Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Paypal uskoro i u Srbiji (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33766)

Everbeatz 07-09-2012 03:35 PM

Re: Paypal uskoro i u Srbiji

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 333333)
S obzirom na godine koje su prosle u "cekanju" (i koje jos mogu da prodju)... ovo vise ne moze da se prevede kao "nedostatak vizije", nego samo kao "namerna sabotaza"... s obzirom na stanje u kome se SADA nalazimo...

Upravo tako - biti na margini nekog osnovnog bankarstva i van tokova koji funkcionisu vec dugo vremena je bez komentara.
Meni je licno to OSNOVNI problem i nemas kome da se obratis, a 'oni' otezu i ne vidim razloge za to.
Potpuno namerno

fix3r 07-09-2012 03:40 PM

Jel' postoji u Srbiji, tj. da li funkcionise, "direct debit" (ili koje god su mu ime nadenuli), gde firmi odobravas pristup tvom bankovnom racunu na mesecnom nivou za potrebe pretplate i slicno? Ako ne, PayPal ce biti skup i nezgrapan

boggy 07-09-2012 03:50 PM

Quote:

Originally Posted by fix3r (Post 333335)
Jel' postoji u Srbiji, tj. da li funkcionise, "direct debit" (ili koje god su mu ime nadenuli), gde firmi odobravas pristup tvom bankovnom racunu na mesecnom nivou za potrebe pretplate i slicno? Ako ne, PayPal ce biti skup i nezgrapan

Ne znam.
Samo znam da je, za sada, Pay Pal jedini moguci nacin da se strancima omoguci "OnLine" placanje za nasu robu i usluge, kreditnom karticom... bez obaveznog odlaska u banku za "wired transfer" (swift)...

Problem je sto TO nemamo ceo ovaj period od kada su nam "skinuli" sankcije, osim sto su "nasi" zaboravili da "skinu" svoje sankcije. Nekada pomislim da sam "okupiran" i "potlacen" od sopstvenih sunarodnika...

S obzirom na nesumnjivi potencijal barem za windows programiranje... ogroman novac nikada nije usao u Srbiju jer jer to srbi nisu dozvoljavali... zakonima koji postoje od pre elementarne ideje interneta... i nisu menjani.

branoy 07-09-2012 04:07 PM

paypal ne mozete rad tih vasih monopolista miskovica i ostalih, sta ce oni prodat ako vi budete preko neta narucivali haha.. kad u nas u bosni ima odkad, a drzava rastrojena na tri strane , jebe im se za paypal haha.

fix3r 07-09-2012 04:26 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 333336)
Ne znam.
Samo znam da je, za sada, Pay Pal jedini moguci nacin da se strancima omoguci "OnLine" placanje za nasu robu i usluge, kreditnom karticom... bez obaveznog odlaska u banku za "wired transfer" (swift)...

Problem je sto TO nemamo ceo ovaj period od kada su nam "skinuli" sankcije, osim sto su "nasi" zaboravili da "skinu" svoje sankcije. Nekada pomislim da sam "okupiran" i "potlacen" od sopstvenih sunarodnika...

S obzirom na nesumnjivi potencijal barem za windows programiranje... ogroman novac nikada nije usao u Srbiju jer jer to srbi nisu dozvoljavali... zakonima koji postoje od pre elementarne ideje interneta... i nisu menjani.

Zar smo mi stvarno toliko glupi/neuki/potplaceni/zakopani/nazadni/yebemligasta da ne mozemo da napravimo jedan payment gateway? Od tolikih vajnih startup prica i pricica po Srbiji svi rade neku boraniju i niko da se uhvati u kostac sa pravim problemima? Da ne pricam napamet, ne znam kakav je zakon u Srbiji i ko tu koga pravi ludim. Ali znam da smo verovatno jedina zemlja koja za nesto sto mozes sam da probas da uradis ti cekas nekog da ti dodje na gotovo i uzme celo trziste. Tj. ne da uzme, nego da mu poklonis milione pa i milijarde. Pa nije taj PayPal bogom dan da mora sa njima da se radi. Ovde se mali trgovci klone PayPal-a zato sto nemas pravo glasa, zalbe, mogu da ti zakljucaju racun kad god im se cefne bez objasnjenja itd.

Inace, pare lako ulaze u Srbiju. Ili barem jesu. Ja sam pre jednu deceniju radio za strane softverske firme registrovane u Srbiji, sasvim legalna shema, i novac je sasvim fino dolazio preko stranih banaka. Mislim da smo imali prve platne kartice Societe-a, samo sto su otvorili. A da je swift transfer smor, jeste (a i skup). Znam ljude iz BG-a koji lepo otvore "agenciju" u Americi pa shljakaju tako i onda periodicno povuku pare, bez da su fizicki tamo. Ali to je opet sve srpski stap i kanap.

boggy 07-09-2012 04:38 PM

Quote:

Originally Posted by fix3r (Post 333338)
Zar smo mi stvarno toliko glupi/neuki/potplaceni/zakopani/nazadni/yebemligasta da ne mozemo da napravimo jedan payment gateway? Od tolikih vajnih startup prica i pricica po Srbiji svi rade neku boraniju i niko da se uhvati u kostac sa pravim problemima? Da ne pricam napamet, ne znam kakav je zakon u Srbiji i ko tu koga pravi ludim. Ali znam da smo verovatno jedina zemlja koja za nesto sto mozes sam da probas da uradis ti cekas nekog da ti dodje na gotovo i uzme celo trziste.

Paaaa.... promene imena ulica kada novi dodju na vlast...
Quote:

Tj. ne da uzme, nego da mu poklonis milione pa i milijarde. Pa nije taj PayPal bogom dan da mora sa njima da se radi. Ovde se mali trgovci klone PayPal-a zato sto nemas pravo glasa, zalbe, mogu da ti zakljucaju racun kad god im se cefne bez objasnjenja itd.

Ma PayPal je vise figurativno iskoriscen za kritiku postojeceg sistema koji se NE ZELI da uklopi u nove mogucnosti za priliv novca (i naplate poreza!), iz samo sebi znanih razloga.
Problem je dubok i zapusten. Takodje vidim da nisu ni spomenuli promenu carinskog zakona, ne samo za uvoz, nego i za izvoz... ko je ikada pokusao da izveze neki aparat ili sta god kompleksnije od zita ili krompira... zna o cemu pricam.

Quote:

Inace, pare lako ulaze u Srbiju. Ili barem jesu. Ja sam pre jednu deceniju radio za strane softverske firme registrovane u Srbiji, sasvim legalna shema, i novac je sasvim fino dolazio preko stranih banaka. Mislim da smo imali prve platne kartice Societe-a, samo sto su otvorili. A da je swift transfer smor, jeste (a i skup). Znam ljude iz BG-a koji lepo otvore "agenciju" u Americi pa shljakaju tako i onda periodicno povuku pare, bez da su fizicki tamo. Ali to je opet sve srpski stap i kanap.

Direktno karticom covek-na-coveka ne moze (jos uvek). Za firme je lakse... za firme sve postoji sto treba. Za obicnog coveka ne... a internet je upravo omogucio obicnom coveku da nesto "mrsi" pa da mu jos neko i plati za to... kad se sabere i pomnozi... nije lose na ovu krizu.

DADDY Z 07-09-2012 05:20 PM

jel neko probao ovo:
www.moneybookers.com
i ako jeste kakva su iskustva?

Everbeatz 09-09-2012 01:36 PM

Quote:

Originally Posted by DADDY Z (Post 333341)
jel neko probao ovo:
www.moneybookers.com
i ako jeste kakva su iskustva?

Sudeci po 'odgovorima' nije :D, jesi mislio za slanje il' primanje? Slati je lako...

STUDIOTON 09-09-2012 01:45 PM

ne znam na koju foru ali ja paypal godinama koristim preko hr naloga, banca intesa visa internet kartica .. non stop kupujem,sto robu,sto apps i software .. pre par meseci sam cak kupio avionsku kartu do USA , bez ikakvih problema

Everbeatz 09-09-2012 01:52 PM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 333480)
ne znam na koju foru ali ja paypal godinama koristim preko hr naloga, banca intesa visa internet kartica .. non stop kupujem,sto robu,sto apps i software .. pre par meseci sam cak kupio avionsku kartu do USA , bez ikakvih problema

E to mi nije jasno, i ja sam 'probao' da unesem HR ili SLO za zemlju, ali nije prihvatilo karticu (istu tu Intesa VISA) - odmah mi je javio da je kartica iz 'nepodrzane zemlje'

To nekom radi, nekom ne..

All times are GMT +1. The time now is 12:07 PM.