Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   beton ili cigla?? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21055)

plagenplay 08-03-2008 09:55 AM

Re: beton ili cigla??

PA dobro jasno mi je da ljudi ispinjavaju peskom supline nekih cvrstih materijala kao shto su cigla, ili noseci stubovi u tvom slicaju ali me zanima zashto bash pesak i to kvarcni. Odakle ideja uopshte poshto mi onako na prvi pogled pesak ne isgleda kao neki materijal koj bi dobro radio kao izolator. Cini mi se da je to zbog rastresitosti. Mislim pesak definitibno ima masu poshto je to u principu drobljen kamen. nekako mi cak mokar pesak izgleda kao bolji izolator od suvog jer je kompaktniji....
Opet sa druge strane, poshto je rastresit svaka njegova cestica osciluje pod dejstvom zvucne energije i troshi tu energiju na medjusobno trenje... Pade mi na pamet sada....
Jel zna neko neshto konkretnije o tom materijalu kao izolatoru???

NLP 08-03-2008 10:33 PM

Pa plugenplay dobro si si odgovorio sam u zadnjem paragrafu.
Materijal ima veliku masu, rastresit je potpuno... neke vrste vrlo te?ka limp mass pregrada. To je to. Isto je sa rastresitim olovom ili neki opet puniju stijene sa sipkim čelikom.
Kao spomenuta sa strane roginatora, je normalna primjena pri stalcima i prilagođenim podno?jima večih zvučnika...
Pa ako več pričamo o skupim i večn ekoliko "high end" stijenama koje "potpuno"/ iznimno uspje?no blokiraju zvuk a i vibracije.
Valjda da je uvijek najbolje puniti studijske stene sa takvim materijalima, da takve konstrukcije su kompliciranije od običnih i skupe...
...i nisu uvijek potrebni ako je razina vanjske buke i buke koju proizvode zvučnici unutra (i bi mogli remetit bli?njeg stanujučeg), u granicama normale/ standarda/ ?eljenog.
?ao mi je ?to sam izgubio link jednog "hgh end" materijala/ elementa, koji se mo?e dobiti negdje u LJ/Slo., vrlo je te?ak (ne bih spominjao zbilja apsurdnu cijenu), ako opet nađem, postat ču link.
Pa da ne skrenem sa teme; kvarcni pijesak je vi?e nego odličan sa obzirom ?to nudi i koliko ko?ta (i kako ga nabaviti), ali i cijela konstrukcija mora biti prilagođena, inače nije to to.

btw za foru: neke katoličke crkve iz srednjevekovnog doba imaju stijene iz izdubljene "cigle" neke vrste helmholtz resonatori, ?uplijne su punjene sa nekim pepeom... te crkve su i veoma akustičke.

P.S.: jedanput sam pitao kako se ka?e "onaj pijesak sa pla?e" ili "mivka" (Slo. izraz). Rekli ste mi kvarcni pijesak, nadam da je to pravi izraz...? Čudi me, da za to jo? niste čuli, nije ba? neka rijetkost kod mid/ high budget studia.

plagenplay 09-03-2008 12:09 PM

A pa da, ovi su u crkvama koristili pepeo a verovatno i pesak kojim su punili te shupline. Ustvari to i jesu Helmholcovi rezonatori a u zavisnosti od kolicine pepela (peska) u njima, menja se i zapremina a samim tim i rezonantna frekvencija. Pesak se u tom slucaju koristio za fino shtimovanje svakog rezonatora pojedinacno. Ne sumljivo je da poshto se vec koristi pesak ima dobru izolacionu moc samo me zanima dal je po karakteristikama bolji od betona ili cigle. jer ako jeste mislim da daleko jeftinije dodje da se sazida shupalj stub i da se u njega ulije pesak, nego da se stub pravi od punog betona ili cigle. Ako niko nije uradio ta ispitivanja moglao bi neko od nas da se time pozabavi :)

NLP 09-03-2008 05:06 PM

E pa vidi?, da zna? tu priči sa pepelom u crkvama i helmholtzovim rezonatorima. Pa kad si več prečitao knjigu Alton F. Everesta, kako nisi zasledio da je tu i tamo omijenio i kvarcni pijesak:D .
Da, bolje je imati ?uplju betonsku ili iz cigle stijenu, napuniti je pjeskom ili olovom ili čelikom ili... ali mora da je material stvarno razstresit i te?ak.

grada27 09-03-2008 07:04 PM

Ovo mi je puno pomoglo jer nameravam tako nesto i ja da uradim,za sada mi je sve jasno oko zidova i poda,ostaje mi samo problem oko plafona(spustenog).Ima li neko ideju kako i to resiti isto ovako efikasno kao i zidove, samo da nije izlivanje betonske ploce kao jedino resenje?:(

Veliki pozdrav!

plagenplay 09-03-2008 07:37 PM

Pisao sam vec o spushtenom plafonu. procitaj ovaj topic pa pitaj neshto ako te josh znima

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21820

NLP 09-03-2008 10:52 PM

Quote:

Originally Posted by grada27 (Post 194728)
Ovo mi je puno pomoglo jer nameravam tako nesto i ja da uradim,za sada mi je sve jasno oko zidova i poda,ostaje mi samo problem oko plafona(spustenog).Ima li neko ideju kako i to resiti isto ovako efikasno kao i zidove, samo da nije izlivanje betonske ploce kao jedino resenje?:(

Veliki pozdrav!

A ?to ima? iznad plafona, je li to namjenska novogradnja, hoče? da se izoluje? da ne muči? kom?ije ili da ne muči tebe vanjska buka...?
Vi?e detajla ako mo?e.
Da li uop?te treba? da puni? stijene kvarcnim pijeskom, itd...

silvestar13 11-03-2008 01:42 AM

Hm, hvala Nenade ali ne treba mi soba u sobi budući da ne radim studio u stanu nego zasebnoj zgradi gdje je smo jedan zid problem tj. onaj koji gleda prema van,(ponavljam da su svi drugi zidovi ukopani u zemlju) a cak i ne gleda direkt prema van nego ima jos cca 1,20 m praznog prostora i onda velika staklena vrata po cijeloj duzini zida. Morat ce mi cigla punjena pijeskom (obicni grubi pijesak, ne mora valjda obvezno biti kvarcni), tervol i knauf sve zaustaviti inace...:banghead:

NLP 11-03-2008 08:24 AM

Aha, onda da, izoluj tu stijenu sa kvarcnim pijeskom, jer običan pijesak če znati prenositi buku. Fini kvarcni i običan pijesak su velika razlika.

silvestar13 13-03-2008 01:39 PM

Hm, kupio sam vec prije par vreca tzv.finog pijeska, da li je to kvarcni pijesak?
:confused:

All times are GMT +1. The time now is 03:41 AM.