz sve šaljem gde mi treba.. mada retko razmišljam u tom pravcu
|
Postavio sam gore, evo opet...
Routing: http://www.youtube.com/watch?v=WG8QT2g5CTA Editing: http://www.youtube.com/watch?v=3K4pZYWyecE U samom tutorijalu postoji jos nekoliko genijalnih ideja kako koristiti sve ove mogucnosti, generalno nema ogranicenja za experimentisanje, pitanje je samo ideja i maste... |
Arthur-e aj mi reci kako to da uradim ili me usmeri u pravom pravcu znaci fixiranje trake I muzike radi ubrzavanja ili usporavanje projekta?
|
prvo napiši na koje trake misliš, da li na audio ili na midi. onda lepo proveri na tim trakama da li su u musical ili linear modu, tojest koji ti simbol stoji, notica ili satić.. čačkaj malo i sve će ti se kasti samo.
|
All times are GMT +1. The time now is 02:29 PM. |