Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Mastering (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=138)
-   -   Mastering. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=30121)

Hepek 11-11-2009 07:04 AM

Re: Mastering.

Ja nikad ne bi odrezao ispod 60 hz, a ni 50hz, cemu to:grin:

alavuk 11-11-2009 10:27 AM

Quote:

Originally Posted by Midi (Post 261941)
obično ako mi je ne?to pretiho poglasnim kompresorom. dali to znači da ču sada dobiti jezikovu juhu? :wink:

jos jedna stvar, ako hoču stavit deley na kanal, dali prije deleya ide compresor?

nema vise pravila tj prvo pravilo koje naucis kod velikih majstora jeste da nema pravila , kao sto rekox osnove mixa [mislio sam na postavka mikrofona za usnimavanje (izbor mikrofona i preamp) - eq - kompresor i izvezbas sluh na slusanje ... ] kad se to nauci onda je sve lako tj igrarija ...

na konto tvoje teme

http://rumski.com/forum/showthread.php?t=27524

http://rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=126

silicon science 11-11-2009 11:08 AM

Quote:

Originally Posted by VladaNS (Post 261942)
Secam se kad sam sa nekom ekipom snimao album u jednom od "boljih" studija u Vojvodini. Ne smem da kazem u kojem :D Kad je dosao red na mastering, master majstor iz tog studija spustio mix u TC electronic finalizer i ukljucio preset "mastering". Eto!

Haha a ja znam i o kome je rech LOL :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Ne smem da tvrdim da to i danas radi, mislim da cak i ne koristi tu spravu vise :D:D:rotfl::rotfl::shock::shock:

alavuk 11-11-2009 12:57 PM

ujeee tek ovo sad videx ahahahahahhaha eto tc finalizer nije nista sem obicne vesh masine ...

Dardy D'n'B 28-11-2009 12:30 PM

Pozdrav svima, ja sam ovde nov. Tacnije i sto se produckije tice prilicno sam svez. Imam 17 god. a bavim se time tek nepunih godinu dana.
Primetio sam da se ovde na noob-ove odma' baca drvlje i kamenje, pa bih se evo unapred izvinio ako nesto "lupim"

Za mastering koristim O Zone 4, ali mi je drug predlozio Wave Lab 6.

Da li neko ima iskustva sa Wave Lab-om?

Hvala unapred. ;)

silicon science 28-11-2009 12:43 PM

Quote:

Originally Posted by Dardy D'n'B (Post 264019)
Pozdrav svima, ja sam ovde nov. Tacnije i sto se produckije tice prilicno sam svez. Imam 17 god. a bavim se time tek nepunih godinu dana.
Primetio sam da se ovde na noob-ove odma' baca drvlje i kamenje, pa bih se evo unapred izvinio ako nesto "lupim"

Za mastering koristim O Zone 4, ali mi je drug predlozio Wave Lab 6.

Da li neko ima iskustva sa Wave Lab-om?

Hvala unapred. ;)

Mani se masteringa i pravi muziku, sluha moras imati (ili batali celu prichu). mastering je vrlo kompleksna materija koja iziskuje godine iskustva i rada i NE MOZE se tek tako dati savet za to... Drzi se Ozona i Wavelaba (iskustva ljudi imaju sa pomenutim programima i ako ces postavljati pitanja tipa kako da mi pesma u wavelabu zvuchi kao ne znam chija, bolje nemoj, vec radi i radi i razmisljaj i razmiljaj i radi i prochesjlaj forum)... Eto, bez hejta na brzaka savet. Iskustvo se ne moze preneti :wink: imaj to na umu

Dardy D'n'B 28-11-2009 01:27 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 264022)
Mani se masteringa i pravi muziku, sluha moras imati (ili batali celu prichu). mastering je vrlo kompleksna materija koja iziskuje godine iskustva i rada i NE MOZE se tek tako dati savet za to... Drzi se Ozona i Wavelaba (iskustva ljudi imaju sa pomenutim programima i ako ces postavljati pitanja tipa kako da mi pesma u wavelabu zvuchi kao ne znam chija, bolje nemoj, vec radi i radi i razmisljaj i razmiljaj i radi i prochesjlaj forum)... Eto, bez hejta na brzaka savet. Iskustvo se ne moze preneti :wink: imaj to na umu

Hvala! ;)

Ma radim ja i to puno, veoma se trudim. Mastering mi je zadnja stvar. Nisam hteo da pitam "kako nesto da uradim" jer sam video da to ovde i nije bas najpametnije, vec cisto da vidim sta je bolje koristiti. Nemam nameru da se nesto fokusiram na mastering, znam da je to cela nauka, vec mi treba cisto nesto da malo da kvaliteta zvuku, neki dobri preset-i. ;)

Najvaznije je da se pesma prvo bez ikakvih pomagala odradi dobro, a posle je dosta lakse ako se to uspe. ;)

Bitch 28-11-2009 02:18 PM

finalizer je OK sprava - nije sve sjajno, ali da moze da se namesti, moze, al ne moze sama :) tj moze, ima ono dugme wizard i eto ti masteringa :D

HiPass na 60Hz? Au, to mora da je neko gadno zeznuo miks ako se to mora raditi. Snimak opasno gubi punch ako to radish. Eventualno za neku akusticnu svirku, to moze da prodje, kao i u situacijama gde imas sinusni ElBass, pa i onda, seche se oko 50. 60 je malo hevi :) ali opet, stvar ukusa.

A lowpass gore....hm ne bih ja to radio. Pre treba paziti u miksu i ne furati shelving visoke preko 15k nego bell... mada sve zavisi i od toga kako tretiras master buss. Neki uredjajima to ne smeta :)

pozZ

NIelectroy 28-11-2009 03:26 PM

I sta ostane kad uradis HIpass na 60hz?
ja mislim nista :)

Bitch 28-11-2009 03:28 PM

lose mislis :)

HiPass = "visoki prolaze"
HiCut = "visoke seci"

ako uradis ovo drugo, osaju samo subovi.
ako uradis ono prvo, ostane sve, bez prve porcije sabova (sa lukom)

pozZ :)

All times are GMT +1. The time now is 02:29 PM.