![]() |
Re: dithering
Izgleda postoje dva nacina za smanjenje bit deptha, jedan je sa a drugi bez ditheringa.
Mi prosirismo ovo na kompletnu digitalizaciju :) |
Vidim da me prozivate pa evo da se i ja javim :)
Quote:
Quote:
Koliko sam ja shvatio, dithering i služi upravo da promjeni karakter kvantizacionog šuma (koji je periodičan pa unosi nove harmonike tj. izobličenje u rezultujući signal) jer se razlikuje od bijelog šuma koji je uhu najugodniji (ima ravnu frekvencijsku karakteristiku) i koji je je opisan Gausovom (normalnom) raspodjelom. Nakon ditheringa i šum kvantizacije dobija normalnu raspodjelu. Boggy, ispravi me ako griješim. |
Sad je i boggyju pala prozivka :mrgreen:
Ja se ne secam da sam igde cuo da je sum kvantizacije periodican. Znam da se dithering koristi da bi se signalu dodao beli sum koji je prijatniji za uho od suma kvantizacije ... |
da, ali koja je onda svrha 32bitnih sabirnica ukoliko mi to ne mozemo cuti kao 32bitni rezultat.. znam za sabiranje, i skracivanje, i kontam da je verovatno kvalitetnije sabiranje na vecem bitdepthu, ali me zanima sta ja cujem i kako da to exportujem za mastering!? Gde je kvaka...
|
Quote:
E sad, posmatraj npr. treći po redu odmjerak u svakoj sekundi (periodu). Treći odmjerak dobijen u prvoj sekundi će imati istu grešku kao i treći odmjerak u drugoj sekundi kao i treći odmjerak u trećoj sekundi itd. Svi će se oni razlikovati za istu vrijednost od stvarne vrijednosti signala. Drugim riječima, doprinos trećeg odmjerka ukupnoj greški (šumu kvantizacije) je periodičan u vremenu. Ako gledaš u frekventnom domenu, doprinos trećeg odmjerka ima diskretan spektar, na tačno određenoj frekvenciji, odnosno predstavlja novu komponentu u spektru signala, tj. distorziju ulaznog signala. |
Quote:
|
Quote:
Da ali samo ukoliko je signal prosto periodicnog oblika, zar ne? Ukoliko je signal slozen, sum kvantizacije tesko da moze biti periodican, sem ako se bas zadesi ... Mozda gdesim? |
Quote:
Jedino si prevideo da Arthur spominje 32bit floating point... e sad ako ti nije mrsko, objasni im kako ide zapis floating point u 32bitnoj rechi. Koliko otpada na znak, mantisu i eksponent, posto se sa tim spekulishe nadugacko i nashiroko po netu... pogotovo sto prelaz sa floating na fixed nije uopste tako trivijalan, u smislu da se samo odbace "suvishni" bitovi. Tu se onda otvara drugi thread, odnosno, koliko REALNO mogu imati tacnih cifara u floating point i fixed point... s obzirom na to da sve to kasnije odlazi u fixed point 24bit... i to je maksimalno sto se danasnjih konvertora tice... jako malo ima hardware sprava koje bi znale ISHTA da urade sa 32bit fixed point, iako se kroz AES3 ili S/P DIF mogu preneti i takvi semplovi,... te duzine pozdrav i hvala :) bogi |
Quote:
Periodičnost ?uma treba shvatiti na način da mu je spektar diskretan, to jest izra?en na pojedinim frekvencijama. Ako odmjerak čija je vrijednost, recimo 6,8 zaokru?uje? na 7, unosi? gre?ku od 0.2 i ta gre?ka će se pojaviti svaki put kad na ulaz d/a konvertora dođe ba? taj odmjerak od 6,8. Koliko često se pojavljuje taj odmjerak, toliko često će se javljati i gre?ka od 0.2. ?to znači da gre?ka nije nezavisna (stohastička, nepredvidljiva) već naprotiv, učestanost pojavljivanja odmjerka je povezana sa učestano?ću pojavljivanja gre?ke. |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 10:38 PM. |