![]() |
Re: Blago overdrajvovane ritam gitare
@alfom: ma da.. par razlichitih pesama.. sa razlichitim dzitrama i plugovima.. ono.. maximumi koje sam izvukao..
@inovative: tnx |
Quote:
Kod ritam gitare (bila ona funk, reggae, ska, rock, štagod) najvažnije je da je zglob desne ruke (ako si dešnjak) sve vreme radi u nekakvom "quantize clocku" (trenutno ne mogu da nađem bolji izraz). Dakle, ako se radi o šesnaestinama, desna ruka mora stalno da "svira" te šesnaestine (npr. neparne osmine naniže, a parne naviše), makar "u prazno". Ako je shuffle, onda desna stalno svira shuffle... Leva je tu da odredi konkretne note i njihovo trajanje (takođe važna stvar). Kada slušam tvoj demo, čujem da ti desna ruka radi "samo kad je nužno", a da su note predugačke (leva ruka). Zato mi više od same boje gitare smeta to što su događaji van groova, pošto sviraš "partituru", a ne groove, i što trajanja nisu definisana. Jer, trajanje note određuje groove isto koliko i njen početak... Sam zvuk je relativna stvar, poslušaj Stevieja Wondera - Superstition. Hohner Clavinet, nema velocity, nema expression, ali onaj stalni shuffle i trajanja nota po sebi donose sve što je potrebno. Mislim da bi Stevie mogao da postigne taj groove i na čembalu u SKC-u i na koliko-toliko naštimovanom pijaninu u nekoj muzičkoj školi. Ne bi bio taj zvuk, ali groove je ono što se računa... Pozdrav, Vasa P.S. Da ne bi bilo da sam u off-topicu: samo da naznačim da hteo da kažem da se funk zvuk pun tranzijenata postiže uglavnom putem prstiju leve i desne ruke. |
Quote:
|
Quote:
Da li uvijek kao 'okidač' koristi? neku VSTi gitaru pa je farba?, ili ?ta? |
@vasa: sviram ja 16ine, necesh mi verovati.. samo izgleda da je ipak falio malo bolji mix da bi se chulo.. mada mrzi me da neshto mixam ako nije dovrsheno.. a inache, mogu ja da skratim te note koje su predugachke, al mi jednostavno.. uhh.. nije to to.. ne volim kad je perfektna svirka.. volim tu i tamo da bude neshto "out of tune" i da onako malko ispadne.. chisto da malo promeni groove..
@alfom: ma gitara je prava.. al su pojachala i pedale vst.. poz svima |
Quote:
|
zashto to zovete shuffle.. to ne kapiram.. :) triole? kontre? mislim, tolko lepih srpskih rechi, a vi me zbunjujete sa shuffleom..
poz :) |
Quote:
U stara vremena (kada jo? nije bilo groove kvantizacije, pre Cubase-a, u vreme Steinberga PRO 24 i ATARI ma?ina) programirao sam shuffle kao triole u kojima su svi off-beatovi bili znatno ti?i (grupa U ?kripcu, pesma Ma nemoj). Mo?e i tako da se tumači, ali nije va?no kako se ?ta zove, nego kako zvuči... Pozdrav |
Quote:
Onda si u pravu! Svaki daljnji komentar je suvi?an :D:D |
Quote:
Quote:
poz |
All times are GMT +1. The time now is 10:09 PM. |