![]() |
Re: Pjevanje/tehnika
Talenat je naravno jako vazan, moze neko da se trudi dosta, ali ako nema talenta, iskreno nista... Postoje tu kafanski pevaci kod kojih nije nesto bitan talenat, a ni sam rad na pevanju, jer su slusaoci uglavnom pijani gosti, kojima je bitno samo da im nesto drnda i klizi niz grlo, a ako moze nesto i za oci, jos bolje... :D Sluh je samo dobar pocetak, jer je to instrument, talenat moc razumevanja, a rad ono sto je potrebno da bi se uz pomoc prva dva odradilo nesto... :)
@Dr.Artist U principu se ne slazem sa tezom, rad, rad i samo rad, jer je kao sto je Lacky rekao i talenat izuzetno bitan. Pored samog talenta izuzetno je vazna volja i zelja, jer da nema toga, onda bi postojao samo prisilan rad koji ne dovodi do rezultata. Vecina ljudi koja moze da razlikuje dobro od loseg pevanja i zna solidno da kontrolise glas, ima talenat, nema razloga za brigu... Quote:
|
Sto se mene tice odgovori su na mestu......nisam razmisljao u pravcu da razgranicim talenat od sluha ........znaci sluh smo definisali kao bazu bez njega naravno nemoze a Talenat je ....kako bi se izrazio "osecaj za lepo".Jel sam u pravu?
|
Ja mislim da je dobro da pjevaju i ljudi koji nemaju i koji imaju talenta jer pjevanje je zdravo i veliki u?itak. Naravno da ovi drugi neće proći na način da ih netko slu?a, ali glas se da dobro razviti i tko zna...
Osim toga, mo?da netko ima talenat, ali ima jake barijere.... Mislim da je u svemu tome najbitnija volja, a negdje na sredini i disciplina. A talenat je onaj začin koji će uvijek razdvajati nekoga koga bi rado slu?ao satima od nekoga koga ne bi... Pogledajte ovu stranicu i poslu?ajte BEFORE AND AFTER. Da su počeli od točke AFTER netko bi rekao za njih da imaju talenta, zar ne? |
Pa naravno da bi rekao da imaju talenta po mom misljenju,transformacije su odlicne,stabilnost,dikcija,promena boje glasa u svoju prirodnu,iskljucivanje pavanja falsetom,oseca se samopouzdanje......znaci moje misljenje da su oni imali sluha i talenta samo su kanalisali talenat vezbom.Sta ti mislis?
|
Quote:
Mislim da je čovjek bezgranično biće i da svakojake vje?tine mo?emo dovesti do visokih razina ako se potrudimo. Biti rođen sa talentom mo?da je samo pitanje KADA je dar otkriven (rano), nego DA LI uopće postoji (kao ?to ljudi misle ako ne?to tu nije po defaultu). Meni će uvijek biti dokaz moj primjer sa slikanjem (ne mogu dati primjer glazbu, jer od malih nogu imam interes i talenat), ja nikad, ali nikad nisam znala crtati niti slikati. I jednog dana sam pomislila da nema razloga da ja to ne mogu... kupila sam najbolje suhe pastele i iznenadila sve oko sebe, uključujući i sebe. Jedno vrijeme sam čak prodavala svoje slike i slikala po narudzbi. Moji stari prijatelji iz ?kole su stotinu puta ponovili svoje sjećanje na moj izuzetan antitalenat za crtanje/slikanje i nije im bilo jasno. U jednom djelu ?ivota trebala sam odlučiti slikanje/glazba i očigledno sam odlučila. Sad mi je slikanje povremen hobi u kojem beskrajno u?ivam, ja rođeni antitalenat za slikanje. Od tada imam drugačije mi?ljenje o urođenim darovima i mislim da je najveći dar koji mo?emo dobiti VOLJA! Radi volje mo?emo razviti svakojake talente i vje?tine, bez nje nam niti talenat ne vrijedi. Meni je volja svojevrstan znak da neke stvari treba napraviti, posebno ako je konstantna i nakon duljeg vremena. Zapricah se... |
Quote:
To ne moze ni jedan profesor da ti objasni(jer nijedan nikada nije radio po klubovima)mogu teoretski al slaba vajda.Druga stvar je pravilno disanje,Anita ti je iznela dosta dobrih primera da se ne ponavljam.Dacu ti jedan banalan primer laicki.Sistem je skoro identican kao kod gajdi.Prvo se napumpa pa se rukom polako ispusta vazduh(zamisli da su ti glasnice intrument koji proizvode zeljeni ton)Znaci polako vazduh ispustas,glasnice proizvode zeljeni ton.Gledaj da u pocetku spustis tonalitete,znaci da ne izvlacis maksimum jer ces se brzo zamoriti i sutra dan ces imati isti problem(gore naveden)Vremenom ces dobiti i zeljenu visinu i tehniku.Pozz |
Hvala Masteru,vec sam ja snimio ove stranice i mogu da pomognu tako da se necemo vracati unazad sto se tice objasnjavanja....hvala ti na savetima.
|
Kao sto neko vec rece, samo pevanje je najbolja vezba. Evo nekih pesama koje bih preporucio za vezbanje disanja...
Za zenski vokal npr. prateci vokali u pesmi Olivera Dragojevica Trag u beskraju i Mariah Carrey - My all (mada ovde nema samo vezbanja disanja vec mnogo toga), a za muski recimo Oliver Mandic - Kreni kroz vene i Piloti - Kao ptica na mom dlanu... Interesantno je npr pevati deonicu koju ima klavijatura koja na pocetku prati u potpunosti vokal, a zatim se odvaja... Isto tako mozete da probate da neku od pesama prvo pevate samo uz koriscenje gornjeg dela pluca, a zatim uz koriscenje punog kapaciteta, kao i secanje izmedju ta dva u toku jedne pesme, tako mozete da uvezbate i kontrolu... Naravno, kao sto se i armonIka razvlaci nekad kompletna, a nekad samo malim delom, tako se nekad koristi samo gorni deo pluca, a nekad pun kapacitet... Nema pravila... |
Ja mislim da pevanje mora da se neguje od malena
kao naprimer u muzickoj skoli/solfedjo/hor itd. tako se izgradjuje i razradjuje glas. Preporucujem da slusas pevaca koga volis i da obratis paznju njegove dikcije i kako dise u pesmama. Velika nauka pevanja u studiju je disanje pravilno. Znaci pored disanja iz stomaka treba znati kada udahnuti a kada izdahnuti. Ujedno treba znati kontrolisati glas u razlicitim deonicama pesme ... Sve je vezba, a kada nesto zelis vise nego normalno onda ces i ostvariti samo je pitanje vremena, tebe i truda. Toliko. |
Disanje iz stomaka, nisam znao za tu tehniku, zar nam pluca vise netrebaju?
|
All times are GMT +1. The time now is 10:52 AM. |