Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   DSP forum (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=103)
-   -   DSP vs. Native sabirnice (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14221)

boggy 04-05-2006 05:07 PM

Re: pitanje

Quote:

Originally Posted by idekius
Ja sam za strogo propisane panorame, ili panorame na 0, da bi svi uradili identicno... inace je nemoguce porediti...

Nislim da je dovoljno 10 wav-ova...
Zasto stereo trake? Kick mono, snare mono, bass mono, vocal mono... jedino neki pad, ili tako nesto, ako uopste ide treba da bude stereo.

Bice lakse za download traka...

Ok! Ne smeta da budu 32bit wav?

pozdrav

bogi

idekius 04-05-2006 05:11 PM

Ne smeta... zasto bi... izuzev sto ce biti vece za download...

boggy 04-05-2006 05:14 PM

Quote:

Ne smeta... zasto bi... izuzev sto ce biti vece za download...

Sam' pit'o :)

Vazno je da nemamo odsecanje kada se 24bita bude utisavalo...

pozdrav

bogi

idekius 04-05-2006 05:34 PM

Re: DSP vs. Native sabirnice

Dogovoricemo i precizno sta treba da se odradi... da bi napravili merodavno poredjenje... nadam se da necemo nesto da zaboravimo...

Stos je da parametri i postavke budu identicni svuda... znam da to precesto ponavljam, ali to je neophodno da nebi poredili babe i zabe...

A mozemo da zamolimo Lacky-ja i Peruna da se prikljuce i da urade istovetno sabiranje na analognom mixeru i Digital Cave-a na analognoj sumi koju njegov tim proizvodi, lepo bi bilo da i Deki Vuckovic te fajolove sabere na Amek-u... da bismo culi i te razlike... ima ovde i ljudi koji rade u ProTools-u, pa bi se mogli i oni prikljuciti..

Lepo bi bilo chuti i Sequoia 8.2 po tom pitanju...

Ako nesto radimo, da radimo detaljno i da probamo rane systeme...

boggy 04-05-2006 05:36 PM

Quote:

Dogovoricemo i precizno sta treba da se odradi... da bi napravili merodavno poredjenje... nadam se da necemo nesto da zaboravimo...

Stos je da parametri i postavke budu identicni svuda... da nebi poredili babe i zabe...

Ok, praticu to... i pomagati gde treba... inace nije lako test napraviti... no polako... mozemo mi to... verujem ja...

pozdrav

bogi

kejkz 04-05-2006 05:41 PM

Jao, setio sam se! Imam na hard disku jedan projekat iz 2003 cini mi se, koji nikada nije zavrsen kako treba, u pitanju je zivi snimak celog pank/hardcore benda, snimljen na 44.1khz/32 bita. Kompletni bubnjevi, dve gitare bas i glas. 13 mono kanala, 1 stereo (overhed). To je najvise sto imam da ponudim. Master malo probija na odredjenim mestima, ali sigurno mogu da nadjem nekih 20-30 sekundi bez klipa.
Najgore na snimku su gitare, posto clanovi benda nisu hteli da me slusaju i koristili su svoje prasnjave distorzije, i to snimane direktno u kompjuter, umesto da su koristili gitarsko pojacalo, makar kakvo. Ali sta je tu je.

Arthur 05-05-2006 10:04 AM

ja cu rado pozajmiti svoje usi i RME-a, ukoliko se nadje ostatak neophodne tehnike, jer kao sto rekoh, od 10.maja moram da vratim komp (koji nije moj) na kome mixam ovaj album trenutno. Ali, meni ostaje moja prostorija koja je akusticki pristojno obradjena, pa ko zeli, mozemo je koristiti cak iz za neki test AD konverzije, snimanja i sl.

boggy 05-05-2006 12:53 PM

Ok, mi mozemo da pozajmimo za test:

1. Hosting fajlova za test na nasem sajtu,
2. Lynx L22 kartu za uporedni test
3. Par pasivnih monitora na kojima se eventualne razlike mogu mnogo lakse cuti i analizirati nego na ostalim standardnim monitorima posto su za precizne i sicusne detalje i finese upravo konstruisani.

Ostali su jos bubnjevi, bubnjar, mikrofoni, mikrofonski preampovi, multichannel recording.... i sta vec ja sve ne znam.

pozdrav

bogi

Arthur 05-05-2006 01:43 PM

mozda je dovoljno samo da obezbedimo jos komp, pa da za pocetak upotrebimo neke postojece snimke. imam ja dosta source-a

kejkz 07-05-2006 07:41 PM

5 Attachment(s)
Danas sam konačno našao vremena da se pozabavim ovim problemom. U pitanju je jedan stari projekat, očišćen od efekata bilo koje vrste, 12 kanala, 10 mono i 1 stereo, 6 mono i jedna stereo traka bubnja, bass, dve gitare i vokal, svi panovani na sredinu bez pedešavanja jačine. Totalmix na HDSP9632 karti je podešen da sledi pan law projekta (-3db). Svi fejderi su na nuli, kao i master na maksimalnoj vrednosti. Pan je na sredini, sem kod SpdifL+R kanala koji je stereo, tako da su podeseni krajnje levo i desno. Rađen je digitalni loopback na izlaznom kanalu Analog1+2. Projekat je snimljen u Cubase-u 2. Merenje je rađeno u verziji 3.1.1
Prvo je izbačen mixdown iz Cubase-a i to sa uključenom opcijom real-time export. Zatim su svi kanali poslati na posebne playback kanale karte. Svaki kanal u Cubase-u ima svoj poseban u Totalmix-u. Pomoću softwerskog loopback-a sve je snimljeno u poseban kanal Cubase-a. Oba wav fajla su u 32bita/44khz, ista brzina uzorkovanja kao u projektu.
Fajlovi, snimljen i exsportovan, zvuče potpuno isto, samo nemaju isti početak i kraj. Razlog je jednostavan: eksport iz Cubase-a je tačan u milisekund, dok loopback pati od blagog kašnjenja koje se ispoljava u kasnijem kretanju snimanja na ulazima. Hdsp9632 bi trebao da ima kompenzaciju na ulazima, ali trenutno postoji razlika od skoro 1 ms između kašnjenja na ulazima i kašnjenja na izlazima. Razlog je i DA konverzija. Naravno, što je veći bafer, veće je i kašnjenje. Ja sam radio na 3.929ms na ulazu i 4.694 na izlazu (RME HDSP driver 3 beta7, 7.5.2006).
Kada su podešeni u milisekund, rezultat je bio duplo glasniji wav, što je i očekivano. Promena faze je dovela do potpune tišine.

Za mene je mit o prednosti DSP sabiranja razbijen. Mislim da bi se isto desilo i sa bilo kojim drugim audio programom nezavisno od cene i namene, ako ima 32bit mix engine. 64 bita bi trebalo da dovedu do jos boljeg sabiranja, ali iako podrška postoji u nekim programima, razlika u opterećenju procesora nije vredna dobijenog rezultata. Ako neko hoće da proba sa svojom DSP kartom, tu sam da pomognem.

Ovde cu postaviti samo slike projekta i totalmix-a, a rezultujuće wavove ću uploadovati na neki download sajt ako ima zainteresovanih.
Napomena: U pitanju je hardcore-punk muzika iz 2003.

Edit: zahvaljujući boggy-u i BoZo Electronics sajtu (www.bozoel.com) fajlovi o kojima sam pričao stavljeni su za download svima koji su zainteresovani:
http://www.bozoel.com/SuperMEE/Darkest_Crime.wav
http://www.bozoel.com/SuperMEE/DSP_Mix_Recording_03.wav

boggy, hvala još jednom!

All times are GMT +1. The time now is 05:31 PM.