Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   kako naplatiti pjesmu? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21890)

VXG 05-08-2008 03:55 PM

Kako plasirati pesmu?

Jel' moze neko da mi kaze kako neki anonimus moze da dodje do nekog renomiranog pevaca i da mu ovaj izvede kompoziciju (koju bi dobio dzabe), a da ga pritom ne uvrne? Pretpostavimo da je pesma dobra.

master29 05-08-2008 04:00 PM

Re: Kako plasirati pesmu?

Quote:

Originally Posted by VXG (Post 212325)
Jel' moze neko da mi kaze kako neki anonimus moze da dodje do nekog renomiranog pevaca i da mu ovaj izvede kompoziciju (koju bi dobio dzabe), a da ga pritom ne uvrne? Pretpostavimo da je pesma dobra.

Tesko.mnooooogggggooooo tesko,uzasno tesko.....Kreni od ne renomiranih pevaca,polako dugacak je to put.Nebi da ti ubijem volju ali dok dodjes do toga da das nekom renomiranom interpretatoru pesmu maras pre toga nesto imati iza sebe,veruj mi ni dzabe nece ako nemas zvucno ime......Pozz

VXG 05-08-2008 04:05 PM

E... Eto imam gotovu stvar sa sve aranzmanom (mislim da je sve dosta dobro ispalo), samo treba da uradim mixdown u nekom studiju i DA SNIMIM GLAS, a voleo bih da mi neko dobro otpeva

DaBear 05-08-2008 04:52 PM

Re: kako naplatiti pjesmu?

ja mislim da nije nemoguce, AKO JE PESMA DOBRA!!

ALI, nemozes "renomiranom" pevacu nuditi NEODPEVANU I NESMIXANU pesmu !??

Uradi prvo sve - nadji dobrog session pevaca (plati ga za to sto ce da ti odradi), smiksaj pesmu, zavrsi sve ..pa onds juri kome ces da nudis.

Ako je sve ok, dobra pesma, dobro zvuci, cak je i jedno slusanje u kafani (na slusalicama) mozda dovoljno..

ali moras, moras da imas snimak GOTOV !

VXG 05-08-2008 09:06 PM

Hvala!

master29 06-08-2008 06:11 AM

Quote:

Originally Posted by VXG (Post 212337)
Hvala!

Naravno ne profi snimak,nego neki demo odradi.Ako uradis sa nekim proff arr,moze doci do problema.....sta ako pevac peva u drugom tonalitetu,ili treba da se promeni intro,ili mu se ne svidi neka boja u arr????zato samo neki demo odradi i to je to,zelim ti puno srece....

ssskansi 06-08-2008 10:00 AM

[quote=Max;197054]A ima li para od prava ? ( naravno , ako je nesto hit )

Ne znam kako je drugdje po ex Yu, ali u Hrvatskoj situacija sa pravima i nije tako lo?a. Naime, radio sam pjesme za Tonyja Cetinskog, Massima Savića, Dina Dvornika, Josipu Lisac, radio zastitni zvučni logo za Hrvatsku Lutriju, dosta ?pica i jinglova te glazbe za dokumentarace koji su prodani van ex YU...itd. , suradjivao na aranzmanima za Songkillerse, Bastardze, Valetudo...(aranziranje takodjer ulazi u autorski obračun).
Godi?nje dobijem prosječno desetak tisuća eura od prava, a nije ba? da su te pjesme bile neki hitovi. Mozda osim jedne za koju je Massimo prije nekoliko godina dobio Porina za vokalnu izvedbu. Istina je da su za većinu od tih pjesama napravljeni video spotovi pa se mo?da jo? dodatno utr?ilo od TV-a, ali opet, u Hrvatskoj sve donedavno jedan dug period vremena nije ni bilo emisije na HRTu, (Novu TV i RTL da ne spominjem) gdje bi se uopće emitirali ti spotovi. Uglavnom na lokalnim TV postajama koje opet u obračunima imaju puuuuno manji koeficijent u odnosu na televizije sa nacionalnom koncesijom.

Normalno da pjesme nisam u startu naplačivao, a znam i da puno bolji autori od mene uglavnom ne naplaćuju pjesme ako ih uzmu etablirani izvođači. Jednostavno je to postao neki vid poslovnog partnerstva autor-izvođač. Uostalom, nije čudno da uspje?niji autori sa hitom,dva uzmu i po 30-50 tisuća eura godi?nje samo od prava za te hitove.
Poznati autori uglavnom uzimaju lovu u startu od nepoznatih wannabesa ili polupoznatih zvijezdica.

Skroz je drukčija priča je sa naručenom glazbom za razne TV i radio ?pice te filmove i dokumentarce. Tu je em dobra fixna lova, em je dobra lova od obračunskih prava, em nema stresa hoće li to raja popu?it kao hit...

Eto...

DaBear 06-08-2008 12:08 PM

[QUOTE=ssskansi;212358]
Quote:

Originally Posted by Max (Post 197054)
A ima li para od prava ? ( naravno , ako je nesto hit )

Ne znam kako je drugdje po ex Yu, ali u Hrvatskoj situacija sa pravima i nije tako lo?a. Naime, radio sam pjesme za Tonyja Cetinskog, Massima Savića, Dina Dvornika, Josipu Lisac, radio zastitni zvučni logo za Hrvatsku Lutriju, dosta ?pica i jinglova te glazbe za dokumentarace koji su prodani van ex YU...itd. , suradjivao na aranzmanima za Songkillerse, Bastardze, Valetudo...(aranziranje takodjer ulazi u autorski obračun).
Godi?nje dobijem prosječno desetak tisuća eura od prava, a nije ba? da su te pjesme bile neki hitovi. Mozda osim jedne za koju je Massimo prije nekoliko godina dobio Porina za vokalnu izvedbu. Istina je da su za većinu od tih pjesama napravljeni video spotovi pa se mo?da jo? dodatno utr?ilo od TV-a, ali opet, u Hrvatskoj sve donedavno jedan dug period vremena nije ni bilo emisije na HRTu, (Novu TV i RTL da ne spominjem) gdje bi se uopće emitirali ti spotovi. Uglavnom na lokalnim TV postajama koje opet u obračunima imaju puuuuno manji koeficijent u odnosu na televizije sa nacionalnom koncesijom.

Normalno da pjesme nisam u startu naplačivao, a znam i da puno bolji autori od mene uglavnom ne naplaćuju pjesme ako ih uzmu etablirani izvođači. Jednostavno je to postao neki vid poslovnog partnerstva autor-izvođač. Uostalom, nije čudno da uspje?niji autori sa hitom,dva uzmu i po 30-50 tisuća eura godi?nje samo od prava za te hitove.
Poznati autori uglavnom uzimaju lovu u startu od nepoznatih wannabesa ili polupoznatih zvijezdica.

Skroz je drukčija priča je sa naručenom glazbom za razne TV i radio ?pice te filmove i dokumentarce. Tu je em dobra fixna lova, em je dobra lova od obračunskih prava, em nema stresa hoće li to raja popu?it kao hit...

Eto...

Pa tako se i radi svuda u svetu. Uglavnom kad das pesmu nekome (da li sam ili preko publishera) nema para unapred. Tek od emitovanja i prodaje..

U Srbiji jos uvek, "bolji vrabac u ruci nego golub na grani"..posto prodaje nema, a i od emitovanja se ne naplacuje bas nesto mnogo..

vasko 06-08-2008 12:19 PM

ovamo procith kao muzika 200e,text 200e...

pa zar je moguce da muzika i text isto idu? muziku je dosta teze napraviti...

ssskansi 06-08-2008 01:11 PM

Po mojim iskustvima upravo je obrnuto. Puno je te?e smislit neki "catchy" komad teksta koji će biti pamtljiv i prepoznatljiv i koji će jo? uz to potpuno odgovarati imid?u pjevačice/pjevača...Neki standardni ljiga ljubavni tekst tipa "ja te volim , ti me voli?, jaooo predivno mi stoji?..." je lako napisati, ali je jo? lak?e zaboravit...Da ne mudrujem bez veze, mislim da je tekst ono ?to je čak bitnije da ne?to bude hit ili ne.

All times are GMT +1. The time now is 10:47 PM.