Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Koncepcija i izgradnja studija (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25417)

DeMa 06-12-2008 05:10 PM

Re: Koncepcija i izgradnja studija

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 228283)
Zdravo Denise,

Ne znam nemacki, gledao sam opet slike sinoc, jos jednom... trazeci da vidim sta sam to konkretno "propustio"... :rolleyes: pa sad imam pitanje... :mrgreen:

Kako su dosli do sadasnje pozicije zvucnika?

1. da li su poziciju nasli u praznom prostoru, pa oko te pozicije pravili studio.

2. ili su ih samo ucrtali kako im je najbolje odgovaralo zbog rasporeda i velicine prostorija?

3. nesto trece?

pozdrav

bogi

hallo Boggy

oni su napravili theoretsku studiju reflekcija.

Znaci fizika i poceli crtat, Tako su dosli na njihovu geometriju sobe.
Prema tome misim da su znali di ce postaviti Zvucnike.

Jer su uzimali i ubzir naprimjer Sofu, ili 2 osobe koje ce pretezno biti prisutni.
zanci da su i neke anomalije uzeli u obzir. ovo se odnosi na recerbtime.

Pozz
Denis

boggy 06-12-2008 06:20 PM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 228320)
Boggy

Znamo da je problem, ali sa, mislio ako vi koji imate neki status na Forumu budete malo detaljni, to bih ovdje sigurno nesto doprinilo.

Radi toga trazim neku konstruktivnu diskusiju.

Pozz
Denis

Nisam ni ja za "diskusiju" o tome da stiropor, kartoni za jaja i sundjer sa "piramidicama", nisu studijski akusticki materijal, po ko zna koji put. :banghead:

Moj status na forumu je vise urednicki... niko, pa cak ni vlasnik foruma nije u obavezi da zapocinje "konstruktivnu diskusiju" umesto samih clanova, zato sto je SVAKOM CLANU na forumu DOZVOLJENO da zapocne takvu diskusiju. Moja obaveza na Rumskom je da pratim sta se sve pise u postovima, da se diskusija drzi sto je vise moguce zadate teme, da eventualno prekombinujem zalutale postove na bolji nacin, da sankcionisem nepostovanje pravilnika i da eventualno, kao i svi clanovi, doprinesem poboljsanju kvaliteta samog podforuma "Dizajn i konstrukcija studija". Pristup Forumu je besplatan i svaki dopirnos na poboljsanju sadrzaja foruma je na svakom pojedinacnom clanu, i na potpuno dobrovoljnoj bazi...

Vise volim licnu iskustvenu diskusiju, i uvek tako pisem, i kad imam i kad nemam sta da kazem... nego citiranje bilo koga drugog (makar to bila i knjiga), osim mozda da nekog uputim na izvor informacija... pa nek svako cita za sebe.

Proracune, podatke i formule ne smatram diskusijom ako pri tom nema i iskustvenog dela. Pronaci formulu, izracunati nesto, procitati o tome sve sto padne pod ruku, smatram "domacim zadatkom" (home work) za svakog ko ima jaku zelju da se bavi ovom problematikom...

ALI iskustva sa pojedinim konstrukcijama JESU (po mom licnom misljenju) za diskusiju na forumu, ali ne gledanjem slika i crteza, nego ... ako moze... snimanje i miksanje... jer je to krajnji cilj... ne merenja, bravurozni proracuni i konstrukcije, i fancy slike.

Knjige postoje, mogu se kupiti i procitati, informacije o materijalima takodje, mogu se naci ako covek zna sta da trazi... znaci ... dostupno je. Licno mislim da svima nedostaje kritickih licnih iskustava sa pojedinim resenjima i "resenjima", pa tako pokusavam da doprinesem, barem tako zelim, ne znam da li (uvek) uspevam.

Ne mogu da kazem da mi je iskustvo veliko, ali se trudim da svako od tih iskustava, iskoristim na najbolji moguci nacin, i pri tom saradjujem tesno sa krajnjim korisnikom (onoliko koliko mi dopusti), jer su njegovi bolji rezultati i MOJ cilj, i taj faktor stavljam IZNAD svake teorije do sada napisane i recene o studijskoj akustici i elektroakustici... jer... teorija nam moze (mozda!) pokazati pravi put, ali ne moze hodati (umesto nas) tim putem. To nije slucaj samo sa akustikom, nego sa svakom prirodnom i/ili tehnickom naukom.

Samo ti pisi ... ja cu da citam i kad imam nesto da napisem... napisacu... ma... napisacu i ako nemam nista da kazem. :p

pozdrav

bogi

boggy 06-12-2008 06:56 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 228183)
Ja bas trazim resenje za sto na kome ce biti samo mis tastatura i verovatno onaj novi TC level pilot (pot za atenuaciju). Cak sam razmisljao i o varijantama reshetkastog stola (da ne bude od punog materijala), vec od neke najredje moguce mreze koja ce samo drzati vece stvari na sebi

Stalak za klavijaturu, i sve slicno sto moze da se nadje...
Stalci i ostale drangulije za bubnjeve...

Znaci... nije bitno da bude nekakvih nogu, nogara... samo ne velika povrsina, i ako ima velika povrsina, da se moze maknuti po zelji

Upravo smo koristili stage stalak za klavijaturu kad smo testirali.... i neku preostalu "dasku" od OSB... probaj tako, improvizuj.. pa ces sam skapirati o cemu pricam.... stavi i komad azmafona na osb... pa opet slusaj... saberi utiske i pokusaj da ih opises.

Ako stavis resetku.. nista ne dobijas... ako dovuces veliki mikser ispred.

Sad trenutno razglabamo ideju kako da montiramo tastaturu, mis i manji kontroler levo i desno od slusaoca, u priblizno istom odnosu povrsina. Bili bi nekako "pod rukom"... kad su ruke na naslonu od stolice, za ruke, a ne ispred....

Mozda ce moci napred manja stolicica da se odmaraju noge... kad se udobno zavalis :p

Inace ce jedna klavijatura biti ispred, ali na montaznom postolju... moze se maknuti po zelji a stalak ostane gde jeste (proverili smo, da ponovim, stalak ne smeta)... klavijatura se stavi na drugi stalak u drugu sobu, kada se miksa.

pozdrav

bogi

boggy 06-12-2008 07:33 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228186)
... super na samoiniciativnosti!
Super kompromis!
Ta površina može i da bude koliko može absorpcijona ne samo "rešetkasta" ali nema neke upotrrebne svrhe.
Ukratko ne treba prejerivati ali ima neka razumska/ zdrava workflow površina, koja je kompromis funkcionalnošču i "pretjeranim" željama.

NLP, jako mi je ostao u secanju utisak uticaja stola na coveka koji ce kasnije raditi u studiju. Sve testove smo do sada radili sa improvizovanim stocicem... tek da stane monitor i tastatura (velicine nocnog stocica pored kreveta sto stoji)... to traje mesecima tako... svi testovi i svi probni miksevi su radjeni tako, jer nicega nije ni bilo...

A onda je dosao na red da se proba sto, srecom te smo to testirali improvizovanim stolom pre kupovine ili izrade... posto je bila ideja da tu bude neki sto, i digitalni mikser/kontroler. Maketu/model smo resili stalkom za klavijaturu i plocom od osb-a, kako sam vec napisao OFF-u.

Covek, koji ce tu kasnije raditi, nije imao NIKAKAV problem da u roku od par milisekundi prelomi da sto u sobu nece uci nikad, ali tek posto sam ga (jedva :) ) ubedio da su zvucnici ispravni i da nisam nista u medjuvremenu pokvario :shock: , tako sto sam sklonio plocu od OSB, ostali samo stalci, i sve je prosviralo kao i ranije. ;) :mrgreen:

Eto, resavacemo ergonomiju i nacin rada drugacije, a ne onako kako smo (zajedno) pogresno predvideli (gledali slike, upoznavali navike u radu, praksu)... cim moze bolje... ajmo bolje... ako su kompromisi prihvatljivi, zasto da ne?! Mnogo je jaci uticaj utiska coveka koji ce raditi u studiju, kada mu se uticaj demonstrira, nego sati i sati price i teorije!

Male sobe su strasno hendikepirane, i svaki kompromis i izmena ustaljene prakse koja dovodi do ZNACAJNO boljih rezultata (potvrdjeno od krajnjih korisnika), je cini boljom....

pozdrav

bogi

OFF 06-12-2008 08:27 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 228349)
Stalak za klavijaturu, i sve slicno sto moze da se nadje...
Stalci i ostale drangulije za bubnjeve...

Znaci... nije bitno da bude nekakvih nogu, nogara... samo ne velika povrsina, i ako ima velika povrsina, da se moze maknuti po zelji

Upravo smo koristili stage stalak za klavijaturu kad smo testirali.... i neku preostalu "dasku" od OSB... probaj tako, improvizuj.. pa ces sam skapirati o cemu pricam.... stavi i komad azmafona na osb... pa opet slusaj... saberi utiske i pokusaj da ih opises.

Ako stavis resetku.. nista ne dobijas... ako dovuces veliki mikser ispred.

Sad trenutno razglabamo ideju kako da montiramo tastaturu, mis i manji kontroler levo i desno od slusaoca, u priblizno istom odnosu povrsina. Bili bi nekako "pod rukom"... kad su ruke na naslonu od stolice, za ruke, a ne ispred....

Mozda ce moci napred manja stolicica da se odmaraju noge... kad se udobno zavalis :p

Inace ce jedna klavijatura biti ispred, ali na montaznom postolju... moze se maknuti po zelji a stalak ostane gde jeste (proverili smo, da ponovim, stalak ne smeta)... klavijatura se stavi na drugi stalak u drugu sobu, kada se miksa.

pozdrav

bogi

Hehe.... do ideje sa pokretnom klavijaturom sam dosao paralelno sa tobom

A za tastaturu i misa necu bas preterivati.... napravicu mali neugledan stocic, samo za to, i 2 racka sa strane..... Jedini problem ce biti sholjica za kafu:D

boggy 06-12-2008 08:33 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 228368)
Hehe.... do ideje sa pokretnom klavijaturom sam dosao paralelno sa tobom

A za tastaturu i misa necu bas preterivati.... napravicu mali neugledan stocic, samo za to, i 2 racka sa strane..... Jedini problem ce biti sholjica za kafu:D

Nemoj ispred, bole vrat i ledja posle duzeg rada
idi na dva stocica/racka, levo i desno (ima mesta i za kafu i za pikslu)
napred klavijatura, tako cemo nekako i ovde da uradimo

Ideja je bila dosta starija kao opcija, i nije moja, jedino ju je ovo novo saznanje o uticaju ucinilo neminovnom a ne opcijom.

pozdrav

bogi

NLP 06-12-2008 11:00 PM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 228255)
Dobar Dan,

Prijatelju stari kako bih bilo da probas, ili kako si napisao vi.
Praksa bez teorije neide, ali ti to znas!!! :wink:
jer kako vidim radis samo ozbiljne projekte.HM
Ali ovdje momci rade manje stvari.

Nije idea Nlp nego pokusaj da docarate ljudima. Znaci pokusaj da dadnes malo od tvog bogatog teoretskok!! znanja.:)
Kako sam Znas! imas reflekcije u zvim osama, ali su samo relevantni one koje se vracaju na poziciju slusnaj.
Da si procito moj cili Thread sa kojim sma uso u Forum video bih da san to vec bio naveo.

Vidis ovo je elementarno sto si naveo i jako konstruktivno. Do tocke, Da RFZ nemaju paraleni Zidova.

Oprosti za tebe i mene Nista novo!!!!!!!!!!!!

Pozz
Denis

Možda, da.
Ne znam...
Da li sam stvarno toliko ukalupljen?
Jeste skoro uopšte ne zamišljam pretjerano o tome kako če drugi "manje poučeniji" sve razumjeti.
Mea Culpa!

...ali moj ego pomalo traži, da svejedno ako su u tom akustičkom z(an)osu, da prečitaju saminiciativno veči dio tog subforuma ako imajo te vrste probleme, a nemaju para za uradne stručnjake.

Ipak ti dajem da imaš pravo, pomalo zaboravim jer sam/ su več drugi ogromno napisali, a novi forumaš baš želi individualno savjetovanje pa si več malo sit toga.
Nema tajni ali zna biti mukotrpno... ista pitanja, ignoriranja,...

a jedni samo pitaju, te savjetuješ, pa nabace nekoliko slikica pa skoro finiš i onda ništa. Što, je li kraj, kakav smo rezultat dostignuli, jesli li zadovoljan, j li nešto pošlo po zlu, jesi li napravio konačne mjeritve, kakvi su zvučni mixovi,..............

............ i ništa, kao da nisi bio ni potreban.

Ni "Hvala ti!".

Naprotiv: šta ono što si mi napisao na par stranicama i nekolicina emailovo ili pm-ova, pa samo desetak podanih linkova te ručnih skica ili 3d renderinga, desetine sati mobitela...........
Finiš (ako uopšte odgovori): pa to sam mogao i sam, pa pojeo si čitavo znanje o studijima preko tih bezveznih informacija koje si mo davao,...

Ajd to je to.
ukratko:D

E to je žalostno.

NLP 06-12-2008 11:15 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 228355)
NLP, jako mi je ostao u secanju utisak uticaja stola na coveka koji ce kasnije raditi u studiju. Sve testove smo do sada radili sa improvizovanim stocicem... tek da stane monitor i tastatura (velicine nocnog stocica pored kreveta sto stoji)... to traje mesecima tako... svi testovi i svi probni miksevi su radjeni tako, jer nicega nije ni bilo...

A onda je dosao na red da se proba sto, srecom te smo to testirali improvizovanim stolom pre kupovine ili izrade... posto je bila ideja da tu bude neki sto, i digitalni mikser/kontroler. Maketu/model smo resili stalkom za klavijaturu i plocom od osb-a, kako sam vec napisao OFF-u.

Covek, koji ce tu kasnije raditi, nije imao NIKAKAV problem da u roku od par milisekundi prelomi da sto u sobu nece uci nikad, ali tek posto sam ga (jedva :) ) ubedio da su zvucnici ispravni i da nisam nista u medjuvremenu pokvario :shock: , tako sto sam sklonio plocu od OSB, ostali samo stalci, i sve je prosviralo kao i ranije. ;) :mrgreen:

Eto, resavacemo ergonomiju i nacin rada drugacije, a ne onako kako smo (zajedno) pogresno predvideli (gledali slike, upoznavali navike u radu, praksu)... cim moze bolje... ajmo bolje... ako su kompromisi prihvatljivi, zasto da ne?! Mnogo je jaci uticaj utiska coveka koji ce raditi u studiju, kada mu se uticaj demonstrira, nego sati i sati price i teorije!

Male sobe su strasno hendikepirane, i svaki kompromis i izmena ustaljene prakse koja dovodi do ZNACAJNO boljih rezultata (potvrdjeno od krajnjih korisnika), je cini boljom....

pozdrav

bogi

Jeste, potpuno razumijem!
Ali sranje je da negdje treba da bude radna povr?ina a nije prikladno zbog neprilika koje pouzročava (jeb**a bi pa neče k**ac da uđe:)).

Zato mi je simpatična "ideja" Bob Katza koji ima sve rackove ispod standardnih visina radne povr?ine (slike i tem je na ovom subforumu). Čovjek pravi mastering na kauču sa mobilnim niskim rackovima.

Ali da jest ?ao, mastering ne treba 64I/O kanala i vi?e... zato te por?ine koje su akustički ubibo?e pomozi.
Zato razlika izme?u tracking/ mix/postprdukcijom/ mastering prostorija.

Uvijek kompromisi, ali nemojmo pretjerati sa ?eljama kad nisu razumne.

NLP 06-12-2008 11:23 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 228304)
Po skorasnjim iskustvima... mislim da ESS ne "ponistava" refleksije od miksera (kako neko moze da pomisli), samo malko psihoakusticki skrece fokus slusaoca sa njih na izrazeno difuzno zvucno polje,... dok, realno... kad bi izbacili mikser potpuno iz ESS sobe... ocekujem da bi slusanje bi bilo JOS bolje ;)

U drugom smislu, ako refleksije izostanu potpuno (RFZ, samo reflektovano difuzno polje koje dolazi s ledja), onda ostanu samo refleksije od stola (miksera)... ocekujem da je onda problem izrazeniji sa bliskom velikom radnom povrsinom, jer samo te refleksije ostanu, te je fokus slusaoca je prakticno prikovan za tu anomaliju...
ALI... ako je monitoring, main monitoring... tri do cetiri metra iza radne povrsine, problemi refleksija od miksera, nisu vise toliko izrazeni, ma kakav koncept studijske akustike primenili... ali za to treba PROSTOR, tako da se vrtimo u krug...

pozdrav

bogi

ESS dizajn čini upravo to ?to opisuje? ali je namijenjen da kao ka?e? skrene pozornost da, poput iluzionista. Ne primijeti? i fasciniran si ali jesi li razumio to ?to si video?
BBCjev CID je premalo prezentiran te premalo izkustava pojedinaca, da bi se do?lo do nekog konkretnog zaključka te efikasnosti.

Ali taj RPGjev iRoom i tvoj sličan princip Hammera doista je u dosada?noj ?pici akustičkog dizajna! (usput iRoom jo? nije potpuno razotkriven... uzgled mu je "Massenburgova soba" u buđet smislu).
Mislim da je Hammer dosta ,odnosno bolje fleksibilan (kao drugi dizajni) i kod srednje velike miksete. Ako je prostorija veča, jo? bolje!

boggy 07-12-2008 12:16 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 228384)
Jeste, potpuno razumijem!
Ali sranje je da negdje treba da bude radna površina a nije prikladno zbog neprilika koje pouzročava .......

To je bar lako... odaberes prostoriju od 200m3+ sa plafonom od 4m (min.) pa stavi mikser! :p

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 04:56 AM.