Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   difuzori - shema za pravljenje (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20791)

Max 13-01-2008 07:10 PM

Re: difuzori - shema za pravljenje

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 186650)
P.S. da nije malo 'krut' stav da je slusanje bassa "kriminalno"?
da nisu neku 'klinci' "prckali" oko Geneleca sa potovima?
Ne zelim nista da tvrdim, ali mladi ljudi, koji se bave dance, trance, psy, goa, DnB Hip-Hop, i slicnom muzikom imaju malcice pogresne predstave o frekvencijama koje su ispod 100 hz - takav mi se zakljucak namece iz ono malo slusanja njihovih radova...

Retko mixam po studijima , pa zaista ne mogu da kazem da definitivno negde postoji " bolji " zvuk , mada , ako bih morao , u Pinku mislim da je bolje slusanje ..... ne bas dobro , ali bolje nego u petici ...... iako o tamo postoji tendencija da poskidas sve baseve , jer ih tamo ima a drugde nema ....

Imam 38 g , nisam nov u poslu , ali kad sam pustao referentne diskove , stvarno su zvucali ok ,( tako da ono sto si naveo .... stoji ) a onda sam ja napravio neki kick koji je bio u petici isti kao na referentnom disku i taj dan sam bio vrlo ponosan na sebe . I onda sam exportovao to , dosao kuci , i video da sam propustio dosta neke donje lage kicka koja je " izduvavala " iako je bio u petici jako cvrst i lep .....

Onda sam se pozalio tvom kolegi iz suprotne smene i on mi rece da je to stari stos , i pokaza mi mesto gde se cuju basevi ..... odoh tamo i stvarno cuh isto to kao sto sam cuo kod sebe ..... e sad , ok je to , kad bih ja sedeo stalno tu ( tj cucao ) a imao nekoga za mixerom ..... ili da dovucem mixer do prozora .... ali o nekom dobrom ( univerzalnom ) slusannju mislim da nema govora , makar kad se radi o basevima ....

O ljudima koji su navikli i koji znaju prostoriju necu da pricam , njima svaka cast ....
Verovatno bih i ja vremenom naucio .... ali do tada .....

Pozdrav

OFF 20-01-2008 10:52 PM

Nego, kako bi ovi difuzori radili kao bocni elementi, u reziji, oko pozicije snimatelja?

boggy 20-01-2008 11:48 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 187734)
Nego, kako bi ovi difuzori radili kao bocni elementi, u reziji, oko pozicije snimatelja?

Odi kod Fedje u Hill River Studio, Zemun, tamo smo radili i bocne difuzore (mislim da je tamo QRD sa 41 segmenata)... pa pitaj njih i/ili poslusaj kako to radi...

pozdrav

bogi

Joka 22-01-2008 10:30 AM

Zdravo Off,

Teoretski ramnomerna raspredelba diffuzije, odnosno koherentno difuziono polje, se postize na distanci otprilike 3x najduze valne duzine za koji je diffuzer efektivan.
Tako da ako ja soba mala odnoslno stranicni zidovi su blizu nije bas preporucivo upotrebiti difuzere na mestu prve refleksije.
Bas bih voleo videti i cuti Hill River Studio. Moze neko da pokaze sliku ovog studija?

Pozdrav,

Joka :-)

boggy 22-01-2008 10:35 AM

1 Attachment(s)
Evo, Joka, difuzor u Hill Riveru :)

pozdrav

bogi

Braca 22-01-2008 10:56 AM

Sta je ono ospod prekrivaca?

boggy 22-01-2008 10:57 AM

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 187949)
Sta je ono ospod prekrivaca?

Mixer.

pozdrav

bogi

Braca 22-01-2008 11:03 AM

Rekao bih i ja da je mixer, ali se pitam koji je, mirise da je nesto dobro!!!

boggy 22-01-2008 11:11 AM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by Braca (Post 187951)
Rekao bih i ja da je mixer, ali se pitam koji je, mirise da je nesto dobro!!!

Neve, slika je napravljena neposredno pre postavljanja difuzora (pre pokrivanja miksera)

pozdrav

bogi

Joka 22-01-2008 01:02 PM

Hvala puno Bogi,
Cestitam na finalnoj izradi lepo izgleda.
Molim te reci mi koji ste materijal koristili kao tanke pregrade za ovaj diffuser?
Cini mi se da spored njegove debeljine(otprilike 10 cm ili manje) minimalna frkevencija diffusera je oko 1695Hz tako da je minimalna potrebna daljina > 60 cm, tako da koliko sto mogu da prinmetim od prilozene slike, vakav koncept bi trebalo u vakvom slucaju da funkcionose.

Pozdrav,
Joka :-)

All times are GMT +1. The time now is 11:13 PM.