![]() |
Re: Video/audio multitraking sinhronizacija
Kada sam radio u toj bransi, video montazeri su sve radili ili u Avidu ili u Final Cut Pro. Premiere se smatrao cistim gubitkom vremena, ondnosno rad u njemu izuzetno spor. Ne znam da li se situacija promijenila u zadnje tri godine.
SLika bi se exportirala u MPEG1 ili sorensen u pola rezolucije, audio u omf. Spojis sve nazad u Pro Toolsima ili Nuendu i vozis. Pro Toolsi su posebno zanimljivi za sound for picture rad, zbog svoje izuzetne brzine manipuliranja audio klipovima. Ako je nekome bitnije vrijeme od novca, toplo preporucam. Teoretski bi trebali citati i AAF (uz nadoplatu), medjutim, nisam jos sreo dva softwarea koji kvalitetno medjusobno pricaju AAF. S OMF-om je vec druga prica, ali neznam jeli Premiere prica OMF. |
OMF je posebna prica, kada god sam to pokusao, nikada nije uspelo. Jednostavno (posle N-tog pokusaja) exportujes OMF iz PTL-a i u Nuendu haos. Tre4kovi se ispomeraju da nemozes da sastavis sesiju satima, blagi uzas.
Neznam da li sam negde gresio ali nikada mi nije uspelo. |
Quote:
OMF radi izmedju ProToolsa i Final Cut-a bez problema. Pa kod Kusturice ekipa svaki dan bar pet puta odradi export, sibnu mejlom omf i kolega nastavi da radi. Mislim da je najveci problem oko nestandardizacije. Evo mi bas pre neki dan ista fora - radimo EDL liste (koje kao rade svugde do jaja, postoji brdo formata za edl (cmx 360, 3600, bv9300....)) i stalno neki problemi, i na kraju Edius nikako nije hteo da razmeni EDL sa FinalCut, a Premiere je uspeo, ali mora da se ispostuje milion parametara (a pola toga ne pise u User Manual.... nego ono, dodji u Avid na kurs, ili se ogrebi od iskusnih worldwide montazera) p.s. mislim da i Adobe uvodi tu foru sad u CS3 izmedju Auditiona i Premiere-a (mislim da se zove Dynamic Link, a ta fora je i za AfterEffects, Photoshop.... sve Adobe... bas kao sto to ima u Final Cut Studiju - maznuli su - svaki program radi sa svakim, bez potrebe da se pale i gase aplikacije, sve se oma update-uje...) ...cinjenica je da nesto radi a nesto ne - samo treba provaliti i imati zivaca :wink: :D |
Quote:
|
OK, da "zumiramo"...
Vodjen vasim savetima, proteklih dana sam experimentisao i dosao do sledecih zakljucaka. Ako zelite da odredjenu visekanalnu postavku audio fajlova editujete u nekom drugom programu, a da pritom to ne radite fajl po fajl, nego onako kako to vec izgleda u Adobeovoj video-editing perjanici (multichanel), jedino je resenje kombinacija Premiere-Nuendo sa exportingom u AAF formatu i prethodnim, kako je neko vec pomenuo, renderiingom. Pritom, najva?nije je da dobro organizujete fajlove u binovima, jer vam se veoma lako moze dogoditi da se izgubite u sumi novokreiranih "izdanaka" za finu glazuru u Steinbergovoj "saksiji". Misilm da je ovakav rad zgodan ako vam je potrebno da celu stvar (projekat) vizualno drzite na oku, medjutim, ne i ako ste kadri da kontrolisete sta se desava na nivou interakcije grupe fajlova. U tom slucaju preporucujem Audition 3 jer, koliko mi je poznato, ovaj software vam moze uraditi ono sto ne moze nijedan drugi. Prilikom selektovanja odredjenog dela fajla, iznad selekcije pjojavljuje se mali potenciometar kojim dizete decibelazu koliko vam je potrebno, a da, pritom, to vidite. I to nije sve... Na in i out tacki Audition 3 ce vam sam odraditi mikro mix (mikro crossfading), tako da nema pucketanja na spojevima, sto, naravno, nije neresiv poblem, ali trazi dodatno vreme. Postupak editinga sastoji se od desnog klika na audio fajl u Premieru i odabira "edit in Audition" opcije. Nakon toga vam se isti fajl renderuje i otvara u projekt baru, odakle ga sa "edit original" saljete u Audition. Ostalo cete se snaci. U iscekivanju da Audition moze importovati audio multisession, svima vama, veliko HVALA! |
glas za VEGAS !!!!
uf...sorry... teka sada sam video neeeeeeeeeeeeeecuuuuuuuuuu VEGAS ! nista od preporuke !!!! pozdrav |
Zavisi na koji nacin se pristupa tom problemu, jao kao montazer od nekih 13 godina staza koristim iskljucivo Premiere 6.5, Vegas i WaveLab i sa tonom nikada nisam imao ni najmanjih problema u postprodukciji ali posto sam i ja mislio da preporucim Vegas, nista od toga :grin:
|
Quote:
...u svakom slucaju svako ima pravo da izabere alatke i workflow koji njemu odgovara. Problem jedino zna da nastane ako se stvore navike koje su destruktivnog tipa za upgrade posla (tipa montazer sa lokalne TV dobije posao da montira film - nije nemoguce kod nas, mada se to retko desava, bas zbog tog backgrounda organizacije i poznavanja filmskog nacina rada) pozzz :) |
All times are GMT +1. The time now is 10:43 PM. |