![]() |
Re: Ubuntu Studio
meka tako je naP35 cipsetu, sa AMD i NForce je sve radilo kako treba...
Menjao hardverski jesam, iamo Asus MB, sada Gigabyte i sve isto. Diskovi su SATA2 i ne vidim zasto novi 8.04 ne bi radio, hmmm... |
Pozdrav svima! Evo ovo je moj prvi post na forumu. Jo? se dosta te?ko snalazim, jer je forum dosta kompliciran (Bez uvrede, ka?em u svoje ime)..
?to se tiče Ubuntu Studia, imam ne?to malo iskustva sa njime. Da, Ubuntu Studio je potpuno besplatni Open Source operativni sustav. Open source znači da ga svaki korisnik mo?e podesiti kako ?eli (prema svojim potrebama). Praktički, editirate svoj operativni sustav. Nedavno sam imao dual boot: XP/Linux (Ubutntu studio distribucija). XP je bio pod SP3 i slu?io mi je samo za produkciju. Dakle bez networka i bez nepotrebnih servisa, dok mi je Linux slu?io za ostalo.. slu?anje muzike, internet, msn, skype i ostalo, tj. za sve osim za produkciju. Razlog za?to sam radio je dual boot je to jer nemam 2 kompa. Da imam, nebi bio dual boot naravno. |
I ja sam imao malko odbojan stav prema svemu sto se ne zove windows i PC ali stavio prije 2 tjedna Ubuntu studio 8.4.1 i instalirao se savrseno, sve radi, sve se prepoznalo u hardwareu, malo sam ga namucio da prepozna Digigram VX pocket karticu ali proradilo cak i to. Sto se tice Ardoura, Midi mi ne treba, VST sam ubacio odnosno iskompajlirao Ardour VST verziju....
JACK audio driveri su daleko napredniji od ASIO drivera. Usporedbe radi, latencija sa Digigram PCMCIA karticom koja inace nije najzahvalnija kartica za realtime i nisku latenciju, na widowsima uz ASIO jedva 20 ms uz opterecenje procesora 50% - sada 5.6 ms. uz prakticki nikakvo opterecenje, nema pucketanja u radu ako je upaljen wireless i sve ostalo sto mi je islo strahovito na zivce kod windowsa. Nema virusa,spyboota, nema usporavanja, derfagmentacije itd. Uz to, normalno koristim sistem i nisam ga zrtvovao kao kod XP-a ( npr. pregledavanje web stranica nije riskantno za vrijeme snimanja kao na windowsima) Preko winehq programa se normalno vrti vecina programa sa windoza, cubase ili Wavelab uz prakticki iste performance. Uz wineasio driver kartica se konektira i na ASIO. Kome to nije dosta mozda instalirati virtualbox i napraviti paralelni win OS po izboru koji se dize iz Ubunta i ne trazi restartanje sistema. Sto se tice potrosnje memorije i resursa Ubuntua i XP-a, Ubuntu mi leti, trosi oko 280MB memorije dok se swap uopce nije aktivirao u radu, namjesti se audio memlock, tu je i Realtime kernel.... XP trosi dosta vise uz neprestano kesiranje,saranje po disku i ukljucene hrpe potpuno nepotrebnih procesa koji cesto znaju izazvati trzanje... Poslije svega nabrojanog, sigurno cu vecinu vremena provesti u Linuxu, Jos samo da mi i Samplitude radi pod winehq programom bio bi presretan, naime imam par montaza u njemu a dalje nastavljam raditi u Ardouru, no mislim da cu te montaze obaviti preko virtual boxa. |
-
|
All times are GMT +1. The time now is 12:30 PM. |