![]() |
Re: Post filma
Pa ja napokon hocu da pomesam peak i RMS .... jer me to sve vreme i dovodi u zabunu ...... potpuno je sve jedno da li je peak na 0 ...ili -10 ..... jer ako ova reklama sto ima peak na - 10 pojacas za 10 db ..... ono sto je bitno je ko ima jaci RMS !!!
Jer ce to zvucati glasnije i ubedljivije na TV u a to je sve sto klijent zeli da cuje ..... A ako ja dovedem RMS na -7 ( pri tome da je peak 0 ) nema tog limitera koji ce to moci dalje da sabije a da ne dodje do totalne distorzije ...... ( ovo sam proverio na svaki moguci nacin ) Bas zato Boggy i insistiram na nevaznosti peak a ..... jer ja mogu da donesem bilo koji max peak na presnimavanje na betu ..... evo npr .... peak moze da bude - 20 db ..... a rms na -27 db .... on ce jednostavno da pojaca signal dok peakovi na BETI ne dodju na 0 .... sto znaci da ce RMS biti -7 ...... Zato insistiram na RMS u ..... ali hvala na ukljucenju u diskusiju , jer sam i cekao da se pojavis .... :) Pozdrav |
Quote:
Valjda sve zavisi od momenta i pristupa ...... :) Pozdrav |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Izvini Boggy .... editovao sam gornji post .... da razjasnim sta me u stvari interesuje .... ovo sto pricas ( sinus .... ) mi je potpuno jasno Pozdrav |
Problem sa jacinom za bilo koji broadcast (a ne znam kako da ga nazovem na srpskom) medij je taj sto ce svaki snimak biti "sabijen" odnosno limitiran da bi se dobila sto manja razlika u dinamici, tako da "glasniji" snimak posle dodatnog limitiranja vrlo lako moze ispasti tisi od snimka koji je zadrzao vise od svoje "prirodne" dinamike. To je posebno evidentno kada su u pitanju signali odnosno snimci koji u sebi imaju izrazene niske frekvencije, jer tada snimak subjektivno zvuci jos tise. Na nesrecu, koliko ja bar znam, kod nas ne postoji standard koji propisuje jacinu singala pri emitovanju.
Sto se tice filmova, za njih postoje posebni standardi, nadam se da ceko znati nesto vise o tome, ja trenutno nemam podatke. |
Quote:
Probaj da dodatno limitiras snimak koji ima jak RMS ..... doci se samo do distorzije , ali nikako ne moze biti slabiji od onog koji ima vecu dinamiku ( i zapravo manji rms ) Jedini je nacina da nekako " utisaju " taj snimak koji ima veliki RMS , jer im je preglasan , a onda taj sa manjom dinamikom stvarno zvuci jace .... Nije tesko kuci simulirati sve te stvari ..... Sto se tice basa ..... tu si apsolutno u pravu Pozdrav |
Meni i dalje nije jasno...
Da li to znaci da zavrsis snimak i utisas ga 18 db?! Pa to je onda zajeban gubitak.... A pri tom ti niko ne garantuje da ce se sve pustati pod istim uslovima... |
Quote:
Boggy govori o " teorijskom " RMS u kada imas sinus ..... i to je jasno , ali sa muzikom ( znas i sam ) -15 db RMS gitara i glas , zvuci kudi kamo vece nego _ 15 db RMS neki natrpan aranzman ...... ili kao sto Kejkz rece , mnogo RMS a mogu da ti oduzmu basovi , koji nisu cujni na TV u ..... Pozdrav |
Za basove znam, ali mi nije jasno ko kalibrise i kako, ako standard kod nas i ne postoji?
|
kako kome dune, eto tako. Sad sam na Pinku primetio da nemam tih voznji koje se desavaju na HRT-u, al je 30% mutnije, tojest, kao da je neko boostovao low-mid :banghead: Moze biti da je ovo i do BETE, jer na Pink idu obicne za razliku od HRT-a koji dobija DIGIBete.
|
All times are GMT +1. The time now is 08:18 AM. |