Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Probna snimka bubnjeva u (polu) kucnoj radinosti - savjeti potrebni (56K Warning) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22232)

Bitch 30-03-2008 09:38 PM

Re: Probna snimka bubnjeva u (polu) kucnoj radinosti - savjeti potrebni (56K Warning)

- primakni majkove malo do tomova, i okreni ih nadole, za makar malo vise sustaina
- definitivno menjaj plastike (cuje se da je bubnjar gledao puno video skola, po stilu svirke, a ako ga nije mrzelo davati kintu za prazne Verbatime da reze video skole, nece ga mrzeti ni da kupi plastike :) )
- poslusaj starije i ISKUSNIJE clanove na forumu, i pliz manje sarkazma, ne smes osudjivati neciju dobru volju, neko iskusan se javi da te posavetuje ko zna da svira bubanj i snimio je preko 200 razlicitih drumkita sa stotinu majkova, i onda si ti pametniji. Nije sve u Google i recordproduction.com, ima nesto i u praksi :wink:

ajd na snimanje, uzivaj i uci.

pozzz

Arthur 30-03-2008 09:51 PM

Re: Probna snimka bubnjeva u (polu) kucnoj radinosti - savjeti potrebni (56K Warning)

ja se stvarno na momenat osetio ko budala sto se potrudio da pogledam svaku fotku i dam iskustveni stav, koji, evo niko nije od kolega osporio.
Al ajd, pripisujem to mladosti i nestrpljivosti koju svako mlad i zeljan ima, pa i ja ;)
Btw, taj tension watch je meni tesko sranje, barem ono malo sto sam uspeo da probam - dvaput zaredom na istom mestu bez pipanja bubnja, daje razlicite rezultate.. nisam uspeo da dobijem nista pametno za pola sata drndanja sa njim, te sam na uvo pokusao da spasim sto se spasti moze. Mada, dosta lose stojim sa stimovanjem bubnja, al tad sam uspeo veoma pristojan rezultat da dobijem.

dvuckovic 30-03-2008 10:48 PM

Ma, tension watch je ok, ali samo da pocnes da stimujes, i to samo kad imas skroz novu plastiku.... Jer ako je stara i vec udarana, po prirodi stvari ce da se istegne vise na jednu stranu (od sviranja), i onda tension watch ne pomaze. U svakom slucaju, najbolji metod je na uvo, pa polako. E, da, tension mora da se prije upotrebe stavi na cvrstu ravnu povsinu (najbolje staklo) i da se kalibrise na nulu.

Sto se tice ovog snimka tomova, moze da primice mikrofon koliko oce, dzabe kad ima dvije salvete, sustain se NECE desit. To sa dampingom je pocetnicka greska, uglavnom kad ljudi ne umiju da nastimuju set, pa stave nesto na plastiku, i kao odjednom je super...a mikrofon to skroz drugacije vidi... Naravno, postoje izuzetci, npr. ako producent zeli takav zvuk (ili juri disko produkciju 70-tih, old school reggae, ili tako nesto) Ustvari je najbolje da neko cijelo vrijeme slusa u reziji sta se desava dok se stimuje bubanj.

OFF 30-03-2008 10:55 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 197578)
Sto se tice ovog snimka tomova, moze da primice mikrofon koliko oce, dzabe kad ima dvije salvete, sustain se NECE desit. To sa dampingom je pocetnicka greska, uglavnom kad ljudi ne umiju da nastimuju set, pa stave nesto na plastiku, i kao odjednom je super...a mikrofon to skroz drugacije vidi...Ustvari je najbolje da neko cijelo vrijeme slusa u reziji sta se desava dok se stimuje bubanj.

Aj' kad je kerenula tema.....

Jel' isto vazi i za donje koze? Ja sam imao slucajeve kad sam morao da lepim neke papirne maramice, jer brundaju najstrasnije...ili je i to do stima?

dvuckovic 30-03-2008 11:01 PM

Pa, brundale su ti zato sto stim nije bio u dobrom odnosu sa gonjom kozom... Ugrubo, postoji 3 nacina kako mozes da stimujes- da je donja koza viseg stima od gornje, da je ista kao gornja, ili da je niza. Taj odnos ti definise koliko sustaina ces da imas i da li ce harmonik da ide nanize ili navise (u pitchu/vrijeme).

To brundanje o kojem pricas se desava kad su gornja i donja plastika po stimu u proporciji koja ne odgovara promijeru i dubini bubnja, i lako se rijesava bez upotrebe sanitarnih sredstava :)

OFF 30-03-2008 11:10 PM

Ponekad pozelim da sam bio bubnjar:rotfl:

Bitch 30-03-2008 11:10 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic (Post 197581)
Pa, brundale su ti zato sto stim nije bio u dobrom odnosu sa gonjom kozom... Ugrubo, postoji 3 nacina kako mozes da stimujes- da je donja koza viseg stima od gornje, da je ista kao gornja, ili da je niza. Taj odnos ti definise koliko sustaina ces da imas i da li ce harmonik da ide nanize ili navise (u pitchu/vrijeme).

To brundanje o kojem pricas se desava kad su gornja i donja plastika po stimu u proporciji koja ne odgovara promijeru i dubini bubnja, i lako se rijesava bez upotrebe sanitarnih sredstava :)

word :)

"PERFEX". lakse se stima :D

bole 30-03-2008 11:19 PM

:rotfl::rotfl::rotfl:

Koshpa 31-03-2008 12:44 AM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 197568)
- primakni majkove malo do tomova, i okreni ih nadole, za makar malo vise sustaina
- definitivno menjaj plastike (cuje se da je bubnjar gledao puno video skola, po stilu svirke, a ako ga nije mrzelo davati kintu za prazne Verbatime da reze video skole, nece ga mrzeti ni da kupi plastike :) )
- poslusaj starije i ISKUSNIJE clanove na forumu, i pliz manje sarkazma, ne smes osudjivati neciju dobru volju, neko iskusan se javi da te posavetuje ko zna da svira bubanj i snimio je preko 200 razlicitih drumkita sa stotinu majkova, i onda si ti pametniji. Nije sve u Google i recordproduction.com, ima nesto i u praksi :wink:

ajd na snimanje, uzivaj i uci.

pozzz

Ajmo redom.
Kao sto sam rekao, uvjeti su takvi kakvi jesu. Do promjene opni nece doci nikako dok se ne izudaraju, jer bubnjar nema sanse da ce htjet kupovat nove opne, buduci da se jako tesko razdvaja od svojih novaca, a isto tako uopce nije zagrizen za svirku. :mad: A ja ne zelim izigravat baba rogu u bendu jer da se mene pitalo kupio bi se drugi set bubnjeva, druga dupla pedala, druge cinele i naravno odgovarajuce opne, a ne ove postojece. Ovo sto je snimljeno kao probna snimka, stilski nema veze s onim sto ce se snimat. :wink: I ne znam, ne vjerujem bas da se on nagledao snimki bubnjara. :rotfl:

Naravno da uzimam u obzir savjete iskusnijih, ali isto tako oni moraju shvatiti da je situacija takva kakva je i da mi kao bend nemamo novce za otic u studio i platit nekome masnu paru da nas snimi na kvalitetnom bubnju u dobroj prostoriji. :( Mislim da nigdje nisi mogao osjetit sarkazam u mojim postovima, bas naprotiv, ja sam taj koji je pitao da mi se pomogne u danoj situaciji.
Sto se tice mikrofona na tomovima okrenuo sam ih prema tomovima isto tak i onaj gornji na sneru. Donji sner mikrofon sam malo udaljio od opne. Fus mikrofon sam takodjer odmaknuo od snera i malo ga zakrenuo u suprotnu stranu.
Sutra krece snimanje, pa se nadam da cemo nesto snimiti da vam mogu poslat sirovu snimku.
Takodjer me zanima sto mislite o ovoj ideji. Na kraju snimanja sam mislio snimiti ciste semplove naseg bubnja koji bi mi posluzili za triganje. Sner i tomove bi ozvucio sa 2 57ice, a kick bi snimio s ovom postavkom mikrofona.
Misljenja?

Arthur 31-03-2008 03:00 AM

ja uvek usnimim pojedinacne udarce za eventualno dodavanje trigera preko postojecih mic zapisa, sto jako cesto i cinim. Samo, ja uglavnom snimam udarce na postojecem setupu, tako da zaista mogu da legnu u mix, ponekad mi dobos zafali u OH, nekada mi "fus" (mi to ovde zovemo kontra ili hajhet :D) zafali takodje, pa se krpim, i zapravo puno puno pomogne.
btw, fus mikrofon nemoj 'malo' zaokrenuti, nego potpuno, da ti mikrofon vizuelno ne gleda u dobos ni malo. Ovo cinim zbog toga, sto zapravo, hajhet mikrofon retko i uopste pustam u mix, uglavnom ga ima dovoljno iz overhead-a (tako ih i namestam) i iz samog dobosa (retko gejtujem), tako da ako ga pozelim pustiti, onda nek u njemu bude SAMO hajhet, koliko god je moguce izolovan. Bivalo je nekolicina albuma da bukvalno hihat mic i donji dobos mic nisu bivali uopste pusteni u snimak.

All times are GMT +1. The time now is 10:17 PM.