![]() |
Re: Reverb preporuka?
ako znas nekoga ko koristi powercore poslusaj mozda ti budu odgovarali njegovi reverbi. za nekih cirka 400eur dobijes powercore sa 2 reverba.za njega mozes nabaviti i vss3 reverb koji svi hvale. na zalost ja ga nisam cuo ali imas impulse sa vss3 pa proveri.
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
Covek je mislio verovatno na tehniku primene impulsnih reverba uopsteno. Svaki taj impuls je snimak "vec necega" sto nije ono na sta ga mi stavljamo. Vec puno prica je bilo u vezi impulsa i licno mogu da tvrdim da mi se najcesce dopadaju mnogo vise od "matematickih", ali ono sto nedostaje svakom impulsu je zivost koju svaki od soft ili hard (opet mu dodje na soft) reverba ima. Ovaj je svaki put identican jer svaki impuls pleyer radi jednostavan "play" bez modulacije, bez ijednog parametra koji je "rnd" kod sprava. To naravno moze da se naknadno izvede i na impulsima, uvodjenjem nekog dileja ili chorus-a ili nekog slicnog modulacionog efekta, pa cak, sto da ne, i dinamickog. Fazon je samo u tome da znas sta ti od zvuka treba i da dodjes do njega na bilo koji nacin. Svi mi kod kuce, odgovorno tvrdim, imamo toliko raznih impulsa, reverba, plugova, da mozemo da uradimo sta god hocemo, naravno, ako znamo... Samo malo uplitanje u raspravu. Svaki taj "hardver" o kome pricaste, a pricali ste uglavnom o jeftinim modelima, nije nista drugo do "softver u externom kucistu" gde jos dobijate i extra konverziju i sta ti ja vec znam. Opet, algoritmi koji idu uz te "baby" Lexicone nemaju veze sa zivotom uopste, a pogotovu sa modelima 300, 480 ili 960 iste firme. O njima se raspravlja u domenu ozvucenja za probe, nekog manjeg kluba ili tako vec neceg sto nije previse "bitno". Naravno, ako znas da ih upotrebis u studiju, i oni mogu da zavrse posao, ali ne zato sto su kvalitetni, vec zato sto taj "neko" zna. Inace, zvukom ih svaki ozbiljniji "soft" reverb sije za 3 duzine. |
oggy mudro zboris..
impulse reverb nikad nemoze zvucati isto kao i original kojeg emulira. ne zato jer to netko osobno misli ili ne misli vec su to cinjenice iz nacina kako radi. konvolucija. jednodimenzionalni snapshot koji ne prati ponasanje algoritma u realnom vremenu. medjutim, to nikako ne odredjuje njegovu "upotrebljivost" ili vrijednost. evo, npr. kod vst-a, meni je steinbergov "Reverb A" super na slide gitari. ima tu nekakvu jeftilen shemu koja mi bas za to odgovara.. ko neki fender twin na lsd-u. ok osobno preferiram hardware, i sto se zvuka tice i nacina rada. @daBear - ni ja nikad nisam prezalio sto sam prodao Rev500. izmedju ostalog, imao je neki "LA Plate", i to sam mogao staviti preko cijelog benda i vec sam dobio neku prozracnost u stilu americkog ecm i fusion sounda. za perkusije je imao odlican kremasti (high density) plate, k'o puter.. neko je spomenuo VSS3, slazem se stvarno je fantastican algoritam. koristim ga za plate a la EMT250, to odlicno ide i na buseve, i ne mulja. vss3 je i za small/medium room za acoustic bubanj. ubija. algo od 6000 koje najvise koristim su vss4 reverb4 za piano a la vangelis (iz nebesa) i ostale akusticne instrumente. te ambiator i non-linear a la AMS, za loopove i electronic bubanj .. moj favorite je ipak lexicon pcm-70. slazem se ja sa tom starom pricom "kod majstora koji zna, svaki reverb itd itd" ali to je lijepa demokraticna "teorija" koja nema veze sa praksom.. jest mogu da namjestam tri dana bilo koji vst ili ir, ali i neki skuplji hw kao npr. tc4000, pa ne mogu dobiti tu kolorizaciju i tu muzikalnost na plate-u za vokal ko sto mi da taj prastari lex, i to bez po muke. isto odlican za drum/perkc/loop ako hoces da "pjevaju" i pogotovo dobar za lead guitar. radio sam dovoljno sa 300-tkom da se zaljubim u taj sound, i to mi je slijedeci i jedini big reverb koji mislim kupiti. ako bude love, mozda jednog dana neki stariji eventide , za komplexne efekte.. ukratko ja nemam vremena za "uvjerenja" i "vjerovanja" u nista. koristim samo ono sto mi je direktno iskustvo pokazalo kao dobro rjesenje, i puca mi kita sto ko koristi od poznatih faca. tu sam skolu davno prosao.. naravno nijedan reverb nemoze funkconirati jednako dobro za sve pjesme, sve situacije. ajde TC se tom idealu mozda relativno priblizio, 4000/6000 imaju pun k. algoritama, ali sve mi je nekako pre-uredno i pre-realno - zauzvrat je izgubio svoju posebnost i specificni karakter koji je prije imao (M5000..), a lexiconi i eventideovi to jos uvijek imaju. za male pare preporucam, pored mpx1 i rev500, ensoniq DP4+ i Alesis Wedge - rastura za ambi sinteve i dub delay.. ko bi reko. a ispod 100 eura. |
Quote:
HA!!! Evo jos jednog :) Meni je taj Reverb A zesce drag i stvarno ima "nesto", pa uvek zadenem barem jedan po projektu. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
Naravno, ako bi sa impulsima poredili jeftinije sprave, poput MPX-a i ostalih, jos gorih, tu razlike i ne bi bilo. Mozda bi u nekim slucajevima bila i u korist impulsa. ASko nista drugo, onda su bar KORISNI! Dakle, da ne nastavljamo prepucavanje, ako neko misli da semplovani prostori nekje spravbe mogu zvucati (ili cak i algoritamski soft reverbi) bolje od sprava, pravih "digital" matorih mrga, onda nek to ne izjavljuje jer cu morati opet da pisem eseje!:D Svakako, resili smo misteriju, nadam se... |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 12:27 PM. |