![]() |
Re: Producentska etika
Ljudi, dokle vise o "komercijali"?!?!?!
Pa svi ti "umetnici" (zapravo umetnici, ali sam stavio navodnike zbog citata) na koje se pozivate imaju vece bankovne racune od svih nas ovde u zbiru! Sta je to? Prodali se? Misle samo na novac? Naravno da ne. Umetnost i pare sustinski nemaju mnogo veze jedno sa drugim, tj. mogu egzistirati sasvim odvojeno. ALI MOGU I ZAJEDNO! To koliko ko ima para na racunu, ne bi trebalo nikoga da zanima, ali zato svako za sebe moze proceniti da li je nesto umetnost ili kic. To su dve socioloske kategorije koje opisuju dva oprecna pojma. Naravno, da ne pominjem da ono o cemu se ovde prica po definiciji potpada u pojam "subkultura". Kako god... Samo nemojte te price tipa "AHA, on uzima pare, to nije umetnost!" To je tako samo u zemlji Srbiji i ostalim ex SFRJ zemljama i nigde vise. Svuda je normalno da kada neko nesto radi, pa to radi dobro, uzima i dobre pare. Time resava svoja egzistencijalna pitanja i ostaje mu jos vise vremena i koncetracije da se posveti svom radu (nisam rekao "umetnosti") koji naknadno moze da se ispostavi za vrlo vredan... Ja cak mislim da je i pravljenje sladoleda vrhunska umetnost, ali nikad nisam ocekivao da ga dobijem za "dz" . Kada bi svi dobili besplatno taj umetnik ne bi mogao da se bavi svojom umetnoscu duze od 2 dana. Isto je tako i u muzici... |
Samo momenat? Od kada to "sve sto je komercijalno - ne valja"???
Jel' muzika postoji zbog ljudi, ili ljudi zbog muzike? Kakava je to "nekomercijalna, ultrakvalitetna muzika" za koju niko nece da cuje, pa se od nje ne moze uzeti ni dinar? Ja za takve pojmove nisam chuo... Otkud sad to da sve cime se moze zaraditi ne valja? Rec "komercijalno" znaci da nesto moze da se proda i da ostvari ekonomski cilj, ne znaci u startu da nesto "ne valja"... Malopre pomenuti Pink Floyd jesu komercijalni. Naravno da su komercijalni cim su prodali toliko albuma i odtezgarili toliko koncerata. Sve sto necemu valja, ima svoju publiku... Sorry, ja znam da ovo ne zvuci najsladje, ali je realno... Ako za to sta radis ne trazis nista, onda to toliko i vredi, a ti si sam postavio vrednost... u realnom svetu... Recimo, vec sam naveo slican primer, Andreas Vollenweider je sjajn instrumentalista i autor. Umetnik u pravom smislu, ali ako njegov koncert ne platis, neces ga videti... Njegov rad i trud kosta, sto je i normalno. Dakle i on je "komercijalan" i ne valja zato sto nece covek da radi bez para i od tog rada zivi? Koliko ja znam, za dzabaka tesko da ces dobiti nesto sto valja... obicno koliko kosta, toliko i vredi... Klubski band (reproduktiva) kosta oko 500 eu, iole priznatiji autorski band kosta 2500-3000 eu (da ne navodim imena ko i koliko kosta), a (lupam glupost) Queen bi kostali znatno vise. Vise, jer vise i vrede, a dzaba sigurno ne bi dosli, ma koliko voleli oni to sto rade. I da imaju sve pare ovog sveta, nece da obezvrede svoju profesiju i svoj trud... Uvek postoje izuzeci koji potvrdjuju pravilo, ali, najcesce je tako. Mislim, ovo je realan svet, svidjao se on nama, ili ne... Ukoliko bih zeleo da "radim muziku iz ljubavi", morao bih da nadjem neki drugi posao, pa bi manje vremena bilo za muziku, samim tim i rezultat bi bio slabiji. |
Kolega Idekiuse,
Sta mislis, da li bi bilo eticki da uskoro isproduciramo neki rostilj tu kod tebe u Nishu? Ja cu zamoliti ljude na pumpi da mi ne naplate gorivo jer je u pitanju umetnost, kao i dobre ljude na naplatnim rampama da me puste da prodjem, a da ne platim putarinu. Zamolicu cak i dobre lopove da mi ne maznu mp3 player iz kola, ili da mi to bar urade za dzabe... :rotfl::rotfl::rotfl: |
Quote:
|
Quote:
U zhivotu sam dobio malo komplimenata koi su sadrzhavali citate Nietche-a i Descartes-a. Zapravo ovo su prvi takvi i moram priznati da su i prvi koi me doista vesele. Kad netko iz moih postova prepozna filozofe chija djela su u dobroj mjeri oblikovala moja razmishljanja tada i osoba sa "druge strane" definitivno svaki kompliment i pohvalu ujedno upuchuje i sebi. Za pohvaliti nechiju glazbu ne treba mnogo, no za prepoznati ovakvo razmishljanje prvo treba imati slichno vidjenje svijeta, zatim treba prochitati neshto knjiga, razmishljati svojom glavom i tek nakon toga osoba mozhe identificirati slichno razmishljanje i uputiti kompliment. Dakle hvala ti na rijechima podrshke i pohvalama... nadam se da si svjestan da se one ujedno odnose i na tebe. Ne kazhu badava: takes ONE 2 know ONE! Hvala ti na lijepim rijechima. One su zaista najljepsha mogucha potvrda i priznanje. Odlichan je osjechaj biti prepoznat na ovaj nachin i ujedno uvidjeti da zapravo ima dobrih ljudi... samo ih se rijetko i teshko nadje. |
e vise ste stvarno svi smorili! nek svako svira sta hoce kako hoce i gde hoce, Za dzabe, za pare, za prase...sta bilo. samo doooooosta!!!
Sto bi rekli englezi: Opinions are like asreholes, everyone has one! ili ti u prevodu.... "stavovi / misljenja su kao chmarovi - svako ih ima!!" dooooosta , please...ovo nije filozofski forum...:mad: :mad: :mad: |
1 Attachment(s)
Quote:
Shiva i ja imamo razlicite stavove i u tome nema niste lose... a za onu uvredicu nanetu mi cu samo malo da ga banucnem:mrgreen::twisted:... samo malchice... na godinicu, ili dve :twisted:... Shalim se naravno... nemama bas nikakve potrebe za takvim koracima, kad se sve da civilizovano resiti... recimo dvobojem :da: |
Konacno prelazimo sa reci na dela :)
EDIT: Da je Rumski grad, grobar bi bio najbogatiji stanovnik :) |
Quote:
Quote:
Ja u svom pitanju ne nalazim nishta uvredljivo shto bih mogao editirati. Ako je samo pitanje ono shto vrijedja nekoga nie bed... editirat chu pitanje i ubuduche ne raspravljati s ljudima koi se vrijedjaju kad netko postavi pitanje na osnovu njihove vlastite izjave. |
To "lazu kao pacovi" je vrlo figurativno, a i nisam bas siguran da pacovi lazu :), ako cemo posteno...
Da sam imao nameru da te uvredim, sigurno ne bih to uradio na takav nachin... bilo bi previse glupo, zar ne? A ovo pitanje: "A tko bi to zapravo bio "zakinut" tvoim slabijim rezultatima? Umjetnost kao takva, auditorij ili ti?", sigurno shvatam kao provokaciju... Nisam sisao vesla... zato se urazumi, prisaberi i primiri, kad vec ja ne dizem frku zbog toga... |
All times are GMT +1. The time now is 08:46 AM. |