Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Advanced Linux Sound Architecture (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=16085)

davormen 11-12-2006 02:05 PM

Re: Advanced Linux Sound Architecture

Quote:

Originally Posted by boggy
p.s. Sustinski, veliko pitanje koje se ovim nacinima pokusava da resi na zadovoljavajuci nacin je pitanje VLASNISTVA nad imovinom... odnosno ako neko kupi neku kartu, softver, sta god... veliko je pitanje da li je to korektno prema kupcu, ako za svoj novac dobije nesto sto ne moze popraviti sam ako mu se pokvari, ili ne moze poboljsati sam ako mu ne radi kako kupac zeli... u slucaju da to ne moze da uradi (ne zbog svog neznanja, nego zbog nedostatka informacija), onda, iako je platio, kupac NIJE vlasnik sprave ili softvera (jeste ako se koristi kriterijum, da moze s njom da radi sta zeli), nego firma koja mu je prodala, jer su njegova prava ogranicena...

ako su ovo kriterijumi, onda se postavlja i pitanje sta raditi sa SMT i IC (sa hardverske strane)...

boggy 11-12-2006 05:37 PM

Quote:

Originally Posted by davormen
ako su ovo kriterijumi, onda se postavlja i pitanje sta raditi sa SMT i IC (sa hardverske strane)...

Da..... to je tek pitanje, ali na nivo interne strukture cipa se niko ne zeli da spusta, jer tu lemilica ne pomaze...

Definitivno ako ti crkne cip na karti, recimo izlazni buffer nabodes na phantom power, onda bi ti znacilo da znas koji je to cip i da ga zamenis, pod uslovom da ga mozes kupiti.... sta god... nije ista prica.

Problem je kada kupis kompjuter, PC, sa PCI magistralom na kojoj su samo nacickane "tajne", ne tehnoloske nego funkcionalne, i ti prakticno jedan prilicno upotrebljiv hardver ne mozes koristiti drugacije osim na nacin koji ti je proizvodjac omogucio... bilo je nekada par audio kartica (consumer) koje su na sebi imale neiskoriscene ulaze i izlaze, koje nigde u windows "mixeru" nisi mogao da vidis... niti si mogao da ista radis s njima... za istu tu karticu linux drajver ukljucuje SVE sto je raspolozivo, iako ne mora da pise da postoji u manualu...

Znaci sve ovo lako odluta u praznu diskusiju, gde se brzo zaboravi sta smo mi u stvari hteli, jer je u pitanju igra koju namecu proizvodjaci, jer im se moze, i s druge strane postoje "borci za ljudska prava" (samo blago u navodnicima, jer ih ima stvarno svakojakih danas) koji se zbog ociglednog krsenja tih prava, mobilisu u borbu protiv toga... bez predubokog ulazenja u pricu sta to realno znaci, i sta ce konkretan i prosecan covek sa tim dodatnim pravima... prosto polaze od toga: "dajte vi ljudima prava, pa neka oni sami vide sta ce da rade sa tim, nemojte pricati u njihovo ime..." sto je isto u redu... kao nacin pristupa problematici..

Meni ovaj pokret ima najvise smisla u ocuvanju stvari koje su nekada kupljene i necijom voljom je nekada prestala podrska za njih... kada kupis analogni preamp, ne treba ti firmware, ne treba ti drajver, i tebi ce ta sprava da radi dokle god ti bude odgovaralo, i dok ne crkne... sto ovde nije slucaj... prosto mi tuzno bude kada negde vidim stare digidesign sprave koje imaju drajvere valjda samo za Win95, nekome bi to i danas radilo posao... itd...

Linux je udahnuo novi zivot gomili prastarih racunara, mnogi su nekada bili basnoslovno skupi... te ako se nekome oni isplate... eto, mogu da imaju i moderan software na njima...

pozdrav

bogi

djivan 20-12-2006 11:26 AM

za linux drum-machine br 1 - Trommler

djivan 26-12-2006 11:02 AM

za Linux nema bas puno drivera za pro hardwer:) :) :)

All times are GMT +1. The time now is 10:06 PM.