![]() |
Re: Hip-Hop muzika // karakteristike produkcije
Quote:
Tremolo isto, fantazija od plaginova |
Zbilja dobri ovi Soundtoys plugovi. Hvala ljudi!
@Jan, saturacija ti je skroz dobar prijedlog, navikavam se i pasuje mi sve vise! pz! www.myspace.com/slikaiprilikamusika |
Koliko je trip hop sličan ili različit hip hopu sa strane produkcije?
|
Dali koristite neke mashine za beat? Ja bacam oko na NI Maschine i Roland MC-808, pa me zanima va?e mi?ljenje o tome? Zanima me hip hop produkcija bar ?to se beatova tiče, inače imam ?enski vokal u igri. Utjecaji su recimo Erykah Badu, Lauryn Hill..
|
Quote:
Ja ne koristim nista. Uskoro bi trebalo da stavim oko 5 000 E u opremu, i nista od toga nece biti nijedna masina...Planiram da uzmem Adam A7x monitore, Lake People konvertor i Violet Amethyst ili Brauner Phantom mikrofon, evo prijatelj prodaje MPC 2500 maltene nov za 700 E... Mislim da tu masina nista ne znaci, barem ne vise... Ako hoces neku masinu zbog sound-a definitivino ti ne treba, a ako hoces zbog workflow-a onda mozes da razmotris...Mada evo do sad znam 4-5 ljudi koji su recimo kupili MPC i sad im skupljaju prashinu... |
Quote:
Pa vi?e me sound zeza, al vjerojatno ću drugačije misliti kada jednom nabavim monitore.. Ima neki tutorijal za kako napraviti dobar hip hop beat? |
Quote:
Ja licno koristim Battery 3 za drums, a Groove Agent One iz Cubase-a sa sampling ala MPC. Nema nekog recepta klasicnog. layeruj akusticne kickove sa 808 kickovima, neverovatno ali skoro u svim sample banks sto sam nalazio hiphop udarce skoro svi kickovi imaju 808 kick negde u sebi...Tako da ja cesto uzmem layer-ujem akusticne kickove sa 808 kratkim, dugim kako kad...Isto i sa snare-ovima, clap-ovima, probaj snimati svoje clapove, snapove... Po meni je drum sekcija i njena "masnoca" kao i vokal i njegova "masnoca" u hiphop najvaznija...Danas moderni hiphop mi mnogo zvuci sterilno, verovatno zato sto cesto reperima miksaju drugari koji i nisu sound inzinjeri ili ih miksaju sujetni beatmakeri koji takodje nisu sound engineer-i, pa svuda nekako cujem digitalni cliping i hladnocu... Ostavljaj headroom-a na kanalima i snimaj sa headroom-om kad snimas kako bi plugins bolje radili i pokazali svoj "karakter"....Probaj saturatore na sve zivo, URS Saturator i Soundtoys Decapacitor su majka, probaj i NY kompresiju na lead vokalu, na kick=u, snare-u, odnosno na ono sto treba da ti bude tvrdo u sredini, ja preferiram Stillwell The Rocket...Eto to su neki saveti iz prve ruke |
Quote:
Hvala na puno dobrih savjeta! |
Quote:
To je Roland 808 ritam masina, ja imam brda nekih semplova sa 808-ice sa razlicitim varijacijama, ima ona dobra 808 banka zove se "The Tape 808 Sample Pack", ima razlicitih varijanti tu, kroz kompresor, pa na tape-u, pa saturiran... u 90% hiphop pesama je 808 kick layerovan sa nekim drugim akusticnim ili kakvim god kickovima |
Quote:
Imam semlirane stare ritam mašine (ima neki free pack, nasao sam to ovdje na forumu pod besplatni semplovi i unutra je između ostalog sempliran rolandov TR-808. Znaci već ga imam. Hvala puno, bio si od velike pomoći.. |
All times are GMT +1. The time now is 12:46 PM. |